Τετάρτη 31 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΝΝΗ
Αγκομαχά η γερμανική οικονομική ατμομηχανή

Περικοπές και λιτότητα για να πλησιάσουν τα κριτήρια του Μάαστριχτ

ΒΟΝΝΗ.-

"Τονωτική ένεση πολυβιταμινών" για την οικονομία, χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Εθνικής Οικονομίας τα κυβερνητικά μέτρα για την αναθέρμανση της γερμανικής οικονομικής μηχανής.

Περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, στασιμότητα στους μισθούς, μείωση του κόστους παραγωγής και φορολογικές μεταρρυθμίσεις ευρείας κλίμακας, προβλέπουν τα μέτρα της γερμανικής κυβέρνησης, τα οποία στοχεύουν στην αναδιάρθρωση και εξέλιξη της οικονομίας, καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών εστιάζονται στην ανάκληση της πρόωρης συνταξιοδότησης, στη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων στα Ταμεία ανεργίας, στον περιορισμό των κατηγοριών περίθαλψης και στην κατάργηση του συνυπολογισμού περιόδων μαθητείας και στρατιωτικής θητείας στα συντάξιμα χρόνια. Επίσης, θεωρείται πολύ πιθανό να μειωθεί ο λεγόμενος "φόρος αλληλεγγύης" (που είχε θεσπιστεί για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της πρώην Ανατολικής Γερμανίας) από το 7,5% στο 6%, κάτι που σημαίνει ελάφρυνση των φορολογουμένων κατά 3 με 5 δισεκατομμύρια μάρκα, ενώ η αναμενόμενη από το Μάρτη αύξηση της συνταξιοδοτικής εισφοράς σημαίνει επιβάρυνση των Γερμανών εργαζομένων κατά 30 και πλέον δισεκατομμύρια μάρκα. Πάντως, το τελευταίο αυτό μέτρο δεν ανακοινώθηκε, επίσημα, από τον Γκ. Ρέξροντ, κατά τη χτεσινή παρουσίαση του πακέτου των οικονομικών ρυθμίσεων.

Παρουσιάζοντας το "αναζωογονητικό" πακέτο μέτρων, ο Γερμανός υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γκουέντερ Ρέξροντ, υπογράμμισε την αναγκαιότητα της λήψης τους, ιδιαίτερα μετά τα απογοητευτικά στοιχεία που περιέχει η οικονομική έκθεση για το 1996. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, για το 1996 προβλέπεται μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,5%, αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 3,6% και άνοδος της ανεργίας πάνω από το 10%. Για να αντιμετωπιστεί η πτωτική τάση των δεικτών της γερμανικής οικονομίας, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γιοχάνες Λίντεκε, πρότεινε μια μείωση των φόρων της τάξης των 26 δισεκατομμυρίων μάρκων, με ταυτόχρονη κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των επιδοτήσεων της τάξης των 32 δισεκατομμυρίων μάρκων. Η κατάργηση των επιδοτήσεων αφορά κυρίως τους τομείς της βιομηχανίας άνθρακα, της γεωργίας και των οικοδομικών προγραμμάτων.

Η γερμανική ηγεσία έχει ανησυχήσει βαθύτατα από τις προβλέψεις για το τρέχον έτος, καθώς σύμφωνα με αυτούς τους δείκτες για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Γερμανία, η χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την πιο ισχυρή οικονομία, σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη, δεν πληρεί τα οικονομικά κριτήρια της νομισματικής και οικονομικής ευρωπαϊκής ενοποίησης του 1999.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ