ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Οι λαοί διαλέγουν το δρόμο της αντίστασης

Η διαπίστωση ήταν κοινή. "Αυτό που μας χωρίζει είναι μόνο μια ανάσα. Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα". Κοινή ήταν και η υπόσχεση. "Το Αιγαίο θα παραμείνει θάλασσα ειρήνης και φιλίας. Γιατί αυτή είναι η απαίτηση και των δύο λαών, Ελλήνων και Τούρκων". Οσο για το στόχο, μόνο ελπίδα και αισιοδοξία μπορεί να δώσει. "Αυτές οι συναντήσεις δε θα σταματήσουν, αντίθετα θα δυναμώσουν. Για να δυναμώσει η φωνή της ειρήνης, για να φράξουμε το δρόμο στα σχέδια των στρατοκρατών, των ιμπεριαλιστών και των εμπόρων όπλων". Η, όπως είπε και ο ποιητής Π. Τσουκάτος,"αναζητώ ένα δρόμο για να φτάσω κοντά σας, ν' ακουμπήσω την καρδιά μου στα χέρια σας"... "Αιγαίο, θάλασσα ειρήνης και φιλίας των λαών", ήταν το κεντρικό σύνθημα της προχθεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης των δήμων Κερατσινίου, Δραπετσώνας και Περάματος μαζί με 12 μαζικούς φορείς της περιοχής, στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι. Μια εκδήλωση που τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Βουρλών, Μπουλέντ Μπαράταλι,και οι φιλειρηνιστές δημοσιογράφοι, Σουλεϊμάν Γκεντσέλ - διευθυντής της "Γιενί" ΤV της Σμύρνης - και ο Γιάννης Τζούμας,διευθυντής της εφημερίδας της Χίου "Αλήθεια". Οι δύο δημοσιογράφοι είναι αυτοί που δημιούργησαν μετά το επεισόδιο στα Ιμια την οργάνωση "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο και στη Θράκη για την ειρήνη".

Υπάρχει κοινός αντίπαλος

"Οι εχθροί του ελληνικού και τουρκικού λαού είναι ίδιοι. Είναι οι Εγγλέζοι και Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, μαζί με τους υπηρέτες τους. Αν οι δυο λαοί δώσουν το χέρι τους, μπορούν να νικήσουν. Ο αγώνας μόνο τότε μπορεί να δικαιωθεί"... Αυτά έγραφε απ' το Βερολίνο το 1951 ο γνωστός Τούρκος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ σ' έναν Ελληνα φίλο του. Και ο δήμαρχος Βουρλών χρησιμοποίησε αυτά τα λόγια για ν' αποδείξει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε. "Ο τουρκικός λαός δε θρέφει καμιά έχθρα απέναντι στον ελληνικό λαό, δε φοβάται τους Ελληνες και δεν έχει απολύτως καμιά εδαφική βλέψη", τόνισε ο Μπ. Μπαράταλι. Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο φιλειρηνιστής δήμαρχος - είναι δήμαρχος στα Βουρλά επί 21 χρόνια - υπογράμμισε πως πρέπει να φύγουν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας από το νησί, "αυτή, άλλωστε, είναι η επιθυμία των περισσότερων κατοίκων της Τουρκίας". Επισήμανε πως οι σχέσεις του δήμου του με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι πάρα πολύ καλές και στο μέλλον μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες. "Οι διαφορές μας μπορούν να λυθούν, αν η Ελλάδα και η Τουρκία κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, χωρίς διαμεσολαβητές, και συζητήσουν επί της ουσίας. Και τα δύο κράτη πρέπει να σταματήσουν να ξοδεύουν τόσα χρήματα για εξοπλισμούς. Αυτά τα χρήματα μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την ευημερία των δύο λαών", είπε χαρακτηριστικά.

Οι ευθύνες των δημοσιογράφων

Απ' την πλευρά του ο Τούρκος δημοσιογράφος επισήμανε πως μια από τις κυριότερες αιτίες της κρίσης ανάμεσα στους δύο λαούς είναι και οι δημοσιογράφοι. "Είμαι βέβαιος πως, αν οι δημοσιογράφοι αρχίσουν να βλέπουν τα γεγονότα με φιλειρηνικό βλέμμα, τότε και οι λαοί των δύο χωρών θα συμβάλλουν στο δυνάμωμα του φιλειρηνικού κινήματος", είπε χαρακτηριστικά ο Σουλεϊμάν Γκεντσέλ.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η τοποθέτηση του Γιάννη Τζούμα, ο οποίος αναφέρθηκε στη στάση των ΜΜΕ, που επιδεικτικά αγνοούν καθετί που έχει να κάνει με την ειρήνη. "Εμείς επιλέξαμε να κάνουμε την πένα μας γέφυρα, και όχι όπλο, ανάμεσα στους δύο λαούς", τόνισε. Επισήμανε ακόμα πως το θέμα της ειρήνης δε θα 'πρεπε να το βλέπουμε μόνο απ' τη ρομαντική του όψη, γιατί υπάρχει συγκεκριμένος αντίπαλος. "Εδώ υπάρχουν οι Αμερικανοί, ο κοινός έμπορος όπλων που δε μας αφήνει να μονιάσουμε. Είναι κρίμα να σφαχτούμε πάλι για τα πετρέλαια. Το '22 πολεμήσαμε για να πάρουν οι Εγγλέζοι τα πετρέλαια της Μοσσούλης. Τώρα θα πολεμήσουμε γιατί θέλουν οι Αμερικανοί τα πετρέλαια της Κασπίας;", αναρωτήθηκε ο Γ. Τζούμας.

Φρένο στη βαρβαρότητα της "νέας τάξης πραγμάτων"

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Εύη Λειβαδά,αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κερατσινίου. Η Ε. Λειβαδά τόνισε πως στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών, ιδιαίτερα σήμερα που διανύουμε την περίοδο που ο ελληνοτουρκικός διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη. "Πρέπει να αποδείξουμε πως οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Πρέπει να αποδείξουμε πως οι επιδιαιτητές και διαμεσολαβητές, οι σοβινιστές και πολεμοκάπηλοι είναι αυτοί που συσσωρεύουν τα ίδια προβλήματα στους λαούς", είπε χαρακτηριστικά.

Μέσα απ' την ομιλία της στάλθηκε το μήνυμα προς τον τουρκικό λαό: "Οι λαοί αποφασιστικά διαλέγουν το δρόμο της αντίστασης και όχι της υποταγής.Γιατί υπάρχει κι άλλος δρόμος απ' αυτόν που ακολουθούν οι κυβερνήσεις. Και οι δύο λαοί μπορούν να φράξουν το δρόμο στον εθνικισμό, το σοβινισμό, την πατριδοκαπηλία και το φασισμό". Τέλος, επισήμανε πως ο ελληνοτουρκικός διάλογος δε θα πρέπει να δώσει το δικαίωμα για την εδραίωση της αμερικανο-ΝΑΤΟικής κατοχής στην περιοχή, αλλά θα πρέπει να είναι ένας διάλογος ισότιμος, ειλικρινής και χωρίς διαμεσολαβητές. "Η πορεία προς τη "νέα τάξη πραγμάτων" δεν είναι μοιραία. Με την αντίσταση και τον αγώνα μας, μπορεί και πρέπει να βάλουμε φρένο στη βαρβαρότητά τους", κατέληξε η Ε. Λειβαδά.

Στην προχθεσινή εκδήλωση χαιρέτισε και ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Πατσιλινάκος, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσουν να συντηρούν τους πολεμοκάπηλους και τις μεγάλες βιομηχανίες όπλων του κόσμου. "Πρέπει να αντιδράσουμε, γιατί μόνο οι λαοί μπορούν ν' αναπτύξουν ένα φιλειρηνικό κίνημα που θα επιβάλει τη θέληση για ειρήνη και αρμονική συνύπαρξη". Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι χαιρετισμοί του δημάρχου Κερατσινίου Γιώργου Χάσκα, και του αντιδημάρχου Δραπετσώνας Γιώργου Παπαδάκη.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ευάγγελος Μαχαίρας, η "Νεανική δράση για την Ειρήνη" του δήμου Βύρωνα, το Συμβούλιο Πόλης της ΚΝΕ Πειραιά, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι από τους δήμους του Πειραιά κ.ά. Στο τέλος της εκδήλωσης ο βραβευμένος με το βραβείο "Ιπεκτσί" Κερατσινιώτης ποιητής Π. Τσουκάτος, απήγγειλε το ποίημα "Στους Τούρκους της Δερύνειας", ενώ το πολιτιστικό μέρος περιλάμβανε χορευτικά συγκροτήματα Κρητών, Ποντίων και του δήμου Κερατσινίου, καθώς και τραγούδια από την Γιώτα Βέη και το συγκρότημά της.

19Ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Την Κυριακή το μεγάλο ραντεβού

Στην τελική ευθεία μπαίνει το Δεκαήμερο ειρήνης που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 18 Μάη, με τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης από τον Τύμβο των Μαραθωνομάχων στην Αθήνα. Την ίδια μέρα θα γίνουν κεντρικές εκδηλώσεις κατά περιοχή, ενώ δεκάδες φιλειρηνικές εκδηλώσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα.

Από την παραμονή στην παραλία στο Ζούμπερι,έξω από τη Ν. Μάκρη, τοπικές κινήσεις της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" θα στήσουν τη δική τους κατασκήνωση ειρήνης. Την άλλη μέρα το πρωί θα μπουν στη Μαραθώνια Πορεία που θα περάσει από εκεί.

  • Πούλμαν από τη Νέα Σμύρνη για τη Μαραθώνια Πορεία, θα ξεκινήσουν την Κυριακή στις 3.45 μ.μ. με προορισμό την Αγία Παρασκευή. Η αναχώρηση θα γίνει από την οδό Ομήρου αρ. 68.
Κερασίτσα - Τρίπολη

Από τη γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, την Κερασίτσα Αρκαδίας, οι Επιτροπές Ειρήνης όλων των νομών της Πελοποννήσου θα στείλουν την Κυριακή 18 Μάη το δικό τους αγωνιστικό μήνυμα. Η πορεία θα ξεκινήσει το μεσημέρι στις 4 από την Κερασίτσα και θα καταλήξει στην Τρίπολη.Η πορεία θα καταλήξει στην Πλατεία Αρεως στην Τρίπολη, όπου θα μιλήσει ο καθηγητής Στρ. Κουνιάς,αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Λάκη Χαλκιά.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα γίνουν κατασκήνωση ειρήνης στην Τεγέα από τη "Νεανική Δράση" και ποδηλατικοί αγώνες, όπου οι ποδηλάτες οι οποίοι θα προέρχονται από όλους τους νομούς θα κάνουν το γύρο της Τεγέας.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας καλεί όλους τους φίλους της ειρήνης, τη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, κάθε μαζικό φορέα, εργατικό σωματείο, σύλλογο, μαθητικό συμβούλιο της πόλης να συμμετέχουν ενεργά στην πορεία από την Κερασίτσα στην Τρίπολη. Την Κυριακή θα αναχωρήσουν λεωφορεία για την Κερασίτσα από Καλαμάτα, Πύλο και Μεσσήνη.Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 0721 - 2573 και 0721 - 29422
Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 18 Μάη, το κίνημα ειρήνης έχει το λόγο. Η ΕΔΥΕΘ διοργανώνει μεγάλη πορεία που θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. από το στρατόπεδο "Νταλίπη",όπου πρόκειται να εγκατασταθεί το στρατηγείο της ΝΑΤΟικής μεραρχίας, και θα καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους. Η πορεία θα περάσει από το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη,στον τόπο δολοφονίας του το 1963, όπου θα γίνει κατάθεση στεφανιών. Στην Πλατεία Αριστοτέλους θα γίνει η κεντρική ομιλία και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Αποκλεισμός της Σούδας

Στην Κρήτη,με τη βάση της Σούδας, το Πεδίο Βολής και τόσες άλλες ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις, οι Επιτροπές Ειρήνης και οι "Νεανικές Δράσεις" και των τεσσάρων νομών του νησιού, διοργανώνουν παγκρήτιο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στα Χανιά και συμβολικό αποκλεισμό της αμερικανονατοϊκής βάσης της Σούδας.

Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα παρακάτω τηλέφωνα κατά πόλη: Ηράκλειο 235749, 286712, 233192, Χανιά 88389, Ρέθυμνο 22926, Λασήθι 26284.

Περικύκλωση του Αράξου

Στο επίκεντρο των φιλειρηνικών - αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων του Δεκαημέρου, βρίσκεται και η ΝΑΤΟική βάση του Αραξου,όπου οι Αμερικανοί έχουν αποθηκεύσει τα εκσυγχρονισμένα πυρηνικά τους όπλα. Οι Επιτροπές Ειρήνης Πάτρας, Αιγίου και Πύργου και τα αντίστοιχα παραρτήματα της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και άλλους μαζικούς φορείς των γύρω νομών, διοργανώνουν την Κυριακή 18 Μάη φιλειρηνική - αντιπολεμική εκδήλωση στη Νατοϊκή βάση του Αραξου. Στις 3 μ.μ. θα αναχωρήσουν με πούλμαν από την πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα. Στις 4 μ.μ. θα γίνει η περικύκλωση της βάσης του Αραξου και χαιρετισμοί εκπροσώπων των διοργανωτών. Στη συνέχεια οι ειρηνιστές θα επιστρέψουν με πούλμαν στην Πάτρα, με ενδιάμεσες στάσεις και χαιρετισμούς στα χωριά της περιοχής. Από την ΑΒΕΖ θα ξεκινήσει πορεία Ειρήνης μέχρι την πλατεία στα Ψηλά Αλώνια. Στις 9 μ.μ. στα Ψηλά Αλώνια θα γίνει κεντρική ομιλία και θα ακολουθήσει συναυλία.

Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Πολύμορφες εκδηλώσεις διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης, σε συνεργασία και με άλλους φορείς σε όλη την Ελλάδα, στα πλαίσια του 19ου Δεκαημέρου Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ:

Σήμερα Τρίτη
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ταύρου διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ατταλείας εκδήλωση με παράσταση Καραγκιόζη.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" στις 7.30 μ.μ. στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης πραγματοποιούν συνέλευση, με θέμα τις μορφές συμμετοχής τους στο Δεκαήμερο Ειρήνης και ειδικότερα την προετοιμασία της Πορείας Ειρήνης στον Αραξο.
Αύριο Τετάρτη
  • Η "Νεανική Δράση" Αμαρουσίου διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. συζήτηση στα γραφεία της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης, με θέμα "Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αλβανία και ο ρόλος του φιλειρηνικού κινήματος".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου διοργανώνει στις 7.30 μ.μ., στο Τέρμα Βεϊκου (Βεϊκου και Σκύρου), εκδήλωση με ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Πετραλώνων διοργανώνει στις 6.30 μ.μ. στην Πλατεία Αγ. Αικατερίνης Κάτω Πετραλώνων, εκδήλωση με ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Το παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στον Κολωνό διοργανώνει στις 7 μ.μ. εκδήλωση - συζήτηση στα γραφεία του (Αργους 51), με θέμα "Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια - Νέα Τάξη Πραγμάτων και ΝΑΤΟική κυριαρχία".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αμαρουσίου διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία της (Μιλτιάδου 4) εκδήλωση, με θέμα "Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αλβανία και ο ρόλος του φιλειρηνικού κινήματος".
  • H Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Νίκαιας, θα πραγματοποιήσει στις 7.30 μ.μ. στην Πλατεία Αγίου Νικολάου πολιτιστική εκδήλωση, με θέμα "Ο ρόλος της γυναίκας στον αγώνα για την ειρήνη", το οποίο θα αναπτύξει η αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Μαρία Πρίφτη. Θα ακολουθήσει πρόγραμμα με μουσικοχορευτικά συγκροτήματα.
  • Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση Ειρήνη Θεσσαλονίκης διοργανώνει ημερίδα, με θέμα "Στρατιωτικές δαπάνες, γιατί; Αγορά του αιώνα, για ποιον;". Η ημερίδα θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Αντώνης Αντανασιώτης, δικηγόρος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ρεθύμνου διοργανώνει στις 9 μ.μ. , στο Ωδείο της πόλης, παραδοσιακή βραδιά με προσκεκλημένους τους Στέλιο Μπικάκη και Νίκο Μανιά.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας πραγματοποιεί στις 7 μ.μ. εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.
Πέμπτη 15 Μάη
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αλίμου διοργανώνει στις 8.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (Ιωνίας 96, Ανω Καλαμάκι), εκδήλωση με θέμα "Βαλκάνια - Κύπρος - Αιγαίο". Θα ακολουθήσει προβολή αντιπολεμικής ταινίας.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας διοργανώνει εκδήλωση στις 8 μ.μ. στην Πλατεία Πλυτά.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Κόσμου διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. εκδήλωση στα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αιγάλεω και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" διοργανώνουν ενημερωτική καμπάνια - πικετοφορία για τη Μαραθώνια Πορεία. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από το τοπικό Συνδικάτο Οικοδόμων.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση και κατάθεση στεφανιού στο άγαλμα του Γρ. Λαμπράκη (Λ. Βουλιαγμένης, Β είσοδος Ηλιούπολης). Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλης. Εκεί θα γίνουν χαιρετισμοί και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ρεθύμνου διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στο δημαρχείο και πορεία στο κέντρο της πόλης. Συνδιοργανωτές είναι ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Γυναικών, το Σωματείο Οικοδόμων, η εφημερίδα "Κρητική Επιθεώρηση", η ΠΕΑΕΑ, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Πολυκλαδικού και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη".
Παρασκευή 16 Μάη
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης διοργανώνει στις 8 μ.μ., σε συνεργασία με το Δήμο, εκδήλωση η οποία περιλαμβάνει ομιλία και πολιτιστικό πρόγραμμα με θεατρική παράσταση από μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου, απαγγελίες και τραγούδια από το 5ο Δημοτικό Σχολείο και βράβευση μαθητών.
  • Οι Επιτροπές Ειρήνης Καλλιθέας, Μοσχάτου, Ν. Σμύρνης και Ταύρου καλούν τους φίλους της ειρήνης να προσέλθουν στην Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης στις 6.15 μ.μ.,στην Πλατεία Δαβάκη Καλλιθέας στις 6.30 μ.μ.,στο Δημαρχείο Μοσχάτου στις 7 μ.μ. και στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Αγ. Σοφίας) στον Ταύρο στις 7.15 μ.μ. για να υποδεχτούν το Κραβάνι της Ειρήνης που θα διασχίσει τους κεντρικούς δρόμους των παραπάνω δήμων. Το Καραβάνι της Ειρήνης θα έχει αφετηρία το Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας, από όπου θα ξεκινήσει στις 5.15 μ.μ. και θα τερματίσει στις 8 μ.μ. στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Αγ. Γεωργίου) στον Ταύρο. Θα ακολουθήσει εκδήλωση με ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας πραγματοποιεί πανεξόρμηση στους κεντρικούς δρόμους και τα καταστήματα της πόλης. Στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Καβάλας διοργανώνει βραδιά ειρήνης, παράδοσης και πολιτισμού, όπου θα πάρουν μέρος τα συγκροτήματα του "Εργαστηρίου Λαϊκής Παράδοσης" Καβάλας με την εφταμελή ορχήστρα "Ελλήσποντος".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας διοργανώνει στις 8 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας (πλατεία Εθνικής Αντίστασης) εκδήλωση, αφιερωμένη στα 52 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Οι λαοί διαλέγουν το δρόμο της αντίστασης

Η διαπίστωση ήταν κοινή. "Αυτό που μας χωρίζει είναι μόνο μια ανάσα. Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα". Κοινή ήταν και η υπόσχεση. "Το Αιγαίο θα παραμείνει θάλασσα ειρήνης και φιλίας. Γιατί αυτή είναι η απαίτηση και των δύο λαών, Ελλήνων και Τούρκων". Οσο για το στόχο, μόνο ελπίδα και αισιοδοξία μπορεί να δώσει. "Αυτές οι συναντήσεις δε θα σταματήσουν, αντίθετα θα δυναμώσουν. Για να δυναμώσει η φωνή της ειρήνης, για να φράξουμε το δρόμο στα σχέδια των στρατοκρατών, των ιμπεριαλιστών και των εμπόρων όπλων". Η, όπως είπε και ο ποιητής Π. Τσουκάτος,"αναζητώ ένα δρόμο για να φτάσω κοντά σας, ν' ακουμπήσω την καρδιά μου στα χέρια σας"... "Αιγαίο, θάλασσα ειρήνης και φιλίας των λαών", ήταν το κεντρικό σύνθημα της προχθεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης των δήμων Κερατσινίου, Δραπετσώνας και Περάματος μαζί με 12 μαζικούς φορείς της περιοχής, στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι. Μια εκδήλωση που τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Βουρλών, Μπουλέντ Μπαράταλι,και οι φιλειρηνιστές δημοσιογράφοι, Σουλεϊμάν Γκεντσέλ - διευθυντής της "Γιενί" ΤV της Σμύρνης - και ο Γιάννης Τζούμας,διευθυντής της εφημερίδας της Χίου "Αλήθεια". Οι δύο δημοσιογράφοι είναι αυτοί που δημιούργησαν μετά το επεισόδιο στα Ιμια την οργάνωση "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο και στη Θράκη για την ειρήνη".

Υπάρχει κοινός αντίπαλος

"Οι εχθροί του ελληνικού και τουρκικού λαού είναι ίδιοι. Είναι οι Εγγλέζοι και Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, μαζί με τους υπηρέτες τους. Αν οι δυο λαοί δώσουν το χέρι τους, μπορούν να νικήσουν. Ο αγώνας μόνο τότε μπορεί να δικαιωθεί"... Αυτά έγραφε απ' το Βερολίνο το 1951 ο γνωστός Τούρκος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ σ' έναν Ελληνα φίλο του. Και ο δήμαρχος Βουρλών χρησιμοποίησε αυτά τα λόγια για ν' αποδείξει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε. "Ο τουρκικός λαός δε θρέφει καμιά έχθρα απέναντι στον ελληνικό λαό, δε φοβάται τους Ελληνες και δεν έχει απολύτως καμιά εδαφική βλέψη", τόνισε ο Μπ. Μπαράταλι. Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο φιλειρηνιστής δήμαρχος - είναι δήμαρχος στα Βουρλά επί 21 χρόνια - υπογράμμισε πως πρέπει να φύγουν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας από το νησί, "αυτή, άλλωστε, είναι η επιθυμία των περισσότερων κατοίκων της Τουρκίας". Επισήμανε πως οι σχέσεις του δήμου του με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι πάρα πολύ καλές και στο μέλλον μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες. "Οι διαφορές μας μπορούν να λυθούν, αν η Ελλάδα και η Τουρκία κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, χωρίς διαμεσολαβητές, και συζητήσουν επί της ουσίας. Και τα δύο κράτη πρέπει να σταματήσουν να ξοδεύουν τόσα χρήματα για εξοπλισμούς. Αυτά τα χρήματα μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την ευημερία των δύο λαών", είπε χαρακτηριστικά.

Οι ευθύνες των δημοσιογράφων

Απ' την πλευρά του ο Τούρκος δημοσιογράφος επισήμανε πως μια από τις κυριότερες αιτίες της κρίσης ανάμεσα στους δύο λαούς είναι και οι δημοσιογράφοι. "Είμαι βέβαιος πως, αν οι δημοσιογράφοι αρχίσουν να βλέπουν τα γεγονότα με φιλειρηνικό βλέμμα, τότε και οι λαοί των δύο χωρών θα συμβάλλουν στο δυνάμωμα του φιλειρηνικού κινήματος", είπε χαρακτηριστικά ο Σουλεϊμάν Γκεντσέλ.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η τοποθέτηση του Γιάννη Τζούμα, ο οποίος αναφέρθηκε στη στάση των ΜΜΕ, που επιδεικτικά αγνοούν καθετί που έχει να κάνει με την ειρήνη. "Εμείς επιλέξαμε να κάνουμε την πένα μας γέφυρα, και όχι όπλο, ανάμεσα στους δύο λαούς", τόνισε. Επισήμανε ακόμα πως το θέμα της ειρήνης δε θα 'πρεπε να το βλέπουμε μόνο απ' τη ρομαντική του όψη, γιατί υπάρχει συγκεκριμένος αντίπαλος. "Εδώ υπάρχουν οι Αμερικανοί, ο κοινός έμπορος όπλων που δε μας αφήνει να μονιάσουμε. Είναι κρίμα να σφαχτούμε πάλι για τα πετρέλαια. Το '22 πολεμήσαμε για να πάρουν οι Εγγλέζοι τα πετρέλαια της Μοσσούλης. Τώρα θα πολεμήσουμε γιατί θέλουν οι Αμερικανοί τα πετρέλαια της Κασπίας;", αναρωτήθηκε ο Γ. Τζούμας.

Φρένο στη βαρβαρότητα της "νέας τάξης πραγμάτων"

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Εύη Λειβαδά,αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κερατσινίου. Η Ε. Λειβαδά τόνισε πως στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών, ιδιαίτερα σήμερα που διανύουμε την περίοδο που ο ελληνοτουρκικός διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη. "Πρέπει να αποδείξουμε πως οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Πρέπει να αποδείξουμε πως οι επιδιαιτητές και διαμεσολαβητές, οι σοβινιστές και πολεμοκάπηλοι είναι αυτοί που συσσωρεύουν τα ίδια προβλήματα στους λαούς", είπε χαρακτηριστικά.

Μέσα απ' την ομιλία της στάλθηκε το μήνυμα προς τον τουρκικό λαό: "Οι λαοί αποφασιστικά διαλέγουν το δρόμο της αντίστασης και όχι της υποταγής.Γιατί υπάρχει κι άλλος δρόμος απ' αυτόν που ακολουθούν οι κυβερνήσεις. Και οι δύο λαοί μπορούν να φράξουν το δρόμο στον εθνικισμό, το σοβινισμό, την πατριδοκαπηλία και το φασισμό". Τέλος, επισήμανε πως ο ελληνοτουρκικός διάλογος δε θα πρέπει να δώσει το δικαίωμα για την εδραίωση της αμερικανο-ΝΑΤΟικής κατοχής στην περιοχή, αλλά θα πρέπει να είναι ένας διάλογος ισότιμος, ειλικρινής και χωρίς διαμεσολαβητές. "Η πορεία προς τη "νέα τάξη πραγμάτων" δεν είναι μοιραία. Με την αντίσταση και τον αγώνα μας, μπορεί και πρέπει να βάλουμε φρένο στη βαρβαρότητά τους", κατέληξε η Ε. Λειβαδά.

Στην προχθεσινή εκδήλωση χαιρέτισε και ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Πατσιλινάκος, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσουν να συντηρούν τους πολεμοκάπηλους και τις μεγάλες βιομηχανίες όπλων του κόσμου. "Πρέπει να αντιδράσουμε, γιατί μόνο οι λαοί μπορούν ν' αναπτύξουν ένα φιλειρηνικό κίνημα που θα επιβάλει τη θέληση για ειρήνη και αρμονική συνύπαρξη". Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι χαιρετισμοί του δημάρχου Κερατσινίου Γιώργου Χάσκα, και του αντιδημάρχου Δραπετσώνας Γιώργου Παπαδάκη.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ευάγγελος Μαχαίρας, η "Νεανική δράση για την Ειρήνη" του δήμου Βύρωνα, το Συμβούλιο Πόλης της ΚΝΕ Πειραιά, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι από τους δήμους του Πειραιά κ.ά. Στο τέλος της εκδήλωσης ο βραβευμένος με το βραβείο "Ιπεκτσί" Κερατσινιώτης ποιητής Π. Τσουκάτος, απήγγειλε το ποίημα "Στους Τούρκους της Δερύνειας", ενώ το πολιτιστικό μέρος περιλάμβανε χορευτικά συγκροτήματα Κρητών, Ποντίων και του δήμου Κερατσινίου, καθώς και τραγούδια από την Γιώτα Βέη και το συγκρότημά της.

19Ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Την Κυριακή το μεγάλο ραντεβού

Στην τελική ευθεία μπαίνει το Δεκαήμερο ειρήνης που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 18 Μάη, με τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης από τον Τύμβο των Μαραθωνομάχων στην Αθήνα. Την ίδια μέρα θα γίνουν κεντρικές εκδηλώσεις κατά περιοχή, ενώ δεκάδες φιλειρηνικές εκδηλώσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα.

Από την παραμονή στην παραλία στο Ζούμπερι,έξω από τη Ν. Μάκρη, τοπικές κινήσεις της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" θα στήσουν τη δική τους κατασκήνωση ειρήνης. Την άλλη μέρα το πρωί θα μπουν στη Μαραθώνια Πορεία που θα περάσει από εκεί.

  • Πούλμαν από τη Νέα Σμύρνη για τη Μαραθώνια Πορεία, θα ξεκινήσουν την Κυριακή στις 3.45 μ.μ. με προορισμό την Αγία Παρασκευή. Η αναχώρηση θα γίνει από την οδό Ομήρου αρ. 68.
Κερασίτσα - Τρίπολη

Από τη γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, την Κερασίτσα Αρκαδίας, οι Επιτροπές Ειρήνης όλων των νομών της Πελοποννήσου θα στείλουν την Κυριακή 18 Μάη το δικό τους αγωνιστικό μήνυμα. Η πορεία θα ξεκινήσει το μεσημέρι στις 4 από την Κερασίτσα και θα καταλήξει στην Τρίπολη.Η πορεία θα καταλήξει στην Πλατεία Αρεως στην Τρίπολη, όπου θα μιλήσει ο καθηγητής Στρ. Κουνιάς,αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Λάκη Χαλκιά.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα γίνουν κατασκήνωση ειρήνης στην Τεγέα από τη "Νεανική Δράση" και ποδηλατικοί αγώνες, όπου οι ποδηλάτες οι οποίοι θα προέρχονται από όλους τους νομούς θα κάνουν το γύρο της Τεγέας.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας καλεί όλους τους φίλους της ειρήνης, τη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, κάθε μαζικό φορέα, εργατικό σωματείο, σύλλογο, μαθητικό συμβούλιο της πόλης να συμμετέχουν ενεργά στην πορεία από την Κερασίτσα στην Τρίπολη. Την Κυριακή θα αναχωρήσουν λεωφορεία για την Κερασίτσα από Καλαμάτα, Πύλο και Μεσσήνη.Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 0721 - 2573 και 0721 - 29422
Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 18 Μάη, το κίνημα ειρήνης έχει το λόγο. Η ΕΔΥΕΘ διοργανώνει μεγάλη πορεία που θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. από το στρατόπεδο "Νταλίπη",όπου πρόκειται να εγκατασταθεί το στρατηγείο της ΝΑΤΟικής μεραρχίας, και θα καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους. Η πορεία θα περάσει από το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη,στον τόπο δολοφονίας του το 1963, όπου θα γίνει κατάθεση στεφανιών. Στην Πλατεία Αριστοτέλους θα γίνει η κεντρική ομιλία και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Αποκλεισμός της Σούδας

Στην Κρήτη,με τη βάση της Σούδας, το Πεδίο Βολής και τόσες άλλες ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις, οι Επιτροπές Ειρήνης και οι "Νεανικές Δράσεις" και των τεσσάρων νομών του νησιού, διοργανώνουν παγκρήτιο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στα Χανιά και συμβολικό αποκλεισμό της αμερικανονατοϊκής βάσης της Σούδας.

Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα παρακάτω τηλέφωνα κατά πόλη: Ηράκλειο 235749, 286712, 233192, Χανιά 88389, Ρέθυμνο 22926, Λασήθι 26284.

Περικύκλωση του Αράξου

Στο επίκεντρο των φιλειρηνικών - αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων του Δεκαημέρου, βρίσκεται και η ΝΑΤΟική βάση του Αραξου,όπου οι Αμερικανοί έχουν αποθηκεύσει τα εκσυγχρονισμένα πυρηνικά τους όπλα. Οι Επιτροπές Ειρήνης Πάτρας, Αιγίου και Πύργου και τα αντίστοιχα παραρτήματα της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και άλλους μαζικούς φορείς των γύρω νομών, διοργανώνουν την Κυριακή 18 Μάη φιλειρηνική - αντιπολεμική εκδήλωση στη Νατοϊκή βάση του Αραξου. Στις 3 μ.μ. θα αναχωρήσουν με πούλμαν από την πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα. Στις 4 μ.μ. θα γίνει η περικύκλωση της βάσης του Αραξου και χαιρετισμοί εκπροσώπων των διοργανωτών. Στη συνέχεια οι ειρηνιστές θα επιστρέψουν με πούλμαν στην Πάτρα, με ενδιάμεσες στάσεις και χαιρετισμούς στα χωριά της περιοχής. Από την ΑΒΕΖ θα ξεκινήσει πορεία Ειρήνης μέχρι την πλατεία στα Ψηλά Αλώνια. Στις 9 μ.μ. στα Ψηλά Αλώνια θα γίνει κεντρική ομιλία και θα ακολουθήσει συναυλία.

Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Πολύμορφες εκδηλώσεις διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης, σε συνεργασία και με άλλους φορείς σε όλη την Ελλάδα, στα πλαίσια του 19ου Δεκαημέρου Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ:

Σήμερα Τρίτη
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ταύρου διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ατταλείας εκδήλωση με παράσταση Καραγκιόζη.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" στις 7.30 μ.μ. στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης πραγματοποιούν συνέλευση, με θέμα τις μορφές συμμετοχής τους στο Δεκαήμερο Ειρήνης και ειδικότερα την προετοιμασία της Πορείας Ειρήνης στον Αραξο.
Αύριο Τετάρτη
  • Η "Νεανική Δράση" Αμαρουσίου διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. συζήτηση στα γραφεία της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης, με θέμα "Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αλβανία και ο ρόλος του φιλειρηνικού κινήματος".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου διοργανώνει στις 7.30 μ.μ., στο Τέρμα Βεϊκου (Βεϊκου και Σκύρου), εκδήλωση με ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Πετραλώνων διοργανώνει στις 6.30 μ.μ. στην Πλατεία Αγ. Αικατερίνης Κάτω Πετραλώνων, εκδήλωση με ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Το παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στον Κολωνό διοργανώνει στις 7 μ.μ. εκδήλωση - συζήτηση στα γραφεία του (Αργους 51), με θέμα "Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια - Νέα Τάξη Πραγμάτων και ΝΑΤΟική κυριαρχία".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αμαρουσίου διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία της (Μιλτιάδου 4) εκδήλωση, με θέμα "Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Αλβανία και ο ρόλος του φιλειρηνικού κινήματος".
  • H Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Νίκαιας, θα πραγματοποιήσει στις 7.30 μ.μ. στην Πλατεία Αγίου Νικολάου πολιτιστική εκδήλωση, με θέμα "Ο ρόλος της γυναίκας στον αγώνα για την ειρήνη", το οποίο θα αναπτύξει η αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Μαρία Πρίφτη. Θα ακολουθήσει πρόγραμμα με μουσικοχορευτικά συγκροτήματα.
  • Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση Ειρήνη Θεσσαλονίκης διοργανώνει ημερίδα, με θέμα "Στρατιωτικές δαπάνες, γιατί; Αγορά του αιώνα, για ποιον;". Η ημερίδα θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Αντώνης Αντανασιώτης, δικηγόρος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ρεθύμνου διοργανώνει στις 9 μ.μ. , στο Ωδείο της πόλης, παραδοσιακή βραδιά με προσκεκλημένους τους Στέλιο Μπικάκη και Νίκο Μανιά.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας πραγματοποιεί στις 7 μ.μ. εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.
Πέμπτη 15 Μάη
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αλίμου διοργανώνει στις 8.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (Ιωνίας 96, Ανω Καλαμάκι), εκδήλωση με θέμα "Βαλκάνια - Κύπρος - Αιγαίο". Θα ακολουθήσει προβολή αντιπολεμικής ταινίας.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας διοργανώνει εκδήλωση στις 8 μ.μ. στην Πλατεία Πλυτά.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Κόσμου διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. εκδήλωση στα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αιγάλεω και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" διοργανώνουν ενημερωτική καμπάνια - πικετοφορία για τη Μαραθώνια Πορεία. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από το τοπικό Συνδικάτο Οικοδόμων.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση και κατάθεση στεφανιού στο άγαλμα του Γρ. Λαμπράκη (Λ. Βουλιαγμένης, Β είσοδος Ηλιούπολης). Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλης. Εκεί θα γίνουν χαιρετισμοί και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ρεθύμνου διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στο δημαρχείο και πορεία στο κέντρο της πόλης. Συνδιοργανωτές είναι ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Γυναικών, το Σωματείο Οικοδόμων, η εφημερίδα "Κρητική Επιθεώρηση", η ΠΕΑΕΑ, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Πολυκλαδικού και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη".
Παρασκευή 16 Μάη
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης διοργανώνει στις 8 μ.μ., σε συνεργασία με το Δήμο, εκδήλωση η οποία περιλαμβάνει ομιλία και πολιτιστικό πρόγραμμα με θεατρική παράσταση από μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου, απαγγελίες και τραγούδια από το 5ο Δημοτικό Σχολείο και βράβευση μαθητών.
  • Οι Επιτροπές Ειρήνης Καλλιθέας, Μοσχάτου, Ν. Σμύρνης και Ταύρου καλούν τους φίλους της ειρήνης να προσέλθουν στην Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης στις 6.15 μ.μ.,στην Πλατεία Δαβάκη Καλλιθέας στις 6.30 μ.μ.,στο Δημαρχείο Μοσχάτου στις 7 μ.μ. και στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Αγ. Σοφίας) στον Ταύρο στις 7.15 μ.μ. για να υποδεχτούν το Κραβάνι της Ειρήνης που θα διασχίσει τους κεντρικούς δρόμους των παραπάνω δήμων. Το Καραβάνι της Ειρήνης θα έχει αφετηρία το Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας, από όπου θα ξεκινήσει στις 5.15 μ.μ. και θα τερματίσει στις 8 μ.μ. στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Αγ. Γεωργίου) στον Ταύρο. Θα ακολουθήσει εκδήλωση με ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας πραγματοποιεί πανεξόρμηση στους κεντρικούς δρόμους και τα καταστήματα της πόλης. Στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Καβάλας διοργανώνει βραδιά ειρήνης, παράδοσης και πολιτισμού, όπου θα πάρουν μέρος τα συγκροτήματα του "Εργαστηρίου Λαϊκής Παράδοσης" Καβάλας με την εφταμελή ορχήστρα "Ελλήσποντος".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας διοργανώνει στις 8 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας (πλατεία Εθνικής Αντίστασης) εκδήλωση, αφιερωμένη στα 52 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης.
Τα παιδιά ζωγραφίζουν την ειρήνη

Τα παιδιά τα οποία πήραν μέρος στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο το Ζωγραφιώτικο Κίνημα Ειρήνης στην πλατεία Γαρδένιας, είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν μέσα από τη ζωγραφική τα αισθήματά τους για την ειρήνη. Αισθήματα αγάπης για έναν ειρηνικό κόσμο, αλλά και αγωνίας για τον πόλεμο και ό,τι σημαίνει αυτός για τη ζωή και το μέλλον. Μέσα από τις αυθόρμητες ζωγραφιές τους έστειλαν το δικό τους μήνυμα, που είναι το μήνυμα όλων των παιδιών του κόσμου. Ενα μήνυμα ειρήνης και ζωής.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τριήμερες εκδηλώσεις ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Με έκθεση φιλειρηνικού, λογοτεχνικού και πολιτικού βιβλίου ξεκινούν σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις αντιιμπεριαλιστικού περιεχομένου, που διοργανώνουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του 19ου Δεκαημέρου Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 15 Μάη, με την πραγματοποίηση συζήτησης με θέμα "Το φιλειρηνικό κίνημα και η νεολαία", στην οποία θα πάρουν μέρος μέλη της "Νεανικής Δράσης", φοιτητές και θα απευθύνει χαιρετισμό εκπρόσωπος της ΕΔΥΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις θα ασχοληθούν με τις εξελίξεις στην Αλβανία και την εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών για την περιοχή, με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα σχέδια του ΝΑΤΟ για αμερικανοποίηση του Αιγαίου με τις προσπάθειες οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου, για τον αγώνα για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη και αποστρατικοποιημένη και τέλος με το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας.

Με ανακοίνωσή τους οι ΠΚΣ Βιολογικού, Φαρμακευτικού, Φυσικού και Χημικού καλούν όλους τους φοιτητές, τους νέους και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις ειρήνης του Δεκαημέρου και να δώσουν μαζικά το "παρών" στη μεγάλη πορεία ειρήνης της Θεσσαλονίκης, που θα γίνει την Κυριακή 18 Μάη και θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από το Στρατόπεδο Νταλίπη της πόλης, το οποίο προορίζεται για έδρα της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ.

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Βήμα συντονισμού και κοινής δράσης

Διοργανώνεται από την ΕΕΔΥΕ την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα

Αποφασιστικό βήμα για το συντονισμό των κινημάτων ειρήνης της Ευρώπης αναμένεται να αποτελέσει η Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη των Κινημάτων Ειρήνης, η οποία διοργανώνεται από την ΕΕΔΥΕ στην Αθήνα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Μάη.Η ΕΕΔΥΕ αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, όπου θα παρουσιάσει τους στόχους της πρωτοβουλίας αυτής.

Κεντρικό σύνθημα της διάσκεψης είναι: "Παλεύουμε για Ευρώπη ειρήνης και φιλίας και όχι Ευρώπη της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης".Στη συνάντηση μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης από τις παρακάτω ευρωπαϊκές χώρες: Ρουμανία, Ρωσία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Γερμανία, Αυστρία, Κύπρο, Γαλλία. Επίσης θα συμμετέχει ο Ρομές Σάντρα, επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ, καθώς και εκπρόσωποι του ΠΣΕ.

Η Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη των Κινημάτων Ειρήνης είναι η πρώτη διεθνής πρωτοβουλία, μετά την ανάθεση στην ΕΕΔΥΕ από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) της ευθύνης για το συντονισμό των κινημάτων ειρήνης ολόκληρης της Ευρώπης.

Στη διάσκεψη θα συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη στα πλαίσια της "νέας τάξης" και υπό το φως των εξελίξεων, με βάση τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, τη διεύρυνσή του προς Ανατολάς, τις επεμβάσεις, τους νέους εξοπλισμούς. Μετά το τέλος των εργασιών της, οι αντιπρόσωποι των ευρωπαϊκών κινημάτων ειρήνης θα πάρουν μέρος στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

"Το Αιγαίο δε μας χωρίζει, μας ενώνει. Ας δυναμώσουμε τη φωνή της ειρήνης, ας φράξουμε το δρόμο στα σχέδια των ιμπεριαλιστών", τόνισε η κεντρική ομιλήτρια, Ε. Λειβαδά

Την απαίτησή τους για ειρηνική συνύπαρξη διατράνωσαν οι κάτοικοι του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και του Περάματος

"Το Αιγαίο δε μας χωρίζει, μας ενώνει. Ας δυναμώσουμε τη φωνή της ειρήνης, ας φράξουμε το δρόμο στα σχέδια των ιμπεριαλιστών", τόνισε η κεντρική ομιλήτρια, Ε. Λειβαδά

Την απαίτησή τους για ειρηνική συνύπαρξη διατράνωσαν οι κάτοικοι του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και του Περάματος

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τριήμερες εκδηλώσεις ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Με έκθεση φιλειρηνικού, λογοτεχνικού και πολιτικού βιβλίου ξεκινούν σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις αντιιμπεριαλιστικού περιεχομένου, που διοργανώνουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του 19ου Δεκαημέρου Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 15 Μάη, με την πραγματοποίηση συζήτησης με θέμα "Το φιλειρηνικό κίνημα και η νεολαία", στην οποία θα πάρουν μέρος μέλη της "Νεανικής Δράσης", φοιτητές και θα απευθύνει χαιρετισμό εκπρόσωπος της ΕΔΥΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις θα ασχοληθούν με τις εξελίξεις στην Αλβανία και την εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών για την περιοχή, με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα σχέδια του ΝΑΤΟ για αμερικανοποίηση του Αιγαίου με τις προσπάθειες οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου, για τον αγώνα για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη και αποστρατικοποιημένη και τέλος με το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας.

Με ανακοίνωσή τους οι ΠΚΣ Βιολογικού, Φαρμακευτικού, Φυσικού και Χημικού καλούν όλους τους φοιτητές, τους νέους και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις ειρήνης του Δεκαημέρου και να δώσουν μαζικά το "παρών" στη μεγάλη πορεία ειρήνης της Θεσσαλονίκης, που θα γίνει την Κυριακή 18 Μάη και θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από το Στρατόπεδο Νταλίπη της πόλης, το οποίο προορίζεται για έδρα της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ.

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Βήμα συντονισμού και κοινής δράσης

Διοργανώνεται από την ΕΕΔΥΕ την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα

Αποφασιστικό βήμα για το συντονισμό των κινημάτων ειρήνης της Ευρώπης αναμένεται να αποτελέσει η Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη των Κινημάτων Ειρήνης, η οποία διοργανώνεται από την ΕΕΔΥΕ στην Αθήνα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Μάη.Η ΕΕΔΥΕ αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, όπου θα παρουσιάσει τους στόχους της πρωτοβουλίας αυτής.

Κεντρικό σύνθημα της διάσκεψης είναι: "Παλεύουμε για Ευρώπη ειρήνης και φιλίας και όχι Ευρώπη της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης".Στη συνάντηση μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης από τις παρακάτω ευρωπαϊκές χώρες: Ρουμανία, Ρωσία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Γερμανία, Αυστρία, Κύπρο, Γαλλία. Επίσης θα συμμετέχει ο Ρομές Σάντρα, επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ, καθώς και εκπρόσωποι του ΠΣΕ.

Η Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη των Κινημάτων Ειρήνης είναι η πρώτη διεθνής πρωτοβουλία, μετά την ανάθεση στην ΕΕΔΥΕ από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) της ευθύνης για το συντονισμό των κινημάτων ειρήνης ολόκληρης της Ευρώπης.

Στη διάσκεψη θα συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη στα πλαίσια της "νέας τάξης" και υπό το φως των εξελίξεων, με βάση τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, τη διεύρυνσή του προς Ανατολάς, τις επεμβάσεις, τους νέους εξοπλισμούς. Μετά το τέλος των εργασιών της, οι αντιπρόσωποι των ευρωπαϊκών κινημάτων ειρήνης θα πάρουν μέρος στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

Τα παιδιά ζωγραφίζουν την ειρήνη

Τα παιδιά τα οποία πήραν μέρος στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο το Ζωγραφιώτικο Κίνημα Ειρήνης στην πλατεία Γαρδένιας, είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν μέσα από τη ζωγραφική τα αισθήματά τους για την ειρήνη. Αισθήματα αγάπης για έναν ειρηνικό κόσμο, αλλά και αγωνίας για τον πόλεμο και ό,τι σημαίνει αυτός για τη ζωή και το μέλλον. Μέσα από τις αυθόρμητες ζωγραφιές τους έστειλαν το δικό τους μήνυμα, που είναι το μήνυμα όλων των παιδιών του κόσμου. Ενα μήνυμα ειρήνης και ζωής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ