Παρασκευή 26 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δε φτάνουν τα μοσχεύματα

Την τελευταία θέση στην Ευρώπη, καταλαμβάνει η χώρα μας στον τομέα της προσφοράς οργάνων. Από μελέτη που έγινε στις χώρες της Ευρώπης το 1993, προκύπτει ότι ο δείκτης προσφοράς οργάνων στην Ελλάδα (ανά εκατομμύριο πληθυσμού) είναι 4,4, όταν η Αυστρία έχει 27,2, η Ισπανία 22,6, το Λουξεμβούργο 22,5, η Γερμανία 13,5, η Ιταλία 6,2, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος προσφοράς είναι 14,7.

Η έλλειψη μοσχευμάτων, έχει σαν αποτέλεσμα δεκάδες Ελληνες καρδιοπαθείς να χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους. Από τις 200 μεταμοσχεύσεις καρδιάς που απαιτούνται, γίνονται μόλις 10 - 15. Εκτός από τα μοσχεύματα καρδιάς, ανάλογες ελλείψεις παρατηρούνται και στα υπόλοιπα όργανα, όπως νεφρά, πνεύμονες, ήπαρ, πάγκρεας. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Συντονισμού και Ελέγχου Εξωνεφρικής Κάθαρσης και Μεταμοσχεύσεων, περίπου 1.500 ασθενείς - υποψήφιοι λήπτες διαφόρων οργάνων - περιμένουν στη λίστα αναμονής. Απ' αυτούς οι 1.400 είναι χρόνιοι νεφροπαθείς, οι 31 περιμένουν ήπαρ, οι 32 καρδιά, ένας πνεύμονες και άλλος ένας καρδιά και πνεύμονες.

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν στη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων και του Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων. Αρκετοί από τους ομιλητές υποστήριξαν πως πολλοί από τους υποψήφιους λήπτες θα χάσουν τη μάχη με το θάνατο ή θα παραμείνουν εξαρτημένοι στο μηχάνημα εξωνεφρικής κάθαρσης. Υπολογίζουν ότι ένας στους τρεις Ελληνες που χρειάζονται μεταμόσχευση καρδιάς ή ήπατος, θα χάσει τη ζωή του πριν βρεθεί το μόσχευμα. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ακόμη, πως εκτός από τη μειωμένη προσφορά οργάνων από το κοινό, μερίδιο ευθύνης έχουν και τα στελέχη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, που δε γνωρίζουν ή φοβούνται να πλησιάσουν τους συγγενείς ενός υποψηφίου δότη και να τους προτείνουν την προσφορά οργάνων του συγγενικού τους προσώπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ