Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κλιμακώνεται η αδιαλλαξία των Τουρκοκυπρίων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Ενώ ο πρωθυπουργός Σημίτης και ο Πρόεδρος Κληρίδης συζητούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου προσχέδιο "γενναιόδωρης" φόρμουλας την οποία ο Κύπριος πρόεδρος θα καταθέσει στη βρετανική προεδρία, αυτή τη βδομάδα κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μπλερ, σε σχέση με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, την ίδια περίπου ώρα στο τουρκοκρατούμενο τμήμα της Λευκωσίας η λεγόμενη "βουλή" του ψευδοκράτους του Ντενκτάς ψήφιζε απόφαση για τη μη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις! Παράλληλα, η ψευδοβουλή ψήφιζε άλλη απόφαση που ζητά την αναγνώριση του ψευδοκράτους ως προϋπόθεση για επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Την ίδια περίπου ώρα, ο ειδικός συντονιστής του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Μίλερ, χαιρέτιζε σαν "παραγωγική" τη συνάντησή του με τον Ραούφ Ντενκτάς, σε απόσταση λίγων μέτρων από την ψευδοβουλή!

Η παραπέρα κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας, εξουδετερώνει κάθε προσπάθεια για το ξεπέρασμα της κρίσης και το σπάσιμο του αδιεξόδου, ενώ στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Κορντοβέζ διεξήγε συνομιλίες με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τη νέα επίσκεψή του στο τρίγωνο Λευκωσία - Αθήνα - Αγκυρα, που αρχίζει στις 17 του Μάρτη, για το Κυπριακό!

Η απόφαση της ψευδοβουλής για μη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίωνστις ενταξιακές διαπραγματεύσεις πάρθηκε με πλειοψηφία. Η λεγόμενη "βουλή" αποφάσισε επίσης να υποστηρίξει πρόταση του Ντενκτάς για μη συμμετοχή της τουρκοκυπριακής πλευράς σε μελλοντικές συνομιλίες για επανένωση της Κύπρου εκτός αν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος. Η απόφαση πάρθηκε ύστερα από ολονύκτια συζήτηση και λίγο πριν από τη συνάντηση στα κατεχόμενα του Συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Μίλερ με τον Ντενκτάς. Υπέρ της απόφασης τάχθηκαν οι λεγόμενοι "βουλευτές" του κόμματος Εθνικής Ενότητας του Δημοκρατικού Κόμματος που συγκυβερνούν και εναντίον εκείνοι του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης.

Ο Ντενκτάς ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας αξίωσε και πάλι αναγνώριση του ψευδοκράτους του, υποστήριξε ότι η στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει καταστρέψει κάθε προοπτική για λύση του Κυπριακού και απέκλεισε τη συμμετοχή της τουρκοκυπριακής πλευράς στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε χτες με τον Τόμας Μίλερ. Συζητήθηκαν, είπε, όλες οι πτυχές του Κυπριακού, από το Α ως το Ω. Η στάση που τηρεί η ΕΕ είπε, έχει καταστρέψει κάθε προοπτική για λύση του Κυπριακού, γιατί, πρόσθεσε, η ένταξη έχει στόχο να ανατρέψει την ισορροπία στο σύστημα εγγυήσεων που υπήρχε για την Κύπρο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό, συνέχισε, είναι "βυζαντινό κόλπο" και το "ψευδοκράτος δεν πρόκειται να πέσει σε μια τέτοια παγίδα". "Δεν πρόκειται, είπε, να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε αντιπροσωπεία ή φόρμουλα για τις ενταξιακές διαδικασίες γιατί δεν πρόκειται να βοηθήσουμε τους Ελληνοκύπριους να παίξουν το παιχνίδι τους". Είπε επίσης, ότι δε θα έχει καμιά επαφή με την Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία, τόνισε, πρέπει να μας δεχτεί σαν δυο χωριστά κράτη.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι "αυτή τη στιγμή η διαδικασία των διακοινοτικών συνομιλιών έχει οδηγηθεί σε καταστροφή λόγω της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τώρα, πρόσθεσε, είμαστε ανοιχτοί σε μια νέα διαδικασία με τον όρο ότι θα αναγνωριστούμε σαν κράτος"!!

Ο Τόμας Μίλερ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Ντενκτάς προσπάθησε να διασκεδάσει τις κακές εντυπώσεις που προκάλεσαν οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, λέγοντας ότι η συνάντησή του με τον Ντενκτάς ήταν "χρήσιμη και παραγωγική" (!) και κάλυψε μαζί του "πολύ έδαφος". Δεν πρόκειται, υποστήριξε, να κάνει το Κυπριακό πιο δύσκολο με αποκαλύψεις για την "εμπιστευτική" του συνομιλία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.Η παρεμβολή ανυπέρβλητων εμποδίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι αυτή τη στιγμή ο άμεσος στόχος της Αγκυρας, υποστήριζαν έγκυροι διπλωματικοί κύκλοι σχολιάζοντας τις νέες αδιάλλακτες και προκλητικές δηλώσεις του Ντενκτάς και τις χτεσινές αποφάσεις της ψευδοβουλής. Οι ίδιοι κύκλοι για να στηρίξουν τις εκτιμήσεις τους ανέφεραν προχτεσινή δήλωση του Ντενκτάς, μετά την επιστροφή του από τα Αδανα, ότι οι Ελληνοκύπριοι θα περιμένουν 30 χρόνια για να ενταχθούν στην ΕΕ!!!

Πληροφορίες, εξάλλου, από τη Νέα Υόρκη, αναφέρουν ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Κορντοβέζ θα ενημερώσει αύριο Πέμπτη τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τους στόχους της νέας περιοδείας του στη Λευκωσία, στην Αθήνα και την Αγκυρα. Στόχος του Κορντοβέζ είναι η εξασφάλιση της δέσμευσης επί της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής στο Κυπριακό και κυρίως στο πότε και πού θα ξεκινήσουν οι απευθείας συνομιλίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ