Σάββατο 21 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απορρίπτεται η αλλαγή της βάσης των συνομιλιών
  • Δε συζητάει η κυπριακή κυβέρνηση την αναβάθμιση του χαρακτήρα του διαλόγου από "διακοινοτικό" σε "διακρατικό", όπως ζητάει ο Ντενκτάς
  • Στάση... Πόντιου Πιλάτου από τον ειδικό σύμβουλο για το Κυπριακό του ΓΓ του ΟΗΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Η κυπριακή κυβέρνηση απορρίπτει ασυζητητί αλλαγή της βάσης διεξαγωγής των διακοινοτικών συνομιλιών, εξέλιξη την οποία υποστηρίζει, όπως άφησε προχτές να εννοηθεί, ο ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.Την αντίθεση της κυβέρνησης εξέφρασε ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης κατά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

Η βάση διεξαγωγής των συνομιλιών καθορίστηκε το 1974 και το 1975 με ομόφωνες Αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με το ψήφισμα 3212 της 1ης του Νοέμβρη του 1974 και του Συμβουλίου Ασφαλείας με το ψήφισμα 367 της 12ης του Μάρτη 1975.

Ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ είναι ο πρώτος επίσημος αξιωματούχος του ΟΗΕ και αντιπρόσωπος του ΓΓ, που άφησε με τις προχτεσινές δηλώσεις του ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της βάσης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο αντιπρόσωπος του Κόφι Ανάν τήρησε στάση Πόντιου Πιλάτου, όταν ο Ντενκτάς ανερυθρίαστα ζήτησε, μπροστά στον Κόρντοβεζ, να αναβαθμιστεί ο διακοινοτικός χαρακτήρας του διαλόγου σε "διακρατικό". Απ' εδώ και μπρος, είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, οι συνομιλίες θα διεξάγονται μεταξύ δύο "κρατών". Η κυνική αυτή δήλωση του Ντενκτάς εντάσσεται στις προσπάθειες της Αγκυρας να πετύχει διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους του Ντενκτάς.

Αλλά και η όλη συμπεριφορά και στάση του Κόρντοβεζ προκαλεί πολλά ερωτηματικά και παράλληλα προβληματίζει την κυπριακή κυβέρνηση και ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της Κύπρου. Ο Κόρντοβεζ απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων πώς ερμηνεύει τη δήλωση Ντενκτάς για "διακρατικές" συνομιλίες, είπε, αποτεινόμενος όχι μόνο στους δημοσιογράφους αλλά και στην ελληνοκυπριακή πλευρά: "Αναμένετε πάντοτε από εμάς να καθορίσουμε τα πράγματα για σας. Εσείς είστε αυτοί που θα πρέπει να καθορίσετε τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να επιλύσετε τα προβλήματά σας. Εμείς απλώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε"!

Ο Κόρντοβεζ, σε νέες χτεσινές δηλώσεις του, απέφυγε να πάρει θέση πάνω στις απόψεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη και περιορίστηκε να πει ότι θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την αποστολή του στο τρίγωνο Λευκωσίας - Αθήνας - Αγκυρας και φυσικά για τις απόψεις Ντενκτάς.

Η όλη συμπεριφορά του Κόρντοβεζ καταδικάζεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρήστου κατάγγειλε τη σαφή αιχμή του Κόρντοβεζ για το ενδεχόμενο να αλλάξει η βάση του διαλόγου των συνομιλιών. Ο Α. Χρήστου είπε επίσης ότι πρόσφατες δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου της βρετανικής προεδρίας, σερ Ντέιβιντ Χάνι, έδωσαν αυξημένα δικαιώματα στον Ντενκτάς και σημείωσε την ανυπαρξία οποιασδήποτε εμφανούς αμερικανικής κίνησης ή πρωτοβουλίας στο Κυπριακό, ενώ είναι εμφανής η πορεία προς την Ευρώπη να μη δημιουργήσει ανεξίτηλο πρόβλημα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, λίγο πριν από την άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο του Ντιέγκο Κόρντοβεζ, χαρακτήρισε εξωπραγματική και απαράδεκτη τη θέση του Κόρντοβεζ ότι επαφίεται στις δύο κοινότητες να βρουν βάση για διάλογο. Τέτοια θέση, είπε, δεν μπορεί να προέρχεται από υπεύθυνο εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να εξουδετερώσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τόνισε επίσης ότι οι θέσεις της τουρκικής πλευράς για συνομιλίες μεταξύ δύο κρατών είναι πρόκληση όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για τη διεθνή κοινότητα.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδης, σε σχετικές δηλώσεις του χτες το πρωί ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να εμμείνει στην τήρηση των εντολών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του ως απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Ν. Αναστασιάδης, που μιλούσε ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά όχι μόνο πρέπει να εμμείνει στη μη αλλαγή της διαδικασίας, αλλά, αντίθετα, να επιδιώξει πιο δυναμική παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών και όσων ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού, ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Κυπριακό σε χειρότερη θέση (1998-03-24 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η αδιαλλαξία των Τουρκοκυπρίων (1998-03-11 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση θα αποδεχτεί όποια μεθοδολογία προκρίνει ο ΟΗΕ (1997-11-25 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η "ανακύκλωση" του κυπριακού προβλήματος (1997-08-14 00:00:00.0)
Αύριο - εν κρυπτώ - ο δεύτερος γύρος (1997-08-10 00:00:00.0)
Αρχίζουν τη Δευτέρα υπό σκιάν... (1997-08-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ