Παρασκευή 26 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Εργοδότης" η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Η ΕΣΚ-ΟΤΕ καταγγέλλει την απόφαση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ-"ΣΥΝ") να επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι την αντιμετώπιση του ελλείμματος, που δημιουργείται στο Ταμείο Αρωγής

Για ληστεία σε βάρος των εργαζομένων καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ η παράταξη ΕΣΚ-ΟΤΕ σχετικά με την απόφαση που πήρε για την αντιμετώπιση του ελλείμματος, που δημιουργείται στο Ταμείο Αρωγής, ως συνέπεια της ανερμάτιστης πολιτικής προσωπικού, που ασκεί η διοίκηση και της αναμενόμενης μείωσης του προσωπικού, κατά 6.500 θέσεις εργασίας την επόμενη πενταετία. Η ΕΣΚ-ΟΤΕ επισημαίνει ότι η απόφαση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και "Αγωνιστικής Συνεργασίας" ("ΣΥΝ") χαρακτηρίζεται για την εργοδοτική της λογική, αφού όχι μόνο επιβαρύνει τους εργαζόμενους με την αύξηση της εισφοράς, αλλά τους αφαιρεί και μέρος των χορηγιών που δικαιούνται, παρακρατώντας ουσιαστικά ποσά, τα οποία έχουν καταβάλει στο Ταμείο.

Συγκεκριμένα η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ αποφάσισε την αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων από 3% σε 4%, μείωσε τις χορηγίες, θέτοντας ανώτατο όριο τις 12 και καθόρισε 3 διαφορετικούς συντελεστές υπολογισμού τους. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των χορηγιών θα ισχύσει από 1-1-1996, εξασφαλίζοντας από την τσέπη των εργαζομένων, για τον εργοδότη (ΟΤΕ - κυβέρνηση) 6,1 δισ. δραχμές. Αν σ' αυτά υπολογιστεί και η αύξηση του τακτικού μισθού της επόμενης πενταετίας, τότε το ποσό θα ξεπεράσει τα 8 δισ. όσο δηλαδή το πιθανό έλλειμμα του Ταμείου Αρωγής, το οποίο όμως ήταν υποχρεωμένος να καλύψει ο ΟΤΕ, ως συνέπεια της πριμοδότησης των εθελοντικών αποχωρήσεων εργαζομένων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι για έναν εργαζόμενο που προσλήφθηκε το 1964 και το 1995 συμπληρώνει 32 χρόνια υπηρεσίας, η απώλεια θα είναι 930.000 δραχμές περίπου.

Στον αντίποδα αυτής της απόφασης βρίσκεται η πρόταση της ΕΣΚ - ΟΤΕ, η οποία κατατέθηκε στη συνεδρίαση της διοίκησης της ομοσπονδίας στις 19-12-1995, αλλά απορρίφθηκε από τις άλλες παρατάξεις. Διατηρώντας τα κύρια στοιχεία της πρότασης που έκανε το 1990 και συνεκτιμώντας τα νέα δεδομένα, πρότειναν: Οι εργαζόμενοι να μην αφήσουν να χαθεί και να διεκδικήσουν το 1%, συμμετοχή του εργοδότη που απέσπασαν με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 1990 που διασφάλιζε τον κοινωνικό χαρακτήρα του Ταμείου, αλλά καταργείται σταδιακά με τον αντιασφαλιστικό νόμο 2084/92 της ΝΔ, που όμως διατηρεί και σήμερα σε ισχύ το ΠΑΣΟΚ.

Οι 12 χορηγίες να λαμβάνονται με τη συμπλήρωση των 30 χρόνων υπηρεσίας, ενώ για κάθε επιπλέον έτος υπηρεσίας να προστίθεται ένας μισθός. Για κάθε χρόνο ασφάλισης να χορηγείται μισός μηνιαίος τακτικός μισθός. Μετά τη μεταβατική περίοδο δεν αναγνωρίζεται καμία προϋπηρεσία. Να καταργηθεί το πλαφόν των 12 χορηγιών. Να υπάρξει ενιαίος συντελεστής για όλους τους εργαζόμενους. Να ισχύσουν μεταβατικές διατάξεις για μια πενταετία για τις γυναίκες. Να εξομοιωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές όλων των εργαζομένων στο 3%. Τέλος, να διεκδικηθεί εβδομάδα 35 ωρών εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών για διατήρηση και διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης. Η ΕΣΚ-ΟΤΕ πιστεύει ότι η πρόταση αυτή καλύπτει τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων και διεκδικεί κατακτήσεις που τους αφαιρέθηκαν, ενώ για τον ΟΤΕ αναμένεται μια πενταετία χρυσής κερδοφορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ