Σάββατο 7 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Νέο "χαστούκι" στο δουλεμπορικό κύκλωμα

Συνεχίστηκε και χτες ο αγώνας "για να φύγουν οι δουλέμποροι από τον Πειραιά". Προκαλούν κι από πάνω οι πράκτορες, ενώ την προστασία τους ανέλαβαν αστυνομικές δυνάμεις!

Να προσφέρουν προστασία στους "δουλέμπορους" ναυτιλιακούς πράκτορες έσπευσαν χτες αστυνομικές δυνάμεις του Πειραιά! Μέσα σ' ένα τέτοιο παράνομο γραφείο, του Βελισσάριου Οικονόμου,προπηλάκισαν συνδικαλιστές και απείλησαν να δείρουν άνεργους ναυτεργάτες που συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις, απαιτώντας "να φύγουν οι δουλέμποροι από τον Πειραιά"!Και αυτό, όταν ο συγκεκριμένος πράκτορας όχι μόνο παραδέχτηκε ότι κάνει ναυτολογήσεις ναυτεργατών, αλλά πρακτορεύει και... καλλιτέχνιδες, όπως αναφέρει σχετικό φυλλάδιο που βρέθηκε στο γραφείο του!

Οι ναυτεργάτες, για τέταρτη μέρα χτες, ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,συνεχίζοντας τον αγώνα τους γύρω από τους δρόμους της Ακτής Μιαούλη για "μπάρκο χωρίς μίζα". Το "ραντεβού" ήταν στις 10.30 το πρωί στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,το οποίο απέκλεισαν συμβολικά. Από κει κατευθύνθηκαν προς την οδό Φιλλελήνων,όπου τους περίμεναν άλλοι συνάδελφοί τους, για να ξεκινήσουν όλοι προς τα γραφεία των ναυτιλιακών πρακτόρων.

Η αρχή έγινε από το γραφείο G. STELLATOS,το οποίο και έκλεισαν. Οι "επισκέψεις" τους συνεχίστηκαν σε άλλα γραφεία πρακτόρων, οι οποίοι ωστόσο είχαν προλάβει να τα κλείσουν μόνοι τους.

Η πορεία συνεχίστηκε προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον γραμματέα της Ομοσπονδίας Γιάννη Χαλά,απαιτώντας να μπει η ΠΝΟ μπροστά στον αγώνα. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο έξω από την ΠΝΟ, ήταν η καταγγελία του προέδρου της Ενωσης Προσωπικού Τροφοδοσίας,Χρήστου Καταγά,για την ειδική σύνθεση που εξέδωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας,παρά τη δέσμευσή του και κατά παράβαση του νόμου για τις οργανικές συνθέσεις, στο πλοίο ΚΡΗΤΗ ΙΙ της ΑΝΕΚ! Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με σύσκεψη στην ΠΕΜΕΝ για να καθοριστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Το Σωματείο των Ναυτικών Πρακτόρων εξέδωσε χτες ένα απαράδεκτο κείμενο, στο οποίο αναφέρεται: "με κατάπληξη είδαμε να καταλύεται το κράτος στον Πειραιά από ομάδες ανέργων που επέδραμαν στα διάφορα ναυτικά πρακτορεία"! Χαρακτηρίζει τους ναυτεργάτες "ομάδες που δράττουν ανεξέλεγκτα και τραμπουκίστικα" (! ) και φτάνει στο σημείο να απειλεί ότι "η επανάληψη ενός τέτοιου φαινομένου θα επιφέρει χάος στο χώρο του λιμανιού και θα στρέψει διάφορες κοινωνικές ομάδες εναντίον άλλων"!

Η απάντηση των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ήταν άμεση. Με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, ξεκαθαρίζουν ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν. "Τα δουλεμπορικά γραφεία - τονίζουν - θα κλείσουν, το δουλεμπορικό κύκλωμα θα χτυπηθεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ