ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Διάλογος" και αγωνιστικός αντίλογος

Την Τρίτη συνεδριάζει για πρώτη φορά η Γραμματεία του "κοινωνικού διαλόγου". Στόχος η θερινή "έφοδος". Εντείνονται οι αντιδράσεις

Στην επίσημη πρώτη της συνεδρίαση, προχωρά την επόμενη Τρίτη η Συντονιστική Γραμματεία, η οποία θα συντονίζει τη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου". Ομως πριν ακόμα γίνει η πρώτη συνεδρίαση, ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας δήλωνε χτες ότι μέχρι το Σεπτέμβρη - Οκτώβρη πρέπει να έχουν τελειώσει οι συζητήσεις, ενισχύοντας έτσι τις εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να "κλείσει" μέσα στο καλοκαίρι τα εργασιακά θέματα και να προχωρήσει σε νομοθετικό έργο το Σεπτέμβρη.

Στη Γραμματεία, που θα συνεδριάσει στις 12.30 στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας,θα συμμετέχουν από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας,ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτσης,ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΘΟ Α. Φωτιάδης και ο Ρ. Σπυρόπουλος,βουλευτής και υπεύθυνος Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ. Από τις εργοδοτικές οργανώσεις, οι Ν. Αναλυτής (ΣΕΒ), Δ. Καψάλης (έμποροι) και Γ. Κανελλόπουλος (ΓΣΕΒΕΕ). Από τη ΓΣΕΕ, οι Χ. Πολυζωγόπουλος,Γ. Μανώλης,Α. Καλύβης και από την ΑΔΕΔΥ οι Γ. Κουτσούκος και Κ. Κόλλιας.Η Γραμματεία θα συντονίζει το "διάλογο" και θα ορίσει τις "ομάδες εργασίας" που θα συζητούν για τα διάφορα θέματα. Το έργο τον ομάδων θα υποστηρίζεται γραμματειακά από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και από ομάδα τεχνοκρατών από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας. Τα αποτελέσματα των συζητήσεων των ομάδων θα προσκομίζονται στην "ολομέλεια" του "κοινωνικού διαλόγου", όπως αυτοβαπτίστηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στην όλη διαδικασία.

Σύσκεψη σωματείων τη Δευτέρα

Ο συντονισμός της δράσης των σωματείων της Αθήνας και η οργάνωση της πάλης τους ενάντια στον ψευδεπίγραφο κοινωνικό διάλογο και για την υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων και το ασφαλιστικό, είναι τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη σύσκεψη που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας,τη Δευτέρα στις 6.30 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όλα τα Σωματεία.

Ηδη, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, με την πρόσκληση στο χέρι, ενημερώνουν επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία και τα καλούν να συμμετάσχουν στη σύσκεψη, έτσι ώστε, από κοινού, να αναπτύξουν τη δράση τους.

Αντιδράσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του "κοινωνικού διαλόγου" θα γίνει την Τετάρτη, 4 Ιούνη, στη Λάρισα, μετά από απόφαση της διοίκησης του ΕΚΛ, που υιοθέτησε την πρόταση του γγ της Οργάνωσης, Δ. Τσιόγκα.Πριν τη συγκέντρωση, στις 29 Μάη, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση των ΔΣ των σωματείων και αντιπροσώπων, παρουσία διαπαραταξιακής επιτροπής της ΓΣΕΕ.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας αποφάσισε, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με "αυταρχισμό και ανευθυνότητα" τα προβλήματα του κλάδου, να συνεδριάσουν μέχρι τέλος του μήνα τα σωματεία της δύναμής της, να έρθουν σε επαφή με όλους τους εργαζόμενους και να ανοίξουν "με τους εργαζόμενους έναν ζωντανό πραγματικό διάλογο". Σκοπός του θα είναι με "την πειστική ενημέρωσή τους για τους στόχους του "κοινωνικού διαλόγου" να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη των διεκδικητικών αγώνων, το δυνάμωμα των αντιστάσεων του κλάδου στην καταιγίδα των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης".

Την Τετάρτη, στις 6 μ.μ., δεκάδες σωματεία του Πειραιά θα κάνουν διάβημα στη ΓΣΕΕ κατά της συμμετοχής της στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου".

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χίου καλεί τη ΓΣΕΕ να μην συμμετάσχει"σ' αυτήν τη μορφή "διαλόγου - παγίδας"".

Ομόφωνα, καταγγέλλει το "στημένο "κοινωνικό διάλογο", ως το μασκάρεμα της άγριας αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης - κεφαλαίου, στα δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων", η γενική συνέλευση των εργαζομένων στη Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης.

Καταδικάζουν οι συνταξιούχοι

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας χαρακτηρίζει τις προτάσεις ΟΟΣΑ και ΔΝΤ "μια πραγματική ομοβροντία με βόμβες βυθού, που ολοκληρώνουν κυριολεκτικά την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με όλες τις επιπτώσεις που συνεπάγονται στο "ασφαλιστικό σύστημα" της χώρας και στους ασφαλιστικούς μας φορείς, την ουσιαστική ανυπαρξία του κράτους πρόνοιας, καθώς και τη δραστική συρρίκνωση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της "κοινωνικής ασφάλισης"".

Η ΣΕΑ καταγγέλλει "τις απάνθρωπες επιλογές της κυβέρνησης" και δηλώνει ότι "οι όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης πάνω στα άρρηκτα συνδεόμενα θέματα που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση και την υγειονομική περίθαλψη των συνταξιούχων και των εργαζομένων αντιστρατεύονται στα ανθρώπινα δικαιώματά μας, θα μας βρει αντιμέτωπους με κάθε μορφή αγώνα".

ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Καθολικότητες "προσαρμογών"

Του Βασίλη ΤΑΚΟΥΔΗ*

Μόνο για δύο χρόνια και με πολύ άγχος άντεξε η κυβέρνηση ένα νεοσύστατο θεσμό, "εκτός" του κυριολεκτικά απόλυτου ελέγχου της. Γίνεται λόγος για το θεσμό του Πειραματικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΠΙΕΚΑ) που ιδρύθηκε στα πλαίσια του ΟΑΕΔ, με σκοπό να καλύψει τη χρόνια έλλειψη ενός θεσμού που θα παρείχε μια ολοκληρωμένη και συστηματική καταγραφή και ανάλυση της ελληνικής αγοράς εργασίας. Στον αρμοδιότερο γι' αυτό το ζήτημα φορέα, τον ΟΑΕΔ, υπάρχουν και λειτουργούν σχετικά ολοκληρωμένες διευθύνσεις, τέτοιες που με τις κατάλληλες αναδιατάξεις, τις τυχόν ενισχύσεις και την ενδυνάμωση της συνεργασίας με την ΕΣΥΕ και άλλους δημόσιους ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο έργο της διαρκούς παρακολούθησης και ανάλυσης της ελληνικής αγοράς εργασίας. Ωστόσο, στα πλαίσια της "ελαστικοποίησης" των δημόσιων υπηρεσιών και ακολουθώντας την ευφορία που της μετέδιδε η "ευρωπαϊκή" εμπειρία σε παρόμοιους θεσμούς, η κυβέρνηση ίδρυσε ένα μη κερδοσκοπικό θεσμό, το ΠΙΕΚΑ/ΟΑΕΔ, που ενώ δεν πρόλαβε ούτε τα εγκαίνια του να πραγματοποιήσει, μπαίνει στη δίνη των "προσαρμογών".

Αυτό που πρόσφατα διαφημίστηκε σαν "σημαντική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας" για μετατροπή του ΠΙΕΚΑ σε Εθνικό Παρατηρητήριο Απασχόλησης (ΕΠΑ) συνοδεύτηκε και με πρόσθετες αλλά ενδεικτικές ενέργειες, που καταμαρτυρούν τόσο τις κυρίαρχες προθέσεις της κυβέρνησης, όσο και το εξασφαλισμένο άδοξο μέλλον του θεσμού από την άποψη των εργαζομένων, που υπενθυμίζουμε ότι χρηματοδοτούν τον ΟΑΕΔ. Η αλλαγή της ονομασίας δε σημαίνει σχεδόν τίποτα. Η "ταμπακέρα" είναι στους νέους προσανατολισμούς και κατευθύνσεις του. Για λόγους συντομίας θα αναφερθούμε σε δύο από αυτούς.

- Στα πλαίσια της ΑΝΤΙ-κοινωνικής μανίας της κυβέρνησης επιδιώκεται να ακρωτηριαστεί περαιτέρω και αυτή ακόμη η τυπική συμμετοχή των ονομαστικών εκπροσώπων των εργαζομένων (της ΓΣΕΕ) στον έλεγχο και στη λήψη αποφάσεων για την πορεία του νέου θεσμού του ΟΑΕΔ και να ενισχυθεί περισσότερο η αντιπροσώπευση του κράτους, δηλαδή του υπουργείου Εργασίας, στέλνοντας περίπατο - για άλλη μια φορά - τις παχιές διαβεβαιώσεις (για καθησυχασμό της ΓΣΕΕ) περί ισότιμης αντιπροσώπευσης των εργαζομένων σε θεσμούς που τους πληρώνουν από την τσέπη τους.

- Στα πλαίσια του αστικού συνδρόμου της "προσαρμογής" στους νεοφιλελευθέρους διαδρόμους της "Λευκής Βίβλου" της ΕΕ επιδιώκεται να εγκλωβιστεί περαιτέρω το περιεχόμενο δραστηριοτήτων του ΕΠΑ/ΟΑΕΔ στη λογική των κοινοτικών προγραμμάτων, υποβαθμίζοντας τις κατευθύνσεις της "ενοχλητικής" έρευνας και τεκμηρίωσης των ζητημάτων που ενδιαφέρουν άμεσα τους εργαζόμενους.

Δεν είναι άσχετες με τα παραπάνω και οι πρόσφατες παραιτήσεις του μισού σχεδόν ειδικού επιστημονικού δυναμικού του ΕΠΑ/ΟΑΕΔ, σε μια περίοδο που θα άρχιζαν ίσως να αποδίδουν "επικίνδυνους" ερευνητικούς καρπούς. Εξάλλου σύμφωνα με τις εξαγγελίες και τις σχετικές δημοσιοποιήσεις των νέων στόχων της Διοίκησης του ΕΠΑ/ΟΑΕΔ, το κέντρο βάρος των δραστηριοτήτων του θα μετατοπιστεί στην "Τεχνική Στήριξη προς το υπουργείο Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή... για τη διαχείριση και την παρακολούθηση των κοινοτικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών". Ο στόχος αυτών των προγραμμάτων ομολογείται πλέον με κυνικότητα και δεν είναι άλλος από την πολυδύναμη χειραγώγηση των εργαζομένων. Το να γίνεται αυτό και με τα λεφτά των εργαζομένων, μέσω του ΟΑΕΔ, είναι ένα μικρό παράδειγμα μαρτυρίας για το πού οφείλεται η "κρυφή" γοητεία που ασκούν στην αστική τάξη οι "διάλογοι" για την εξασφάλιση της συναίνεσης των εργαζομένων. Είναι περίπου... σαν κοινωνικο-ομαδική ύπνωση - εξαναγκασμός να αγοράζονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους οι θηλιές για το λαιμό τους.

Το ΕΠΑ/ΟΑΕΔ έχει αναλάβει τον εθνικό συντονισμό των προγραμμάτων της κοινοτικής πρωτοβουλίας AΝΤAΠT στη χώρα μας. Ετσι μια τρέχουσα εικόνα του μονόπλευρου μέλλοντος του ΕΠΑ/ΟΑΕΔ είναι και το πανευρωπαϊκό συνέδριο που διοργανώθηκε στις 22-23/5/97, με θέμα τα αποτελέσματα της κοινοτικής πρωτοβουλίας AΝΤAΠT, ειδικά στις ΜΜΕ, για τα οποία θα επανέλθουμε στη συνέχεια. Οι νέες κατευθύνσεις του ΕΠΑ/ΟΑΕΔ εκφράζουν σε μικρογραφία τις γενικότερες επιδιώξεις για περαιτέρω νεοφιλελεύθερο επαναπροσανατολισμό και στροφή των δραστηριοτήτων του ίδιου του ΟΑΕΔ. Και αυτό ασφαλώς είναι κάτι που ενδιαφέρει αμεσότερα τους εργαζόμενους της χώρας μας. Η θεότητα της νεοφιλελεύθερης "προσαρμογής", εκτός από "θεωρητικογενές" πρόσχημα, γίνεται και πράξη καθημερινότητας. Αρχισε ήδη να αγγίζει πέρα από τις πολιτικές και τους θεσμούς αυτών των πολιτικών. Αλλά και ακόμη παραπέρα, την ίδια την κοινωνική συνείδηση. Σκοπεύει έντεχνα στην "καθολικότητά" της, με πεπερασμένα ωστόσο ιστορικά όρια. Δηλαδή εκεί ακριβώς που αρχίζει η άλλη, η εμπράγματη ιστορική καθολικότητα. Αυτή της πάλης των τάξεων, του ταξικού εργατικού κινήματος. Από αυτή θα προέλθει και η απάντηση.

* Ο Βασίλης Τακούδης είναι μέλος του ΔΣ του ΠΙΕΚΑ/ΟΑΕΔ

"Διάλογος" και αγωνιστικός αντίλογος

Την Τρίτη συνεδριάζει για πρώτη φορά η Γραμματεία του "κοινωνικού διαλόγου". Στόχος η θερινή "έφοδος". Εντείνονται οι αντιδράσεις

Στην επίσημη πρώτη της συνεδρίαση, προχωρά την επόμενη Τρίτη η Συντονιστική Γραμματεία, η οποία θα συντονίζει τη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου". Ομως πριν ακόμα γίνει η πρώτη συνεδρίαση, ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας δήλωνε χτες ότι μέχρι το Σεπτέμβρη - Οκτώβρη πρέπει να έχουν τελειώσει οι συζητήσεις, ενισχύοντας έτσι τις εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να "κλείσει" μέσα στο καλοκαίρι τα εργασιακά θέματα και να προχωρήσει σε νομοθετικό έργο το Σεπτέμβρη.

Στη Γραμματεία, που θα συνεδριάσει στις 12.30 στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας,θα συμμετέχουν από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας,ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτσης,ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΘΟ Α. Φωτιάδης και ο Ρ. Σπυρόπουλος,βουλευτής και υπεύθυνος Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ. Από τις εργοδοτικές οργανώσεις, οι Ν. Αναλυτής (ΣΕΒ), Δ. Καψάλης (έμποροι) και Γ. Κανελλόπουλος (ΓΣΕΒΕΕ). Από τη ΓΣΕΕ, οι Χ. Πολυζωγόπουλος,Γ. Μανώλης,Α. Καλύβης και από την ΑΔΕΔΥ οι Γ. Κουτσούκος και Κ. Κόλλιας.Η Γραμματεία θα συντονίζει το "διάλογο" και θα ορίσει τις "ομάδες εργασίας" που θα συζητούν για τα διάφορα θέματα. Το έργο τον ομάδων θα υποστηρίζεται γραμματειακά από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και από ομάδα τεχνοκρατών από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας. Τα αποτελέσματα των συζητήσεων των ομάδων θα προσκομίζονται στην "ολομέλεια" του "κοινωνικού διαλόγου", όπως αυτοβαπτίστηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στην όλη διαδικασία.

Σύσκεψη σωματείων τη Δευτέρα

Ο συντονισμός της δράσης των σωματείων της Αθήνας και η οργάνωση της πάλης τους ενάντια στον ψευδεπίγραφο κοινωνικό διάλογο και για την υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων και το ασφαλιστικό, είναι τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη σύσκεψη που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας,τη Δευτέρα στις 6.30 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όλα τα Σωματεία.

Ηδη, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, με την πρόσκληση στο χέρι, ενημερώνουν επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία και τα καλούν να συμμετάσχουν στη σύσκεψη, έτσι ώστε, από κοινού, να αναπτύξουν τη δράση τους.

Αντιδράσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του "κοινωνικού διαλόγου" θα γίνει την Τετάρτη, 4 Ιούνη, στη Λάρισα, μετά από απόφαση της διοίκησης του ΕΚΛ, που υιοθέτησε την πρόταση του γγ της Οργάνωσης, Δ. Τσιόγκα.Πριν τη συγκέντρωση, στις 29 Μάη, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση των ΔΣ των σωματείων και αντιπροσώπων, παρουσία διαπαραταξιακής επιτροπής της ΓΣΕΕ.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας αποφάσισε, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με "αυταρχισμό και ανευθυνότητα" τα προβλήματα του κλάδου, να συνεδριάσουν μέχρι τέλος του μήνα τα σωματεία της δύναμής της, να έρθουν σε επαφή με όλους τους εργαζόμενους και να ανοίξουν "με τους εργαζόμενους έναν ζωντανό πραγματικό διάλογο". Σκοπός του θα είναι με "την πειστική ενημέρωσή τους για τους στόχους του "κοινωνικού διαλόγου" να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη των διεκδικητικών αγώνων, το δυνάμωμα των αντιστάσεων του κλάδου στην καταιγίδα των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης".

Την Τετάρτη, στις 6 μ.μ., δεκάδες σωματεία του Πειραιά θα κάνουν διάβημα στη ΓΣΕΕ κατά της συμμετοχής της στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου".

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χίου καλεί τη ΓΣΕΕ να μην συμμετάσχει"σ' αυτήν τη μορφή "διαλόγου - παγίδας"".

Ομόφωνα, καταγγέλλει το "στημένο "κοινωνικό διάλογο", ως το μασκάρεμα της άγριας αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης - κεφαλαίου, στα δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων", η γενική συνέλευση των εργαζομένων στη Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης.

Καταδικάζουν οι συνταξιούχοι

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας χαρακτηρίζει τις προτάσεις ΟΟΣΑ και ΔΝΤ "μια πραγματική ομοβροντία με βόμβες βυθού, που ολοκληρώνουν κυριολεκτικά την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με όλες τις επιπτώσεις που συνεπάγονται στο "ασφαλιστικό σύστημα" της χώρας και στους ασφαλιστικούς μας φορείς, την ουσιαστική ανυπαρξία του κράτους πρόνοιας, καθώς και τη δραστική συρρίκνωση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της "κοινωνικής ασφάλισης"".

Η ΣΕΑ καταγγέλλει "τις απάνθρωπες επιλογές της κυβέρνησης" και δηλώνει ότι "οι όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης πάνω στα άρρηκτα συνδεόμενα θέματα που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση και την υγειονομική περίθαλψη των συνταξιούχων και των εργαζομένων αντιστρατεύονται στα ανθρώπινα δικαιώματά μας, θα μας βρει αντιμέτωπους με κάθε μορφή αγώνα".

ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Καθολικότητες "προσαρμογών"

Του Βασίλη ΤΑΚΟΥΔΗ*

Μόνο για δύο χρόνια και με πολύ άγχος άντεξε η κυβέρνηση ένα νεοσύστατο θεσμό, "εκτός" του κυριολεκτικά απόλυτου ελέγχου της. Γίνεται λόγος για το θεσμό του Πειραματικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΠΙΕΚΑ) που ιδρύθηκε στα πλαίσια του ΟΑΕΔ, με σκοπό να καλύψει τη χρόνια έλλειψη ενός θεσμού που θα παρείχε μια ολοκληρωμένη και συστηματική καταγραφή και ανάλυση της ελληνικής αγοράς εργασίας. Στον αρμοδιότερο γι' αυτό το ζήτημα φορέα, τον ΟΑΕΔ, υπάρχουν και λειτουργούν σχετικά ολοκληρωμένες διευθύνσεις, τέτοιες που με τις κατάλληλες αναδιατάξεις, τις τυχόν ενισχύσεις και την ενδυνάμωση της συνεργασίας με την ΕΣΥΕ και άλλους δημόσιους ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο έργο της διαρκούς παρακολούθησης και ανάλυσης της ελληνικής αγοράς εργασίας. Ωστόσο, στα πλαίσια της "ελαστικοποίησης" των δημόσιων υπηρεσιών και ακολουθώντας την ευφορία που της μετέδιδε η "ευρωπαϊκή" εμπειρία σε παρόμοιους θεσμούς, η κυβέρνηση ίδρυσε ένα μη κερδοσκοπικό θεσμό, το ΠΙΕΚΑ/ΟΑΕΔ, που ενώ δεν πρόλαβε ούτε τα εγκαίνια του να πραγματοποιήσει, μπαίνει στη δίνη των "προσαρμογών".

Αυτό που πρόσφατα διαφημίστηκε σαν "σημαντική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας" για μετατροπή του ΠΙΕΚΑ σε Εθνικό Παρατηρητήριο Απασχόλησης (ΕΠΑ) συνοδεύτηκε και με πρόσθετες αλλά ενδεικτικές ενέργειες, που καταμαρτυρούν τόσο τις κυρίαρχες προθέσεις της κυβέρνησης, όσο και το εξασφαλισμένο άδοξο μέλλον του θεσμού από την άποψη των εργαζομένων, που υπενθυμίζουμε ότι χρηματοδοτούν τον ΟΑΕΔ. Η αλλαγή της ονομασίας δε σημαίνει σχεδόν τίποτα. Η "ταμπακέρα" είναι στους νέους προσανατολισμούς και κατευθύνσεις του. Για λόγους συντομίας θα αναφερθούμε σε δύο από αυτούς.

- Στα πλαίσια της ΑΝΤΙ-κοινωνικής μανίας της κυβέρνησης επιδιώκεται να ακρωτηριαστεί περαιτέρω και αυτή ακόμη η τυπική συμμετοχή των ονομαστικών εκπροσώπων των εργαζομένων (της ΓΣΕΕ) στον έλεγχο και στη λήψη αποφάσεων για την πορεία του νέου θεσμού του ΟΑΕΔ και να ενισχυθεί περισσότερο η αντιπροσώπευση του κράτους, δηλαδή του υπουργείου Εργασίας, στέλνοντας περίπατο - για άλλη μια φορά - τις παχιές διαβεβαιώσεις (για καθησυχασμό της ΓΣΕΕ) περί ισότιμης αντιπροσώπευσης των εργαζομένων σε θεσμούς που τους πληρώνουν από την τσέπη τους.

- Στα πλαίσια του αστικού συνδρόμου της "προσαρμογής" στους νεοφιλελευθέρους διαδρόμους της "Λευκής Βίβλου" της ΕΕ επιδιώκεται να εγκλωβιστεί περαιτέρω το περιεχόμενο δραστηριοτήτων του ΕΠΑ/ΟΑΕΔ στη λογική των κοινοτικών προγραμμάτων, υποβαθμίζοντας τις κατευθύνσεις της "ενοχλητικής" έρευνας και τεκμηρίωσης των ζητημάτων που ενδιαφέρουν άμεσα τους εργαζόμενους.

Δεν είναι άσχετες με τα παραπάνω και οι πρόσφατες παραιτήσεις του μισού σχεδόν ειδικού επιστημονικού δυναμικού του ΕΠΑ/ΟΑΕΔ, σε μια περίοδο που θα άρχιζαν ίσως να αποδίδουν "επικίνδυνους" ερευνητικούς καρπούς. Εξάλλου σύμφωνα με τις εξαγγελίες και τις σχετικές δημοσιοποιήσεις των νέων στόχων της Διοίκησης του ΕΠΑ/ΟΑΕΔ, το κέντρο βάρος των δραστηριοτήτων του θα μετατοπιστεί στην "Τεχνική Στήριξη προς το υπουργείο Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή... για τη διαχείριση και την παρακολούθηση των κοινοτικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών". Ο στόχος αυτών των προγραμμάτων ομολογείται πλέον με κυνικότητα και δεν είναι άλλος από την πολυδύναμη χειραγώγηση των εργαζομένων. Το να γίνεται αυτό και με τα λεφτά των εργαζομένων, μέσω του ΟΑΕΔ, είναι ένα μικρό παράδειγμα μαρτυρίας για το πού οφείλεται η "κρυφή" γοητεία που ασκούν στην αστική τάξη οι "διάλογοι" για την εξασφάλιση της συναίνεσης των εργαζομένων. Είναι περίπου... σαν κοινωνικο-ομαδική ύπνωση - εξαναγκασμός να αγοράζονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους οι θηλιές για το λαιμό τους.

Το ΕΠΑ/ΟΑΕΔ έχει αναλάβει τον εθνικό συντονισμό των προγραμμάτων της κοινοτικής πρωτοβουλίας AΝΤAΠT στη χώρα μας. Ετσι μια τρέχουσα εικόνα του μονόπλευρου μέλλοντος του ΕΠΑ/ΟΑΕΔ είναι και το πανευρωπαϊκό συνέδριο που διοργανώθηκε στις 22-23/5/97, με θέμα τα αποτελέσματα της κοινοτικής πρωτοβουλίας AΝΤAΠT, ειδικά στις ΜΜΕ, για τα οποία θα επανέλθουμε στη συνέχεια. Οι νέες κατευθύνσεις του ΕΠΑ/ΟΑΕΔ εκφράζουν σε μικρογραφία τις γενικότερες επιδιώξεις για περαιτέρω νεοφιλελεύθερο επαναπροσανατολισμό και στροφή των δραστηριοτήτων του ίδιου του ΟΑΕΔ. Και αυτό ασφαλώς είναι κάτι που ενδιαφέρει αμεσότερα τους εργαζόμενους της χώρας μας. Η θεότητα της νεοφιλελεύθερης "προσαρμογής", εκτός από "θεωρητικογενές" πρόσχημα, γίνεται και πράξη καθημερινότητας. Αρχισε ήδη να αγγίζει πέρα από τις πολιτικές και τους θεσμούς αυτών των πολιτικών. Αλλά και ακόμη παραπέρα, την ίδια την κοινωνική συνείδηση. Σκοπεύει έντεχνα στην "καθολικότητά" της, με πεπερασμένα ωστόσο ιστορικά όρια. Δηλαδή εκεί ακριβώς που αρχίζει η άλλη, η εμπράγματη ιστορική καθολικότητα. Αυτή της πάλης των τάξεων, του ταξικού εργατικού κινήματος. Από αυτή θα προέλθει και η απάντηση.

* Ο Βασίλης Τακούδης είναι μέλος του ΔΣ του ΠΙΕΚΑ/ΟΑΕΔ

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ασχημο παιχνίδι με τα ... κίνητρα

Ξαφνικά βρέθηκαν να μην παίρνουν επικουρική σύνταξη όσοι βγήκαν στην πρόωρη συνταξιοδότηση!

Ενα άσχημο παιχνίδι παίχτηκε από την κυβέρνηση σε βάρος εκείνων των εργαζομένων από τα "Ναυπηγεία Σκαραμαγκά" που αποχώρησαν πέρσι με βάση το ειδικό καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και σήμερα αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο να μην πάρουν την επικουρική σύνταξη.

Στα πλαίσια της απόφασης της κυβέρνησης να συρρικνώσει το ναυπηγείο, θεσπίστηκε με το νόμο 2367/95 ειδικό καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης. Στο νόμο αναφέρονταν αναλυτικά οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στο καθεστώς και να πάρει πλήρη σύνταξη από το ΙΚΑ. Για τις επικουρικές συντάξεις, αναφερόταν ότι "οι δικαιούχοι κύριας σύνταξης, κατά τις παραπάνω διατάξεις, δικαιούνται και πλήρη επικουρική σύνταξη από τους αντίστοιχους φορείς επικουρικής ασφάλισης".

Η σχετική διάταξη είναι ασαφής, με αποτέλεσμα το Επικουρικό Ταμείο Μετάλλου να απαιτεί, για να εγκρίνει συνταξιοδότηση, να τηρηθούν και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις που ορίζει το καταστατικό του, δηλαδή το όριο ηλικίας. Προϋπόθεση που δε συμπληρώνουν, μια και τα ειδικά μέτρα θεσπίστηκαν ακριβώς για εργαζόμενους που δεν είχαν την ηλικία για συνταξιοδότηση.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει ήταν από καιρό γνωστό στο σωματείο, όχι όμως και στους ενδιαφερόμενους. Σε επιστολή του προς το ΕΤΕΜ, με ημερομηνία 12 Μάη, ο δικηγόρος του σωματείου αναγνωρίζει το πρόβλημα και επιχειρηματολογεί για την ερμηνεία που πρέπει να δοθεί στη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου.

Αναφέρεται στην επιστολή ότι για την εφαρμογή του καθεστώτος πρόωρης συνταξιοδότησης για τα "Ναυπηγεία Ελευσίνας" εκδόθηκε η υπουργική απόφαση, όπου συμπληρώνονται τα κενά του νόμου, ως εξής: "Οι δικαιούχοι κύριας σύνταξης κατά τις παραπάνω διατάξεις δικαιούνται και πλήρη επικουρική σύνταξη από τους αντίστοιχους φορείς επικουρικής ασφάλισης, ανεξάρτητα αν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις που τίθενται από τους φορείς αυτούς". Τέτοια απόφαση δεν υπάρχει για τον Σκαραμαγκά.Το θέμα αυτό θα είναι ένα από τα αντικείμενα συζήτησης στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΕΜ την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και με άλλα Επικουρικά Ταμεία, όπως π. χ. των ηλεκτρολόγων που αποχώρησαν από το ναυπηγείο με βάση το ίδιο καθεστώς.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ασχημο παιχνίδι με τα ... κίνητρα

Ξαφνικά βρέθηκαν να μην παίρνουν επικουρική σύνταξη όσοι βγήκαν στην πρόωρη συνταξιοδότηση!

Ενα άσχημο παιχνίδι παίχτηκε από την κυβέρνηση σε βάρος εκείνων των εργαζομένων από τα "Ναυπηγεία Σκαραμαγκά" που αποχώρησαν πέρσι με βάση το ειδικό καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και σήμερα αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο να μην πάρουν την επικουρική σύνταξη.

Στα πλαίσια της απόφασης της κυβέρνησης να συρρικνώσει το ναυπηγείο, θεσπίστηκε με το νόμο 2367/95 ειδικό καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης. Στο νόμο αναφέρονταν αναλυτικά οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στο καθεστώς και να πάρει πλήρη σύνταξη από το ΙΚΑ. Για τις επικουρικές συντάξεις, αναφερόταν ότι "οι δικαιούχοι κύριας σύνταξης, κατά τις παραπάνω διατάξεις, δικαιούνται και πλήρη επικουρική σύνταξη από τους αντίστοιχους φορείς επικουρικής ασφάλισης".

Η σχετική διάταξη είναι ασαφής, με αποτέλεσμα το Επικουρικό Ταμείο Μετάλλου να απαιτεί, για να εγκρίνει συνταξιοδότηση, να τηρηθούν και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις που ορίζει το καταστατικό του, δηλαδή το όριο ηλικίας. Προϋπόθεση που δε συμπληρώνουν, μια και τα ειδικά μέτρα θεσπίστηκαν ακριβώς για εργαζόμενους που δεν είχαν την ηλικία για συνταξιοδότηση.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει ήταν από καιρό γνωστό στο σωματείο, όχι όμως και στους ενδιαφερόμενους. Σε επιστολή του προς το ΕΤΕΜ, με ημερομηνία 12 Μάη, ο δικηγόρος του σωματείου αναγνωρίζει το πρόβλημα και επιχειρηματολογεί για την ερμηνεία που πρέπει να δοθεί στη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου.

Αναφέρεται στην επιστολή ότι για την εφαρμογή του καθεστώτος πρόωρης συνταξιοδότησης για τα "Ναυπηγεία Ελευσίνας" εκδόθηκε η υπουργική απόφαση, όπου συμπληρώνονται τα κενά του νόμου, ως εξής: "Οι δικαιούχοι κύριας σύνταξης κατά τις παραπάνω διατάξεις δικαιούνται και πλήρη επικουρική σύνταξη από τους αντίστοιχους φορείς επικουρικής ασφάλισης, ανεξάρτητα αν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις που τίθενται από τους φορείς αυτούς". Τέτοια απόφαση δεν υπάρχει για τον Σκαραμαγκά.Το θέμα αυτό θα είναι ένα από τα αντικείμενα συζήτησης στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΕΜ την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και με άλλα Επικουρικά Ταμεία, όπως π. χ. των ηλεκτρολόγων που αποχώρησαν από το ναυπηγείο με βάση το ίδιο καθεστώς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ