ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Περιπλέκεται η κρίση

ΑΓΚΥΡΑ.- Ενώ η ηγεσία του ισλαμικού κόμματος της Ευημερίας συνεχίζει να "προκαλεί" το στρατό, το κόμμα Μεγάλης Ενότητας που στηρίζει την κυβέρνηση Ερμπακάν, απειλεί να συναινέσει στην ανατροπή της, αν δεν ικανοποιηθεί ένα βασικό του αίτημα.

Μέρα με την ημέρα, η πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη: προχτές ο Νετσμεντίν Ερμπακάν έθεσε τρεις "όρους" στην Τανσού Τσιλέρ για να της παραδώσει την πρωθυπουργία. Χτες, το κόμμα της Μεγάλης Ενότητας έθεσε ορθά κοφτά το δίλημμα στον Ερμπακάν και την Τσιλέρ: "αν το όριο του 10% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή δε μειωθεί στο 5%, θα ψηφίσουμε υπέρ μιας πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης", είπε ο αντιπρόεδρός του, Ορχάν Καβουντσού. Οι επτά έδρες που διαθέτει το κόμμα στη Βουλή μπορούν να δώσουν στην κυβέρνηση συνασπισμού φιλί ζωής - ή τη χαριστική βολή...

Νωρίτερα χτες, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος της Ευημερίας, Ουλουτσάκ, είχε αμφισβητήσει την ορθότητα των διαβόητων 18 μέτρων που υπαγόρευσε στο συνασπισμό το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας την 28η Φεβρουαρίου, για την αντιμετώπιση του "ισλαμικού κινδύνου". Οπως είπε "τα μέτρα που είναι σωστά θα εφαρμοστούν. Οσα δεν είναι θα συζητηθούν ενώπιον της κοινής γνώμης".

Κατά Κούρδων πολιτικών...

Ποινές έως και έξι χρόνων κάθειρξης σε περισσότερα των τριάντα μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος Χαντέπ, επέβαλε χτες το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας της Αγκυρας, επειδή, όπως είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Ορχάν Καραντενίζ, "διαπιστώθηκαν στενοί δεσμοί μεταξύ του Χαντέπ και της παράνομης τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ". Η υπόθεση αφορούσε την ανάρτηση ενός κουρδικού λαβάρου στη θέση της τουρκικής σημαίας, στο συνέδριο του κόμματος, τον περασμένο Ιούνηο. Ο ηγέτης του κόμματος Μουράτ Μποζλάκ καταδικάστηκε ερήμην (βρίσκεται στο εξωτερικό, αναμένεται στην Τουρκία σε λίγες μέρες) σε έξι χρόνια και ο νεαρός που είχε σχίσει την τουρκική σημαία σε κάθειρξη 22 ετών και έξι μηνών...

Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολίασε στο "Ρόιτερ" ότι "η απόφαση δικαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι η Τουρκία απέχει πολύ από το να εκπληρώνει τα κριτήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα". Ο Οσμάν Οτσελίκ, ηγετικό στέλεχος του Χαντέπ, είπε από την πλευρά του ότι "στόχος είναι να φιμωθεί το κόμμα (... ) η καταστολή και η τρομοκράτηση των Κούρδων".

Ο Οτσελίκ αποσαφήνισε πάντως ότι "δε θα αφήσουμε αυτόν τον χώρο. Ακόμη κι αν κλείσει το Χαντέπ, νέα κόμματα θα σχηματιστούν στη θέση του".

... και αυτονομιστών

Ενώ η επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων σε ιρακινό έδαφος συνεχίζεται - μετά... πολλών επαίνων - καταγράφονται σημαντικές απώλειες και για την Αγκυρα. Χτες σε πτώση ελικοπτέρου, 11 στρατιωτικοί (οι 8 αξιωματικοί) έχασαν τη ζωή τους. Το γενικό επιτελείο απέδωσε την πτώση σε "μηχανική βλάβη", σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες".

ΗΠΑ
Υπέρ της κλωνοποίησης εμβρύων η Επιτροπή Βιοηθικής

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μία περίεργη συμβιβαστική "πρόταση", ώστε να γεφυρωθεί η διάσταση απόψεων ανάμεσα στους πολέμιους και στους θερμούς υποστηριχτές της κλωνοποίησης του ανθρώπινου είδους, φαίνεται πως θα καταθέσει στο αμερικανικό Κογκρέσο η 18μελής επιτροπή που συστήθηκε με τη σχετική προτροπή του Προέδρου Κλίντον...

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ, η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Βιοηθικής προτείνει στα μέλη του Κογκρέσου να επιτραπεί η δημιουργία ανθρωπίνων εμβρύων με τη μέθοδο της κλωνοποίησης στο όνομα της πειραματικής ιατρικής. Η ίδια επιτροπή, ωστόσο, τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης της ανάπτυξης αυτών των εμβρύων, με σκοπό τη γέννηση παιδιών.

Ετσι, σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής, "θα επιτρέπεται στους επιστήμονες να δημιουργούν κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα αποκλειστικά για επιστημονικές έρευνες και δε θα μπορούν επ' ουδενί να τα μεταφέρουν σε μήτρα γυναίκας προς τεκνοποίηση", επισημαίνει η εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις μελών της επιτροπής.

"Τα ζητήματα που προέκυψαν με την κλωνοποίηση του πρώτου θηλαστικού, της προβατίνας Ντόλι, πηγάζουν από την προοπτική της αναπαραγωγής ενός ατόμου γενετικά όμοιο με ένα άλλο που υπήρξε στο παρελθόν ή ζει στο παρόν", υποστηρίζει το κείμενο της επιτροπής, ενώ ο Δρ Ντέιβιντ Κοξ, καθηγητής Γενετικής και Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφαση αυτή, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη πρόταση έγινε με γνώμονα τη θέσπιση ορισμένων κανονισμών που θα διέπουν μία λογική ηθική συμπεριφορά.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΩΣΙΑΣ - ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Αντιδράσεις από τους κατοίκους της Σεβαστούπολης

ΜΟΣΧΑ. -

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων κατά του συμφώνου Ρωσίας - Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιούνη στη Σεβαστούπολη. Οπως είναι γνωστό, η χερσόνησος της Κριμαίας ανήκε ανέκαθεν στη ρωσική επικράτεια και κατοικείται κατά πλειοψηφία από Ρώσους, αλλά το 1954, με απόφαση τότε του Νικίτα Χρουστσιόφ, εντάχθηκε διοικητικά στην Ουκρανία. Η Σεβαστούπολη, όμως, είχε διατηρήσει το καθεστώς ενωσιακής υπαγωγής, διότι εκεί στάθμευε ο σοβιετικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Με το εν λόγω σύμφωνο η Ρωσία αποκτά το δικαίωμα ενοικίασης της ναυτικής βάσης της Σεβαστούπολης για 20 χρόνια. "Την πατροπαράδοτη ρωσική Σεβαστούπολη μαζί με το στόλο και τους πολίτες της, ο Γιέλτσιν πρώτα τους πέταξε στο αδηφάγο στόμα της μπαντεροφικής Ουκρανίας (ο Μπαντέρα ήταν συνεργάτης των Γερμανών) και τώρα λόγω βλακείας ενοικιάζει από τους ληστές την ίδια τη βαλίτσα του", τονίστηκε χαρακτηριστικά στη συγκέντρωση. Οι κάτοικοι της πόλης κάλεσαν τους λαούς της Ρωσίας να συνειδητοποιήσουν όλο το βάθος του κινδύνου από την παραπέρα παραμονή στην εξουσία του καθεστώτος Γιέλτσιν.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σε συνέντευξη Τύπου στις 3 Ιούνη, επέκρινε δριμύτατα τη διαίρεση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και τόνισε ότι πρόκειται για "παράδοση" στο Κίεβο. Ο αντιπρόεδρος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Βαλεντίν Κουπτσόφ, υπογράμμισε ότι η συμφωνία θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επικύρωσης στην Κρατική Δούμα, η οποία δε θα θελήσει να αναγνωρίσει τα υπάρχοντα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και, ιδίως, την υπαγωγή της Σεβαστούπολης στην ουκρανική κυριαρχία.

Στο μεταξύ, δεν είναι λίγοι και στη φιλοκυβερνητική παράταξη που αμφισβητούν τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας συμφωνίας. Ετσι, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Σεβόντνια", σχολιάζοντας το οικονομικό σκέλος των συμφωνιών Ρωσίας και Ουκρανίας, διερωτάται ποιος, εκτός από τη Ρωσία, χρειάζεται τα ουκρανικά προϊόντα. Το κύριο, όμως, είναι η απεμπόληση των άμεσων ρωσικών επιδιώξεων, ιδίως στο θέμα της Σεβαστούπολης, που συγκινεί τη ρωσική κοινή γνώμη. Σχετικά μ' αυτό, η επίσης φιλοκυβερνητική "Κομερσάντ Ντέιλι" αναφέρει ότι η Ρωσία υποχώρησε στα περισσότερα σημεία που υπεράσπιζε την τελευταία πενταετία.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σημείο που ενώνει μεγάλο φάσμα του πολιτικού κόσμου της χώρας. Το τελευταίο, μάλιστα, διάστημα ο δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ, έχει κατά κάποιο τρόπο "υιοθετήσει" την Κριμαία και ιδίως τη Σεβαστούπολη. Ο Δήμος της Μόσχας χρηματοδοτεί τώρα τις βασικές λειτουργίες της πόλης. Γι' αυτό και ο Λουζκόφ είναι κατηγορηματικά αντίθετος με τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν στην Ουκρανία. Επίσης, ο Λουζκόφ τάσσεται κατά των οικονομικών σχεδίων των "νεαρών μεταρρυθμιστών" Ανατόλι Τσουμπάις και Μπορίς Νεμτσόφ, πράγμα που έκανε τον Γιέλτσιν να τον προειδοποιήσει να αφήσει τη "διαμάχη με την κυβέρνηση της Ρωσίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ