Σάββατο 27 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Παίζεται" το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΕΘνικής

Για την ερχόμενη βδομάδα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με θέμα και τη ρύθμιση εκκρεμοτήτων για το παλιό ομολογιακό δάνειο

Νέος γύρος συσκέψεων για το μέλλον - δηλαδή για το ιδιοκτησιακό καθεστώς - της Εθνικής Τράπεζας, με αφορμή την ανάγκη οριστικής ρύθμισης του ομολογιακού δανείου ύψους 119 δισ. δρχ., μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της διοίκησης του Ιδρύματος, θα ξεκινήσει την ερχόμενη βδομάδα, αμέσως μετά την εξαγγελία των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη,μεθαύριο Δευτέρα. Υπό το πρίσμα πάντως της γενικότερης πολιτικής αποκρατικοποιήσεων και συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα, αναμένεται να συζητηθεί και η μερική ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας,καθώς και οι πρώτης προτεραιότητας και εκκρεμούσες ιδιωτικοποιήσεις μικρότερων τραπεζών που ελέγχονται από το κράτος, όπως είναι η Τράπεζες Αττικής, Κρήτης και Κεντρικής Ελλάδος.

Οσον αφορά την Εθνική Τράπεζα, η επίσπευση των διαδικασιών διευθέτησης του ομολογιακού δανείου έκδοσης 1991 (απ' το οποίο περίπου 105 - 110 δισ. δρχ. ανήκουν με ίσης αξίας ομολογίες στο δημόσιο) κρίνεται αναγκαία καθώς ο διοικητής Γ. Μίρκος είχε προ μηνών εξαγγείλει την ανάγκη να εξυγιανθούν τα κεφάλαια της Τράπεζας με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 60 - 100 δισ. δρχ., μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1996. Η αύξηση αυτή όμως δεν μπορεί να γίνει αν υπάρχει σε εκκρεμότητα το θέμα της ρύθμισης του εν λόγω ομολογιακού δανείου που είχε συναφθεί - να θυμίσουμε - επί διοίκησης Μ. Βρανόπουλου.

Το δάνειο προβλέπει ότι μέχρι και 30/11/1996 οι κάτοχοι των ομολογιών (στην ουσία το δημόσιο) μπορούν αν θέλουν να τις μετατρέψουν σε μετοχές, η αξία των οποίων θα προσδιορίζεται από την τρέχουσα τιμή στο Χρηματιστήριο. Ολες οι ενδείξεις πάντως προμηνύουν τη μερική ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, τόσο με την εκχώρηση των ομολογιών του 1991 (που κατέχει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών) σε ιδιώτες, όσο και με την αποχή του δημοσίου από τη συμμετοχή στη νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ.

Παραμένει παρ' ολ' αυτά το ενδεχόμενο να έχουμε νέες αναβολές στη διευθέτηση των παραπάνω θεμάτων, καθώς επίκεινται αλλαγές στις διοικήσεις των κρατικών τραπεζών, μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κ. Σημίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ