ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Σταθερά στο "μονόδρομο" του αγώνα

Συγκέντρωση στις 12 του Ιούνη κατά της παγίδας του "κοινωνικού διαλόγου"

"Στην επίθεση των εργοδοτών να απαντήσουμε με τη δική μας επίθεση, το δικό μας μονόδρομο, τη δική μας πρόταση για πρόοδο και ανάπτυξη σε όφελος του λαού, ενάντια στις επιλογές της ολιγαρχίας", τονίζει σε προκήρυξή της η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας,ενόψει της πανεργατικής συγκέντρωσης που οργανώνει στις 12 του Ιούνη στις 7μμ στην πλατεία Κάνιγγος.

Η Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους να αναπτύξουν τους αγώνες τους σε κάθε τόπο δουλιάς, στον τόπο κατοικίας για την περιφρούρηση των κατακτήσεών τους, της κοινωνικής ασφάλισης, το ωράριο, το δικαίωμα στη δουλιά, ώστε "όλοι οι επιμέρους αγώνες να ενωθούν σ' ένα πανεργατικό μέτωπο ενάντια στο μαύρο μέτωπο εργοδοτών - κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υποτακτικών τους στο συνδικαλιστικό κίνημα".

Αναφερόμενη η Επιτροπή στον "κοινωνικό διάλογο", σημειώνει: "Θα πέσουμε στο δόκανο της απάτης; Θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας; θα εγκαταλείψουμε τους αγώνες; Θα γίνουμε και μεις συνένοχοι στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος μας, όπως κάνουν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ; Εμείς λέμε "όχι" και καλούμε όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας να βροντοφωνάξουμε κάτω τα χέρια από τα δικαιώματά μας. Καταγγέλλουμε αυτή την πολιτική και τη χαρακτηρίζουμε σαν την πιο βάρβαρη επίθεση που δέχτηκαν ποτέ οι εργαζόμενοι. Καταγγέλλουμε το παζάρι εργοδοτών - κυβέρνησης - πλειοψηφιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και την αγχόνη που στήνουν σε βάρος της εργατικής τάξης της χώρας".

Τα αιτήματα που προβάλλονται από την Επιτροπή σαν άμεσοι στόχοι στην πάλη των εργαζομένων, είναι: Μέτρα τώρα για την ανεργία. Καταγραφή των ανέργων και επιδότησή τους μέχρι να βρουν δουλιά. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μεροκάματου. Περιορισμός των απολύσεων. Κατάργηση της νομοθεσίας που επιτρέπει τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου κλπ. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Κοινωνική ασφάλιση δημόσια και υποχρεωτική. Τριανταπεντάωρο - πενθήμερο - 7ωρο με πλήρη ασφάλιση και αποδοχές. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις. Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Εξασφάλιση της μονιμότητας στο δημόσιο και δικαίωμα υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων. Να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων και διάλυσης επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα.

Εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς και συσκέψεις προγραμματίζει το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης,για την προετοιμασία της συγκέντρωσης της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας ενάντια στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη, που γίνεται στις 12 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος.

Το Συνδικάτο, που συμμετέχει στην κινητοποίηση, θα κάνει εξορμήσεις - συγκεντρώσεις στα εργοστάσια "Σεξ Φορμ", "Μπάρκο", "Ζίτος", "Helen's Club", Φελέκης, Λεμονής, "Αριαν", "Μακοπλέξ", "Αλμπα", "Τριούμφ", Μαλλέρος, Σαρρής, Τρύπου, κ.ά. Επίσης θα κάνει περιφερειακές συγκεντρώσεις στην Καλλιθέα και στη Ν. Ιωνία, ενώ τη Δευτέρα 9 Ιούνη οργανώνει σύσκεψη ανέργων γυναικών με στόχο τη διατύπωση αιτημάτων.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να αποκρούσουν τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας και της κυβέρνησης με τη συμμετοχή και τη δράση τους. Συγκέντρωση σήμερα στην Κόρινθο

Με στόχο την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης και των άλλων κατακτήσεων των εργαζομένων που βρίσκονται στο στόχαστρο της πιο σφοδρής επίθεσης, πραγματοποιείται σήμερα στις 7μμ στο ΕΚ Κορίνθου συγκέντρωση. Την εκδήλωση οργανώνει επιτροπή συνδικαλιστών, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει: "Αγωνιζόμαστε για δημόσια, υποχρεωτική και σύγχρονη κοινωνική ασφάλιση, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, εφαρμογή της τριμερούς χρηματοδότησης των Ταμείων, κατάργηση των εισφοροαπαλλαγών και των προνομίων του μεγάλου κεφαλαίου. Λέμε "όχι" στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, στη μερική απασχόληση, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων...".

ΒΩΞΙΤΑΙ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
"Τρελά" κέρδη και απολύσεις

ΑΜΦΙΣΣΑ (ανταπόκριση).-

Ο "χορός τρελών κερδών" που μπαίνουν στην τσέπη της οικογένειας Κυριακόπουλου, ιδιοκτητών της ενοποιημένης πια "ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης" με την πρώην "ΑΕΜ Βωξίται Παρνασσού", καλά κρατεί. Οπως καλά κρατεί και ο "χορός" των απολύσεων εργαζομένων, που από το 1982 έφτασαν τις 1.100!

Μόνο για τους πρώτους μήνες του 1997, απολύθηκαν 60 - 70 εργαζόμενοι, ενώ στο "πλάνο" είναι 120. Και αυτό, σ' ένα νομό που η μοναδική σχεδόν βιομηχανική δραστηριότητα είναι η εκμετάλλευση των μεταλλείων βωξίτη. Σ' ένα νομό που "είναι ξεχασμένος από το Θεό" και... από τις κυβερνήσεις. Οπως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο υφυπουργός της Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαπας, που "διαφωνεί" μεν με τις απολύσεις, αλλά δεν έχει πρόβλημα αν βαπτίζονται "οικειοθελείς αποχωρήσεις" και γι' αυτό "δεν μπορεί να παρέμβει", όπως ζητάει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας.

Σε 2.097.515.895 δραχμές ανέρχεται το ποσό πρόβλεψης για "αποζημιώσεις προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία" στην "ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης", σύμφωνα με τον πρώτο ενοποιημένο ισολογισμό στο τέλος Δεκεμβρίου του '96. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα κέρδη προ φόρων ανέρχονται σε 2,5 δισ. σε επίπεδο ομίλου και μετά φόρων σε 1,68 δισ., με κύκλο εργασιών 19,1 δισ., με πρόβλεψη για το 1997 για πωλήσεις 23,1 δισ. δραχμές και κέρδη μετά φόρων 3,15 δισ. δραχμές.

Τέλος, η "ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης" (μη ενοποιημένα αποτελέσματα) παρουσίασε πωλήσεις ύψους 17,58 δισ. δραχμές κατά τη χρήση του 1996, κέρδη προ φόρων 2,56 δισ. και καθαρά κέρδη 1,73 δισ. δραχμές.

Να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του σχετικά με τους 150 απολυμένους απ' τη μεταλλευτική επιχείρηση "ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης",καλεί τον υπουργό Εργασίας, με επιστολή του, το Σωματείο Μηχανοτεχνιτών και Βοηθών Νομού Φωκίδας.Η επιστολή απευθύνεται και σε όλα τα κόμματα, όπως και στο νομάρχη Φωκίδας και στο Εργατικό Κέντρο της περιοχής.

Στην επιστολή τονίζεται ότι απολύσεις που έγιναν το διάστημα Γενάρης - Μάης του '97, "είτε με το "νόμιμο" 2%, είτε με το επονομαζόμενο "πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου" (δηλ. εκβιαστικές απολύσεις), έχουν ανεβάσει τα ποσοστά ανεργίας του νομού σε δυσθεόρατα ύψη, με τεράστιες οικονομικές - κοινωνικές επιπτώσεις στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

"Επειδή, σημειώνεται, η Φωκίδα δεν έχει άλλες πηγές για απασχόληση των απολυμένων, ζητάμε να πάρετε τα στοιχειώδη εκείνα μέτρα ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τόσο τα προς το ζην, όσο και την ασφάλισή τους".

Γ. Π.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αποφασισμένοι να σταματήσουν το "δουλεμπόριο"

Συνεχίστηκε και χτες ο αποκλεισμός του ΓΕΝΕ. Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας

Αποκλεισμένο για δεύτερη μέρα έμεινε χτες το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,από ναυτεργάτες που απαίτησαν να φύγουν οι "δουλέμποροι" ναυτιλιακοί πράκτορες από τον Πειραιά και να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της απασχόλησης. Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι οι ναυτεργάτες που ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό προσκλητήριο της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",παρέμεναν στην πύλη του Γραφείου, απαγορεύοντας την είσοδο σε ναυτιλιακούς πράκτορες και εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιριών. Οι ναυτεργάτες απαίτησαν ακόμα να ακυρωθούν τα σχέδια που προωθούν από κοινού εφοπλιστές και κυβέρνηση για τον αφελληνισμό της ελληνικής ναυτιλίας και τη μετατροπή της ελληνικής σημαίας σε σημαία ευκαιρίας.

Στο μεταξύ χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας,Σταύρος Σουμάκης, κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες επιδόθηκε σε ρεσιτάλ υποκρισίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι η νομοθεσία προβλέπει τη ναυτολόγηση των ναυτεργατών αποκλειστικά και μόνο από το ΓΕΝΕ... Οταν ρωτήθηκε γιατί το υπουργείο ανέχεται την παρουσία των μεσιτικών πρακτορικών γραφείων στο Πειραιά και αν προβλέπεται, στα μέτρα που θα παρθούν για την αναδιοργάνωση του Γραφείου, το κλείσιμο των μεσιτικών γραφείων, απάντησε ότι είναι ανοιχτός σε κάθε πρόταση..! Σχετικά με τον διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από πλοία με ελληνική σημαία που έχουν εξαπολύσει οι εφοπλιστές, απέφυγε να απαντήσει τι μέτρα θα πάρει για την τήρηση της νομοθεσίας και πρόσθεσε: "Δική μου θέση είναι ότι στο μέλλον οι Φιλιππινέζοι θα δημιουργήσουν πρόβλημα, όμως αυτό είναι θέμα των επιχειρηματιών. Πρέπει να καταλάβουν οι Ελληνες εφοπλιστές ότι η πρόσληψη αλλοδαπών δεν τους προσφέρει ποιότητα και ασφάλεια. Ομως, πώς να το κάνουμε, έχουν την πολυτέλεια (σ.σ. οι εφοπλιστές) να μπορούν να πάρουν τα πλοία τους και να φύγουν"!

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα του δεξαμενόπλοιου ΙΟΛΚΟΣ ΕΤΕΡΝΙΤΙ με ελληνική σημαία, το οποίο ταξιδεύει με ελλιπή σύνθεση από τις αρχές του Μάη και αναμένεται η παράνομη αντικατάσταση του πρώτου μηχανικού από χαμηλόμισθο αλλοδαπό, απάντησε ότι χτες ενημερώθηκε για το θέμα και θα ελέγξει αν υπάρχει παρανομία. Ομως η σχετική καταγγελία του πληρώματος του πλοίου - εκτός του πλοιάρχου - έχει σταλεί με τέλεξ στο υπουργείο από τις 30 Μαϊου και η ΠΕΜΕΝ έχει κάνει σχετική καταγγελία από τις 28 Μαϊου.

Απεργία στην ΕΚΟ

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην ΕΚΟ,απαιτώντας ικανοποιητική Συλλογική Σύμβαση και κατοχύρωση των θέσεων εργασίας.

Επίσης, στις 11πμ θα συγκεντρωθούν σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και με ανακοίνωσή του το σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης να παραβρεθούν.

Από το χτεσινό αποκλεισμό του ΓΕΝΕ, που πραγματοποίησαν ναυτεργάτες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ