Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συνήθης ... διάψευση για το 13ο μισθό

Διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση τα δημοσιεύματα, που διέρρευσαν στελέχη της, για κατάργηση του 13ου μισθού. Η ΕΣΑΚ καταγγέλλει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Αντίδραση και από τη ΓΣΕΕ. Σήμερα η "πρώτη" της Γραμματείας του "κοινωνικού διαλόγου"...

Μετά τις έντονες αντιδράσεις απέναντι στο σενάριο για κατάργηση του 13ου μισθού, διά του επιμερισμού του στις μηνιαίες αποδοχές,το οποίο - σύμφωνα με δημοσιεύματα - θα πρότεινε ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,ακολούθησε διάψευση από τον ίδιο τον υφυπουργό, ο οποίος χτες συναντήθηκε με την ΑΔΕΔΥ.Συγκεκριμένα, ο Ν. Χριστοδουλάκης δήλωσε: "Δόθηκε κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει για την κυβέρνηση κανένα απολύτως θέμα σχετικά με τα δώρα που χορηγούνται στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης των αποδοχών με οποιονδήποτε τρόπο". Ανάλογη δήλωση έκανε και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,ο οποίος είπε: "Ούτε καν μας έχει απασχολήσει τέτοιο θέμα".

Στο μεταξύ και εν μέσω ανάλογων "σεναρίων", συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά και η Συντονιστική Γραμματεία του "κοινωνικού διαλόγου", η οποία θα ασχοληθεί με διαδικαστικά ζητήματα, ενώ χτες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συναντήθηκαν για να συζητήσουν τη στάση τους σήμερα.

Σχετικά με το θέμα του 13ου μισθού, η ΕΣΑΚ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: "Νέο χτύπημα προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Στην προσπάθειά της για την εφαρμογή των κατευθύνσεων της "Λευκής Βίβλου", έβαλε στο στόχαστρο το 13ο μισθό, που αποτελεί μια ανάσα στα οικονομικά των εργαζομένων, μέσα στον οικονομικό στραγγαλισμό που εφαρμόζει η κυβέρνηση με την πολιτική της και με πλάγιο τρόπο προσπαθεί να βολιδοσκοπήσει την κοινή γνώμη για την περικοπή του δώρου των Χριστουγέννων".

Η ΕΣΑΚ τονίζει επίσης ότι "η κυβέρνηση βήμα βήμα προσπαθεί ν' αφαιρέσει κατακτήσεις και δικαιώματα και να γεμίσει με περισσότερα δισ. τα ταμεία του μεγάλου κεφαλαίου και της εργοδοσίας. Η ΕΣΑΚ καταγγέλλει για μια ακόμα φορά αυτή την πολιτική και καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους σε ενωμένο αγώνα για την απόκρουσή της".

Η ΓΣΕΕ,σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι οι "διαρροές" για τις περικοπές δώρων και επιδομάτων "δεν είναι τυχαίες ούτε ευκαιριακές", αλλά ότι "εντάσσονται στην πολιτική περιορισμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων". Η ΓΣΕΕ "διαμηνύει σε κάθε κατεύθυνση ότι εκείνο που σήμερα προέχει είναι το πώς θα διευρυνθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και όχι το πώς θα γίνουν συζητήσεις για περιορισμό τους".

Ο "κοινωνικός διάλογος"

Με τη συμμετοχή τεσσάρων εκπροσώπων της κυβέρνησης, έξι των εργατικών οργανώσεων (τρεις από ΓΣΕΕ και τρεις από ΑΔΕΔΥ) και τριών των εργοδοτικών οργανώσεων, συνεδριάζει σήμερα στις 12.30 η Συντονιστική Γραμματεία του "κοινωνικού διαλόγου".

Η Γραμματεία αναμένεται να συζητήσει για διαδικαστικά θέματα, ενώ πρέπει να ορίσει και τις "ομάδες εργασίας" για τη συζήτηση των 19 θεμάτων. Η συνεδρίαση θα γίνει στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας,το οποίο έχει αναλάβει την τεχνική υποστήριξη του "διαλόγου".

Πάντως η "διαρροή" μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν ένα σημείο στο οποίο έντονα είχε αντιδράσει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αποδεχόμενη ταυτόχρονα το "διάλογο", αλλά από ό,τι φαίνεται δεν υπολογίστηκε η άποψή της και σε αυτό το θέμα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ