Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Θύμα στο βωμό του κέρδους

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο, υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας της υγείας των καταναλωτών από την ασύδοτη δράση των πολυεθνικών των τροφίμων

Την εμπορευματοποίηση της διατροφικής αντίληψης και τη διαχείρισή της από τους νόμους του κέρδους, κατέδειξε ως κύριους υπεύθυνους για την υποβάθμιση της ποιότητας των τροφίμων ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης,υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούνται για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ σχετικά με τη νομοθεσία τροφίμων στην ΕΕ, ο Β. Εφραιμίδης υπογράμμισε ότι "η διατροφή είναι θέμα πρωταρχικής σημασίας για την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Αποτελεί όμως θέμα πολυσύνθετο που η εξασφάλιση και αναβάθμισή του απαιτεί το συνδυασμό και το συντονισμό παράλληλων πολιτικών και δράσεων".

"Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια έφερε και πάλι στην επικαιρότητα τη συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των καταναλωτών, τα προβλήματα του ανεπαρκούς νομοθετικού πλαισίου, καθώς και τον ελλιπή έλεγχο της εφαρμογής του από αρμόδιους οργανισμούς για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, αδιαφορώντας για τις εγκληματικές συνέπειες στην υγεία των πολιτών. Επρεπε τα ίδια τα γεγονότα, σοβαρές "πρωτοφανείς" ασθένειες και τα θανατηφόρα κρούσματά τους, να μας φέρουν αντιμέτωπους με κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα της τροφής μας και τους τεράστιους κινδύνους που διατρέχει η ασφάλεια των καταναλωτών".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνοντας την αναγκαιότητα "χάραξης σαφών νομοθετικών κανόνων και διατάξεων για τον καθορισμό ποιοτικών προτύπων και την εξασφάλιση του ελέγχου των τροφίμων", κάλεσε, "πριν από οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση να βάλουμε "το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων", στις αιτίες υποβάθμισης, στρέβλωσης και αλλοίωσης όχι μόνο των προϊόντων διατροφής, αλλά και ολόκληρης της διατροφικής αλυσίδας", τονίζοντας ότι "δεν είναι μόνο η απουσία εκσυγχρονισμένων οδηγιών - άλλωστε και οι ήδη υπάρχουσες παραβιάζονται κατάφωρα - που φέρει το βάρος της ευθύνης για την οικτρή κατάσταση στον τομέα των τροφίμων".

Οταν η διατροφική αντίληψη εμπορευματοποιείται, υπογράμμισε ο Β. Εφραιμίδης και τη διαχείρισή της αναλαμβάνει ο νόμος του κέρδους, όταν η αγορά θα καθορίζει την ποιότητα των τροφίμων στη βάση της σχέσης κόστους - κέρδους, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις για την υγεία των καταναλωτών".

"Θα ήταν τουλάχιστον αφελές, και δε θα επέτρεπε την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, ο ισχυρισμός ότι την αποκλειστική ευθύνη για τη διατάραξη της διατροφικής αλυσίδας φέρουν ο γεωργός ή ο κτηνοτρόφος, όπως τους αποδίδεται. Αντίθετα, οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν στην εντατικοποίηση της παραγωγής, στις πιέσεις που δέχονται οι παραγωγοί από τους εμπόρους και τους τυποποιητές, τις μεγάλες πολυεθνικές των τροφίμων, για συμπίεση του κόστους παραγωγής και αύξησης του όγκου της, που τους επιβάλλει την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και ζωοτροφών, των οποίων συχνά αγνοούν ή είναι παραπληροφορημένοι για τη σύσταση και τις συνέπειες της χρήσης".

"Ακόμα πιο σημαντικές είναι όμως οι ευθύνες των βιομηχανιών που επεξεργάζονται και τυποποιούν τα πρωτογενώς παραγόμενα προϊόντα πριν τη διάθεσή τους στην αγορά, χρησιμοποιώντας ουσίες που όχι μόνο υποβαθμίζουν την ποιότητα των τροφίμων αλλά είναι και επιβλαβείς για την υγεία των καταναλωτών, που χρησιμοποιούνται σαν πειραματόζωα".

"Η πολιτική των τροφίμων, η εξασφάλιση της ποιότητάς τους καθώς και της υγείας των καταναλωτών, κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, απαιτούν τον αναπροσανατολισμό των πολιτικών που ασκούνται στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής - γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία - τον αποτελεσματικό έλεγχο της μεταποίησης και της χρήσης χημικών και άλλων ουσιών στην παραγωγή, συντήρηση και τυποποίηση των τροφίμων, τον ενδελεχή έλεγχο των αποτελεσμάτων των ερευνών που πραγματοποιούνται για την παραγωγή τέτοιων ουσιών και τη θέσπιση μέτρων και κανόνων, ιδιαίτερα στα πλαίσια των εμπορικών συμφωνιών που διαμορφώνονται στα πλαίσια του ΠΟΕ και του codex alimentarius, που θα εμποδίζουν την ασύδοτη δράση των πολυεθνικών εταιριών τροφίμων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα κέρδη δεν παράγουν ποιοτικά προϊόντα (2009-03-13 00:00:00.0)
«Σάπια» τροφή εντυπώσεων... (2006-12-23 00:00:00.0)
Καταγγέλλει υποβάθμιση των ελέγχων (2006-01-18 00:00:00.0)
Είμαστε κυρίαρχοι της αγοράς (2002-03-05 00:00:00.0)
Αμεσα μέτρα ελέγχου των τροφίμων (1999-09-08 00:00:00.0)
Αμόκ κατά των μεσογειακών προϊόντων (1997-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ