Σάββατο 21 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πέθανε ο Χανς Γιόραν Φρανκ

Θερμός φίλος της Ελλάδας, ταγμένος στο προοδευτικό παγκόσμιο κίνημα

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ .-

Πέθανε χΤες το πρωί ένας μεγάλος φίλος της Ελλάδας, ο νομικός και πρώην βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σουηδίας Χανς Γιόραν Φρανκ. Ο Χανς Γιόραν Φρανκ ήταν πρόεδρος της Σουηδικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα την περίοδο 1967 - 1974, ο πρώτος πρόεδρος του Σουηδικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, είχε διατελέσει γενικός γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής για τη Χιλή και εκπροσωπούσε για αρκετά χρόνια τη Σουηδία στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Θερμός υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχε αγωνιστεί κατά των δικτατορικών καθεστώτων, συμμετείχε ενεργά σε όλα σχεδόν τα ανθρωπιστικά κινήματα για το Βιετνάμ, τη Χιλή, την Ελλάδα, τη Νικαράγουα κλπ., είχε αγωνιστεί κατά του απαρτχάιντ και υπέρ των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία.

Η συνεισφορά του στον αγώνα των καταπιεσμένων και των κυνηγημένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ήταν μοναδική. Πολλοί του οφείλουν την ελευθερία, ακόμα και τη ζωή τους. Στην Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Χανς αγωνίστηκε "κυρίως με το να προβάλλει την υποκρισία των μεγάλων δυνάμεων στο ζήτημα", δήλωσε στο ΑΠΕ ο Πιερ Σορί, υπουργός για θέματα βοήθειας προς χώρες του Τρίτου Κόσμου και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας.

Στο βιβλίο "Τι πρέπει να κάνουμε" ο Χανς Γιόραν Φρανκ συγκέντρωσε άρθρα και άλλα δημοσιεύματα πολιτικών από τις χώρες του Βορρά, που αναφέρονταν στο πολιτικό ζήτημα της Ελλάδος. Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 1967.

Πριν από μερικούς μήνες ο Χανς Γιόραν Φρανκ δώρισε από το προσωπικό του αρχείο ένα τμήμα του, που αφορούσε στην Ελλάδα και τους Ελληνες, στο ίδρυμα "Ελληνική Βιβλιοθήκη και Αρχείο Σουηδίας",

που στεγάζεται στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού της Στοκχόλμης.

Ηταν επίτιμο μέλος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ