ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Εκλογές με το συναίσθημα του φόβου

ΑΛΓΕΡΙ.-

Με έντονο το συναίσθημα του φόβου και της ανασφάλειας, από την πολυτάραχη πενταετία που αιματόβαψε τη χώρα, περίπου 17 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι άρχισαν να προσέρχονται από τις 8.00 πμ για να εκλέξουν τα 380 μέλη της Νέας Εθνοσυνέλευσης. Η Αλγερία καλείται να εκλέξει, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της μέσα από εκλογική διαδικασία με τη συμμετοχή 39 (!) κομμάτων, τη σύνθεση μιας αντιπροσωπευτικής Βουλής και να ελπίζει ότι η παρούσα ψηφοφορία θα τερματίσει τη βία που κατασπαράζει το δυναμικό αυτής της μεσογειακής χώρας.

Από την Τετάρτη, 300.000 βαριά οπλισμένοι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού, έχουν παραταχτεί έξω από 35.000 σχολεία και δημόσια κτίρια που χρησιμοποιούνται ως εκλογικά τμήματα, ασκώντας εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλους όσοι προσέρχονταν χτες, για την αποφυγή κάποιας νέας βομβιστικής επίθεσης από τους φανατικούς ισλαμιστές και την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Τα δρακόντεια μέτρα που πάρθηκαν, δεν κατάφεραν όμως να αποτρέψουν τουλάχιστον δύο βομβιστικές επιθέσεις από τους - όπως πάντα υποστηρίζουν οι αρχές - φανατικούς ισλαμιστές. Δυο εκρήξεις βομβών σημειώθηκαν, η μία το πρωί στην Κεντρική Αλγερία, κοντά στην πόλη Ντγκέλφα, σε αυτοκίνητο που μετέφερε παρατηρητές των εκλογών. Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα, Αλγέρι. Και οι δύο αυτές επιθέσεις είχαν στόχο αυτοκίνητα που μετέφεραν παρατηρητές των εκλογών. Στην πρώτη τραυματίστηκαν δύο αντιπρόσωποι κομμάτων στην επιτροπή που εποπτεύει τις εκλογές και στη δεύτερη άλλοι τρεις. Περίπου 200 ξένοι παρατηρητές από πολλές χώρες συμμετέχουν στην επιτροπή των αντιπροσώπων για τη διαφανή και ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών. Μέχρι στιγμής αυτό που έχουν δηλώσει είναι ότι η διαδικασία, με εξαίρεση αυτές τις επιθέσεις, είναι ικανοποιητική και απολύτως διαφανής.

Ο Πρόεδρος Λιαμίλ Ζερουάλ προκήρυξε αυτές τις εκλογές σε μία ύστατη προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση και η βία που μαστίζει τη χώρα, εξαιτίας της βίαιης ανατροπής του προηγούμενου καθεστώτος και της ακύρωσης από τις αρχές του δεύτερου γύρου των εκλογών του 1992, όπου διαφαινόταν ότι ο νικητής θα ήταν το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας (FIS). Η ταραγμένη περίοδος που ακολούθησε κόστισε 60.000 ψυχές. Ο ενθουσιασμός και η ελπίδα, παρά τις έντονες προσπάθειες των κυβερνώντων, απουσιάζουν παντελώς. Δεν είναι μόνο ο φόβος που σκιάζει τις ζωές των Αλγερινών και μπορεί να αποτρέψει να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, αλλά είναι και η απογοήτευση και αίσθηση του μάταιου που συνυπάρχει με τον τρόμο. Η ανεργία, που έχει φτάσει τα 28% και μαστίζει κυρίως τους νέους κάτω των 30 ετών, η εκτεταμένη οικονομική διαφθορά, που αποτελεί βασικό συστατικό της οικονομικής ζωής της χώρας, καθώς και η επίφαση δημοκρατικότητας που θα προσθέσουν αυτές οι εκλογές, κάνουν τους πολίτες να είναι αρκετά διστακτικοί στο να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όσοι από αυτούς το έχουν. Οι προσπάθειες που κατέβαλε το καθεστώς από το πρωί της μέρας των εκλογών, με τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις και τα πατριωτικά τραγούδια και εμβατήρια που μεταδίδονται από το κρατικό ραδιόφωνο και την τηλεόραση, φαίνεται ότι έχουν αποδώσει, σχετικά όμως, και μέχρι τις 5 το απόγευμα η προσέλευση ήταν μέτρια και μόνο το 41,78% είχε ψηφίσει. Αντίστοιχα, κατά τις προεδρικές εκλογές του 1995, η συμμετοχή ήταν 45,94%

Τέσσερα κόμματα από τα 39 που συμμετέχουν, αναμένεται να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία των 380 εδρών του Κοινοβουλίου και να προσπαθήσουν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Τα τέσσερα αυτά κόμματα είναι το κόμμα της Εθνικού Δημοκρατικού Συναγερμού (RND), που ιδρύθηκε πριν από τρεις μήνες με κυρίαρχα πολλά μέλη της κυβέρνησης και υποστηρίζει τον Πρόεδρο Λιαμίν Ζερουάλ. Το Κοινωνικό Κίνημα για την Ειρήνη (MSP, πρώην ΧΑΜΑΣ), με ηγέτη τον Μαχφούντ Νάχναχ και που διακηρύσσει την ειρήνη και ένα εκσυγχρονισμένο Ισλάμ, όμως οι αντίπαλοί του το χαρακτηρίζουν ως φανατικό ισλαμιστικό κόμμα. Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (FLN) που ανατράπηκε βιαίως το 1992 και βρισκόταν στην εξουσία για 30 χρόνια μετά την αλγερινή επανάσταση. Και τέλος το Μέτωπο Σοσιαλιστικών Δυνάμεων (FFS) που εμμένει στη θέση ότι ο διάλογος είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση. Τα πρώτα αποτελέσματα, της τρίτης αυτής ψηφοφορίας που γίνεται σε διάστημα λιγότερο των δύο χρόνων και στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν οι Αλγερινοί ψηφοφόροι, δεν αναμένονταν πριν από σήμερα τα ξημερώματα.

ΓΑΛΛΙΑ
Γενική δοκιμή της συγκατοίκησης

ΠΑΡΙΣΙ.-

Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης του Λιονέλ Ζοσπέν προήδρευσε, χτες, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ. Στην κορυφή του θεματικού καταλόγου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τοποθετήθηκε το μείζον πρόβλημα της ανεργίας, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συζήτησης που έλαβε χώρα στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη των Σοσιαλιστών έκανε, χτες, και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος λακωνικότατα τόνισε ότι η κυβερνητική "συγκατοίκηση" θα βασιστεί "στην αξιοπρέπεια, στον αμοιβαίο σεβασμό και στο συνεπές και διαρκές ενδιαφέρον για τα συμφέροντα της Γαλλίας". Από την πλευρά του, ο Λιονέλ Ζοσπέν ανακοίνωσε ότι θα πάρει μέρος στη γαλλο-γερμανική Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιούνη στο Πουατιέ της κεντροδυτικής Γαλλίας, στο πλευρό των Ζακ Σιράκ και Χέλμουτ Κολ.

Την ίδια στιγμή, μαίνεται ο "πόλεμος" για την ηγεσία του νεογκολικού κόμματος RPR του Ζακ Σιράκ. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Λε Μοντ", ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος Αλέν Ζιπέ πρότεινε να παραχωρήσει την κοινοβουλευτική του έδρα στον "αντίπαλό" του Φιλίπ Σεγκέν, αλλά και να διορίσει στη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος, που θα είναι και υπεύθυνος για την οργάνωση του συνεδρίου, τον Νικολά Σαρκόζι, στενό συνεργάτη του έτερου "αντιπάλου" Εντουάρ Μπαλαντίρ.

Σύμφωνα, πάντα, με τη "Λε Μοντ", οι προτάσεις του Ζιπέ δεν έγιναν αποδεκτές από τον Ζακ Σιράκ, που φαίνεται ότι δεν μπορεί να ξεχάσει τη διαμάχη του με τον Μπαλαντίρ, με αποτέλεσμα οι Μπαλαντίρ και Σεγκέν να ενώσουν "τις δυνάμεις" του ενάντια στον Ζιπέ. Ο Φιλίπ Σεγκέν ανακοίνωσε, χτες, επισήμως την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του RPR και τόνισε ότι, σε περίπτωση που εκλεγεί, τη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος θα αναλάβει ο Σαρκόζι, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες ότι οι 40 βουλευτές που πρόσκεινται στον Μπαλαντίρ θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Σεγκέν.

Ειρωνικοί οι "Νιου Γιορκ Τάιμς" για τη νέα γαλλική κυβέρνηση

Με ιδιαίτερα ειρωνικό τόνο, αναφέρονται στη νέα γαλλική κυβέρνηση με εκτενές άρθρο τους οι "Νιου Γιορκ Τάιμς", οι οποίοι χαρακτηρίζουν τη συμμετοχή κομμουνιστών στην κυβέρνηση και τους κοινωνικούς της στόχους ως "Δον Κιχώτη ενάντια στην αγορά των ομολόγων". "Οι Γάλλοι πιστεύουν πραγματικά ότι μπορούν να είναι μεγάλη δύναμη στον κόσμο και να αφήνουν τους βετεράνους τους να παίρνουν σύνταξη στα 55 τους, διατηρώντας ολόκληρο το μισθό τους, να εργάζονται 35 ώρες τη βδομάδα, να παίρνουν θερινές διακοπές 6 βδομάδων και να κλείνουν τα καταστήματα 2 ώρες το μεσημέρι για να γευματίσουν", σχολιάζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, συμπληρώνοντας ότι "αυτό πρέπει να κάνει τους κ.κ. Κλίντον και Μπλερ να σκάνε στα γέλια"...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο στρατός κατά βουλευτή

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η διαμάχη του στρατού με το Κόμμα της Ευημερίας προσλαμβάνει και "προσωπικό" χαρακτήρα, βοηθούσης της ηλεκτρονικής "δημοσιογραφίας": Μετά την προβολή δύο βίντεο από τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, στο πρώτο εκ των οποίων ο βουλευτής Σεβκί Γιλμάζ χαρακτήριζε τις ένοπλες δυνάμεις "χορεύτριες της κοιλιάς και τραγουδίστριες των καμπαρέ" και στο δεύτερο το κοσμικό κράτος "συνωμοσία των Χριστιανών", η longa manus της στρατιωτικής ηγεσίας κίνησε τη διαδικασία νομικής του δίωξης. Λεπτομέρεια: Η πρώτη ομιλία είχε γίνει πριν τέσσερα χρόνια και η δεύτερη πριν από έξι...

Κατά το "Ανατολή", η γραπτή προσφυγή του στρατού ζητεί την παραπομπή του Γιλμάζ, επειδή κατηγόρησε το στράτευμα ότι είναι ένας εχθρικός προς τη θρησκεία θεσμός, που τελεί υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών και ξένων κυβερνήσεων.

Ο ίδιος ο Γιλμάζ υποστήριξε ότι η βιντεοκασέτα, που είχε γυρίσει ερασιτέχνης και βρίσκεται στα χέρια των ανακριτικών αρχών, είναι πλαστή και αρνήθηκε ότι προέβη στις δηλώσεις για τις οποίες κατηγορείται.

Στο μεταξύ, οι επικεφαλής του στρατού διέταξαν όλους τους διοικητές να ακυρώσουν τα προγραμματισμένα ταξίδια τους στο εξωτερικό και να παραμείνουν σε ετοιμότητα στην Αγκυρα ως τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με πληροφορίες της "Σαμπάχ", γεγονός που επανέφερε στο προσκήνιο το σενάριο περί πιθανού πραξικοπήματος...

Μονομερής έγκριση εκλογών

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος Ορθού Δρόμου επικύρωσε την απόφαση που είχε λάβει η αρχηγός του, Τανσού Τσιλέρ, περί της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Πάντως, οι βουλευτές του κόμματος δεν προσδιόρισαν την ημερομηνία της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η οποία αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Τσιλέρ και των εταίρων της ισλαμιστών του πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών εναπόκειται πάντως στη Βουλή, ενώ ο διορισμός πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της χώρας.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ, επισήμανε χτες στον Τούρκο πρεσβευτή στο Κάιρο "την ανάγκη να τερματιστεί αμέσως" η επιχείρηση που διεξάγει η Αγκυρα στο Βόρειο Ιράκ. Τόνισε, επίσης, "τη ζωηρή ανησυχία του Αραβικού Συνδέσμου για τη στρατιωτική προσέγγιση Τουρκίας και Ισραήλ (...) οι αραβικές χώρες περίμεναν μια διαφορετική στάση απ' αυτήν την αδελφή μουσουλμανική χώρα".

Ενας ηλικιωμένος Αλγερινός την ώρα της ψηφοφορίας...


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ