Σάββατο 21 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ
"Παγώνει" το ενιαίο αμυντικό δόγμα;

Αιτία η απρόσκοπτη διεξαγωγή του ενταξιακού διαλόγου της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση

Προς το παρόν φαίνεται πως αναστέλλονται όλες οι δραστηριότητας που έχουν σχέση με την εφαρμογή του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας - Κύπρου, στο όνομα της απρόσκοπτης διεξαγωγής του ενταξιακού διαλόγου της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που αρχίζει στις 31 Μάρτη. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας του Α. Τσοχατζόπουλου με τον Κύπριο ομόλογό του, Γ. Ομήρου.

Το θέμα αυτό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, είναι ένα νέο στοιχείο που "αξιολογήθηκε" για τις τελικές αποφάσεις. Βέβαια, δεν έλειψαν οι διαβεβαιώσεις ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα και τα σχετικά προγράμματα θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα. Ωστόσο δε δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις ούτε όσον αφορά στα εγκαίνια του στρατιωτικού αεροδρομίου της Πάφου, που προγραμματιζόταν να γίνουν στις 25 Μάρτη και θα συνδυαζόταν με επίσκεψη στην Κύπρο του Α. Τσοχατζόπουλου, ούτε όσον αφορά στην εγκατάσταση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, η οποία προβλεπόταν να γίνει το φθινόπωρο. Ο Γ. Ομήρου έκανε λόγο για "πολιτικό κλίμα της χρονικής συγκυρίας", αλλά διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος μίλησε για ένταξη της Κύπρου "σε μια προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη Μεσόγειο" και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου και στο ΝΑΤΟ. "Είναι, είπε, ένα θέμα όχι άμεσο αλλά του απώτερου μέλλοντος". Οταν, δε, ρωτήθηκε για τη βάση της Πάφου είπε ότι τα εγκαίνια είναι "διαδικαστικό θέμα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ