ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΤΑΞΑ
ΕΔΕ σε βάρος εργαζομένων

Ενορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος των εργαζομένων του αντικαρκινικού Νοσοκομείου "Μεταξά" διέταξε ο πρόεδρος της διοίκησης του Νοσοκομείου, διότι κατήγγειλαν στον Τύπο την ύπαρξη ελλείψεων που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Τρεις από από τους εργαζόμενους που διώκονται είναι και μέλη του ΔΣ του Συλλόγου. Η εικόνα αυτή προβλήθηκε από το "Ριζοσπάστη" και άλλα ΜΜΕ τον περασμένο Δεκέμβρη, μετά την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για τη συμπλήρωση 28 χρόνων λειτουργίας του Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με όσα είχαν καταγγείλει στη διάρκεια της ημερίδας οι εργαζόμενοι, έχουν παρουσιαστεί σοβαρά προβλήματα στις δύο ακτινοθεραπευτικές κλινικές και στο αναισθησιολογικό και παθολογοανατομικό τμήμα. Αναφερόμενοι στον τεχνολογικό εξοπλισμό, οι εργαζόμενοι είχαν καταλογίσει ευθύνες τόσο στις διοικήσεις όσο και στο υπουργείο Υγείας για τη μη ανανέωσή του. Είχαν φέρει ως παράδειγμα το τμήμα Κοβαλτίου, στο οποίο λειτουργούσε ένα μηχάνημα ακτινοβολίας που είχε με επίσημα στοιχεία εξαντλήσει το όριο αντοχής και παρά την προτροπή των γιατρών και των άλλων εργαζομένων στο χώρο για την αντικατάστασή του. Η διοίκηση του Νοσοκομείου και η τότε ηγεσία του υπουργείου αδιαφόρησαν για τους κινδύνους που διέτρεχαν οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να αναστείλουν τη λειτουργία του νευραλγικού τμήματος που είναι οι ακτινοβολίες.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τον πρόεδρο της διοίκησης του Νοσοκομείου, κ. Παπαδόδημα, ότι προσπαθεί να φιμώσει την αλήθεια και να τρομοκρατήσει και να κάμψει τους εργαζόμενους "που τολμούν να ανησυχούν για την πορεία του Νοσοκομείου, τη βεβαρημένη εικόνα που παρουσιάζει λόγω της εγκατάλειψής του". Χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά του απαράδεκτη, που αντί να σπεύσει να ζητήσει τη συνεργασία όλων των φορέων του Νοσοκομείου ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα, "ξαναφέρνει στη μνήμη σκοτεινές εποχές προσπάθειας φίμωσης και δίωξης των εργαζομένων".

Ο Σύλλογος Εργαζομένων με επιστολή του στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει και την τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ομοσπονδίας στην ημερίδα, που ήταν αντίθετη με τις θέσεις των εργαζομένων στο "Μεταξά". Ο εκπρόσωπος της ΠΟΕΔΗΝ, όπως αναφέρει ο σύλλογος των εργαζομένων στο "Μεταξά", είχε ταχτεί υπέρ των ιδιωτικών συνεργείων καθαριότητας και της μεταφοράς των εργαστηριακών εξετάσεων σε ιδιωτικά εργαστήρια, υποστηρίζοντας ότι το κόστος είναι χαμηλότερο.

Συμπαράσταση της ΣΕΑ στους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ

Συμμετέχει στην πανελλαδική διαμαρτυρία, που οργανώνει αύριο η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιούχων, καθώς και όλες οι συνταξιουχικές οργανώσεις - μέλη της συμπαραστέκονται στους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, που οργανώνουν σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ διαμαρτύρονται για την απόφαση της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Ταμείου τους να τους δώσει αυξήσεις 3,5%+3,5% για το 1996. Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ ζητά την ανάκληση της απόφασης και διεκδικεί αυξήσεις μέχρι 15% για συντάξεις μέχρι 150.000 δραχμές και αυξήσεις 10% για συντάξεις μεγαλύτερες από τις 150.000 δραχμές. Την ανάκληση της απόφασης ζητά και η ΓΣΕΒΕΕ και να γίνει συζήτηση με τη Διοίκηση του ΤΕΒΕ για αυξήσεις 10%.

Ο αγώνας κατά της αντισυνταξιουχικής πολιτικής και των αντιλαϊκών επιλογών είναι κοινός και ανυποχώρητος, τονίζει η ΣΕΑ.

Επιπτώσεις στην περίθαλψη

Η απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει στο ΤΕΒΕ να συμβληθεί για το 1996 με 2.400 γιατρούς, αλλά με 2.000, άρχισε να έχει επιπτώσεις στους ασφαλισμένους. Η διοίκηση του ΤΕΒΕ έχει ήδη προχωρήσει σε περιορισμό των γιατρών σε αρκετές περιοχές. Στη Ραφήνα, για παράδειγμα, δεν υπάρχει πια παθολόγος.

Η Ενωση Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ραφήνας, με επιστολή της στις 26.12.95 στις τότε ηγεσίες των υπουργείων Υγείας - Πρόνοιας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στη διοίκηση του ΤΕΒΕ, είχε προβλέψει και είχε κάνει γνωστό το πρόβλημα που άρχισε να δημιουργείται από τις αρχές του χρόνου, και είχε ζητήσει την ανάκληση της απόφασης. Στη συνέχεια, στις 11 Γενάρη, το ΔΣ της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Μεσογείων συναντήθηκε με τον τότε υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κ. Σφυρίου και τον διοικητή του ΤΕΒΕ Κ. Κόντο, χωρίς όμως να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Σε αδιέξοδο οι παιδικοί σταθμοί

Λείπουν προσωπικό και κονδύλια

ΛΙΒΑΔΕΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Οι ελλείψεις προσωπικού, η υπολειτουργία και η οικονομική καχεξία είναι τα κύρια φαινόμενα που αντιμετωπίζουν οι παιδικοί σταθμοί, από τότε που η πολιτεία αποφάσισε το πέρασμα των "αρμοδιοτήτων" στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η κατάσταση αυτή, που στην ουσία σημαίνει "γονείς πληρώστε, για να λειτουργήσουν οι σταθμοί", έχει καταγγελθεί επανειλημμένα, χωρίς, όμως, να ιδρώνει το αυτί της κυβέρνησης, η οποία αρνείται την οικονομική στήριξη.

Στη Λιβαδειά υπάρχουν τρεις παιδικοί σταθμοί, αλλά λειτουργεί ο πρώτος, με τρομερές ελλείψεις προσωπικούς. Για 83 παιδιά που φιλοξενεί καθημερινά, υπάρχουν τρία άτομα διδακτικό προσωπικό και μόνο ένα σαν βοηθητικό προσωπικό, μετά τη συνταξιοδότηση των άλλων δύο.

Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να μην σιτίζονται και το προσωπικό να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες. Ο τρίτος παιδικός σταθμός ιδρύθηκε το 1987, έχει ενοικιαστεί κτίριο, υπάρχει η υποδομή για να λειτουργήσει, όμως μέχρι σήμερα παραμένει κλειστός λόγω έλλειψης προσωπικού. Η δημοτική σύμβουλος, Ε. Καντά, επισήμανε το πρόβλημα και το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και σημείωσε ότι "η κυβέρνηση στο όνομα της "αποκέντρωσης" μετέφερε άλλο ένα βάρος στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς όμως να μεταφέρει τους ανάλογους οικονομικούς πόρους, τον έλεγχο και τις αρμοδιότητες προσλήψεων προσωπικού, καθιστώντας της Τοπική Αυτοδιοίκηση έκθετη στα μάτια των πολιτών και το "μακρύ" της χέρι για την περαιτέρω φορολογική τους αφαίμαξη. Σε καμία περίπτωση όμως - καταλήγει - η κυβερνητική πολιτική δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι της δημοτικής αρχής, που καλείται και πρέπει σήμερα να δώσει λύση στο πρόβλημα, έστω και προσωρινά. Δεν μπορεί να υιοθετεί λογικές, που λένε "ας πληρώσουν οι γονείς". Απαιτείται ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα, κινητοποίηση των γονέων, για να υπάρξουν ουσιαστικές και άμεσες λύσεις".

Γρίπη ταλαιπωρεί τα παιδιά

Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για επιδημία γρίπης σαν εκείνη της Ουγγαρίας

Καθησυχαστικό μήνυμα ότι η ιογενής επιδημία που ταλαιπωρεί κυρίως παιδιά στη χώρα μας τις τελευταίες βδομάδες δεν έχει σχέση με την επιδημία γρίπης που έχει εμφανιστεί στην Ουγγαρία, όπου έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε 75 άτομα, στέλνει το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο διευκρινίζει ότι πρόκειται για έξαρση των συνήθων, αυτή την εποχή, ιογενών λοιμώξεων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το Ινστιτούτο Παστέρ, το Κέντρο Γρίπης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου στην Ευρώπη, ώστε να ληφθούν άμεσα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, εφόσον αυτό απαιτηθεί. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι από τους παραπάνω οργανισμούς δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να δείχνουν πρόβλημα με επιδημία γρίπης στη χώρα μας. Ωστόσο, επισημαίνεται πως από τον περασμένο Οκτώβρη έχει πραγματοποιηθεί εμβολιασμός, προληπτικά, των ευπαθών ατόμων, ενώ στις Διευθύνσεις Υγιεινής των κατά τόπους νομαρχιών υπάρχουν αποθέματα εμβολίων. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη πως το στέλεχος του ιού της γρίπης που προκάλεσε την επιδημία στην Κεντρική Ευρώπη συμπεριλαμβάνεται στα στελέχη του υπάρχοντος εμβολίου.

Ευπαθή άτομα είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι καρδιοπαθείς, οι έγκυες γυναίκες και όσοι έχουν ιστορικό κάποιας χρόνιας πάθησης. Τα κύρια συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η γρίπη, είναι υψηλός πυρετός, πόνος μυών, ξερός βήχας, κυρίως τις βραδινές ώρες, πονοκέφαλος, αίσθηση κακουχίας και ανορεξίας. Σε αρκετές περιπτώσεις η γρίπη μπορεί να εκδηλωθεί με διάρροιες και στομαχικές διαταραχές. Η ίωση κάνει τον κύκλο της σε πέντε μέρες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις υποτροπιάζει.

Οι γιατροί συνιστούν παραμονή στο σπίτι, κατανάλωση φρούτων με βιταμίνη C και ζεστών ροφημάτων. Για τον τρόπο θεραπείας της, αρκετοί γιατροί συνιστούν τη λήψη αντιπυρετικών και αντιβηχικών, ενώ άλλοι και τη λήψη αντιβιοτικών. Πρέπει να σημειωθεί, όμως, πως η όποια θεραπευτική αγωγή δεν πρέπει να εφαρμόζεται αυθαίρετα. Χρειάζεται πάντα η συνταγή γιατρού. Συνεπώς, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μόλις εκδηλωθεί κάποιο από τα συμπτώματα, είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Οσον αφορά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με ορισμένους γιατρούς, δεν ενδείκνυται, ακόμη κι αν υπάρξει επιδημία γρίπης, διότι το εμβόλιο δεν μπορεί να προσφέρει προστασία, δεδομένου ότι πρέπει να περάσουν 15 μέρες για να δημιουργήσει αντισώματα.

Φάρμακο καταστολής του ιού του ΕΪΤΖ

Νέο φάρμακο για την καταπολέμηση του ιού του ΕΪΤΖ ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες. Στη διάρκεια παγκόσμιου συνεδρίου, που έγινε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε ότι για πρώτη φορά η επιστήμη βρίσκεται κοντά στην επίτευξη καταστολής της αναπαραγωγής του ιού του ΕΪΤΖ στους περισσότερους ασθενείς. Το φάρμακο σταματά την εξάπλωση του ιού στα κύτταρα και τον καθιστά μη ανιχνεύσιμο στον ανθρώπινο οργανισμό, μετά από θεραπεία τεσσάρων μηνών.

Η φαρμακευτική αυτή ουσία μπορεί να χορηγηθεί στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης του ιού, μειώνοντας σημαντικά το ιικό φορτίο. Οι ομιλητές επισήμαναν ότι το φάρμακο είναι εξίσου αποτελεσματικό όταν χορηγείται σε ασθενείς μόνο του ή σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα φάρμακα.

Ο κύκλος της γρίππης διαρκεί 4 - 5 μέρες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ