ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρήσιμοι "διαφωνούντες"

Είναι εντυπωσιακή πράγματι η ομοφωνία με την οποία το σύνολο των ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ ερμήνευσε το μήνυμα των γαλλικών εκλογών: "Καμία αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική. Αντίθετα, ένταση των προσπαθειών και των ρυθμών της αντιλαϊκής επέλασης, ώστε "να μπούμε από την αρχή στην ΟΝΕ", στην περίπτωση που οι άλλοι - για όνομα του Θεού όχι εμείς - θέσουν θέμα χαλάρωσης του χρονοδιαγράμματος και των κριτηρίων".

Οι λεγόμενοι μάλιστα "διαφωνούντες" συνέπεσαν πλήρως με την "επίσημη" γραμμή και υπερθεμάτισαν, προσφέροντας επιπλέον επιχειρήματα. Αποδείχτηκε ότι όταν χρειάζεται είναι χρήσιμοι και ανταποκρίνονται στο ρόλο τους.

* * *

Ο Γερ. Αρσένης, αφού δήλωσε δικαιωμένος για το "αριστερό" Μάαστριχτ που γίνεται πραγματικότητα, έσπευσε να τονίσει ότι "δε χρειάζεται να γίνει αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ", αλλά μια "πιο ελαστική ερμηνεία των δεικτών". Ηρθε ο καιρός, κατά τον υπουργό Παιδείας, "να βάλουμε τους όρους της ΟΝΕ πάνω σε στέρεες οικονομικές και κοινωνικές βάσεις". Δηλαδή, όλη η ουσία του "αριστερού" Μάαστριχτ του Γερ. Αρσένη είναι να γίνει πιο αποτελεσματική η επιβολή των επιλογών των πολυεθνικών. Προφανώς σε αυτή την κατεύθυνση διεκδικεί και ο ίδιος κάποιο ρόλο. Ο έτερος "αμφισβητίας", Παντ. Οικονόμου, ξεπέρασε ακόμα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: "Η γαλλική κυβέρνηση θα ακούσει με πολύ περισσότερη προσοχή μία ελληνική θέση για συμμετοχή της χώρας της ΟΝΕ από την αρχή και θα κατανοήσει γιατί μια "αλά καρτ" τροποποίηση των κριτηρίων ή του χρονοδιαγράμματος της σύγκλισης δε θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας".

Είναι ολοφάνερο ότι οι διαφωνούντες στα μεγάλα και σοβαρά κινούνται εντός των προδιαγεγραμμένων πλαισίων και οι όποιες ανούσιες διαφοροποιήσεις του έχουν ως μοναδικό στόχο το παιχνίδι των διαχειριστών της εξουσίας.

Ομως θα ήταν περισσότερο ειλικρινείς, αν επαναλάμβαναν τη δήλωση του γνωστού "λογιστάκου" των Βρυξελλών, του Αλ. Παπαδόπουλου, ο οποίος με κυνισμό είπε: "Η Ελλάδα πρέπει να μπει στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με οικονομικούς όρους και όχι με πολιτικούς". Με άλλα λόγια, το κυρίαρχο είναι τα συμφέροντα των πολυεθνικών και όχι στα συμφέροντα της χώρας. Δήλωση που έκανε την ίδια μέρα και ο Κ. Μητσοτάκης...

* * *

Αντιμετωπίζοντας από μια τέτοια θέση τα πράγματα, οι εγχώριοι κεντροαριστεροί μάλλον πρέπει να αφορίσουν και διαγράψουν τους ομοϊδεάτες τους Σουηδούς, οι οποίοι με πολιτικά κριτήρια - από οικονομική σκοπιά είναι "έτοιμοι", αφού εκπληρώνουν σχεδόν όλα τα κριτήρια του Μάαστριχτ - αποφάσισαν να μην ενταχθούν στην πρώτη φάση της ΟΝΕ, την 1/1/1999...

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

Πέθανε χτες στις 10 μ.μ. ο αγωνιστής της Εθνικής ΑντίστασηςΔ. ΔΕΛΗΤΣΙΚΑΣ

μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Ν. Ιωνίας.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Πέμπτη στις 6 μ.μ. στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

Εκδηλώσεις ειρήνης

Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Αγρινίου διοργανώνει εκδήλωση αύριο Παρασκευή στις 9 μμ στο κινηματοθέατρο "Ελληνίς". Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία από μέλος της Γραμματείας της "Νεανικής Δράσης", προβολή ταινίας αφιερωμένης στη ζωή και το έργο το Τσε Γκεβάρα,καθώς και συζήτηση με θέμα την αποστολή της πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία. Καλεσμένοι στην εκδήλωση είναι η Μαθητική Επιτροπή, καθώς και οι κομματικές νεολαίες. Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα από νεανικό συγκρότημα.

  • Η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει την Κυριακή 8 Ιούνη πορεία ειρήνης, στην οποία θα πάρουν μέρος Ελληνες φιλειρηνιστές από Σάμο, Ικαρία, Λέσβο και Τούρκοι από Σμύρνη, Τσεσμέ, Δίδυμα, Βουρλά, Κουσάντασι.Η πορεία θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από την πλατεία Παλαιοκάστρου,που είναι το κοντινότερο προς την Τουρκία χωριό του Β. Αιγαίου και θα καταλήξει στη 1 μ.μ. στην Πλατεία Πυθαγόρα της Σάμου, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση.
ΑΓΟΡΑ ΦΡΕΓΑΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Στην υπηρεσία του "νέου ΝΑΤΟ"

Στην υπηρεσία του "νέου ΝΑΤΟ" πρόκειται να τεθεί η νέα μεταχειρισμένη ολλανδική φρεγάτα τύπου "S", που αποκτά το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, έναντι του ποσού των 12,5 δισ. δραχμών (50 εκατ. δολάρια). Η τελική συμφωνία ανακοινώθηκε χτες από τον υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Αμυνας με τον Ολλανδό ομόλογό του, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα. Η αγορά εντάσσεται σαφώς στα πλαίσια της αναδιάταξης των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της ενίσχυσης της παρουσίας της "συμμαχίας" στην Αν. Μεσόγειο. Εξάλλου ο Α. Τσοχατζόπουλος το είπε καθαρά ότι με τον Ολλανδό υπουργό συζήτησαν για "θέματα που αφορούν την κοινή προοπτική μέσα από την εξέλιξη του νέου Οργανισμού Ασφαλείας, που προωθούμε για ολόκληρη την Ευρώπη, του νέου ΝΑΤΟ". Οσο για τη φρεγάτα είναι όμοια με ανάλογες ολλανδικής προέλευσης, που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό εδώ και μερικά χρόνια. Η πληρωμή του ποσού θα γίνει σταδιακά σε τέσσερα χρόνια, ενώ το πλοίο αναμένεται να ενταχθεί στον ελληνικό στόλο το Δεκέμβρη του 1997.

"Εφυγε" η Παλίνα Τσολάκη

Πέθανε χτες ξαφνικά, σε ηλικία 74 χρόνων, στη Μόσχα και ενώ ετοιμαζόταν να έρθει στην Ελλάδα η Παλίνα Τσολάκη, χήρα του αξέχαστου συντρόφου Κώστα Τσολάκη, για πολλά χρόνια μέλους του ΠΓ και της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Παλίνα Τσολάκη ήρθε με τον άντρα της στην Ελλάδα αμέσως μετά την δικτατορία και αγωνίστηκε όλα αυτά τα χρόνια πάντα απο τις γραμμές του ΚΚΕ.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αρχισε η... αλληλογραφία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Το κείμενο των Τούρκων εμπειρογνωμόνων επιδόθηκε στους δύο Ελληνες συναδέλφους τους, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας. Αντίστοιχα, εξήγησε ο ίδιος εκπρόσωπος, το μνημόνιο της ελληνικής πλευράς μελετούν οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες. Η ολλανδική προεδρία παραμένει πάντοτε πρόθυμη, πρόσθεσε, και προσκολλημένη στη βασική της επιδίωξη να φέρει στο ίδιο τραπέζι τις δυο πλευρές. "Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τις διαθέσεις των δύο πλευρών. Πάντως, η Προεδρία ως το τέλος της θητείας της, δηλαδή ως την 1η Ιουλίου θα καταβάλλει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να αποσπάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα", κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ