ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το απαρτχάιντ της Σένγκεν

"Δεν θέλουν μόνο το κορμί σου, δε θέλουν μόνο το μυαλό σου, το ποιο σπουδαίο είναι η ψυχή σου δικέ μου". Το στίχο του γνωστού αυτού τραγουδιού φέρνει στο νου η είδηση της έναρξης διαδικασίας επικύρωσης από την ελληνική Βουλή, εν είδει πρωτοκολλητή των αποφάσεων του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, της Συμφωνίας Σένγκεν. Και αυτό γιατί μετά την παράδοση της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας και τη σταδιακή άλωση και των υπόλοιπων τομέων της δημόσιας ζωής από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ήρθε η ώρα της παράδοσης και της ίδιας της προσωπικής ζωής του πολίτη. Αυτό γιατί γνωρίζουν πολύ καλά, ότι "το ποιο σπουδαίο είναι η ψυχή σου".

Ενα νέο φάσμα τρομοκρατίας προβάλλει. Μιας τρομοκρατίας που θα σκιάσει την καθημερινή μας ζωή. Το σενάριο που θα ξετυλιχτεί με την πλήρη εφαρμογή της Σένγκεν, μοιάζει να είναι επιστημονικής φαντασίας, αλλά δεν είναι. Πρόκειται για μια ωμή πραγματικότητα. Η εφαρμογή της θα σημάνει την πλήρη υποδούλωση χώρας και πολιτών. Ο πολίτης παύει να είναι αυτός ο αποκλειστικός κύριος του εαυτού του. Η ζωή μας πια, όχι μόνο θα φακελώνεται, αλλά και θα προδιαγράφεται, αφού με την επεξεργασία των στοιχείων που θα γίνεται, θα σκιαγραφούνται, υπό τη μορφή πρόβλεψης, και οι μελλοντικές μας συμπεριφορές και θα εντασσόμαστε σε ανάλογες κατηγορίες. Ανά πάσα στιγμή, η ζωή μας θα μπορεί να μπαίνει στο μικροσκόπιο, αυτό που λέγεται τερματικό του ηλεκτρονικού υπολογιστή, και να εξεταζόμαστε σαν να πρόκειται για κάποιον επικίνδυνο επιβλαβή μικροοργανισμό. Στην τράπεζα πληροφοριών θα χωράνε, όχι απλώς τα ονόματα και τα στοιχεία αστυνομικής ταυτότητας των πολιτών, αλλά και η ίδια η προσωπική ζωή του καθενός. Στοιχεία, δηλαδή, που ακόμα και οι ίδιοι μπορεί μετά από ένα διάστημα να τα έχουμε ξεχάσει, θα μας κυνηγάνε εφ' όρου ζωής, όταν θα αναζητούμε δουλιά, όταν θα κάνουμε αίτηση σε κάποια υπηρεσία, σε οποιαδήποτε δραστηριότητά μας.

Στόχος τους είναι η οικοδόμηση ενός νέου καθεστώτος απαρτχάιντ, κοινωνικού και πλήρως ολοκληρωμένου αυτή τη φορά. Ακυρώνεται στην ουσία η θεμελιώδης συνταγματική αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας και στη θέση του μπαίνει το τεκμήριο της ενοχής. Ετσι, στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν, για όποιον υπάρχουν έστω και υποψίες τίθεται υπό παρακολούθηση, δηλαδή θεωρείται ένοχος μέχρι να αποδείξει ότι είναι αθώος! Οι πολίτες χωρίζονται σε δύο "φυλές", σε ύποπτους και μη ύποπτους (στους ύποπτους εντάσσονται και όλοι οι ξένοι εκτός χωρών Σένγκεν). Αλίμονο σε όποιον έτυχε να "γεννηθεί" ύποπτος, κάτι σαν να γεννήθηκε μαύρος την εποχή του απαρτχάιντ.

Η Σένγκεν, βέβαια, είναι ένα λογικό συμπλήρωμα του Μάαστριχτ, του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ, αυτού του παγκόσμιου χωροφύλακα, είναι ένα εργαλείο της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Η νέα "Ιερά Συμμαχία" που επιστρέφει από το παρελθόν στην Ευρώπη, δεν μπορεί παρά να χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους για να κρατήσει τις ταξικές κοινωνίες του ενός τρίτου στη ζωή.

Η εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα. Επιτακτική ανάγκη λοιπόν να μείνουν ανενεργείς οι βασικές διατάξεις της συμφωνίας που παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα του πολίτη. Είναι υπόθεση του μαζικού κινήματος. Οι σημερινοί και οι αυριανοί πολίτες δεν μπορεί να είναι οι άνθρωποι που θα κατασκευάζονται στα τερματικά των κομπιούτερ του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ
Στους ιδιώτες μέσω της μετοχοποίησης

Να συντονίσουν τη δράση τους με όλους τους εργαζόμενους του Θριασίου, κάλεσε χτες τους εργαζόμενους ο Κ. Παρασκευάς κατά τη διάρκεια περιοδείας του

Τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου μέσω της... μετοχοποίησης της εταιρίας προωθεί με γρήγορους ρυθμούς η κυβέρνηση. Ηδη έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία η εκπόνηση σχετικής μελέτης για την ένταξη της ΔΕΠ στο Χρηματιστήριο και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να έχει μετοχοποιηθεί το 10% του ομίλου. Ολα αυτά, τη στιγμή που μόνο τα κέρδη των Ελληνικών Διυλιστηρίων Ασπροπύργου κατά τον τελευταίο χρόνο, ανήλθαν στα 16 δισεκατομμύρια δραχμές.

Μιλώντας χτες με τους εργαζόμενους των ΕΛΔΑ, κατά τη διάρκεια περιοδείας του, ο Κώστας Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τους κάλεσε να συντονιστούν μαζί με όλους τους εργαζόμενους του Θριασίου Πεδίου και να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 10 του Ιούνη στην Ελευσίνα ενάντια στην ανεργία και την παραγωγική συρρίκνωση.

"Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη "Χαλυβουργική" και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας δε θα αργήσει η στιγμή που θα φτάσουν και στο χώρο σας", τόνισε ο Κ. Παρασκευάς και συνεχίζοντας σημείωσε: "Η ιδιωτικοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση, θα φέρει μαζί της και την ασυδοσία του κεφαλαίου, με συνέπεια τις μαζικές απολύσεις, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την εφαρμογή ελαστικών ωραρίων, την παραπέρα συρρίκνωση των μισθών και παροχών, της συνδικαλιστικής δράσης και την είσοδο εργολάβων".

Ηδη, αυτή τη στιγμή για εργασίες συντήρησης στο διυλιστήριο χρησιμοποιούνται εργολάβοι, οι οποίοι απασχολούν - παράνομα - ανασφάλιστους εργαζόμενους, ενώ αυξάνονται οι κίνδυνοι για την πρόκληση σοβαρού ατυχήματος. Οπως επισήμανε μέλος του ΔΣ του σωματείου, "αρκεί μια λάθος κίνηση κατά την ώρα της συντήρησης, για να τιναχτούν όλα στον αέρα".

"Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου τα δικαιώματα των εργαζομένων δέχονται μεγάλη επίθεση από το κεφαλαίο και κατακτήσεις αφαιρούνται", τόνισε ο Κ. Παρασκευάς. "Η κυβέρνηση - συνέχισε - με τις οδηγίες της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου επιχειρεί με τον "κοινωνικό διάλογο" και με συνένοχες τις πλειοψηφίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων και ειδικά της ΠΑΣΚΕ, να αφαιρέσει όλα όσα η εργατική τάξη με αγώνες και θυσίες δεκαετιών έχει κερδίσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων".

"Καμιά αυταπάτη"

Για το "ντόρο" που γίνεται το τελευταίο διάστημα με τις "επιτυχίες" των εργατικών στη Βρετανία και των σοσιαλιστών στη Γαλλία, αλλά και γενικότερα για τα κεντροαριστερά σενάρια στη χώρα μας, ο Κ. Παρασκευάς τόνισε: "Πρέπει να ξέρουν οι εργατοϋπάλληλοι όταν βλέπουν και ακούν τους σοσιαλδημοκράτες της Γαλλίας, της υπόλοιπης Ευρώπης, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στη χώρα μας να μιλούν για Αριστερά, ότι κάτι μαγειρεύουν σε βάρος τους. Γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι αυτή που χέρι - χέρι με τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις επεξεργάστηκαν και εφαρμόζουν τα αντιλαϊκά μέτρα του Μάαστριχ. Σήμερα οι σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται σαν Αριστερά, όχι για να ανταποκριθούν στη θέληση των λαών για θετικές αλλαγές, αλλά για να εφαρμόσουν ακόμα πιο δεξιά πολιτική και ακόμα περισσότερο τα αντεργατικά μέτρα, αλλά και να απορροφηθεί ανώδυνα για το σύστημα η λαϊκή αγανάκτηση. Επομένως, καμιά αυταπάτη για το ρόλο των σοσιαλδημοκρατών, με όποια παραλλαγή και ταμπέλα κι αν εμφανίζονται, γιατί επανειλημμένα έχουν εξαπατήσει τους λαούς".

Για την κουβανέζικη οικονομία

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Ν. Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση με τον Μάριο Λοζάνο Φερνάντεζ, ανώτερο στέλεχος του Κουβανικού Κέντρου Ερευνών. Η εκδήλωση, που έχει θέμα "Η κουβανική οικονομία σήμερα", πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη στις 8.30 μμ στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (Αριστοτέλους 27, 2ος όροφος).

  • Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύης σας καλούν στη Συνέντευξη Τύπου που διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη στις 12μ στην Κουβανική Πρεσβεία, Σοφοκλέους 5, Φιλοθέη, τηλ. 6842.807.

Θα μιλήσουν ο Μάριο Λοζάνο Φερνάντεζ Φοντ, στέλεχος του Κουβανικού Κέντρου Ερευνών για την Παγκόσμια Οικονομία, για τα οικονομικά μέτρα, τις επενδύσεις ξένου κεφαλαίου και τις προοπτικές που διανοίγονται για την οικονομία της Κούβας, και ο Ρικάρντο Ροντρίγκεζ, αντιπρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών.

Συνάντηση αλληλεγγύης για την Κούβα

Συνάντηση Αλληλεγγύης για την Κούβα διοργανώνει στις 7 - 9 Ιούνη 1997 ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, στην προσπάθειά του για καλύτερη οργάνωση και ανάπτυξη της αλληλεγγύης στην Κούβα, κάλεσε στην Ελλάδα τον οικονομολόγο Μάριο Λοζάνο Φερνάντεζ,στέλεχος του Κουβανικού Κέντρου Ερευνών για την Παγκόσμια Οικονομία (CIEM), καθώς και τους Ρικάρντο Ροντρίγκεζ,αντιπρόεδρο του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), Ελιο Γκάμεζ,διευθυντή Ευρώπης, και Τόμας Κάο,υπεύθυνο για την Ελλάδα, για μια σειρά συναντήσεις - συζητήσεις.

Οι εργασίες της συνάντησης αρχίζουν το Σάββατο 7 Ιούνη στις 9 πμ στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, Πατησίων 69 & Αινιάνος 2, με συμμετοχή των ΔΣ των Συνδέσμων και εκπροσώπων κομμάτων και οργανώσεων. Την Κυριακή 8 Ιούνη στις 9.30 στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Βερανζέρου 1, με τη συμμετοχή των ΔΣ.

Και η συνάντηση κλείνει τη Δευτέρα 9 Ιούνη, με ανοιχτή εκδήλωση στο Ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ", Πανεπιστημίου 52, Αίθουσα "Βεργίνα", στις 7.30 μμ.

ΑΠΟΨΕ ΣΤΟΝ "902" ΤV
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Γιάννη Ρίτσο

Τη δράση του Γιάννη Ρίτσου, από τη γέννησή του ως και το θάνατο, κατάφεραν να αναβιώσουν οι συντελεστές της εκδήλωσης, που έγινε για να τιμηθεί ο αλησμόνητος ποιητής της "Ρωμιοσύνης".

Το Πολιτιστικό Τμήμα της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλάμβανε τραγούδια και απαγγελίες ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου, τίμησε μέσα σε πλήθος κόσμου τον ποιητή, όπως κανένας από τους υπεύθυνους της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" δεν είχε την ευθιξία να το κάνει.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι, νέοι, καλλιτέχνες και εργάτες του πνεύματος, συναγωνιστές του, παραβρέθηκαν στη μοναδική βραδιά που έγινε στον κινηματογράφο "Φαργκάνη".

Η εκδήλωση για τον μεγάλο ποιητή της "Ρωμιοσύνης" μεταδίδεται απόψε, στις 10 μμ, από την τηλεόραση του "902".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ