ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οταν οι διαδικασίες ευνοούν την ασυδοσία...

Μια χαρακτηριστική περίπτωση του τρόπου, με τον οποίο αντιμετωπίζει ο Δήμος Αθηναίων τα καταστήματα διασκέδασης που παρανομούν

"Εντός 15 ημερών από τη στιγμή που έρχονται οι μηνύσεις καταστημάτων στην αρμόδια υπηρεσία, αυτά κλείνουν". Αυτή ήταν η απάντηση του αντιδημάρχου Αθήνας, Β. Κορομάντζου,στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, σε παρέμβαση του επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνας", Λεων. Αυδή, με αφορμή τη διαδικασία προσωρινού σφραγίσματος που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του καταστήματος "Φολίς", στην οδό Εσλιν 2, στους Αμπελόκηπους. Μια διαδικασία, που εφαρμόστηκε εκπρόθεσμα - ξεπερνώντας κατά πολύ το διάστημα των 15 ημερών - και κατά το ήμισυ, προς όφελος της λειτουργίας του καταστήματος. Μια διαδικασία, που προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με το πώς εφαρμόζονται οι αποφάσεις για σφράγιση καταστημάτων και πότε.

Συγκεκριμένα, στην οδό Εσλιν 2, λειτουργούν δύο καταστήματα, μία καφετερία κι ένα μπαρ, με την επωνυμία "Φολίς", ιδιοκτησίας Ιωάννη Λυμπερόπουλου. Μετά από τις διαμαρτυρίες, αλλά και την παρέμβαση των κατοίκων που μένουν σε πολυκατοικίες δίπλα από το "Φολίς" για τον υπερβολικό θόρυβο που προκαλεί, το Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων διενήργησε ελέγχους. Μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, το εν λόγω Αστυνομικό Τμήμα είχε υποβάλει στο κατάστημα συνολικά τρεις μηνύσεις για στέρηση άδειας μουσικών οργάνων και για διατάραξη κοινής ησυχίας - όσες δηλαδή απαιτούνται για τη σφράγιση ενός καταστήματος από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Οι μηνύσεις του Αστυνομικού Τμήματος αφορούν, τόσο την καφετερία, όσο και το μπαρ του "Φολίς".

Κατά περίεργο, όμως, τρόπο, η αρμόδια δημοτική υπηρεσία, η Διεύθυνση Δημοτικών Προσόδων, όχι μόνο "παρέλειψε" να επιβάλει την ποινή του προσωρινού σφραγίσματος στο μπαρ, αλλά παρέτεινε την εκτέλεσή της στην καφετερία. Συγκεκριμένα, ενώ οι παραπάνω μηνύσεις βρίσκονταν στα γραφεία της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων ήδη από τον Μάρτη, η απόφαση για κλείσιμο της καφετερίας - και μόνο - για δέκα μέρες, εκτελέστηκε στις 18 Απρίλη. Η σφράγιση δηλαδή του καταστήματος συνέπεσε με τις γιορτές του Πάσχα, διάστημα που, έτσι κι αλλιώς, είναι πελατειακά "νεκρό", "προνοώντας" για τα οικονομικά συμφέροντα του ιδιοκτήτη της καφετερίας.

Ποιος αποφασίζει τελικά;

Η καθυστέρηση στην εκτέλεση της ποινής του κλεισίματος του καταστήματος, ώστε να συμπέσει με τις γιορτές του Πάσχα, σε συνδυασμό με την "παράλειψη" της υπηρεσίας να την εφαρμόσει στο μπαρ - που είναι η κυρίως οχλούσα πηγή - προκαλούν ερωτηματικά, σχετικά με το πόσο καλά κάνει τη δουλιά της η εν λόγω υπηρεσία, και, εν τέλει, η Δημοτική Αρχή, αν όχι για τις "σχέσεις" της με τους παρανομούντες ιδιοκτήτες καταστημάτων. Δυόμισι περίπου μήνες μετά την υποβολή των μηνύσεων, το μπαρ του "Φολίς" δεν έχει κλείσει ούτε μια μέρα, εκκρεμεί δηλαδή η εφαρμογή της ποινής!. Επιτέλους, πρέπει να απαντήσει ο δήμαρχος, τι είναι διατεθειμένος να πράξει ο ίδιος, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος, να ανατρέψει την εδραίωση μιας κατάστασης, που θέλει τα "λαδώματα" και οι "γνωριμίες" να αποφασίζουν αντί του νόμου.

Μια αναδρομή, άλλωστε, στη δημοτική πολιτική στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων, αναδεικνύει την "αδυναμία" της δημοτικής αρχής να εφαρμόζει το νόμο προς όφελος των κατοίκων. Αρκεί να πούμε ακόμη ότι στο καθεστώς της παράνομης, χωρίς άδεια, λειτουργίας "μεγάλων" μαγαζιών και στην κατάληψη κοινόχρηστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα, που καταγγέλλονται συνεχώς στο δημοτικό συμβούλιο από την αντιπολίτευση, η δημοτική αρχή απαντά με "την άμεση λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της νομιμότητας", χωρίς όμως να προχωρά στην εφαρμογή τους.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Η Κοινότητα ΚΟΡΥΣΧΑΔΩΝ και το Παράρτημα ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 25 - 5 - 97, για να τιμηθεί η επέτειος των 53 χρόνων της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου (14 - 27 Μάη 1944). Το πρόγραμμα θα αρχίσει στις 10.30 π.μ. με επιμνημόσυνη δέηση.
Εκδρομές
  • Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) οργανώνει τη δεύτερη εκδρομή, που θα γίνει στις 31 Μάη - 1η Ιούνη (Σάββατο - Κυριακή), στην Ολυμπία. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5230.526 - 5230.534. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 25 - 5 - 97.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών - Αναπήρων (ΠΕΑΤΑΘ) οργανώνει εκδρομή στο Γράμμο, αφιερωμένη στα 50χρονα του ΔΣΕ. Η εκδρομή θα γίνει το τριήμερο Παρασκευή 30, Σάββατο 31 Μάη και Κυριακή 1η Ιούνη.Αναχώρηση από πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ..Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 3220.183, 5817.384, 7234.616.
  • Το Παράρτημα ΙΛΙΟΥ (Ν. Λιοσίων) πραγματοποιεί μονοήμερη εκδρομή σε Μυκήνες - Ναύπλιο - Τολό, την Κυριακή 25 - 5 - 97.Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2629.200 από 5μ.μ. έως 7μ.μ. καθημερινά, εκτός Κυριακής.
  • Το Παράρτημα ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ διοργανώνει εκδρομή στα Ανω Βάλτα Κορινθίας την Κυριακή 25 - 5 - 97.Αναχώρηση από Πλατεία Ελευθερίας στις 7 π.μ. Πληροφορίες στο τηλ. 4942.288.
Γενικές Συνελεύσεις
  • Το Παράρτημα ΑΙΓΑΛΕΩ της ΠΕΑΕΑ καλεί τα μέλη του σήμερα στις 10.30 π.μ.,στην αίθουσα "Γιάννης Ρίτσος", στη Χρονιάτικη Απολογιστική Συνέλευση.
  • Ο Σύνδεσμος Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ πραγματοποιεί την Κυριακή 25 - 5 - 97 στις 10 π.μ. την Τακτική Γενική του Συνέλευση στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κυθηρείων (Θεμιστοκλέους 5, 7ος όρ).
  • Το Παράρτημα ΚΟΥΚΑΚΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί τη Δευτέρα 26 - 5 - 97 στις 6 μμ,τη Χρονιάτικη Γενική Συνέλευση, στα γραφεία του, Ματρώζου 33, Κουκάκι.
Η' Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σταυρολέξου

Η λύση ενός σταυρολέξου προσφέρει πνευματική εξάσκηση, δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα την πλούσια ελληνική γλώσσα και να διευρύνουμε τις γνώσεις μας. Αυτό επισήμαναν στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι των φορέων που διοργανώνουν και στηρίζουν το Η' Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σταυρολέξου.Η τελική φάση του πρωταθλήματος θα γίνει την Κυριακή 25 Μαϊου και ώρα 10.45 πμ, στο ξενοδοχείο "Ιντερκοντινένταλ", υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών και της ΕΣΗΕΑ. Την οργάνωση της του πρωταθλήματος έχουν αναλάβει εννιά περιοδικά σταυρολέξου και πνευματικών ασκήσεων.

Στην τελική δοκιμασία θα πάρουν μέρους 880 λύτες που επιλέχτηκαν μετά από την προκριματική φάση, στο διαγωνισμό θα πάρουν μέρος και λύτες από την Κύπρο. Επίσης στη χτεσινή συνέντευξη, έγινε και η παρουσίαση του "ΣταυροΛΕξικού", ένα βοήθημα που φιλοδοξεί να γίνει βοηθητικός μοχλός για τους λύτες και τους συντάκτες του είδους.

Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, ο δημοσιογράφος και εκδότης Στ. Ανεμοδουράς,τόνισε ότι το συγκεκριμένο πρωτάθλημα έχει πολιτιστική, εθνική και επιστημονική σημασία, καθώς συμβάλλει με το δικό του τρόπο, στην ανάπτυξη της ελληνικής γλώσσας, επιδρώντας άμεσα στην πολιτιστική ανάπτυξη του ανθρώπου.

Ο Νίκος Καραντηνός ως εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ είπε ότι είναι μια θετική πρωτοβουλία, που σε δύσκολους καιρούς, αναμφίβολα ενισχύει την ελληνική γλώσσα. Βαθαίνει τη γνωριμία μαζί της και διευρύνει το γνωστικό ορίζοντα ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ι. Μαρκαντώνης υπογράμμισε ότι η λύση ενός σταυρολέξου αποτελεί, ένα ακόνισμα του μυαλού, μια πνευματική εξάσκηση περισσότερο απαραίτητη στις μέρες μας που η νόησή μας δέχεται τόσα πολλά μηνύματα, χωρίς τις περισσότερες φορές να τα επεξεργάζεται.

Νέα μέθοδος "κατεβάζει" τη χοληστερίνη

Νέα μέθοδος αφαίρεσης των λιποπρωτεϊνών από το αίμα με ειδική συσκευή, εφαρμόζεται στη χώρα μας, στην Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στον "Ευαγγελισμό". Η μέθοδος αυτή μειώνει σε ποσοστό 70 - 80% την "κακή" χοληστερίνη που ευθύνεται για την εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Η μέθοδος "Εξωσωματική Εκλεκτική Απορρόφηση των Λιποπρωτεϊνών", που εφαρμόζεται τα τελευταία πέντε χρόνια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, παρουσιάστηκε χτες από τον διευθυντή της Β Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον "Ευαγγελισμό", Σ. Ράπτη.Με τη συσκευή αυτή αφαιρούνται από το αίμα λιποπρωτεϊνες, ινωδογόνο και άλλοι λιπιδιακοί παράγοντες που ευθύνονται για την αύξηση της "κακής" χοληστερίνης.

Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί για πρωτογενή πρόληψη σε περιπτώσεις οικογενούς ομόζυγης υπερχοληστεριναιμίας. Στις περιπτώσεις αυτές εμφανίζονται πολύ υψηλές τιμές χοληστερίνης από πολύ νεαρή ηλικία, οι οποίες οδηγούν σε ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου. Επίσης, η μέθοδος ενδείκνυται σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς και πρέπει να διατηρούν τις τιμές χοληστερίνης πολύ χαμηλές, κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί με φάρμακα.

ΚΗΔΕΙΑ

Πέθανε χτες και κηδεύεται σήμερα Τετάρτη, το πρωί, στο ΑσβεστοχώριΘεσσαλονίκης η

ΕΛΕΝΗ ΜΟΥΡΤΖΟΥ

το γένος Ζαφειριάδη

Τα παιδιά της: Δημήτρης και Γιώργος Μούρτζος

ΠΕΝΘΟΣ

Τον πολυαγαπημένο μας αδελφό και θείο

ΓΙΑΝΝΗ Ξ. ΚΟΥΚΟΥΛΙΩΤΗ

Γεωπόνο - τ. Γενικό Διευθυντή Υπ. Γεωργίας

ετών 91

κηδέψαμε το Σάββατο 17.5.1997 εκ του Ιερού Ναού Αγίου Μηνά Λευκάδος.

Οι αδελφές: Φρόσω, Τέλια.

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Σε σεκιούριτι η φύλαξη της Βουλής;

Το ενδεχόμενο της φρούρησης της Βουλής από ιδιωτικούς φύλακες εξετάζει ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός, όταν επισκέφθηκε πριν μερικές βδομάδες το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αλλά η όποια απόφαση θα ληφθεί στο πλαίσιο της ανακατάταξης της αστυνομικής δύναμης των 2.000 αστυνομικών, που απασχολούνται για τη φύλαξη των λεγόμενων "στόχων" των τρομοκρατών. Στη Βουλή είναι αποσπασμένοι περίπου 350 αστυνομικοί, ενώ εκατοντάδες άλλοι ασχολούνται με την ασφάλεια του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εξιχνιάστηκε ανθρωποκτονία

Εξιχνιάστηκε από την Ασφάλεια Αττικής η ανθρωποκτονία, με θύμα τον τοξικομανή Σέργιο Ι. Αγράδα, 22 χρόνων, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός το Σάββατο στο πεζοδρόμιο της οδού Παρνασίδος 7 στο Περιστέρι. Σύμφωνα με την αστυνομία, δράστες είναι ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος 34 χρόνων και η Αναστασία Τζούντζα 43 χρόνων, οι οποίοι είναι επίσης χρήστες ναρκωτικών. Ο Π. Κυριακόπουλος υποστηρίζει ότι το θύμα τον επισκέφθηκε στο σπίτι του, αλλά, όταν έκανε χρήση ηρωίνης, έπεσε σε κώμα. Μαζί με την Τζούντζα, του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες για να τον επαναφέρουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Την επόμενη μέρα, για να μη βρει τον μπελά του μετέφεραν το πτώμα στην οδό Παρνασίδος, με τη βοήθεια τεσσάρων φίλων τους. Ο ιατροδικαστής απέδωσε το θάνατο του νεαρού σε πνιγμό. Εναντίον του Κυριακόπουλου και της Τζούντζα ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Σάτυρος πατέρας

Την πρωτόδικη ποινή κάθειρξης 19 χρόνων επέβαλε χτες το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας στον Αλβανό υπήκοο Αρτούρ Νταούτζιο, που είχε παραπεμφθεί για βιασμό του δίχρονου γιου του και επικίνδυνες σωματικές βλάβες εις βάρος του. Το κακοποιημένο παιδί είχε αντιληφθεί στην αγκαλιά του πατέρα του, που ζητιάνευε στον ηλεκτρικό σταθμό Κ. Πατησίων στις 3 - 12 - 92, η δικηγόρος Φωτ. Κόκκαλη - Παπαδάτου. Κατάφερε να του το πάρει, ενώ ένας αστυνομικός συνέλαβε τον Νταούτζιο, τη στιγμή που προσπαθούσε να το "σκάσει". Αρχικά, μεταφέρθηκε ο μικρός στο Νοσοκομείο Παίδων, όπου ο ιατροδικαστής Φ. Κοτσαύτης διαπίστωσε ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά, αλλά έφερε και τραύματα στο κεφάλι. Αργότερα παραλήφθηκε το παιδί από το Ιδρυμα "Μητέρα".

Ο Α. Νταούτζιο έχει καταδικαστεί, επίσης, πρωτόδικα σε 17,5 χρόνια κάθειρξη για βιασμό ενός 16χρονου κοριτσιού στις 20 - 11 - 92 στον Κολωνό. Η υπόθεση αυτή διαχωρίστηκε από την προηγούμενη στο Εφετείο και θα εκδικαστεί άλλη φορά.

Εταζε διορισμούς

Σε τρία χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε χτες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για απάτη ο 45χρονος Γ. Γούσιος, γνωστός από την υπόθεση του αστυνομικού Ν. Σκαρτσούνη, που είχε κατηγορηθεί από κρατούμενο τοξικομανή για εμπόριο ναρκωτικών, αλλά στο δικαστήριο αποδείχτηκε ότι ήταν αθώος. Ο Γ. Γούσιος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διατεινόταν ότι έχει υψηλές γνωριμίες στην κυβέρνηση και αποσπούσε χρήματα από αφελείς, υποσχόμενος διορισμούς. Κάποιο από τα θύματά του πήγε, τελικά, στην αστυνομία και τον κατάγγειλε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ