ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Χαμηλή η δημοτικότητα του Μπ. Γιέλτσιν

Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότεροι από τους πιο στενούς συνεργάτες του τον εγκαταλείπουν ή αποστασιοποιούνται

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Τελευταία εγκατέλειψαν τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν μερικοί πολλοί στενοί συνεργάτες του, ακριβέστερα, όχι τόσο συνεργάτες, όσο συνένοχοι στο πολιτικό και οικονομικό πραξικόπημα που διέπραξαν στη χώρα. Κάτι περισσότερο, πρακτικά όλοι επέκριναν δριμύτατα τον Γιέλτσιν. Φυσικά, τα πρώην μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου Γεγκόρ Γκαϊντάρ (και πρώην πρωθυπουργός), Οτο Λάτσις (σύντροφος του Γιέλτσιν στην ΚΕ του ΚΚΣΕ) και ο σύμβουλός του για τα ανθρώπινα δικαιώματα Σεργκέι Κοβαλιόφ κριτικάρουν τον Γιέλτσιν από τα δεξιά για την απομάκρυνση από τη θέση του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αρμόδιου για τις ιδιωτικοποιήσεις, Ανατόλι Τσουμπάις λόγω της στροφής, που σημειώθηκε, τάχα, στην "πολιτική των οικονομικών μεταρρυθμίσεων" (που στην πραγματικότητα δε φαίνεται). Ωστόσο, το πιο αξιοσημείωτο δεν είναι ότι χρεοκοπημένοι πολιτικοί, βαμμένοι με το αίμα του λαού το 1993, έγιναν επικριτές του προ ολίγου ινδάλματός τους. Αυτοί που στη δεκαετία του '80 είχαν βάλει το χεράκι τους και δημιούργησαν, από τον αυτάρεσκο, αγροίκο, στενοκέφαλο γραφειοκράτη της εποχής της στασιμότητας, έναν "λαϊκό ήρωα", παρά τις πασίγνωστες αδυναμίες του. Το σημαντικότερο, λοιπόν, είναι ότι στους κύκλους των "αποσχηματισμένων" μεταρρυθμιστών όλο και πιο συχνά αρχίζει να ακούγεται το όνομα του σημερινού (για την ώρα;) πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Καμιά κοινωνιολογική έρευνα δε δείχνει ότι ο Γιέλτσιν έχει τώρα ελπίδες να γίνει πρόεδρος για μια ακόμα θητεία, έστω και σε στοιχειώδεις τίμιες προεδρικές εκλογές. Ο Τσερνομίρντιν, όμως, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δε σκοπεύει να συμμετάσχει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Αν, όμως, ο Γιέλτσιν, παρ' όλα αυτά, απαλλαγεί κι απ' αυτόν, ο πρωθυπουργός δε θα γίνει "διακονιάρης", αλλά, όπως φαίνεται, ούτε καρπαζοεισπράχτορας θέλει να είναι. Αφού ο Γιέλτσιν έχει δηλώσει ότι εξαιτίας του Τσουμπάις το κόμμα της εξουσίας έχασε στις βουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη 10% των ψήφων, τότε σε ποιον θα φορτώσει αύριο την ευθύνη για την αποτυχημένη πολιτική του;

Δημοσκόπηση

Μέχρι τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, στις 16 Ιούνη, είναι αρκετό ακόμα χρονικό διάστημα, αλλά οι προεκλογικές ζυμώσεις ενόψει τους έχουν κιόλας ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου. Ηγέτες κομμάτων και πολιτικών σχηματισμών ορίστηκαν ήδη ως υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου. Τη Δευτέρα, 29 Γενάρη, το φιλελεύθερο κόμμα "Γιάμπλοκο" όρισε ως υποψήφιο τον πρόεδρό του, Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι. Παράλληλα, άρχισαν να δημοσιεύονται και δημοσκοπήσεις σε σχέση με τις εκλογές αυτές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Κέντρου Ερευνας της Κοινής Γνώμης της Ρωσίας, που έγινε στο διάστημα 20 ως 25 Γενάρη και μετέδωσε τη Δευτέρα, 29 Γενάρη, το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, που δεν έχει ανακοινώσει ακόμα αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, θα αποκλειόταν από τον πρώτο γύρο, αφού εξασφαλίζει την έκτη θέση με 6% των ψήφων. Ο πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ (υποψήφιος του κόμματός του), προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με 15% των ψήφων. Ακολουθεί ο ηγέτης του "Γιάμπλοκο", Γιαβλίνσκι, με 11% των ψήφων. Ο πρόεδρος και υποψήφιος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας, Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 9% των ψήφων και ακολουθεί ο ηγέτης και υποψήφιος του κόμματος Συνέδριο Ρωσικών Κοινοτήτων, στρατηγός Αλεξάντρ Λέμπεντ, με 8%. Ακόμα και ο γνωστός οφθαλμολόγος Σβιατοσλάβ Φιόντοροφ προηγείται του Γιέλτσιν με 7%. Ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δε θα είναι υποψήφιος, λαμβάνει το 6% των ψήφων. Τέλος, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που αφήνει να νοηθεί ότι μπορεί να είναι υποψήφιος, περιορίζεται στο 1% των προτιμήσεων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προσωρινή "ανακωχή"

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Προσωρινή ηρεμία επικρατεί στο Ισραήλ μετά το εκρηκτικό Σαββατοκύριακο. Ειδική επιστημονική και κυβερνητική επιτροπή εξετάζει το θέμα της απόσυρσης των δωρεών αίματος των Εβραίων Αιθιόπων, ενώ η ατμόσφαιρα παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη. Την αντίθεσή τους στις "ρατσιστικές αυτές διακρίσεις" σε βάρος των ομόθρησκών τους Αιθιόπων εξέφρασαν πολλοί επιφανείς Ισραηλινοί, καθώς και μεγάλη μερίδα της ισραηλινής κοινής γνώμης. Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, έχοντας το βλέμμα του στραμμένο στην τρίτη φάση της ειρηνευτικής διαδικασίας, ζήτησε την παρέμβαση της Σουηδίας στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ.

Την έντονη αντίδραση της δημοκρατικής και προοδευτικής μερίδας της ισραηλινής κοινής γνώμης έχει προκαλέσει η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας Αίματος να αποσύρει το αίμα των Εβραίων της αιθιοπικής κοινότητας, με την αιτιολογία ότι είναι πολύ πιθανό να έχουν προσβληθεί από τον ιό του AIDS. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ισραηλινού νομπελίστα Ελί Βίζελ, ο οποίος μίλησε για εξευτελισμό και για ταπείνωση μιας ολόκληρης κοινωνικής ομάδας και κάλεσε όλο τον ισραηλινό λαό να επιδείξει αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους ομόθρησκούς του.

Η οργή των ίδιων των Εβραίων Αιθιόπων δεν έχει, ακόμα, καταλαγιάσει. Ο υπουργός Υγείας Εφρέμ Σνεχ, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση, έδωσε εντολή να σταματήσει κάθε ενέργεια απόσυρσης του αίματος μέχρι, τουλάχιστον, να εκπονηθεί συγκεκριμένη απόφαση. Το έργο της επανεξέτασης της αιμοδοτικής πολιτικής έχει αναλάβει ειδική επιτροπή, μετά από ανάλογη απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες, ύστερα από τα κυριακάτικα επεισόδια.

Ταξίδι - αστραπή στη Σουηδία πραγματοποίησε, χθες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους για τις πρώτες παλαιστινιακές εκλογές και το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας, ο Αραφάτ απηύθυνε ανοιχτή και ξεκάθαρη έκκληση προς τη σουηδική ηγεσία να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες για το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναφέρθηκε στην επιμονή του Ισραήλ να διεκδικεί ολοκληρωτική κυριαρχία πάνω στην ιερή πόλη, καθώς και στη μη διατύπωση συγκεκριμένης θέσης για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Εκ μέρους της σουηδικής κυβέρνησης, δεν έγινε κανένα επίσημο σχόλιο.

Προσφορές για την Κούβα
  • Οι φίλοι Ιπποκράτης, Σωτήρης, Βαγγέλης, Γιώργος, Γιάννης, Νίκος, Σταύρος και Ακης,από τη Χαλκίδα, συγκέντρωσαν και πρόσφεραν για την Κούβα γραφική ύλη 20.000 δρχ.
  • Ο Ιωάννης Λάντζας από τις Θεσπιές Θηβών, ο οποίος πήρε μέρος στην μπριγάδα για την Κούβα το 1994, συγκέντρωσε και πρόσφερε φάρμακα αξίας πάνω από 300.000 δρχ. και υπόσχεται να συγκεντρώσει και άλλη βοήθεια για τον ίδιο σκοπό.
  • Ο Παναγιώτης Μυριτζής που πήρε μέρος στην μπριγάδα το 1995 προσφέρει 25.000 δρχ.
  • Ο Δημήτρης Πανανουδάκης πρόσφερε 35.000 δρχ.
  • Ο Κώστας Σαραντάκος προσφέρει 15.000 δρχ. στη μνήμη της γυναίκας του, που πέθανε πριν από 3 χρόνια.
  • Το Παράρτημα Νέας Σμύρνης της ΠΕΑΕΑ συγκέντρωσε και πρόσφερε 40 κιλά όσπρια, 60 λίτρα λάδι, 75 κουτιά γάλα, 10 κιλά μακαρόνια, 20 κιλά σαπούνι και άλλα απορρυπαντικά, δύο χαρτοκιβώτια παιδικά παιχνίδια, 100 τετράδια, 100 στυλό, 30 μολύβια, 30 γομολάστιχες και 15 κιβώτια με ρούχα.
ΚΙΝΑ
Αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Ταϊβάν

ΠΕΚΙΝΟ.-

"Υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο και η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο τμήμα της. Οποιαδήποτε αλλαγή υπάρξει στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Ταϊβάν δεν είναι δυνατόν να μεταβάλει το γεγονός πως η νήσος είναι τμήμα της Κίνας", προειδοποίησε χτες ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Πενγκ, ενώ απομένουν περίπου δύο μήνες πριν από τις προγραμματισμένες για το Μάρτη προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων "Νέα Κίνα", ο Κινέζος πρωθυπουργός έκανε τις παραπάνω προειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια τελετής στο Μεγάλο Τείχος του Λαού στο Πεκίνο. Ο Λι Πενγκ, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά η προσπάθεια ορισμένων δυνάμεων που επιθυμούν να προβάλουν τις αλλαγές στην ηγεσία της Ταϊβάν για τη νομιμοποίηση των αυτονομιστικών δραστηριοτήτων τους.

Αύριο το Νταβός "νούμερο" 26

ΖΥΡΙΧΗ.-

Την κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβία μετά τη Συνθήκη του Ντέιτον, τις εξελίξεις στη Ρωσία και τα σχέδια για ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, θα συζητήσουν μεταξύ άλλων πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες, που συναντώνται αύριο στο Νταβός της Ελβετίας, στο πλαίσιο της 26ης ετήσιας Διάσκεψης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στο χώρο της διάσκεψης είναι δρακόντεια, καθώς αναμένεται η συμμετοχή δεκάδων επιχειρηματιών και περισσότερων από 40 αρχηγών κρατών και 200 υπουργών. Μεταξύ των ηγετών που θα μεταβούν στο Νταβός είναι ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Σιμόν Πέρες. Στην φετινή Διάσκεψη του Παγκόσμιου Φόρουμ, που πραγματοποιείται από αύριο μέχρι την επόμενη Τρίτη, αναμένεται να πάρει για πρώτη φορά μέρος και ο αρχηγός του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Ρώσοι στρατιώτες, από αυτούς που συμμετείχαν στις τελευταίες μάχες με τους Τσετσένους, επέστρεψαν στα σπίτια τους χτες απο το αεροδρόμιο του Γκρόζνι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ