Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στίγμα ανεξίτηλο

Προκλητικά, όπως ταιριάζει σε κάθε υπηρέτη της πλουτοκρατίας, ο Λ. Κύρκος έκανε λόγο για εμπόδια της κοινωνικής προόδου. Και ήταν φυσικό η αναφορά του σε εμπόδια να μην γίνει για την πολιτική της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΕΒ. Οχι. Με αυτούς ο Λ. Κύρκος είναι συνεταιράκι. Τους βλέπει με απεριόριστη συμπάθεια. Νιώθει πολύ άνετα ανάμεσά τους. Αυτοί αποτελούν τα θεμέλια της κοινωνίας, κατά τον Λ. Κύρκο. Αυτοί είναι παράγοντες της προόδου και όχι εμπόδιο. Εμπόδιο είναι το ΚΚΕ!

Ναι, για το ΚΚΕ γίνεται ο χαρακτηρισμός από τον Λ. Κύρκο. Αυτό το εμπαθές είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ". Συγκεκριμένα υπογράμμισε: "Το ΚΚΕ εξελίσσεται σε ένα σοβαρό εμπόδιο στην πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας". Και σε άλλο σημείο της συνέντευξής του: "Δε θα αντέξει για πολύ το ΚΚΕ, όπως είναι σήμερα. Προβλέπω εσωκομματική διαπάλη και έκρηξη. Πρέπει να αναζητήσει σύντομα τρόπους προσέγγισης με τη σημερινή πραγματικότητα"... Προηγούμενα φρόντισε να επαναλάβει το γνωστό σλόγκαν του ΣΥΝ και άλλων, πως "το ΚΚΕ έχει περιχαρακωθεί στον Περισσό και στις στείρες ιδέες του και νομίζει ότι αποτελεί την Κιβωτό του Νώε των ελπίδων της Αριστεράς".

Αρχικά, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής διαδρομής του Λ. Κύρκου είναι η μόνιμη και επίμονη προσπάθειά του να χτυπηθεί το ΚΚΕ. Αυτό το επιχείρησε, είτε ως στέλεχος κάποτε του ΚΚΕ, είτε όντας εκτός ΚΚΕ, είτε ως συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ. Κατάφερε έτσι να καθιερωθεί ως κατ' εξακολούθηση υπότροπος υπονομευτής του λαϊκού κινήματος και πρωταρχικά του ΚΚΕ.

Τα παραπάνω, φυσικά, δεν αφορούν μόνον τον Κύρκο, αλλά όλους εκείνους που έδρασαν και δρουν μαζί του. Αφορούν, δηλαδή, την υπονόμευση του ΚΚΕ από συγκεκριμένη ομάδα (από τη 10ετία του '60 ακόμα), το "ΚΚΕ εσωτερικού", που συγκροτήθηκε το 1968, την ΕΑΡ, που έδρασε μέσα από τις γραμμές του τότε Συνασπισμού (1989 - '91), μαζί με κομμουνιστές που μετατράπηκαν σε σοσιαλδημοκράτες. Απλώς ο Λ. Κύρκος υπήρξε σημαιοφόρος αυτής της υπερτριανταπεντάχρονης προσπάθειας.

Από αυτή την άποψη, δεν προξενεί καμία εντύπωση το γεγονός ότι ο Λ. Κύρκος λέει και σήμερα τα όσα ξεδιάντροπα λέει. Με τη διαφορά, ότι οι ελπίδες του αυτή τη φορά δε συγκεντρώνουν πιθανότητες επιτυχίας, όσες λυσσασμένες προσπάθειες κι αν κάνει ο ίδιος και άλλοι του πολιτικού γενιτσαρισμού.

Αφού το ΚΚΕ είναι περιχαρακωμένο στον Περισσό, γιατί ο Λ. Κύρκος δηλώνει τόσο ανήσυχος; Γιατί θεωρεί ότι το κόμμα μας αποτελεί εμπόδιο στην πρόοδο, τη στιγμή που αυτό έχει κλειστεί στο καβούκι του και επαναπαύεται στις ...στείρες ιδέες του; Μήπως ο Λ. Κύρκος το θεωρεί εμπόδιο, ακριβώς επειδή (προς μεγάλη λύπη του) το ΚΚΕ αναπτύσσει την επιρροή του και η πολιτική του βρίσκει πλατιά απήχηση, αποδείχνοντας ότι στη σκουριά και στη στειρότητα είναι βουτηγμένη μέχρι το κεφάλι η αυτοδιαφημιζόμενη "ανανέωση";Ο κοινός νους μπορεί να καταλάβει την αιτία της ανησυχίας του Λ. Κύρκου. Πέρα από το γεγονός, βέβαια, ότι πηγή της αποτελεί η αντι-ΚΚΕ εμπάθεια του ίδιου και της ηγεσίας του ΣΥΝ, που είναι κάτι το εγγενές στην ιδεολογία και στην πολιτική πρακτική τους, ακριβώς επειδή προέρχονται από το ΚΚΕ, ακριβώς επειδή είτε είναι αποστάτες του, είτε επίδοξοι εκπορθητές του.

Ο αντικομμουνισμός τους, η καταπάτηση αξιών έχουν κολλήσει πάνω τους ένα ανεξίτηλο στίγμα. Εχουν εγείρει ένα μέγιστο θέμα ηθικής τάξης, που θα τους συνοδεύει για πολλά πολλά χρόνια.

Μάκης ΜΑΪΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παιχνίδι εντυπώσεων...(2010-07-20 00:00:00.0)
Αμείλικτη η Ιστορία και η πραγματικότητα(2010-04-07 00:00:00.0)
Λ. Κύρκος και επίθεση στο ΚΚΕ(2002-11-20 00:00:00.0)
Οι "νέες" ιδέες του ΣΥΝ(1997-11-23 00:00:00.0)
Κράχτες της πλουτοκρατίας(1997-07-02 00:00:00.0)
Ακούτε μόνο τις Βρυξέλλες...(1995-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ