Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Διάλογος" και αγωνιστικός αντίλογος

Την Τρίτη συνεδριάζει για πρώτη φορά η Γραμματεία του "κοινωνικού διαλόγου". Στόχος η θερινή "έφοδος". Εντείνονται οι αντιδράσεις

Στην επίσημη πρώτη της συνεδρίαση, προχωρά την επόμενη Τρίτη η Συντονιστική Γραμματεία, η οποία θα συντονίζει τη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου". Ομως πριν ακόμα γίνει η πρώτη συνεδρίαση, ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας δήλωνε χτες ότι μέχρι το Σεπτέμβρη - Οκτώβρη πρέπει να έχουν τελειώσει οι συζητήσεις, ενισχύοντας έτσι τις εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να "κλείσει" μέσα στο καλοκαίρι τα εργασιακά θέματα και να προχωρήσει σε νομοθετικό έργο το Σεπτέμβρη.

Στη Γραμματεία, που θα συνεδριάσει στις 12.30 στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας,θα συμμετέχουν από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας,ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτσης,ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΘΟ Α. Φωτιάδης και ο Ρ. Σπυρόπουλος,βουλευτής και υπεύθυνος Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ. Από τις εργοδοτικές οργανώσεις, οι Ν. Αναλυτής (ΣΕΒ), Δ. Καψάλης (έμποροι) και Γ. Κανελλόπουλος (ΓΣΕΒΕΕ). Από τη ΓΣΕΕ, οι Χ. Πολυζωγόπουλος,Γ. Μανώλης,Α. Καλύβης και από την ΑΔΕΔΥ οι Γ. Κουτσούκος και Κ. Κόλλιας.Η Γραμματεία θα συντονίζει το "διάλογο" και θα ορίσει τις "ομάδες εργασίας" που θα συζητούν για τα διάφορα θέματα. Το έργο τον ομάδων θα υποστηρίζεται γραμματειακά από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και από ομάδα τεχνοκρατών από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας. Τα αποτελέσματα των συζητήσεων των ομάδων θα προσκομίζονται στην "ολομέλεια" του "κοινωνικού διαλόγου", όπως αυτοβαπτίστηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στην όλη διαδικασία.

Σύσκεψη σωματείων τη Δευτέρα

Ο συντονισμός της δράσης των σωματείων της Αθήνας και η οργάνωση της πάλης τους ενάντια στον ψευδεπίγραφο κοινωνικό διάλογο και για την υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων και το ασφαλιστικό, είναι τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη σύσκεψη που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας,τη Δευτέρα στις 6.30 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όλα τα Σωματεία.

Ηδη, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, με την πρόσκληση στο χέρι, ενημερώνουν επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία και τα καλούν να συμμετάσχουν στη σύσκεψη, έτσι ώστε, από κοινού, να αναπτύξουν τη δράση τους.

Αντιδράσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του "κοινωνικού διαλόγου" θα γίνει την Τετάρτη, 4 Ιούνη, στη Λάρισα, μετά από απόφαση της διοίκησης του ΕΚΛ, που υιοθέτησε την πρόταση του γγ της Οργάνωσης, Δ. Τσιόγκα.Πριν τη συγκέντρωση, στις 29 Μάη, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση των ΔΣ των σωματείων και αντιπροσώπων, παρουσία διαπαραταξιακής επιτροπής της ΓΣΕΕ.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας αποφάσισε, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με "αυταρχισμό και ανευθυνότητα" τα προβλήματα του κλάδου, να συνεδριάσουν μέχρι τέλος του μήνα τα σωματεία της δύναμής της, να έρθουν σε επαφή με όλους τους εργαζόμενους και να ανοίξουν "με τους εργαζόμενους έναν ζωντανό πραγματικό διάλογο". Σκοπός του θα είναι με "την πειστική ενημέρωσή τους για τους στόχους του "κοινωνικού διαλόγου" να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη των διεκδικητικών αγώνων, το δυνάμωμα των αντιστάσεων του κλάδου στην καταιγίδα των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης".

Την Τετάρτη, στις 6 μ.μ., δεκάδες σωματεία του Πειραιά θα κάνουν διάβημα στη ΓΣΕΕ κατά της συμμετοχής της στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου".

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χίου καλεί τη ΓΣΕΕ να μην συμμετάσχει"σ' αυτήν τη μορφή "διαλόγου - παγίδας"".

Ομόφωνα, καταγγέλλει το "στημένο "κοινωνικό διάλογο", ως το μασκάρεμα της άγριας αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης - κεφαλαίου, στα δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων", η γενική συνέλευση των εργαζομένων στη Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης.

Καταδικάζουν οι συνταξιούχοι

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας χαρακτηρίζει τις προτάσεις ΟΟΣΑ και ΔΝΤ "μια πραγματική ομοβροντία με βόμβες βυθού, που ολοκληρώνουν κυριολεκτικά την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με όλες τις επιπτώσεις που συνεπάγονται στο "ασφαλιστικό σύστημα" της χώρας και στους ασφαλιστικούς μας φορείς, την ουσιαστική ανυπαρξία του κράτους πρόνοιας, καθώς και τη δραστική συρρίκνωση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της "κοινωνικής ασφάλισης"".

Η ΣΕΑ καταγγέλλει "τις απάνθρωπες επιλογές της κυβέρνησης" και δηλώνει ότι "οι όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης πάνω στα άρρηκτα συνδεόμενα θέματα που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση και την υγειονομική περίθαλψη των συνταξιούχων και των εργαζομένων αντιστρατεύονται στα ανθρώπινα δικαιώματά μας, θα μας βρει αντιμέτωπους με κάθε μορφή αγώνα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικά «πυρά» ενάντια στο γκρέμισμα των κατακτήσεων (2000-07-15 00:00:00.0)
Τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας (1999-01-28 00:00:00.0)
Συναγερμός για το συλλαλητήριο της Αθήνας (1997-06-10 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις καταγγελίας και αποκάλυψης (1997-06-04 00:00:00.0)
Προσκλητήριο για ενωτικό αγώνα (1997-06-03 00:00:00.0)
Συνήθης ...διάψευση για το 13ο μισθό (1997-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ