Σάββατο 21 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κίνδυνοι στην υγεία από πόσιμο νερό

Οι έγκυες που πίνουν πέντε ή περισσότερα ποτήρια νερό της βρύσης καθημερινά παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής, σύμφωνα με ανταπόκριση του "Ρόιτερ". Αιτία είναι τα παραπροϊόντα του χλωρίου, που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του νερού, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

Οι μελέτες, όμως, είναι προκαταρκτικές, γι' αυτό οι επιστήμονες παροτρύνουν τις γυναίκες να μην προσφύγουν στο εμφιαλωμένο νερό,γιατί δεν είναι καθαρότερο.

Η Αμερικανική Υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος (ΕΡΑ), που συνέβαλε στην εκπόνηση της μελέτης, ανακοίνωσε ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβάλει χαμηλότερα επιτρεπτά επίπεδα των παραπροϊόντων αυτών στο πόσιμο νερό.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι για τους κινδύνους ευθύνονται λοιμώδεις χημικές ενώσεις, που παράγονται μερικές φορές, όταν το χλώριο χρησιμοποιείται για να σκοτώσει μικρόβια στο νερό.

Οι έγκυες που έχουν υψηλή έκθεση σε αυτά εμφανίζουν μεγαλύτερο ποσοστό αποβολής, 15,7%, σε σχέση με 9,5% στις γυναίκες με χαμηλή έκθεση στις χημικές αυτές ουσίες.

Οσες ανησυχούν, μπορούν να βράζουν το νερό, να το αφήνουν να κρυώνει και να το βάζουν στο ψυγείο σε ανοιχτό δοχείο, ή να χρησιμοποιούν ειδικό φίλτρο νερού, για να αφαιρούνται ορισμένες από τις λοιμώδεις ουσίες.

"Σε όλες μας τις μελέτες, εκτός από μια μικρή έρευνα, βρήκαμε ότι οι γυναίκες που πίνουν νερό της βρύσης είχαν περισσότερες αποβολές από τις γυναίκες που κατανάλωναν εμφιαλωμένο νερό", είπε η Σάνα Σουάν,επικεφαλής του Τμήματος Αναπαραγωγικής Επιδημιολογίας των Υγειονομικών Υπηρεσιών της Καλιφόρνια.

"Ωστόσο, σύμφωνα με το μέσο όρο στις μελέτες μας, μόνο το 2% των εγκύων είχε τόσο υψηλούς κινδύνους έκθεσης στις λοιμώδεις χημικές ουσίες, ώστε να διατρέχει σοβαρούς κινδύνους", πρόσθεσαν οι ερευνητές, τα ευρήματα των οποίων θα δημοσιευτούν στην επιθεώρηση "Επιδημιολογία".

Η υψηλή έκθεση προκαλείται από την πόση τουλάχιστον πέντε ποτηριών νερό τη μέρα, που εμπεριέχουν υψηλό ποσοστό μολυντικών χημικών ουσιών. Αυτές παράγονται, όταν οξέα από χορταρικά που είναι ήδη σε αποσύνθεση, αντιδρούν με το χλώριο. Τα επίπεδά τους στο νερό ποικίλλουν από μέρα σε μέρα και από περιοχή σε περιοχή.

Η συγκεκριμένη έρευνα, που έγινε σε τρεις περιοχές της Καλιφόρνια, παρουσίασε διαφορετικά αποτελέσματα. Η Σ. Σουάν είπε ότι δεν υπάρχει τίποτε ιδιαίτερο στον τρόπο που το νερό διυλίζεται ή χλωριώνεται στην Καλιφόρνια.

"Η χλωρίωση του νερού είναι πολύ σημαντική. Δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να σκεφθεί ποτέ να παύσει τη χλωρίωσή του. Η χλωρίωση έχει σώσει ζωές από σοβαρές αρρώστιες. Θέλουμε να τονίσουμε στον αμερικανικό λαό ότι το νερό της βρύσης είναι το ασφαλέστερο, αλλά πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση", είπε η αξιωματούχος της ΕΡΑ. Μ' άλλα λόγια, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Κι όλα δείχνουν ότι η κατάσταση θα χειροτερεύει, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και παγκόσμια, όσο τουλάχιστον ακολουθείται το αδιέξοδο αναπτυξιακό μοντέλο που στο μόνο που στοχεύει είναι τα κέρδη των ιδιωτών και πέραν αυτού ουδέν. Η υγεία των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα, που εξαντλούνται σε συνέδρια εντός πολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και σε πολύχρωμα φυλλάδια, συχνά από ανακυκλωμένο χαρτί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ