ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούνη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΔΕΜΕΡΤΖΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
"Οχι" στα σχέδια των ιμπεριαλιστών

- Ποια η ιστορία και η δράση της Πανσαμιακής Επιτροπής για την Ειρήνη;

- Η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη ιδρύθηκε το 1980 όταν ο φοβερός και τρομερός ψυχρός πόλεμος βρισκόταν στο ζενίθ. Τότε πολιτικοποιημένοι και ευαίσθητοι στα προβλήματα της ειρήνης Σαμιώτες, διακίνησαν μια διακήρυξη, η οποία υπογράφτηκε από ανθρώπους όλων των φορέων, αρχή της δράσης της ΠΕ για την ειρήνη, η οποία χωρίς διακοπή συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Εχει στο ενεργητικό της ομιλίες από μέλη της ή καλεσμένους από Αθήνα, κινηματογραφικές προβολές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συλλογή υπογραφών για το διώξιμο των βάσεων από την Ελλάδα, για τα πυρηνικά, ομιλίες σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Διακινεί το περιοδικό "Δρόμοι της ειρήνης" και τα φυλλάδια της ΕΕΔΥΕ. Διενέργησε έρανο για τους πρόσφυγες της Βοσνίας και πραγματοποιεί πορεία ειρήνης κάθε χρόνο. Δύο ημερομηνίες είναι σημαδιακές στη δράση της: Το 1985 όταν μετά από πρόταση και προπαγάνδισή της από την ΤΕΔΚ Σάμου, ανακηρύχτηκε η Σάμος αποπυρηνικοποιημένη περιοχή μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου για να δείξουμε ότι πολιτισμός και ειρήνη πάνε μαζί. Και η 8.6.97 όταν Τούρκοι από τον Τσεσμέ, το Κουσάντασι, τη Σμύρνη και τα Δίδυμα, μαζί με Ελληνες από τη Σάμο, Ικαρία, Φούρνους, Χίο και τη Λέσβο, Θα πορευτούμε μαζί για την ειρήνη και τη φιλία των λαών μας.

- Ποια η σημασία της εκδήλωσης αυτής; Και γιατί γίνεται αυτήν την περίοδο;

- Βρισκόμαστε στο κατώφλι επικίνδυνων εξελίξεων στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Δρομολογήθηκε και κλιμακώνεται η επέμβαση των ΗΠΑ για "διευθετήσεις" στο Αιγαίο και την Κυπριακή Δημοκρατία. "Διευθετήσεις" οι οποίες φέρουν τη σφραγίδα των απαιτήσεων της στρατηγικής του ΝΑΤΟ. Η ειρηνική συμβίωση των λαών, η φιλία τους, η εθνική κυριαρχία της πατρίδας μας, το ειρηνικό μέλλον του τόπου και η επικοινωνία του ελληνικού με τον τούρκικο λαό τσαλακώνονται από τη νέα στρατηγική της Νέας Τάξης Πραγμάτων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Το μέσον με το οποίο προσπαθούν να επιτύχουν τους άνομους σκοπούς τους, το αχρηστεύουμε με την κοινή πορεία και με το σύνθημά μας "Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και φιλίας των λαών - "Οχι" στα σχέδια των ιμπεριαλιστών". Αυτό δεν είναι σπουδαίο;

- Εσείς τι απαντάτε στο εύλογο ερώτημα: Εδώ ο Ντεμιρέλ μιλά για βραχονησίδες, νησίδες και γκρίζες ζώνες και εσείς βαδίζετε χέρι χέρι με τους Τούρκους;

- Η απάντηση δεν είναι δύσκολη όσο και να φαίνεται σαν τέτοια. Εμείς πιστεύουμε ότι οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας μπορούν να επικοινωνούν, να φιλιώνουν χωρίς τη διαιτησία άλλων. Δε χρειαζόμαστε διαιτητές μεσολαβητές ή μυστικοσύμβουλους. Γιατί δε ρωτούν πώς γίνεται την ίδια στιγμή των δηλώσεων Ντεμιρέλ, Ελληνες και Τούρκοι στρατιωτικοί μπορούν και είναι θεμιτό να σχεδιάζουν και να επεξεργάζονται από κοινού τα επιχειρησιακά σχέδια της ΝΑΤΟικής στρατηγικής σε αγαστή συνεργασία και αλληλοενημέρωση να εξακριβώνουν την αναλογία των εξοπλιστικών προγραμμάτων τύπου 7 προς 10.

Την ίδια στιγμή το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα από κοινού με το αντίστοιχο τούρκικο μπορούν να επιτηρούν στη Βοσνία την τήρηση της συνθήκης του Ντέιτον. Να συνεργάζονται στην Αλβανία, να συμμετέχουν σε κοινά γυμνάσια στην ΠΓΔΜ. Να πετούν από κοινού Ελληνες και Τούρκοι πιλότοι με τα ιπτάμενα ραντάρ. Να συμμετέχουν σε τριεθνή στρατιωτική μονάδα Ιταλοί, Ελληνες και Τούρκοι. Γιατί; Γιατί; Γιατί;

Δ. Κ.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ

Το λιμάνι του Πειραιά γνωρίζει τις μέρες αυτές συνταρακτικές εξελίξεις. Ζει τον οργανωμένο, μαζικό αγώνα εκατοντάδων ανέργων ναυτεργατών, ενάντια στη μεσιτεία και το δουλεμπόριο. Ενάντια στη χυδαία εκμετάλλευση του δικαιώματος στη δουλιά και στο δουλεμπορικό κύκλωμα, που λυμαίνεται το χώρο, ρουφώντας κι αυτόν τον ιδρώτα χιλιάδων ανέργων, με την υπόσχεση να τους βρει δουλιά.

Οι καταγγελίες είναι αμέτρητες, ανεξάρτητα, αν, λόγω των γνωστών αιτιών, δε δημοσιοποιούνται. Σε κάθε γωνιά του Πειραιά, έχει φυτρώσει μεσιτικό γραφείο. "Ο κόσμος το έχει τούμπανο και οι αρμόδιες αρχές κρυφό καμάρι".

Πρόκειται, βέβαια, για χρόνιο πρόβλημα, που, στις μέρες μας, οξύνεται, όπως οξύνεται πάντα σε περιόδους που η ανεργία αυξάνει και η ανασφάλεια αγκαλιάζει μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων. Τα αίτια του προβλήματος αυτού βρίσκονται στο ίδιο το καθεστώς της εφοπλιστικής ασυδοσίας και της αντιναυτεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, που πεισματικά αρνείται να πάρει μέτρα για την προστασία των ανέργων και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Το πρόβλημα, στην ουσία του, εκφράζει τη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος στην πιο ακραία του μορφή, τον παρασιτισμό και τη σήψη του. Είναι φαινόμενο ντροπής!

****

Το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), που έχει κατά το νόμο την ευθύνη της ναυτολόγησης των ναυτεργατών, έχει καταντήσει, με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, συμπληρωματικός μηχανισμός του μεσιτικού κυκλώματος. Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία κατάγγειλαν και αντιπάλεψαν οι ναυτεργάτες, με τις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και τον αποκλεισμό του ΓΕΝΕ αυτή τη βδομάδα.

Επανειλημμένα τέθηκε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας το πρόβλημα του δουλεμπορίου. Οι ναυτεργάτες και το συνδικαλιστικό κίνημα απαίτησαν άμεσα και αυστηρά μέτρα για την καταπολέμησή του. Δήλωσαν σε όλους τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως και στον κ. Σουμάκη, ότι ο "κόμπος έχει φτάσει στο χτένι" και ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Μεσίτες, οι οποίοι πιάστηκαν στα πράσα για "μίζα" και "καταδικάστηκαν" σε επιπόλαιες ποινές, "ζουν και βασιλεύουν", συνεχίζοντας, όπως καταγγέλλουν οι άνεργοι, το έργο τους!

***

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση και το κράτος αδιαφορούν προκλητικά και ανέχονται το δουλεμπόριο, οι ναυτεργάτες παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους. Αυτό το νόημα έχουν οι κινητοποιήσεις των ημερών αυτών, ενάντια στο κύκλωμα της μεσιτείας, για το κλείσιμο των αντίστοιχων γραφείων. Η δήλωση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ότι "τον πειράζει το δουλεμπόριο", δεν έχει αντίκρισμα και εκφράζει υποκρισία, στο βαθμό που δε συνοδεύεται από χτύπημα του κυκλώματος. Τα πράγματα μιλούν από μόνα τους. Την ευθύνη της ναυτολόγησης των ναυτεργατών έχει το ΓΕΝΕ και τα σωματεία. Τα ιδιωτικά γραφεία, που σχετίζονται με τον τομέα της απασχόλησης, είναι παράνομα και πρέπει να απαγορευτεί η λειτουργία τους.

Το ΓΕΝΕ επιβάλλεται να αναδιοργανωθεί ριζικά, όπως προτείνει το συνδικαλιστικό κίνημα. Ετσι, θα αποκτήσει την αξιοπιστία του και θα ανταποκριθεί στο λόγο ίδρυσής του, λειτουργώντας σαν ο μοναδικός, αποκλειστικός, δημόσιου χαρακτήρα, φορέας για τη ναυτολόγηση των ναυτεργατών.

***

Εχει σημασία να τονιστεί η προκλητική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στη χτεσινή κινητοποίηση των ανέργων. Οι ναυτεργάτες περιφρουρούν τους αγώνες τους. Τι υπερασπίζουν, αλήθεια, οι αστυνομικές δυνάμεις; Είναι καθαρό ότι, για άλλη μια φορά, ο κατασταλτικός μηχανισμός, με κυβερνητικές εντολές, τάσσεται στην υπηρεσία της παρανομίας και της διαφύλαξης των άνομων συμφερόντων, που συνδέονται με τη συνέχιση της δράσης του δουλεμπορικού κυκλώματος.

"Η τρομοκρατία δε θα περάσει"! Αυτό διατράνωσαν οι ναυτεργάτες με αποφασιστικό τρόπο και αυτό πρέπει να μετρήσει καλά η κυβέρνηση, τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει προειδοποιήσει, από καιρό πριν, ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής και ο μαζικός διωγμός των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία διαμορφώνει τραγικές συνθήκες στο λιμάνι του Πειραιά και οι χιλιάδες εργαζόμενοι στη θάλασσα θα αντιπαλέψουν με κάθε μορφή πάλης, αυτή την κατάσταση. Πρώτα απ' όλα, επιβάλλεται να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να χτυπηθεί η εφοπλιστική ασυδοσία. Δεύτερον, επιβάλλεται να ματαιωθούν τα μέτρα που ετοιμάζουν κυβέρνηση και εφοπλιστές για την παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων και τον ανεξέλεγκτο αφελληνισμό.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ έχει αναλάβει τεράστιες ευθύνες. Η τακτική της προκαλεί την οργή των ναυτεργατών. Οι αγώνες συνεχίζονται και θα κλιμακωθούν, όσο η πολιτική της κυβέρνησης θα ρίχνει τους χιλιάδες ναυτεργάτες στην ανεργία, στην εξαθλίωση και τα "νύχια" των μεσιτών.

Γιώργος ΜΑΡΙΝΟΣ

Το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, που έχει κατά το νόμο την ευθύνη ναυτολόγησης των ναυτεργατών, έχει καταντήσει συμπληρωματικός μηχανισμός του μεσιτικού κυκλώματος

χερακια

"ΕΔΩ ΚΑΙ 30 χρόνια οι ΗΠΑ έχουν κηρύξει έναν αμείλικτο οικονομικό και βιολογικό πόλεμο ενάντια στην Κούβα... ". Αυτά τόνισε ο Ρ. Ροντρίγκεζ, στέλεχος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών μιλώντας σε εκδήλωσηπου διοργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος στη Θεσσαλονίκη (σελίδα 6).ΤΟ ΛΙΚΝΟ της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης διάλεξε ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν για να ξεκινήσει νέα επίθεση κατά της μνήμης του ηγέτη του προλεταριάτου και του σοβιετικού κράτους Β. Ι. Λένιν (σελίδα 10).

ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, προκάλεσε απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου να επιβάλει μείωση των αναρρωτικών αδειών, επιρρίπτοντας ευθύνες στους ίδιους τους εργαζόμενους για τη δυσλειτουργία του! (σελίδα 12).

ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ 46 εργαζομένων της "Πειραϊκής - Πατραϊκής", ανακοίνωσε χτες η εκκαθαρίστρια εταιρία ETBA FINANCE, ενώ πριν λίγες μέρες απέλυσε άλλους 9 απ' τα επαρχιακά γραφεία... (σελίδα 13).

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ εκλογές για νέα διοίκηση στον ΕΔΟΕΑΠ, για την επόμενη τριετία 1997 - 2000, προχωρούν την Τρίτη 10 Ιούνη οι δημοσιογράφοι της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜ - Θ και το προσωπικό των αντίστοιχων Ενώσεων Προσωπικού των εφημερίδων (σελίδες 14 - 15).

Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ είναι μια θάλασσα ουσιαστικά κλειστή, ευπαθής και απειλούμενη. Οι περιβαλλοντικές πιέσεις που δέχεται, τόσο ο βυθός της, όσο και τα παράλια, είναι τεράστιες... (σελίδα 20).

"ΟΙ ΒΑΘΥΤΕΡΕΣ αιτίες των προβλημάτων των αρχιτεκτόνων, της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας είναι κατά βάση πολιτικές". Αυτό επισημαίνει το "Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων", στο ψηφοδέλτιο του οποίου συμμετέχουν και οι κομμουνιστές ενόψει των εκλογών του Συλλόγου, που διεξάγονται αύριο σε 40 πόλεις της χώρας (σελίδα 28).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ