ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Παίζεται" το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΕΘνικής

Για την ερχόμενη βδομάδα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με θέμα και τη ρύθμιση εκκρεμοτήτων για το παλιό ομολογιακό δάνειο

Νέος γύρος συσκέψεων για το μέλλον - δηλαδή για το ιδιοκτησιακό καθεστώς - της Εθνικής Τράπεζας, με αφορμή την ανάγκη οριστικής ρύθμισης του ομολογιακού δανείου ύψους 119 δισ. δρχ., μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της διοίκησης του Ιδρύματος, θα ξεκινήσει την ερχόμενη βδομάδα, αμέσως μετά την εξαγγελία των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη,μεθαύριο Δευτέρα. Υπό το πρίσμα πάντως της γενικότερης πολιτικής αποκρατικοποιήσεων και συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα, αναμένεται να συζητηθεί και η μερική ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας,καθώς και οι πρώτης προτεραιότητας και εκκρεμούσες ιδιωτικοποιήσεις μικρότερων τραπεζών που ελέγχονται από το κράτος, όπως είναι η Τράπεζες Αττικής, Κρήτης και Κεντρικής Ελλάδος.

Οσον αφορά την Εθνική Τράπεζα, η επίσπευση των διαδικασιών διευθέτησης του ομολογιακού δανείου έκδοσης 1991 (απ' το οποίο περίπου 105 - 110 δισ. δρχ. ανήκουν με ίσης αξίας ομολογίες στο δημόσιο) κρίνεται αναγκαία καθώς ο διοικητής Γ. Μίρκος είχε προ μηνών εξαγγείλει την ανάγκη να εξυγιανθούν τα κεφάλαια της Τράπεζας με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 60 - 100 δισ. δρχ., μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1996. Η αύξηση αυτή όμως δεν μπορεί να γίνει αν υπάρχει σε εκκρεμότητα το θέμα της ρύθμισης του εν λόγω ομολογιακού δανείου που είχε συναφθεί - να θυμίσουμε - επί διοίκησης Μ. Βρανόπουλου.

Το δάνειο προβλέπει ότι μέχρι και 30/11/1996 οι κάτοχοι των ομολογιών (στην ουσία το δημόσιο) μπορούν αν θέλουν να τις μετατρέψουν σε μετοχές, η αξία των οποίων θα προσδιορίζεται από την τρέχουσα τιμή στο Χρηματιστήριο. Ολες οι ενδείξεις πάντως προμηνύουν τη μερική ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, τόσο με την εκχώρηση των ομολογιών του 1991 (που κατέχει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών) σε ιδιώτες, όσο και με την αποχή του δημοσίου από τη συμμετοχή στη νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ.

Παραμένει παρ' ολ' αυτά το ενδεχόμενο να έχουμε νέες αναβολές στη διευθέτηση των παραπάνω θεμάτων, καθώς επίκεινται αλλαγές στις διοικήσεις των κρατικών τραπεζών, μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κ. Σημίτη.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ: Στα 100.000 ECU (από 50.000 ECU που ήταν πριν) αύξησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ανώτατο ύψος κρατικής επιχορήγησης προς τις επιχειρήσεις, χωρίς να προηγείται γνωμοδότηση της Κομισιόν. Η απόφαση αφορά επενδύσεις και έξοδα που αφορούν στην έρευνα και την ανάπτυξη, το περιβάλλον και την απασχόληση και δεν περιλαμβάνει εξαγωγικές επιδοτήσεις, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας μας στο εξωτερικό.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Με κύκλο εργασιών 10 δισ. δρχ. και κέρδη 1,3 δισ. δρχ. έκλεισαν για το 1995 τα ενοποιημένα αποτελέσματα της εταιρίας "Σαράντης", που ειδικεύεται στο χώρο των παραφαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών. Το προηγούμενο έτος η εταιρία πραγματοποίησε μια σειρά από στρατηγικές κινήσεις, οι οποίες αναμένεται να προσδιορίσουν και τη μελλοντική της πορεία στον επιχειρηματικό χώρο. Για το 1996 η "Σαράντης" αναμένεται να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους άνω του 1 δισ. δρχ., με στόχο την επέκτασή της στο χώρο της αγοράς καλλυντικών ειδών και φαρμάκων.

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ: Ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε από τον υπουργό Εμπορίου η απορρόφηση του υποκαταστήματος της αλλοδαπής γερμανικής ασφαλιστικής εταιρίας "Aachener und Munchener Versicherung" από την "International Life Hellas". Με την απόφαση συγχώνευσης η "Α & Μ" μεταβίβασε στην "International Hellas" ολόκληρη την ακίνητη περιουσία της στην Ελλάδα, η οποία ανέρχεται σε 674 εκατ. δρχ. και περιλαμβάνει γραφεία στην οδό Καραγεώργη Σερβίας και έναν όροφο στην οδό Μιχαλακοπούλου.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ: Τη διενέργεια κύκλων σεμιναρίων διάρκειας 1-3 μηνών με την επωνυμία "Δίαυλος" στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ), που θα συνδιοργανωθούν από στελέχη επιχειρήσεων και μέλη της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου, προκήρυξε η γγ Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Βιομηχανίας. Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η γνωριμία των φοιτητών με τις επιχειρήσεις και ειδικότερα με τις δραστηριότητες ερευνας, τεχνολογίας και ανάπτυξης των παραγωγικών επιχειρήσεων και των υπηρεσιών ή οργανισμών που άπτονται του αντικειμένου σπουδών του συμμετέχοντος ΑΕΙ. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων (αποκλειστικά στο υπουργείο Βιομηχανίας) για τους ενδιαφερόμενους φοιτητές και μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ λήγει στις 20 του Μάρτη 1996.

Στο 13,8% τα έντοκα ετήσιας διάρκειας

Με μειωμένα επιτόκια πρόκειται να διατεθεί στο επενδυτικό κοινό η νέα σειρά εντόκων γραμματίων του δημοσίου, τρίμηνης, εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας, που θα εκδοθεί την ερχόμενη Τετάρτη 31 Γενάρη 1996. Ειδικότερα, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τα επιτόκια με τα οποία θα διατεθεί η νέα σειρά εντόκων έχουν ως εξής:

  • Εντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας 12,90%
  • Εντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας 13,10%
  • Εντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας 13,80%

Το επιτόκιο των εντόκων ετήσιας διάρκειας εμφανίζεται μειωμένο κατά 0,40 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με αυτό της προηγούμενης έκδοσης που είχε γίνει στις 19 του μήνα και το οποίο έφτανε το 14,2%.Με τη νέα έκδοση της ερχόμενης Τετάρτης φαίνεται πως τα επιτόκια επανέρχονται σε πτωτική πορεία, μετά την αυξητική τάση που σημείωσαν το τελευταίο διάστημα. Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αρμόδια στελέχη του τραπεζικού χώρου και της Τράπεζας της Ελλάδος εξέφρασαν τις προηγούμενες μέρες την πρόβλεψη για νέο κύκλο μείωσης των επιτοκίων (χορηγήσεων και καταθέσεων) από τις εμπορικές τράπεζες, ανάλογα με την εξέλιξη - σύμφωνα με τους ίδιους - που θα σημειώσει ο πληθωρισμός και τα επιτόκια του δημοσίου.

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΑΕ
Δάνειο 1,2 δισ. για κάλυψη ζημιών 2 ετών

Νέο δάνειο, συνολικού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δραχμών, πήρε από την Εθνική Τράπεζα η εταιρία "Λιπάσματα Δραπετσώνας ΑΕ", με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Το δάνειο αυτό δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις εκσυγχρονισμού της μονάδας, αλλά για την κάλυψη των ζημιών που είχε η εταιρία στη διετία 1994 και 1995. Στην ουσία, η συνεχής προσφυγή της εταιρίας σε νέα δάνεια - πέρα από το ενδεχόμενο κακοδιαχείρισης - πάει πολύ πίσω, καθώς πληρώνει τις αμαρτίες του Μποδοσάκη που είχε φορτώσει τα Λιπάσματα Δραπετσώνας, όπως και τις άλλες επιχειρήσεις του ομίλου του, με δανεικά και αγύριστα ή "θαλασσοδάνεια".

Μετά από σχετικά αιτήματα της εταιρίας στην Εθνική για νέο δανεισμό, για τα οποία ενημερώθηκε σχετικά η κυβέρνηση, η αρμόδια διυπουργική επιτροπή, αποφάσισε να δοθεί η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα για την έγκαιρη εξόφληση του δανείου ύψους 1,2 δισ. δραχμών, που θα χρησιμοποιηθεί για να καλυφθούν ζημιές των Λιπασμάτων Δραπετσώνας ύψους 500 εκατ. δραχμών για το 1994 και 700 εκατ. δραχμών για το 1995.

Στα πλαίσια αυτά, εκδόθηκε και η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου,ο οποίος παρέχει στην Εθνική Τράπεζα - για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου - την εγγύηση ότι αν δεν ξοφλήσουν τα Λιπάσματα Δραπετσώνας στην ώρα τους το δάνειο των 1,2 δισ. δραχμών, θα το ξοφλήσει το δημόσιο. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, για το επιτόκου του δανείου, ορίστηκε το κάθε φορά ισχύον βασικό επιτόκιο για κεφάλαια κίνησης (σήμερα 19%), το οποίο θα πρέπει να ξοφληθεί σε 2,5 χρόνια και οι τόκοι θα καταβάλλονται κάθε τρίμηνο.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Δεν αποδίδουν από την 1η Γενάρη το δημοτικό τέλος 5%

Με τη φράση "δεν εισπράξαμε - δεν εισπράττουμε - δεν αποδίδουμε", δηλώνουν οι επαγγελματίες των εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων την απόφασή τους να μην καταβάλουν από την 1η Γενάρη το δημοτικό τέλος 5% που επιβάλλεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα είδη που εμπορεύονται. Αυτό αποφασίστηκε τόσο κατά τη συνέλευση της Ενωσης Ψητοπωλών και Παραγωγών Σουβλακίων Αθήνας - Πειραιά όσο και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών Συναφών Επαγγελμάτων. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η Ενωση της Αττικής υπογραμμίζει ότι πρέπει ο κλάδος να πάψει να είναι πάντα θύμα, γιατί μ' αυτή την πορεία θα αφανιστεί και μαζί του θα χαθεί και η γνήσια ελληνική παράδοση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ