Τετάρτη 31 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προσωρινή "ανακωχή"

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Προσωρινή ηρεμία επικρατεί στο Ισραήλ μετά το εκρηκτικό Σαββατοκύριακο. Ειδική επιστημονική και κυβερνητική επιτροπή εξετάζει το θέμα της απόσυρσης των δωρεών αίματος των Εβραίων Αιθιόπων, ενώ η ατμόσφαιρα παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη. Την αντίθεσή τους στις "ρατσιστικές αυτές διακρίσεις" σε βάρος των ομόθρησκών τους Αιθιόπων εξέφρασαν πολλοί επιφανείς Ισραηλινοί, καθώς και μεγάλη μερίδα της ισραηλινής κοινής γνώμης. Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, έχοντας το βλέμμα του στραμμένο στην τρίτη φάση της ειρηνευτικής διαδικασίας, ζήτησε την παρέμβαση της Σουηδίας στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ.

Την έντονη αντίδραση της δημοκρατικής και προοδευτικής μερίδας της ισραηλινής κοινής γνώμης έχει προκαλέσει η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας Αίματος να αποσύρει το αίμα των Εβραίων της αιθιοπικής κοινότητας, με την αιτιολογία ότι είναι πολύ πιθανό να έχουν προσβληθεί από τον ιό του AIDS. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ισραηλινού νομπελίστα Ελί Βίζελ, ο οποίος μίλησε για εξευτελισμό και για ταπείνωση μιας ολόκληρης κοινωνικής ομάδας και κάλεσε όλο τον ισραηλινό λαό να επιδείξει αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους ομόθρησκούς του.

Η οργή των ίδιων των Εβραίων Αιθιόπων δεν έχει, ακόμα, καταλαγιάσει. Ο υπουργός Υγείας Εφρέμ Σνεχ, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση, έδωσε εντολή να σταματήσει κάθε ενέργεια απόσυρσης του αίματος μέχρι, τουλάχιστον, να εκπονηθεί συγκεκριμένη απόφαση. Το έργο της επανεξέτασης της αιμοδοτικής πολιτικής έχει αναλάβει ειδική επιτροπή, μετά από ανάλογη απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες, ύστερα από τα κυριακάτικα επεισόδια.

Ταξίδι - αστραπή στη Σουηδία πραγματοποίησε, χθες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους για τις πρώτες παλαιστινιακές εκλογές και το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας, ο Αραφάτ απηύθυνε ανοιχτή και ξεκάθαρη έκκληση προς τη σουηδική ηγεσία να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες για το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναφέρθηκε στην επιμονή του Ισραήλ να διεκδικεί ολοκληρωτική κυριαρχία πάνω στην ιερή πόλη, καθώς και στη μη διατύπωση συγκεκριμένης θέσης για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Εκ μέρους της σουηδικής κυβέρνησης, δεν έγινε κανένα επίσημο σχόλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ