Τετάρτη 31 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Διαφθορά και πολιτική αβεβαιότητα

ΡΩΜΗ. -

Το κράτος "θα έπρεπε", κατά μια ιταλική ημερήσια εφημερίδα, να δίνει το καλό παράδειγμα όταν ζητά επώδυνες θυσίες από τους Ιταλούς πολίτες. Αλλά, τουναντίον, το ιταλικό κράτος είναι αδικαιολόγητα σπάταλο. Στις αιτιάσεις της, η εφημερίδα βρήκε απόλυτα σύμφωνο τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης.

Ο υπηρεσιακός υπουργός της κυβέρνησης Ντίνι, Φράνκο Φρατίνι, δηλώνει ότι υπάρχουν "αντιδράσεις από τη γραφειοκρατία" σε κάθε προσπάθεια περιορισμού του κόστους του κρατικού μηχανισμού: "ξέρετε τι συνέβη με τα υπηρεσιακά κινητά τηλέφωνα; Οταν έγραψα μια οδηγία που συνιστούσε περιορισμό της χρήσης τους, ορισμένα υπουργεία δεν μπήκαν στον κόπο ούτε να μου απαντήσουν". Κι όταν ο υπουργός τόλμησε να διατυπώσει τη γνώμη ότι τα προσωπικά υπηρεσιακά αυτοκίνητα ήταν αδικαιολόγητα, αντιμετώπισε "τείχος"."Ανώφελοι" δημόσιοι οργανισμοί, υπερπολυτελείς αποστολές, γραφεία "ντούμπλεξ" που διεκπεραιώνουν τις ίδιες υποθέσεις, αδικαιολόγητες προαγωγές λόγω πολιτικών εκδουλεύσεων, συνταξιοδοτήσεις σε υγιέστατους "ανάπηρους", όλα αυτά τα ευτράπελα κοστίζουν πάνω από 8 τρισ. λιρέτες.

Η Ιταλία ξοδεύει το 12% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση για το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης, τη στιγμή που για τη διεκπεραίωση οποιασδήποτε γραφειοκρατικής αίτησης απαιτούνται κατά μέσον όρο 185 μέρες. Η ασυδοσία, υποστηρίζει η εφημερίδα, δεν έχει όνομα, ούτε πρόσωπο.

Για την αναδιοργάνωση της ιταλικής δημόσιας διοίκησης χρειάζεται, καταλήγει η εφημερίδα, μια ισχυρή κυβέρνηση...

Πολιτική αβεβαιότητα

Στο μεταξύ, ο Ιταλός Πρόεδρος Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, συνεχίζει τον τρίτο και τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων με τους πολιτικούς ηγέτες ώστε να βρεθεί κάποια φόρμουλα λύσης στο πολιτικό αδιέξοδο το οποίο σοβεί τις τελευταίες μέρες.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο εσωτερικό της υπηρεσιακής κυβέρνησης προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία συνταγματικών αλλαγών, ο πρόεδρος θα βρεθεί προ της ανάγκης να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει νέες εκλογές, τρία χρόνια πριν την προγραμματισμένη διεξαγωγή τους.

Η τελευταία διαφωνία που ξέσπασε στο εσωτερικό της ιταλικής υπηρεσιακής κυβέρνησης, αφορά στον τρόπο εκλογής του πρωθυπουργού (σήμερα επιλέγεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας).

Στις φλόγες, η όπερα της Βενετίας

Σοκ στους κατοίκους της Βενετίας προκάλεσε η καταστροφή του ιστορικού κτιρίου της όπερας της Βενετίας "Λα Φενίτσε" ("Ο Φοίνικας"), ηλικίας 200 ετών.

Η αιτία της πυρκαγιάς, η οποία προκάλεσε κυριολεκτικά ανυπολόγιστες ζημιές, δεν έγινε γνωστή. Στο ιστορικό θέατρο, το οποίο φιλοξένησε τις όπερες του Βέρντι "Ριγκολέτο" και "Τραβιάτα" το 19ο αιώνα, τα κατεστραμμέναέργα τέχνης φθάνουν τα 500 δισεκατομμύρια λιρέτες (75 δισ. δραχμές).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ