ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΛΗΣΤΕΙΕΣ" ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

Πρόκειται για κλεψιά καραμπινάτη. Με το κόψιμο των επικουρικών συντάξεων και το ψαλίδισμα του εφάπαξ, η κυβέρνηση υπεξαιρεί ("αρπάζει με το έτσι θέλω", είναι η καταλληλότερη έκφραση, αφού η κλεψιά γίνεται μενόμο), χρήματα των εργαζομένων. Διότι, ως γνωστόν, τις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ χορηγούν τα Ταμεία με χρήματα που συγκεντρώνουν - ακριβώς γι' αυτό το σκοπό - αποκλειστικά από τους εργαζόμενους.

Ληστεία και με το νόμο, λοιπόν, σε βάρος των εργαζομένων από την "εκσυγχρονιστική - κεντροαριστερή" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Για άλλη μια φορά το κράτος "βάζει χέρι" στα Ταμεία, αφαιρώντας χρήματα των εργαζομένων, για να τα προσφέρει στο μεγάλο κεφάλαιο, υπό τύπον χορηγήσεων, χρηματοδοτήσεων και άλλων "κινήτρων". Είναι κι αυτός ένας άμεσος τρόπος αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ της πλουτοκρατίας, που εφαρμόζει η κυβέρνηση του "σοσιαλιστικού" ΠΑΣΟΚ.

Η αντεργατική, αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική δρα πλέον με προκλητική κυνικότητα, χωρίς να κρατούνται καν τα προσχήματα. Οι κυβερνώντες απροκάλυπτα και ανενδοίαστα αφαιρούν από τα λαϊκά εισοδήματα και τις αποταμιεύσεις, για να ταϊζουν συνεχώς το μεγάλο κεφάλαιο.

Τα υπουργεία έχουν μετατραπεί σε επιτελεία σχεδιασμού ληστειών και η πλειοψηφία της Βουλής σε εργαστήριο "νομιμοποίησης" της κλεψιάς σε βάρος των εργαζομένων. Δεν περνάει μέρα σχεδόν που να μην αφαιρείται κάτι από τις λαϊκές κατακτήσεις και δικαιώματα. Τα πάντα "βγήκαν στο σφυρί". Τα δικαιώματα στην εργασία, στη σύνταξη, στην υγεία, στην πρόνοια, στην παιδεία καταπατούνται βάναυσα.

Κι όλα αυτά στο όνομα της "οικονομικής εξυγίανσης και του εκσυγχρονισμού", της "ελεύθερης αγοράς", της "δικαιοσύνης", της "δημοκρατίας" και - άκουσον, άκουσον - της Αριστεράς και του σοσιαλισμού! Κι όλα - κι αυτό είναι το θλιβερό - με τη συναίνεση σε "κοινωνικό διάλογο" κάποιων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που παίζουν το ρόλο του Δούρειου Ιππου στο μαζικό κίνημα και του ιμάντα μεταφοράς και δικαίωσης της ληστρικής κυβερνητικής πολιτικής.

***

Τούτη η "εκσυγχρονιστική - κεντροαριστερή" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στήθηκε και λειτουργεί με αποκλειστικό καθήκον την αφαίρεση των κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Καθήκον που της ανατέθηκε από το κέντρο των Βρυξελλών και το οποίο επιτελεί με υπερβάλλοντα ζήλο.

Στόχος, η αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων, η κατακρήμνιση του "κοινωνικού κράτους", η παραγωγική απορύθμιση της Ελλάδας, η μετατροπή της σε χώρα φτηνών υπηρεσιών και τουρισμού, έρμαιο στις αρπακτικές διαθέσεις του ευρωπαϊκού, πολυεθνικού κεφαλαίου. Με κατοίκους υπήκοους του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποτακτικούς του ΕΥΡΩ, ραγιάδες σε "αριστερά αφεντικά" τύπου Ζοσπέν και Μπλερ, κι άλλων "καλόπαιδων".

Βαφτίζουν, οι κυβερνώντες μας, το Μάαστριχτ "αριστερό", για ν' αποπροσανατολίσουν το λαό μας και ν' ανακόψουν τις αντιδράσεις του εναντίον της άγριας συντηρητικής πολιτικής της ΕΕ.

Λες κι απευθύνονται σε ιθαγενείς που θαμπώνονται απ' τα καθρεφτάκια των αποικιοκρατών - κατακτητών τους.

Προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις ληστείες τους σε βάρος των εργαζομένων, με κορόνες περί "αριστερής στροφής" στην Ευρώπη, "παγκοσμιοποίησης" κι άλλες κουτοπονηριές κι ανοησίες.

Λες κι απευθύνονται μόνο στους δικούς τους "μετανοημένους γιάπηδες", που αρέσκονται να το παίζουν "αριστεροί του Αρμάνι" κι όχι σε εργαζόμενους που νιώθουν αριστεροί μέσα στις φάμπρικες, σε αγρότες μέσα στο χωράφι, σε νέους στα ετοιμόρροπα σχολεία, σε συνταξιούχους στο πεζοδρόμιο του αγώνα.

Προσβάλλουν την έννοια του αριστερού, θέλοντας να τον καταστήσουν συνένοχο αποδοχής μιας "αριστερής" πολιτικής, που αποστασιοποιείται από κάθε κοινωνική ευαισθησία, σβήνει οράματα, ισοπεδώνει την ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπεια.

***

Οταν οι νόμοι ψηφίζονται για να "νομιμοποιούν" τις κλεψιές σε βάρος των εργαζομένων, τότε δε μένει παρά η απειθαρχία στην παράνομη νομιμότητα και ο αγώνας για την ανατροπή τους. Οταν τα υπουργεία μετατρέπονται σε "γιάφκες ληστών" και η Βουλή σε "ναό νομιμοποίησης υπεξαιρέσεων", τότε οι θεσμοί δεν έχουν κανένα κύρος στο λαό, που πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Οταν συκοφαντούνται οράματα και ποδοπατούνται ιδανικά, δε μένει παρά να πυκνώσουν οι στρατιές όσων, έτοιμοι από καιρό, καλούνται να "φυλάττουν Θερμοπύλες".

Αυταπατώνται οι κυβερνώντες μας - και τα μεγάλα ξένα αφεντικά τους - αν νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι θ' ανέχονται επί πολύ τις ατιμίες, τις κλεψιές και τις "μπαγαποντιές" τους. Πολύ γρήγορα θα "τρίβουν τα μάτια τους" μπροστά στο ογκούμενο λαϊκό ποτάμι οργής, αντίστασης και αντεπίθεσης, που θ' ανατρέψει την πολιτική τους και τους ίδιους. Και θα επιβάλει μια άλλη κοινωνία, όπου θα διαφεντεύουν οι εργαζόμενοι, η κλεψιά δε θα "νομιμοποιείται", τα ιδανικά και τα οράματα θα πάρουν εκδίκηση.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Οταν οι νόμοι ψηφίζονται για να "νομιμοποιούν" τις κλεψιές σε βάρος των εργαζομένων, τότε δε μένει παρά η απειθαρχία στην παράνομη νομιμότητα και ο αγώνας για την ανατροπή τους. Οταν τα υπουργεία μετατρέπονται σε "γιάφκες ληστών" και η Βουλή σε "ναό νομιμοποίησης υπεξαιρέσεων", τότε οι θεσμοί δεν έχουν κανένα κύρος στο λαό, που πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του

ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΥΛΩΝΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις αντίστασης στη ναρκο-υποταγή

- Τι μήνυμα θέλει να στείλει η ΚΝΕ μέσα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί το επόμενο διάστημα, με θέμα την πάλη κατά όλων των ναρκωτικών;

- Μέσα από τις εκδηλώσεις του 23ου Φεστιβάλ, η ΚΝΕ στέλνει μήνυμα ανυποχώρητης αντίστασης και πάλης στη διάδοση των ναρκωτικών, απέναντι στην προσπάθεια ναρκο-υποταγής της νέας γενιάς. Ταυτόχρονα, με αυτές τις εκδηλώσεις, θέλουμε να δηλώσουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας απέναντι στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια που γίνεται να πειστεί η νεολαία και γενικότερα η κοινή γνώμη ότι υπάρχουν δήθεν μαλακά και σκληρά ναρκωτικά ή ότι θα πρέπει να νομιμοποιηθεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ο λαός και η νεολαία στην πατρίδα μας έχει αρκετά αφεντικά στο κεφάλι του. Δε χρειάζεται ακόμα ένα, την εξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες. Με τις πρωτοβουλίες μας θέλουμε να στείλουμε στη νέα γενιά, το μήνυμα ότι η ζωή και τα όνειρά της, δε βρίσκονται στους ψεύτικους παραδείσους, αλλά στη συλλογική δράση και οργανωμένη πάλη για τα δικαιώματά της.

- Πού πιστεύετε ότι αποσκοπεί όλος αυτός ο θόρυβος γύρω από το θέμα της"αποποινικοποίησης" και του "διαχωρισμού" των ναρκωτικών σε "σκληρά" και "μαλακά";

- Πράγματι, τους τελευταίους μήνες υπάρχει ένα μπαράζ δημοσιευμάτων σε περιοδικά και εφημερίδες, με αποκορύφωμα τις σκοταδιστικές προτάσεις του κ. Γ. Παπανδρέου για νομιμοποίηση της χρήσης και καλλιέργειας του χασίς στα μπαλκόνια μας. Προβάλλονται απίθανες απόψεις, όπως οι θεραπευτικές ιδιότητες του χασίς. Αυτές οι απόψεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά πολιτική ανοχή στο πρόβλημα της ναρκομανίας και σαν τέτοια φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την εξάπλωση των ναρκωτικών. Σκοπός διαφόρων κυκλωμάτων είναι σε πρώτη φάση ο διαχωρισμός των ουσιών, σε δεύτερη η νομιμοποίηση ορισμένων από αυτών, και σε τρίτη η νομιμοποίηση όλων των ναρκωτικών. Παρά και ενάντια στη θέληση του λαού μας, παρά και ενάντια σε διεθνείς συμβάσεις. Τελικός τους στόχος είναι η νομιμοποίηση της ναρκομανίας σαν φαινομένου και σε τελευταία ανάλυση η ναρκο-καταστολή του ριζοσπαστισμού και της αμφισβήτησης της νεολαίας.

- Ο αγώνας για τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων σήμερα συνδέεται με την πάλη κατά των ναρκωτικών;

- Οι ναρκωτικές ουσίες είναι ένα μεγάλο υποκατάστατο στη ζωή και στα δικαιώματα της νεολαίας, τα οποία στερεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα και οι πολιτικοί διαχειριστές τους. Η ανεργία, οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση, η φτώχεια, η αλλοτρίωση της ανθρώπινης προσωπικότητας στον καπιταλισμό, αποτελούν το "θερμοκήπιο" της διάδοσης των ναρκωτικών ουσιών. Αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά είναι αγώνας για τα δικαιώματα, της νεολαίας, στη μόρφωση, τη δουλιά, τη ζωή. Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ο καπιταλισμός αυτό που έχει να προσφέρει στη νεολαία είναι η ανεργία, ο πόλεμος, ο σύγχρονος αναλφαβητισμός, η στέρηση στοιχειωδών δικαιωμάτων. Γι' αυτό έχει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη των ναρκωτικών, της ιδεολογίας της μαστούρας, για να διώξει με τη βία τη νεολαία στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων, για να μην αμφισβητηθεί η κυριαρχία του. Η ΚΝΕ σε μια τέτοια προοπτική δε θα συμβιβαστεί ποτέ. Γι' αυτό από θέση αρχής είναι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και θα πρωτοστατήσουμε στο κίνημα της νέας γενιάς για την ανάπτυξη, ενός μαζικού πολύμορφου κινήματος ζωής ενάντια στην εξάρτηση.

Φ. Κ.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ενώ η ηγεσία του ισλαμικού κόμματος της Ευημερίας συνεχίζει να"προκαλεί" το στρατό, το κόμμα της Μεγάλης Ενότητας, που στηρίζει την κυβέρνηση Ερμπακάν, απειλεί να συναινέσει στην ανατροπή της, αν δεν ικανοποιηθεί ένα βασικό του αίτημα... (σελίδα 10)

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της "Ελληνικής Υφαντουργίας",που παλεύουν για να μπει φραγμός στις απολύσεις που προωθούνται, πραγματοποιήθηκε προχτές στην κεντρική πλατεία Γιαννιτσών (σελίδα 12)

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ αναφορά κατά της ανώνυμης εταιρίας PRIME TIME, κατέθεσε η ένωση καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, μετά από σωρεία καταγγελιών που δέχεται τον τελευταίο καιρό από τους καταναλωτές, σχετικά με συμβάσεις χρονομεριστικών μισθώσεων που υπογράφουν με την εταιρία αυτή (σελίδα 14)

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ώρα που η κυβέρνηση και τα μέλη της εκτοξεύουν σε όλους τους τόνους υποκριτικές "κορόνες" υπέρ της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος, ετοιμάζεται να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο για τη νομιμοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων αυθαιρέτων (σελίδες 16 - 17)

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μόνο σήμερα που οι καπνέμποροι εκβιάζουν και εκμεταλλεύονται τους καπνοπαραγωγούς, που επιδιώκουν να αγοράζουν τα καπνά "κοψοχρονιάς" και να πληρώνουν όποτε θέλουν, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των αγροτών... (σελίδα 32)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ