ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούνη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προς νέες απολύσεις στην Π - Π

Συνάντηση τη Δευτέρα στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ προωθείται ο αποχαρακτηρισμός της δασικής έκτασης γύρω από το αποθηκευτικό συγκρότημα της Βαρυμπόμπης, για να αποδοθεί στον χαρτοβιομήχανο Ζερίτη

Την απόλυση 46 εργαζομένων της "Πειραϊκής - Πατραϊκής",ανακοίνωσε χτες η εκκαθαρίστρια εταιρία ETBA FINANCE,ενώ πριν λίγες μέρες απέλυσε άλλους 9 απ' τα επαρχιακά γραφεία. Με ανακοίνωσή της προς το προσωπικό, προαναγγέλλει την απόλυση και των υπολοίπων και την πρόσληψη στη θέση τους, εξωτερικών συνεργατών... Στο μεταξύ σχεδιάζεται αποχαρακτηρισμός της δασικής έκτασης γύρω απ' το αποθηκευτικό συγκρότημα της Βαρυμπόμπης, προκειμένου να αποδοθεί στον γνωστό χαρτοβιομήχανο Ζερίτη.

Μετά την παρέμβαση του σωματείου, η απόφαση για τις 46 απολύσεις αναστάλθηκε προσωρινά, λόγω της συνάντησης που θα έχει τη Δευτέρα το σωματείο με την υφυπουργό Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου.

Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή της η εκκαθαρίστρια εταιρία αναφέρει ότι "αδυνατεί να συντηρήσει το προσωπικό", ότι κινείται σε συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας που της έχουν καθορίσει κυβέρνηση και Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και ότι ο τελευταίος δεν καλύπτει τις δαπάνες για μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές κλπ.

Ωστόσο τονίζει στην ανακοίνωση: "Σας γνωρίζουμε ότι λόγω ορισμένων δυσλειτουργιών που δυσχεραίνουν το έργο της εκκαθάρισης, όσον αφορά τις ανάγκες σε προσωπικό, διατηρούμε το δικαίωμα επιλογής συνεργατών με λογιστικά γραφεία, εταιρίες φύλαξης κ. ά. με τους πλέον οικονομικούς όρους "!

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα με το αποθηκευτικό συγκρότημα της Βαρυμπόμπης. Στον διαγωνισμό που έγινε κατακυρώθηκε σαν πλειοδότης, ο γνωστός χαρτοβιομήχανος Ζερίτης,αλλά ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Το ζήτημα "κολλάει" στο ότι η έκταση μέσα στην οποία βρίσκονται οι αποθήκες, είναι συνολικά χαρακτηρισμένη ως δασική.Σύμφωνα με πληροφορίες, το "ξεμπέρδεμα" έχει ανατεθεί στο υπουργείο Γεωργίας, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να αποχαρακτηριστεί από δασική η έκταση και να περιέλθει "ελεύθερη" στον χαρτοβιομήχανο για πάσα χρήση!

Σε ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, το σωματείο, καταγγέλλει το υπουργείο Ανάπτυξης για "αδιαφανείς διαδικασίες στην πώληση των αποθηκών Ασπροπύργου στον κ. Λακιώτη και των αποθεμάτων". Επίσης ότι "η αποφασισμένη πώληση των εγκαταστάσεων της Βαρυμπόμπης, σύμφωνα με την προσφορά του γνωστού αγοραστή εκποιούμενων εργοστασίων, κ. Ζερίτη, αν ολοκληρωθεί με τους όρους που περιγράφονται στην προσφορά, θα είναι ποινικά κολάσιμη".

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Νέο "χαστούκι" στο δουλεμπορικό κύκλωμα

Συνεχίστηκε και χτες ο αγώνας "για να φύγουν οι δουλέμποροι από τον Πειραιά". Προκαλούν κι από πάνω οι πράκτορες, ενώ την προστασία τους ανέλαβαν αστυνομικές δυνάμεις!

Να προσφέρουν προστασία στους "δουλέμπορους" ναυτιλιακούς πράκτορες έσπευσαν χτες αστυνομικές δυνάμεις του Πειραιά! Μέσα σ' ένα τέτοιο παράνομο γραφείο, του Βελισσάριου Οικονόμου,προπηλάκισαν συνδικαλιστές και απείλησαν να δείρουν άνεργους ναυτεργάτες που συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις, απαιτώντας "να φύγουν οι δουλέμποροι από τον Πειραιά"!Και αυτό, όταν ο συγκεκριμένος πράκτορας όχι μόνο παραδέχτηκε ότι κάνει ναυτολογήσεις ναυτεργατών, αλλά πρακτορεύει και... καλλιτέχνιδες, όπως αναφέρει σχετικό φυλλάδιο που βρέθηκε στο γραφείο του!

Οι ναυτεργάτες, για τέταρτη μέρα χτες, ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,συνεχίζοντας τον αγώνα τους γύρω από τους δρόμους της Ακτής Μιαούλη για "μπάρκο χωρίς μίζα". Το "ραντεβού" ήταν στις 10.30 το πρωί στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,το οποίο απέκλεισαν συμβολικά. Από κει κατευθύνθηκαν προς την οδό Φιλλελήνων,όπου τους περίμεναν άλλοι συνάδελφοί τους, για να ξεκινήσουν όλοι προς τα γραφεία των ναυτιλιακών πρακτόρων.

Η αρχή έγινε από το γραφείο G. STELLATOS,το οποίο και έκλεισαν. Οι "επισκέψεις" τους συνεχίστηκαν σε άλλα γραφεία πρακτόρων, οι οποίοι ωστόσο είχαν προλάβει να τα κλείσουν μόνοι τους.

Η πορεία συνεχίστηκε προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον γραμματέα της Ομοσπονδίας Γιάννη Χαλά,απαιτώντας να μπει η ΠΝΟ μπροστά στον αγώνα. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο έξω από την ΠΝΟ, ήταν η καταγγελία του προέδρου της Ενωσης Προσωπικού Τροφοδοσίας,Χρήστου Καταγά,για την ειδική σύνθεση που εξέδωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας,παρά τη δέσμευσή του και κατά παράβαση του νόμου για τις οργανικές συνθέσεις, στο πλοίο ΚΡΗΤΗ ΙΙ της ΑΝΕΚ! Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με σύσκεψη στην ΠΕΜΕΝ για να καθοριστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Το Σωματείο των Ναυτικών Πρακτόρων εξέδωσε χτες ένα απαράδεκτο κείμενο, στο οποίο αναφέρεται: "με κατάπληξη είδαμε να καταλύεται το κράτος στον Πειραιά από ομάδες ανέργων που επέδραμαν στα διάφορα ναυτικά πρακτορεία"! Χαρακτηρίζει τους ναυτεργάτες "ομάδες που δράττουν ανεξέλεγκτα και τραμπουκίστικα" (! ) και φτάνει στο σημείο να απειλεί ότι "η επανάληψη ενός τέτοιου φαινομένου θα επιφέρει χάος στο χώρο του λιμανιού και θα στρέψει διάφορες κοινωνικές ομάδες εναντίον άλλων"!

Η απάντηση των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ήταν άμεση. Με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, ξεκαθαρίζουν ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν. "Τα δουλεμπορικά γραφεία - τονίζουν - θα κλείσουν, το δουλεμπορικό κύκλωμα θα χτυπηθεί".

Αφανίζεται ο κλάδος δέρματος

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη, όπου το χτύπημα είναι βαρύτατο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Μαζική συγκέντρωση πραγματοποίησαν έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης το βράδυ της Πέμπτης, οι εργαζόμενοι στον κλάδο της υποδηματοποιίας και του δέρματος,διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα προβλήματα του κλάδου.

Οπως τόνισε στην ομιλία του ο Θύμιος Ευθυμίου,πρόεδρος της κλαδικής ομοσπονδίας, τη δεκαετία του 1985-1995 έχει κλείσει οριστικά το 45% των επιχειρήσεων του κλάδου και η παραγωγή υποδημάτων έπεσε από 29.000.000 ζευγάρια το 1985 σε 11.000.000 το 1995.Η χώρα έχει κατακλυστεί από έτοιμα υποδήματα κάθε είδους. Το 1995 οι εισαγωγές έχουν ξεπεράσει τα 23.000.000 ζευγάρια!

Η απασχόληση έχει μειωθεί δραματικά, ενώ την ίδια εξέλιξη έχει και ο αριθμός των επιχειρήσεων. Ετσι, σύμφωνα με την ΕΤΒΑ, το 1978 οι επιχειρήσεις ήταν 2.578 και το 1995 συρρικνώθηκαν στις 1.477.

Μιλώντας ο Τ. Πατώσης,πρόεδρος του Συνδικάτου Δέρματος Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι η κατάσταση του κλάδου έχει διαμορφωθεί από το 1981 ως εξής: Από το 1981-82 και μετά χάθηκαν 2.500 και πάνω θέσεις εργασίας ύστερα από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές υποδημάτων από τρίτες χώρες και την ΕΕ. Φέτος η κατάσταση έχει φτάσει στα όρια του αφανισμού του κλάδου, αφού οι εισαγωγές είναι σε ύψος ρεκόρ και οι βιοτέχνες κλείνουν τις επιχειρήσεις, μη αντέχοντας τον ανταγωνισμό.

"Η επανάπαυση, η μοιρολατρία και ο αποπροσανατολισμός εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα πέρα από αυτά των εργαζομένων. Εχουμε δικαίωμα στη ζωή και κύρια στη δουλιά", κατέληξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θ. Ευθυμίου.

Κλιμακώνουν στην ΕΚΟ

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν προχτές, έπειτα από την επιτυχημένη 24ωρη απεργία τους, οι εργαζόμενοι στην ΕΚΟ.

Με αιτήματα την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης και την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας, οι εργαζόμενοι της ΕΚΟ προκήρυξαν 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Παρασκευή 13 του Ιούνη και κυλιόμενες στάσεις εργασίας ανά τμήμα, για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Επίσης, για τον καθορισμό της παραπέρα πορείας των κινητοποιήσεων θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση την Τετάρτη 18 του μήνα.

Συνέλευση εμποροϋπαλλήλων

Γενική συνέλευση με θέμα την "Κοινωνική Ασφάλιση και το Επικουρικό Ταμείο" θα πραγματοποιήσει αύριο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,στις 10.30 το πρωί στα γραφεία του συλλόγου (Αγ. Φιλοθέης 5Β - Πλατεία Μητροπόλεως).

Ψηφίζουν οι οδοντοτεχνίτες

Την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, 10 και 11 Ιούνη, θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες στο σωματείο οδοντοτεχνιτών Αθήνας - Πειραιά,για την ανάδειξη της διοίκησης και των άλλων οργάνων του σωματείου.

Η ψηφοφορία και τις δυο μέρες θα γίνεται από τις 5μμ έως τις 9μμ, στα γραφεία του σωματείου (Γ Σεπτεμβρίου 48β).

Την προστασία των πρακτόρων ανέλαβαν οι ...αστυνομικές δυνάμεις. "Εξω οι δουλέμποροι από τον Πειραιά", βροντοφώναξαν για τέταρτη μέρα χτες οι ναυτεργάτες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ