ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ίδια η ζωή οδηγεί στο δυνάμωμα του συντονισμού
  • Το ΚΚΕ έχει δώσει σαφές δείγμα γραφής για το τι επιδιώκει
  • Το Κόμμα μας στηρίζει οποιαδήποτε συσπείρωση πολιτικών δυνάμεων κατευθύνεται ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων"
  • Ολόκληρη η συζήτηση με τους δημοσιογράφους

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Παραθέτουμε αυτούσιο ολόκληρο το διάλογο:

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί όλος αυτός ο κόσμος, που ανέρχεται σε εκατομμύρια, δεν εκφράζεται πολιτικά μέσω των δυνάμεων που αντιτίθενται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ ή στη νέα ευρωπαϊκή συνθήκη; Θα μπορούσαν, αν όντως αντανακλούσε την κοινωνική πραγματικότητα, να εκφραστούν μέσω κομμάτων που αντιτίθενται.

- Δ. ΓΟΝΤΙΚΑΣ: Είναι ένα κρίσιμο ερώτημα και φυσικά η απάντησή του είναι σχετικά εύκολη. Πρώτα απ' όλα επιδρά σημαντικά η τεράστια δημαγωγία που γίνεται στην καλλιέργεια αυταπατών μέσα από διάφορους μηχανισμούς, που είναι ισχυρότατοι.

Επίσης συνδέεται με ορισμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κομμουνιστικό κίνημα, προκειμένου να καταφέρει να εκφράσει πιο συντονισμένα, πιο οργανωμένα αυτές τις διαθέσεις, οι οποίες έχουν διατυπωθεί, διαπιστωθεί συγκεκριμένα και πιστεύουμε ότι σε έναν τέτοιο δρόμο βρισκόμαστε.

Δε θέλω να προκαθορίσω χρονικά όρια, αλλά η ίδια η ζωή οδηγεί ακριβώς στο να δυναμώσει ο συντονισμός, η κοινή προσπάθεια αυτών των δυνάμεων. Και πιστεύουμε ότι θα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας αυτός. Δεν είναι το θέμα να λυθεί από τεχνικής άποψης αυτό το ζήτημα, αλλά στο να διατυπωθεί μια πιο ολοκληρωμένη κατεύθυνση πάλης από την άποψη του περιεχομένου και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στο χώρο της Ευρώπης.

Αναπαράγεται η παραπληροφόρηση

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συμμετέχει, συνεργάζεται μαζί σας σ' αυτή την καμπάνια;

- Δ. ΓΟΝΤΙΚΑΣ: Βεβαίως, συμμετέχει.

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι μορφή θα πάρει αυτή...

- Δ. ΓΟΝΤΙΚΑΣ: Συγκεντρώσεις, συγκέντρωση υπογραφών κάτω από το αίτημα για δημοψήφισμα, ενημερωτικές, διαφωτιστικές συγκεντρώσεις, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Ηδη έχει ξεκινήσει μια τέτοια καμπάνια με την έκδοση ειδικού υλικού, αφίσας.

Τώρα στο χώρο της Ευρώπης θα πάρει και εκεί επίσης ανάλογες μορφές. Ηδη έχουν ξεκινήσει. Κοινές συγκεντρώσεις έγιναν, θα γίνουν. Στο Αμστερνταμ επίσης θα έχει παρουσία το Κόμμα, η αντιπροσωπεία του και θα έχουμε εκεί εμφάνιση σε κοινή συγκέντρωση, που οργανώνεται από ορισμένα κομμουνιστικά κόμματα. Δεν ξέρω, Μπάμπη, αν έχεις άλλο τίποτα να συμπληρώσεις.

- ΜΠ. ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ: Οχι, απλώς είναι νομίζω σημαντική αυτή η πρωτοβουλία, γιατί τώρα δέστε τι γίνεται. Είναι δύο βδομάδες πριν τη Διακυβερνητική και ήδη καλλιεργείται το κλίμα ότι τα πράγματα θα πάνε καλά και αναπαράγεται μία παραπληροφόρηση και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες. Τι όμως θα γίνει σ' αυτή τη Διακυβερνητική; Θα ξέρει κανένας τι αποφασίζουν οι εθνικές κυβερνήσεις ή δε θα ξέρει;Και απ' αυτή την άποψη νομίζουμε ότι είναι σημαντική αυτή η πρωτοβουλία που παίρνουμε.

Δεν παίρνουν συγχωροχάρτι

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί το ΚΚΕ δε συμμετέχει σε εκδηλώσεις που οργανώνουν άλλες δυνάμεις, όπως αυτή του Αμστερνταμ;

- Δ. ΓΟΝΤΙΚΑΣ: Δεν είναι υποχρεωτικό η εκδήλωση αυτών των δραστηριοτήτων να περνάει μέσα από ένα μόνο κανάλι. Πολύμορφα μπορεί να αναπτύσσεται και έτσι αναπτύσσεται και εμείς δεν έχουμε αντίρρηση, όπου υπάρχει σύμπτωση απόψεων να υπάρξει και ένας συντονισμός.

Και θέλω να πω ότι το ΚΚΕ εδώ και πολλά χρόνια έχει πάρει την πρωτοβουλία και αναπτύσσει μια τέτοια δραστηριότητα και πρέπει να σας πω ότι ήταν και το μόνο κόμμα το οποίο με κατηγορηματικό τρόπο από την αρχή διαφώνησε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που πήρε πρωτοβουλίες.

Επόμενα απ' αυτή την άποψη έχει δώσει σαφές δείγμα γραφής τι επιδιώκει. Και μάλιστα, δεν κουράστηκε και δε θα κουραστεί να καλεί σε κοινή δράση όποιες πραγματικά δυνάμεις ενδιαφέρονται να αντιμετωπίσουν τα ουσιαστικά προβλήματα που η Συνθήκη του Μάαστριχτ θέτει.

Από την άποψη αυτή παρότι βλέπουμε θετικά κάθε εναντίωση στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, όμως θέλουμε αυτές οι εκδηλώσεις ταυτόχρονα να διευκολύνουν, όχι να προκαλούν σύγχυση μέσα στους εργαζόμενους, στο λαό. Για παράδειγμα, σ' αυτή όλη την εκστρατεία προς το Αμστερνταμ, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η ΓΣΕΕ. Η ΓΣΕΕ, η οποία αυτή τη στιγμή συζητάει με την κυβέρνηση και με τους βιομήχανους το πόσο θα περικοπούν τα εργατικά δικαιώματα και οι εργατικές κατακτήσεις. Φυσικά συμμετέχουν και άλλες δυνάμεις.

Δεν είναι λίγο το μπέρδεμα που προκαλείται στον κόσμο και δεν είναι φυσικά συγχωροχάρτι γι' αυτές τις δυνάμεις, όταν μαζί με τη ΓΣΕΕ πρωτοστατούν σ' αυτές τις εκδηλώσεις. Δεν είναι σε αντίφαση αυτά τα πράγματα; Εμείς νομίζουμε ότι δημιουργούν δυσκολίες. Γι' αυτό και είμαστε επιφυλακτικοί και δε συμμετέχουμε σ' αυτές τις δραστηριότητες.

Να πυκνώσουν τέτοιες πρωτοβουλίες

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα θέλαμε σε σχέση με τη σύσκεψη στη Λισαβόνα, που έγινε πριν από λίγο καιρό, των κομμουνιστικών κομμάτων, να μας πείτε.

- Δ. ΓΟΝΤΙΚΑΣ: Μπορεί ο Μπάμπης ο οποίος πήρε μέρος, να μας δώσει λεπτομέρειες.

- ΜΠ. ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτή η εκδήλωση ήθελε να φέρει στο προσκήνιο ακριβώς τις ανησυχίες και τα λαϊκά και εργατικά κινήματα στα οποία αναφέρθηκε και πριν ο σύντροφος Γόντικας. Υπάρχουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά για ευνόητους λόγους γύρω απ' όλες τις δραστηριότητες υπάρχει ένα πέπλο σιωπής.

Κανείς δεν ξέρει π. χ. τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην Πορτογαλία ή στην Ισπανία, όπου ένα ευρύτατο φάσμα ριζοσπαστικών δυνάμεων αντιστέκεται, όπως και εμείς στη χώρα μας, σε διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου. Δεν το ξέρει κανένας στην Ελλάδα αυτό το πράγμα.

Η κανείς δε γνωρίζει τις κινητοποιήσεις ενάντια στη Συμφωνία Σένγκεν που είχαν γίνει πριν μερικούς μήνες στη Γαλλία για τους μετανάστες κλπ. Αυτή η συνάντηση της Λισαβόνας, ακριβώς επειδή είχε ένα μαζικό χαρακτήρα, πήραν μέρος χιλιάδες κόσμου, κατάφερε να σπάσει - με τον τρόπο που κατάφερε - αυτή τη σιωπή των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ήταν ακριβώς αυτό που επιδίωκε να δώσει.

Δηλαδή ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν δυνάμεις, πρώτα πρώτα οι κομμουνιστικές δυνάμεις και άλλες, που μπορεί να έχουν μεγάλες ή μικρότερες διαφορές, εν πάση περιπτώσει αντιστέκονται στις συμφωνίες του Μάαστριχτ, αντιστέκονται στην ΟΝΕ, ζητάνε να υπάρχει μια ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει.

Και ένα δεύτερο. Ολοι όσοι ήταν εκεί παρόντες, ή τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία τους, προέβαλαν τη θέση που λέει ότι δεν μπορούμε να έχουμε στοιχειώδη κατοχύρωση κοινωνικών και δημοκρατικών ελευθεριών, όσο υπάρχει η ΟΝΕ και όσο υπάρχει το Μάαστριχτ. Οχι όλοι τους, πάντως οι περισσότεροι απ' αυτούς.

Πιστεύω ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες - μακάρι να ήταν πιο συχνές και πιο συγκεκριμένες - θα βοηθούσαν στο να απαντηθεί θετικά το ερώτημα που βάλαμε. Δηλαδή, υπάρχουν παντού δυνάμεις, ποια είναι η πολιτική τους έκφραση; Και θα υπάρχουν και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες. Θα γίνουν τον Ιούλιο.

Στην Ισπανία την πρωτοβουλία την έχει το ΚΚ Ισπανίας, ενώ έχει αποφασιστεί μια επόμενη συνάντηση ενάντια στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ π. χ., διότι ξέρετε εκεί θα είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα αποφασίσει, στην ουσία θα ολοκληρώσει, τη συμφωνία που έγινε και αυτή πίσω από τις πλάτες των λαών στο Παρίσι, μεταξύ των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Και εάν δεν υπήρχαν κομμουνιστές, ούτε στο θέμα αυτό θα υπήρχε οποιαδήποτε αντίσταση. Αυτό το σκοπό έχει να θέσει η συνάντηση.

- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε τέτοιες συναντήσεις δε θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και άλλες δυνάμεις εξωκοινοβουλευτικές;

- ΜΠ. ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ: Κατ' αρχήν πρέπει να σας πούμε ότι η θέση μας είναι πως εάν υπήρχε ένας συντονισμός και μια κοινή δράση των κομμουνιστικών κομμάτων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, η κατάσταση θα ήταν τελείως διαφορετική απ' αυτή που είναι σήμερα.

Το Κόμμα μας κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση και στη δημιουργία ενός τέτοιου πόλου συσπείρωσης αγωνιστικών κομμάτων.Βέβαια δεν μπορεί να μιλάμε στο κενό. Μιλάμε σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται και από μεγάλες δυσκολίες και διαφωνίες για το ζήτημα αυτό. Ταυτόχρονα το Κόμμα μας στηρίζει οποιαδήποτε συσπείρωση πολιτικών δυνάμεων κατευθύνεται ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων" και στην προκειμένη περίπτωση, γιατί μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει στοιχεία εναντίωσης στο Μάαστριχτ, στην ΟΝΕ και σε αυτή την επίθεση την οποία δεχόμαστε.

Η συγκεκριμένη συνεργασία γίνεται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Ούτε εμάς μας ικανοποιεί, ούτε είναι αυτό που επιδιώκουμε, αλλά υπάρχει μια διαδικασία ομοφωνίας, είναι τα κόμματα που αποτελούν την ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο - αυτό το σχήμα ήταν στην Πορτογαλία. Εμείς από την πρώτη στιγμή, γιατί δεν είναι η πρώτη συγκέντρωση που γίνεται, θα θυμόσαστε ότι είχε γίνει και μια προηγούμενη στο Παρίσι, θέσαμε βέτο και θα εξακολουθούμε να θέτουμε το ζήτημα της διεύρυνσης και με άλλα κομμουνιστικά κόμματα, τα οποία δεν έχουν εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Οπως είναι το Γερμανικό ΚΚ και άλλα.

Αυτή η θέση μας αρχίζει και συναντά μια μερική αποδοχή και δεν είναι τυχαίο ότι είναι Κομμουνιστικά Κόμματα αυτά που φιλοξενούμε. Στο Παρίσι είναι το Γαλλικό Κόμμα, στη Λισαβόνα είναι το Πορτογαλικό, στη Μαδρίτη το Ισπανικό. Εκεί συμμετέχουν ορισμένα τέτοια κόμματα και εν πάση περιπτώσει να είναι ξεκάθαρο, αυτή η πρωτοβουλία δεν έχει καμία σχέση με πρωτοβουλίες σαν του Σάο Πάολο ή οτιδήποτε άλλο.

Είναι μια πρωτοβουλία που είναι αυστηρά και μόνο συγκεντρωμένη στο θέμα αντίστασης και αντίδρασης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο Μάαστριχτ και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τίποτα παραπάνω.

Ενώ αυτό που γίνεται στο Σάο Πάολο είναι μια πολύ πιο ευρύτερη συσπείρωση. Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση, εάν δημιουργηθεί κάτι παρόμοιο στην Ευρώπη. Επίσης πάντα προβάλλουμε και θα εξακολουθήσουμε να προβάλλουμε - ελπίζουμε στην Ισπανία να το πετύχουμε ακόμη περισσότερο - την ανάγκη συμμετοχής και κομμάτων από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης, διότι δεν μπορεί να μιλά κανείς στο όνομα της Ευρώπης, αφήνοντας αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι εκτός διαδικασιών.

Και πρέπει να σας πω ότι στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία άλλων δυνάμεων. Αλλά επειδή είδαμε ορισμένα στοιχεία προβολής σε ευρύτερο πεδίο και αλληλοενημέρωσης για τις δραστηριότητες που γίνονται σε εθνικό επίπεδο, οι οποίες αναμφισβήτητα είναι γνωστές, γι' αυτό και στηρίζουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, οι οποίες φυσικά δεν μπορούν να καλύψουν την ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας των κομμουνιστικών κομμάτων.

Φυσικά δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση την ανάγκη δημιουργίας ενός πραγματικά ισχυρού μετώπου στην Ευρώπη, Ανατολική και Δυτική. Πρώτα απ' όλα όσον αφορά τη διεκδίκηση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και όσον αφορά το τεράστιο θέμα του ΝΑΤΟ, την επέκτασή του. Αυτά είναι τα δύο μεγάλα θέματα που θα εξακολουθούν να υπάρχουν στη διαπραγμάτευση.

ΟΧΙ στην Ευρώπη των πολυεθνικών
  • Σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση, η αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ
  • Αναδείχνεται, ακόμη περισσότερο, η ανάγκη συνεργασίας και κοινής δράσης των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων

Για τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ και των άλλων κομμάτων της Ομόσπονδης Ομάδας, στα πλαίσια της αποφασισμένης καμπάνιας, ενημέρωσε, στη συνέχεια της εισηγητικής του ομιλίας, ο Δ. Γόντικας.

"Σας ενημερώνουμε", τόνισε, "για μια σειρά νέες πρωτοβουλίες του ΚΚΕ, που εντάσσονται στην πάλη και στην καμπάνια ενάντια στη Συμφωνία του Μάαστριχτ και στη λεγόμενη αναθεώρησή της.

Πρόκειται για καμπάνια, με τον τίτλο "Να αποφασίσουν οι λαοί για το μέλλον της Ευρώπης. Δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ. Οχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση των πολυεθνικών".

Η καμπάνια αυτή θα διεξαχθεί ταυτόχρονα σ' όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στηρίζεται από τα κόμματα που αποτελούν την Ομόσπονδη Ομάδα GUE/NL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οπως επιβεβαιώθηκε και στη μαζική Συνάντηση της Λισαβόνας, το προηγούμενο Σάββατο, σκοπός της καμπάνιας θα είναι η διεξαγωγή εθνικών δημοψηφισμάτων σ' όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είτε ενάντια στο Μάαστριχτ, είτε ενάντια στην ΟΝΕ, είτε για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

Το γενικό σύνθημα "Να αποφασίσουν οι λαοί για το Μέλλον της Ευρώπης" συμπληρώνεται με τις ιδιαίτερες διεκδικήσεις, μορφές πάλης και πρωτοβουλίες που το κάθε κόμμα κρίνει χρήσιμες.

Οπως γνωρίζετε, το ΚΚΕ είχε ταχθεί από την αρχή ενάντια στη Συμφωνία του Μάαστριχτ και, σε αντίθεση με όλα τα άλλα κόμματα, ήταν το μοναδικό κόμμα που διεκδίκησε και διεκδικεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ.

Η σημερινή κατάσταση στη χώρα μας, αλλά και οι εξελίξεις σ' όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, αλλά και στις προηγούμενες σοσιαλιστικές χώρες, επιβεβαιώνουν στο ακέραιο τη θέση μας αυτή.

Η "Λευκή Βίβλος", το λεγόμενο Σύμφωνο για τη Σταθερότητα, οι εξελίξεις στη ΔΕΕ και μια σειρά από άλλες ενέργειες, που προωθούνται παράλληλα με τη Διακυβερνητική, αλλά σκόπιμα δεν αποτελούν αντικείμενό της, ενίσχυσαν τον αντιδραστικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα αυτού που ονομάζεται "ευρωπαϊκό οικοδόμημα".

Οσα στοιχεία έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας για τις μέχρι τώρα συμφωνίες, για τα θέματα της Διακυβερνητικής, επιβεβαιώνουν πλήρως την εκτίμηση που έγκαιρα είχε κάνει το κόμμα μας, ότι η λεγόμενη αναθεώρηση θα κινηθεί σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση, θα ενισχύσει με ακόμα πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις το λεγόμενο "κεκτημένο του Μάαστριχτ".

Αυτό φαίνεται από το κείμενο της ολλανδικής προεδρίας, αλλά και από το γεγονός ότι θα υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις, προϊόν συνεννοήσεων Γερμανίας - Γαλλίας, που θα τεθούν, στην κυριολεξία, την τελευταία στιγμή στη διαπραγμάτευση.

Ετσι, θα ολοκληρωθεί ακόμα περισσότερο ο κύκλος της παραπληροφόρησης, απόκρυψης, στην ουσία, των ρυθμίσεων, η γιγαντιαία προσπάθεια εξωραϊσμού της Συμφωνίας του Μάαστριχτ και των νέων ρυθμίσεων.

Οι εξελίξεις αυτές, η όξυνση της κρίσης στην ΕΕ, η έκρηξη της ανεργίας και μια χωρίς προηγούμενο επίθεση όλων των κυβερνήσεων στις εργασιακές σχέσεις και στο κοινωνικό σύστημα ασφάλισης, έχουν προκαλέσει ένα μεγάλο ποικιλόμορφο κύμα δυσαρέσκειας και αντίδρασης σ' όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση".

Στηρίζουμε τους αγώνες

"Η αντίθεση αυτή εκδηλώνεται έντονα με μεγάλους απεργιακούς αγώνες και άλλες κινητοποιήσεις σ' όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα σε Γαλλία, Βέλγιο, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία.

Σε χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία και άλλες, κομμουνιστικά κόμματα και ορισμένες άλλες προοδευτικές δυνάμεις στηρίζουν τους αγώνες αυτούς, συσπειρώνουν τους εργαζόμενους ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων, των κοινωνικών περικοπών και της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, ενάντια στο λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο". Αναπτύσσουν πρωτοβουλίες ενάντια στις Συμφωνίες του Μάαστριχτ, στην ΟΝΕ, και στο "νέο ΝΑΤΟ", ενάντια στο νεοσυντηρητικό χαρακτήρα της Διακυβερνητικής.

Προσπαθούν να σπάσουν τον πέπλο σιωπής και παραπληροφόρησης των εθνικών κυβερνήσεων, των οργάνων της ΕΕ και της μεγαλύτερης μερίδας των ΜΜΕ.

Παράλληλα, σε Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Δανία και σε άλλες χώρες, μαζικές και κοινωνικές οργανώσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις "εθνικές επιτροπές κατά του Μάαστριχτ", αναπτύσσουν σημαντική δράση. Τέτοια είναι η περίπτωση εργατικών συνδικάτων και αγροτικών ενώσεων σε Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο, των κινημάτων ενάντια στο Μάαστριχτ στην Ισπανία και στη Δανία, κινημάτων διανοουμένων, αντιρατσιστικών κινημάτων κλπ.

Σημαντική συμβολή στην πορεία αυτή είχαν τα κομμουνιστικά κόμματα και ορισμένα άλλα κόμματα της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, που τάχθηκαν από την αρχή ενάντια στις Συμφωνίες του Μάαστριχτ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τη μεγάλη επιτυχία της καμπάνιας για δημοψήφισμα για την ΟΝΕ, που οργάνωσε το Γαλλικό ΚΚ, την καμπάνια του Πορτογαλικού ΚΚ, τις πρωτοβουλίες της ΕΑ της Ισπανίας ενάντια στο ΝΑΤΟ, αλλά και μια σειρά από πρωτοβουλίες κομμάτων που δεν είναι στην ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, όπως το Γερμανικό ΚΚ, η "Κοκκινο-Πράσινη Συμμαχία" στη Δανία, το ΚΚ Φιλανδίας, το ΚΚ Καταλωνίας, το ΚΚ στη Δανία, το ΚΚ Αυστρίας, το Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας κ.ά.".

Συμβολή στην κοινή δράση

"Με ορισμένες πρωτοβουλίες είτε της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας, του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, είτε της Ενωμένης Αριστεράς της Ισπανίας και παρά τις διαφοροποιήσεις και τις διαφορετικές τοποθετήσεις σειράς κομμάτων, στάθηκε δυνατό τα κόμματα της Ομάδας να συμβάλουν σε κάποιο βαθμό στην κοινή δράση και στον πολλαπλασιασμό της αντίστασης στις πολιτικές της ΕΕ.

Η επιτυχία των συναντήσεων αυτών, αλλά και οι απαιτήσεις που βάζουν οι πολυάριθμες λαϊκές αντιδράσεις, οι προσπάθειες κυρίως από την πλευρά της Σοσιαλδημοκρατίας, για να διασωθεί με έναν "αριστερό" και δήθεν κοινωνικό μανδύα το Μάαστριχτ, οδήγησαν, πάρα τις διαφορές που αναμφισβήτητα υπάρχουν, στη συμφωνία για την κοινή αυτή καμπάνια.

Με την ευκαιρία, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι, κατά τη γνώμη μας, οι προσπάθειες αυτές απέχουν ακόμα πάρα πολύ από την ανάγκη ενός πανευρωπαϊκού συντονισμού των δυνάμεων που αντιστέκονται στο Μάαστριχτ και στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, στις μεγάλες επιχειρήσεις κλπ., που θα έδινε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Θετική συμβολή στην εξέλιξη αυτή θα είχε να συμπεριληφθούν στις πρωτοβουλίες αυτές και άλλα κομμουνιστικά κόμματα από χώρες - μέλη της ΕΕ, που δεν εκπροσωπούνται στο ΕΚ, όπως και τα κομμουνιστικά και προοδευτικά κόμματα από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Παρά τις προσπάθειες του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων, υπάρχουν ακόμα δυνάμεις στην Ομάδα στο ΕΚ, που αντιστέκονται στη διεύρυνση αυτή.

Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη της συνεργασίας και κοινής δράσης των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, μια συνεργασία, χωρίς την οποία δεν μπορεί να οικοδομηθεί ένα κίνημα πάλης ικανό να αντισταθεί στην επίθεση σε εθνικό επίπεδο και συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σ' όλη την Ευρώπη.

Το κόμμα μας αξιοποιεί κάθε δυνατότητα κοινών συναντήσεων και κοινής δράσης, προβάλλοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για ακόμα πιο αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για τη διεύρυνσή τους μ' όλες τις συνεπείς αντικαπιταλιστικές και αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Μια επόμενη συνάντηση των κομμάτων της Ομάδας στο ΕΚ θα γίνει με πρωτοβουλία της Ενωμένης Αριστεράς της Ισπανίας τον Ιούλη στη Μαδρίτη, ταυτόχρονα με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση θα είναι αφιερωμένη στην πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και στην ανάγκη προβολής μιας "Ευρώπης της ειρήνης, της κοινωνικής προόδου και της συνεργασίας".

Το κόμμα μας θα πάρει επίσης μέρος, όχι στα πλαίσια της ελληνικής επιτροπής, αλλά αυτοτελώς, στην πανευρωπαϊκή πορεία ενάντια στην ανεργία, που θα γίνει την ίδια περίοδο στην ολλανδική πρωτεύουσα.

Ακόμα το ΚΚΕ θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος της Ολλανδίας στις 15 του Ιούνη στο Αμστερνταμ, στην οποία έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος και άλλα κομμουνιστικά κόμματα. Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας αυτής, θα υπάρχει συνάντηση και ανταλλαγή πείρας κομμουνιστών συνδικαλιστών από Γερμανία, Βέλγιο, Βρετανία, Ελλάδα και άλλες χώρες από τους μεγάλους αγώνες που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κλείνοντας, εκφράζουμε την πεποίθηση ότι η καμπάνια "Να αποφασίσουν οι λαοί για το μέλλον της Ευρώπης" και οι άλλες εκδηλώσεις που στηρίζει το ΚΚΕ θα ενισχύσουν το λαϊκό κίνημα στη χώρα μας και τη διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών στην Ευρώπη".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Θολώνουν τα νερά" ενόψει της Διακυβερνητικής

Δυο βδομάδες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Αμστερνταμ, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η κυβέρνηση προσπαθεί να "θολώσει τα νερά" επαναφέροντας το θέμα των συνόρων, αποσιωπώντας τη συμφωνία της για όλες τις δρομολογημένες αποφάσεις που ακρωτηριάζουν την εθνική κυριαρχία. Ταυτόχρονα επιχειρεί να ανοίξει ένα νέο κύκλο δημιουργίας άλλοθι για την ίδια και αυταπατών για τον ελληνικό λαό με αφορμή τη νίκη της συνεργασίας σοσιαλιστών, κομμουνιστών στις γαλλικές εκλογές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας ανακοίνωσε χτες στο "πρες ρουμ" ότι η ολλανδική προεδρία στο κείμενο που θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης στο Αμστερνταμ συμπεριλαμβάνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σχετικό κείμενο, αν περιέχει τη διατύπωση όπως την περιέγραψε ο Δ. Ρέππας, αποτελεί κείμενο εργασίας στο οποίο καταγράφονται όλες οι διατυπωθείσες προτάσεις, όχι μόνο από την ελληνική αλλά και τις υπόλοιπες κυβερνήσεις και δεν αποτελεί πρόκριμα των τελικών αποφάσεων. Εξάλλου το ανάλογο κείμενο που είχε υποβληθεί από την ιρλανδική προεδρία στη Σύνοδο του Δουβλίνου κατέληξε στο καλάθι των αχρήστων και αντικαταστάθηκε από το κείμενο του γερμανογαλλικού άξονα. Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι εξαιτίας των κυβερνητικών αλλαγών στη Γαλλία και τη Βρετανία μπορεί οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης να παραταθούν, κάτι που θα επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση, αν και δεν είναι διατεθειμένη η ίδια να εγείρει τέτοιο θέμα.

Οσον αφορά την πορεία της ΟΝΕ, ο Δ. Ρέππας εξέφρασε τους μύχιους πόθους της κυβέρνησης ότι οι αλλαγές στη Γαλλία και τη Βρετανία θα ήταν δυνατόν να οδηγήσουν σε μετάθεση των χρονικών ορίων, γιατί όπως είπε "αμετακίνητος στόχος και θέση μας είναι πως δε θέλουμε τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα να είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης".

Για να μην μείνει όμως καμιά αμφιβολία σχετικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα "άμβλυνσης" των κριτηρίων της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ότι δηλαδή το πρόγραμμα "σύγκλισης" θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση, αφού όπως είπε "αυτός είναι ο αμετακίνητος στόχος μας και δεν επηρεάζεται από οποιεσδήποτε άλλες μεταβολές".

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ