Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρήσιμοι "διαφωνούντες"

Είναι εντυπωσιακή πράγματι η ομοφωνία με την οποία το σύνολο των ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ ερμήνευσε το μήνυμα των γαλλικών εκλογών: "Καμία αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική. Αντίθετα, ένταση των προσπαθειών και των ρυθμών της αντιλαϊκής επέλασης, ώστε "να μπούμε από την αρχή στην ΟΝΕ", στην περίπτωση που οι άλλοι - για όνομα του Θεού όχι εμείς - θέσουν θέμα χαλάρωσης του χρονοδιαγράμματος και των κριτηρίων".

Οι λεγόμενοι μάλιστα "διαφωνούντες" συνέπεσαν πλήρως με την "επίσημη" γραμμή και υπερθεμάτισαν, προσφέροντας επιπλέον επιχειρήματα. Αποδείχτηκε ότι όταν χρειάζεται είναι χρήσιμοι και ανταποκρίνονται στο ρόλο τους.

* * *

Ο Γερ. Αρσένης, αφού δήλωσε δικαιωμένος για το "αριστερό" Μάαστριχτ που γίνεται πραγματικότητα, έσπευσε να τονίσει ότι "δε χρειάζεται να γίνει αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ", αλλά μια "πιο ελαστική ερμηνεία των δεικτών". Ηρθε ο καιρός, κατά τον υπουργό Παιδείας, "να βάλουμε τους όρους της ΟΝΕ πάνω σε στέρεες οικονομικές και κοινωνικές βάσεις". Δηλαδή, όλη η ουσία του "αριστερού" Μάαστριχτ του Γερ. Αρσένη είναι να γίνει πιο αποτελεσματική η επιβολή των επιλογών των πολυεθνικών. Προφανώς σε αυτή την κατεύθυνση διεκδικεί και ο ίδιος κάποιο ρόλο. Ο έτερος "αμφισβητίας", Παντ. Οικονόμου, ξεπέρασε ακόμα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: "Η γαλλική κυβέρνηση θα ακούσει με πολύ περισσότερη προσοχή μία ελληνική θέση για συμμετοχή της χώρας της ΟΝΕ από την αρχή και θα κατανοήσει γιατί μια "αλά καρτ" τροποποίηση των κριτηρίων ή του χρονοδιαγράμματος της σύγκλισης δε θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας".

Είναι ολοφάνερο ότι οι διαφωνούντες στα μεγάλα και σοβαρά κινούνται εντός των προδιαγεγραμμένων πλαισίων και οι όποιες ανούσιες διαφοροποιήσεις του έχουν ως μοναδικό στόχο το παιχνίδι των διαχειριστών της εξουσίας.

Ομως θα ήταν περισσότερο ειλικρινείς, αν επαναλάμβαναν τη δήλωση του γνωστού "λογιστάκου" των Βρυξελλών, του Αλ. Παπαδόπουλου, ο οποίος με κυνισμό είπε: "Η Ελλάδα πρέπει να μπει στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με οικονομικούς όρους και όχι με πολιτικούς". Με άλλα λόγια, το κυρίαρχο είναι τα συμφέροντα των πολυεθνικών και όχι στα συμφέροντα της χώρας. Δήλωση που έκανε την ίδια μέρα και ο Κ. Μητσοτάκης...

* * *

Αντιμετωπίζοντας από μια τέτοια θέση τα πράγματα, οι εγχώριοι κεντροαριστεροί μάλλον πρέπει να αφορίσουν και διαγράψουν τους ομοϊδεάτες τους Σουηδούς, οι οποίοι με πολιτικά κριτήρια - από οικονομική σκοπιά είναι "έτοιμοι", αφού εκπληρώνουν σχεδόν όλα τα κριτήρια του Μάαστριχτ - αποφάσισαν να μην ενταχθούν στην πρώτη φάση της ΟΝΕ, την 1/1/1999...

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ασυμβίβαστες ανάπτυξη και "σύγκλιση"(1999-02-17 00:00:00.0)
Με "βηματοδότη" λειτουργεί η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης(1997-10-05 00:00:00.0)
"Μήνυμα" στα μέτρα της πολιτικής του(1997-06-03 00:00:00.0)
Συμβολική περικύκλωση της Βουλής(1997-05-27 00:00:00.0)
Η "σύγκλιση" της γερμανικής παρέκκλισης(1997-03-20 00:00:00.0)
"Ταξική ειρήνη" για να σωθεί το Μάαστριχτ(1996-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ