Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δε συναινούν!

Συλλαλητήριο καταγγελίας και αποκάλυψης του "κοινωνικού διαλόγου" οργανώνουν στις 12 Ιουνίου δεκάδες συνδικάτα της Αθήνας. Περιφερειακές συγκεντρώσεις και ενημερωτικές εξορμήσεις όλο το καλοκαίρι

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στον "κοινωνικό διάλογο" και στα σαρωτικά αντεργατικά μέτρα που προωθούνται μέσω αυτού, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την Πέμπτη, 12 Ιουνίου στην πλατεία Κάνιγγος, 66 εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία της Αθήνας, καθώς και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, που συμμετείχαν χτες στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας.Η μέρα αυτή επιλέχτηκε, μια και θα είναι σε εξέλιξη στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τον "κοινωνικό διάλογο".

Για την προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου, αλλά και για την αποκάλυψη των στόχων που "κοινωνικού διαλόγου", τα συνδικάτα θα πραγματοποιήσουν περιφερειακές συγκεντρώσεις σε δήμους, αλλά και ενημερωτικές εξορμήσεις που θα διαρκέσουν όλη την καλοκαιρινή περίοδο.

Στην εισήγηση της σύσκεψης, που έγινε από την Χριστίνα Τσεντούρου,πρόεδρο του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης, καταγγέλθηκε ότι "τα όρια του "κοινωνικού διαλόγου" είναι σαφώς προσδιορισμένα. Προκύπτουν από το πρόγραμμα "σύγκλισης", που ουδείς από τους συμμετέχοντες (κυβέρνηση - ΣΕΒ - ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ) αμφισβητεί, από τη "Λευκή Βίβλο", που αποτελεί τον μπούσουλα για την απορύθμιση κάθε συλλογικής ρύθμισης που κατακτήθηκε από τους εργαζόμενους. Ακόμα, από το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ διαλαλούν πως η κυβερνητική πολιτική είναι δεδομένη, από τη μέχρι τώρα αντεργατική και αυταρχική στάση της κυβέρνησης απέναντι στα απόλυτα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Το κείμενο των 19 σημείων εκφράζει την πιο σφοδρή, αντιλαϊκή κι αντεργατική επίθεση που έχουν γνωρίσει οι εργαζόμενοι τις τελευταίες δεκαετίες. Ενα κείμενο που ικανοποιεί τις απαιτήσεις του κεφαλαίου".

Στην εισήγηση καταγγέλθηκαν και οι πλειοψηφίες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη συμμετοχής του στο "διάλογο" - απάτη, γιατί είναι "έτοιμοι για το έργο που περιέγραψαν πολύ χαρακτηριστικά οι κατευθύνσεις - διαταγές του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ". Κατευθύνσεις, που - όπως τονίστηκε - συνιστούν σε "συγκράτηση των αυξήσεων, κατάργηση ή μείωση κάποιων συντάξεων και αναπηρικών επιδομάτων, ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων, πώληση μετοχών του ΟΤΕ και της ΔΕΠ, μείωση του κόστους λειτουργίας των τραπεζών (απολύσεις, περιορισμούς κατακτήσεις)".

Οπως επισημάνθηκε, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μόνο οικονομικός, αλλά "βαθύτατα πολιτικός,μια και θέλει ανθρώπους απομονωμένους, νέους, εξαρτημένους, εύκολη λεία για τους εργοδότες, θέλει να περάσει τη λογική του μονόδρομου για τα αντιλαϊκά μέτρα και να χρεώσει με ευθύνες και τους εργαζόμενους".

Τέλος, κλήθηκαν όλα τα σωματεία να αναπτύξουν τη δράση τους και να απαιτήσουν: Ουσιαστικές αυξήσεις, αντιμετώπιση της ανεργίας και προστασία των ανέργων, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και κοινωνική ασφάλιση δημόσια και υποχρεωτική, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο χωρίς μείωση αποδοχών, ΣΣΕ και στους δημοσίους υπαλλήλους, μη ιδιωτικοποίηση και εκποίηση του δημοσίου τομέα, αυξήσεις δαπανών για την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια κ. ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ