Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Η Ελλάδα θα παραμείνει σε τροχιά "σύνθλιψης"

Τις κυβερνητικές εμμονές στη λιτότητα επανέλαβε ο πρωθυπουργός από τη Σουηδία, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Υπέρμαχος της μόνης πραγματικής εκδοχής του Μάαστριχτ, της σκληρής και αταλάντευτης γραμμής που έχουν καθορίσει οι πολυεθνικές, εμφανίστηκε και πάλι ο πρωθυπουργός, αυτή τη φορά από τη Σουηδία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο Κ. Σημίτης,μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Γιοράν Πέρσον,προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, όπου εξέθεσε τις ελληνικές απόψεις για την πορεία προς την ΟΝΕ και κατέστησε σαφές ότι η κυβερνητική πυξίδα "κοιτά" σταθερά προς τον ορίζοντα της λιτότητας.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι "θα πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική μείωσης των διαφορών στην ΕΕ, της σύγκλισης των χωρών".Πρόκειται για την πασίγνωστη "επιχειρηματολογία" που χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με την οποία, η οικονομική πολιτική, ανεξαρτήτως των όποιων διεργασιών στα πλαίσια της Διακυβερνητικής, θα συνεχιστεί απαράλλαχτη στο όνομα της "σύγκλισης". Ταυτόχρονα, ο Κ. Σημίτης υπεραμύνθηκε της θέσης της... Μπούντεσμπαγκ, λέγοντας ότι "κατά τη διεύρυνση της ΕΕ θα πρέπει να ακολουθηθούν οι συμφωνημένες ημερομηνίες και διεργασίες".

Σε ό,τι αφορά τη φιλολογία περί "ελαστικοποίησης" των κριτηρίων για την ένταξη στην ΟΝΕ, με αφορμή τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία και Βρετανία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "τα κριτήρια θα πρέπει να είναι ίδια για όλους και ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα πραγματοποιηθεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, αν υπάρχου όσο το δυνατόν λιγότερες διαφοροποιήσεις" αφού χρειάζεται ένα "πιο "δεμένο" σύνολο",όπως είπε... Πάντως απέφυγε να τοποθετηθεί θετικά στο ζήτημα της "ελαστικοποίησης" - κάτι που δείχνει τις κυβερνητικές αντιλαϊκές εμμονές που δεν της επιτρέπουν ούτε στα λόγια να διαφοροποιείται από το Διευθυντήριο ακόμα και σε κίβδηλα θέματα - και περιορίστηκε να πει πως αν υπάρξουν αλλαγές, αυτές πρέπει να ισχύσουν και να αφορούν όλα τα κράτη - μέλη.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Σουηδίας, χαρακτηρίστηκαν "πολύ καλές" ενώ σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι ο Σουηδός πρωθυπουργός αναγνώρισε τα προβλήματα για την αντιμετώπιση των οποίων "η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο είναι μια διαδικασία η οποία ενδείκνυται". Τέλος, χαρακτήρισε "λεπτομέρεια" το ζήτημα του ποιος - και η τουρκοκυπριακή πλευρά; - θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, στο οποίο, όπως είπε, δεν υπεισήλθε ο ομόλογός του.

"Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να αποφασίσει", δήλωσε ο Κώστας Σημίτης, ενώ ο Γιοράν Πέρσον τόνισε: "θα πρέπει πρώτα να ερωτηθούν οι πολίτες λόγω της πολύ ισχυρής δημοκρατικής παράδοσης της Σουηδίας. Αυτό μπορεί να γίνει έμμεσα στις δύο επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και αν χρειαστεί μπορεί να διεξαχθεί και δημοψήφισμα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιχείρηση «Ναι στο ευρώ» (2003-09-07 00:00:00.0)
Συνάντηση Σημίτη - Ράκαν (2001-02-28 00:00:00.0)
Πυρετός συσκέψεων για την εκτόνωση των αντιδράσεων; (2001-01-09 00:00:00.0)
Επιβεβαιώνεται το "φακέλωμα" των κομμουνιστών (1998-08-21 00:00:00.0)
Πέθανε ο Χανς Γιόραν Φρανκ (1998-03-21 00:00:00.0)
Δεν επιθυμούν ...την ΟΝΕ (1997-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ