ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούνη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΠΟ
Στου ... κασίδη το κεφάλι

Και εξειδίκευση, ιδιωτικού δικαίου, επί των μνημείων μας

Ο τομέας της συντήρησης, αποκατάστασης, αναστήλωσης μνημείων μοιάζει να προσφέρει γόνιμο έδαφος για την εμπλοκή ιδιωτών. Μετά τη σαφή δυνατότητα που παρέχεται, μέσω του Πολυνομοσχεδίου του ΥΠΠΟ, στην Ανώνυμη Εταιρεία "για την προβολή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς" να αναθέτει, εμμέσως πλην σαφώς,ακόμα και έργα αποκατάστασης σε ιδιώτες,έρχεται ένα ακόμα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με ασαφή προς το παρόν χαρακτηριστικά και σκοπούς.

Η επωνυμία του είναι Κέντρο Επαγγελματικής Εξειδίκευσης στη Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων.Η ίδρυσή του είχε συζητηθεί, στο παρελθόν, τόσο στο πλαίσιο του Οργανισμού του ΥΠΠΟ όσο και στο πλαίσιο του αρχαιολογικού νόμου, αλλά ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Το εν λόγω Κέντρο φέρεται ότι θα έχει ως σκοπό την "εξειδίκευση αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών, προερχόμενων από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό,σε θέματα συντήρησης, στερέωσης, αποκατάστασης, αναστήλωσης και εν γένει προστασίας μνημείων, καθώς και η προώθηση της επιστημονικής έρευνας στους παραπάνω τομείς".Ωστόσο, σημαντικοί όροι της λειτουργίας του θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα, όπως: "Ο τρόπος εποπτείας του Κέντρου, τα μέσα επίτευξης του σκοπού. Τα προσόντα, ο αριθμός, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των μετεκπαιδευομένων. Η διάρκεια και το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών. Ο χορηγούμενος τίτλος σπουδών. Τα όργανα διοίκησης και οι αρμοδιότητές τους. Ο αριθμός και τα απαιτούμενα προσόντα του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού και οι οικονομικοί πόροι".

Ετσι παραμένουν ως ερωτήματα: πόσες και ποιες θα είναι οι δυνατότητες του Κέντρου, τώρα ή στο μέλλον (με αλληλοαναιρούμενα πιθανώς ΠΔ), να εμπλέκει ιδιωτικές μελετητικές ή εργοληπτικές εταιρίες σε έργα που αφορούν στα μνημεία; Μήπως, τελικά, γίνει απλώς το εφαλτήριο και με το άλλοθι του"τίτλου σπουδών";

Μουσική και χορός
  • Με την "Οδύσσεια" του Νίκου Καζαντζάκη σε μουσική του Μάνου Μουντάκη ξεκινούν αύριο, Κυριακή (11πμ), οι φετινές "Κυριακάτικες Μουσικές Συναντήσεις" του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ στον Εθνικό Κήπο (είσοδος ελεύθερη, από Λ. Αμαλίας). Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από το Τρίτο Πρόγραμμα.
  • "Τραγούδι για παιδιά" είναι το θέμα της ημερίδας, που θα πραγματοποιήσει η Πολιτιστική Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,αύριο (10πμ), στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Εισηγητές θα είναι οι Ν. Μαυρουδής, Κ. Μόσχος, Γ. Τσιαμούλης κ. ά. Στην ημερίδα συμμετέχει το Α Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ενώ κατά τη διάρκειά της θ' ακουστούν τραγούδια από παιδιά.
  • Με συναυλία του Μανώλη Ρασούλη απόψε στις 9, στη Μάνδρα (πλ. Χατζημήτρου), συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις "Μνήμη Αλώσεως". Ολοκληρώνονται αύριο με συναυλία των Κώστα Μακεδόνα, Αναστασίας Μουτσάτσου, Παντελή Θαλασσινού στη Ν. Πέραμο (Μ. Πεύκο), στο πλαίσιο της οποίας ο νομάρχης Δ. Αττικής Π. Παπαπέτρου θα τιμήσει με ειδικό βραβείο τον παγκόσμιο πρωταθλητή στα 60 μέτρα κλειστού στίβου, Χάρη Παπαδιά.
  • Σήμερα, (8μμ), στο Αθλητικό Κέντρο Τερψιθέας (Αγ. Νεκταρίου και Τενέδου) θα πραγματοποιηθεί Πανόραμα Παραδοσιακών Χορών, ολοκληρώνοντας τις μαθητικές πολιτιστικές εκδηλώσεις "Πολύτοπο 1997", που διοργανώνει ο Δήμος Γλυφάδας σε συνεργασία με το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου και την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Οι μαθητές των σχολείων της Γλυφάδας θα χορέψουν με τη συνοδεία ορχήστρας Δημοτικής Μουσικής.
  • Συνθέσεις των Καρυωτάκη, Ευαγγελάτου, Παλλάντιου, Μητρόπουλου, Σκαλκώτα, Γεωργιάδη, Παπαϊωάννου και άλλων Ελλήνων μουσουργών με έργα για πιάνο, τραγούδι, κιθάρα, βιολί και μουσική δωματίου θα παρουσιαστούν στις δύο συναυλίες, που διοργανώνει (10,11/6, 8μμ) η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών,σε συνεργασία με το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Οι συναυλίες, με ελεύθερη είσοδο, θα γίνουν στο Ινστιτούτο "Γκαίτε" (Ομήρου 14-16). Συμμετέχουν καθηγητές και απόφοιτοι σολίστες του Ελληνικού Ωδείου.
  • Συναυλία - αφιέρωμα στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη διοργανώνει το ΤΕΙ Αθήνας, στο μεγάλο αμφιθέατρο του ιδρύματος, στις 11/6 (7μμ). Συμμετέχουν η Χορωδία και η Ορχήστρα του ΤΕΙ, σε διεύθυνση του Π. Τσουκνίδα.
  • Στα πλαίσια της Εκθεσης Βιβλίου Πειραιά,που παρουσιάζει στο Πασαλιμάνι ο Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών και Εκδοτών Πειραιά,αύριο (8μμ) θα παρουσιαστεί πρόγραμμα παραδοσιακών τραγουδιών και φορεσιών από Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία, Ηπειρο, Κρήτη, νησιά του Αιγαίο και τον Πόντο. Συμμετέχουν χορευτικές ομάδες του Ηπειρώτικου Συνδέσμου Πειραιά, του Κέντρου Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού, του Κέντρου Κρητικών Χορών και Μουσικής Παράδοσης και η παραδοσιακή ορχήστρα του Βασίλη Σκαλιώτη.Την επιμέλεια του προγράμματος έχει ο δρ. Κώστας Σαχινίδης.
  • Στο "Κατράκειο Θέατρο" σήμερα και αύριο (8.30μμ) ο Δήμος Νίκαιας παρουσιάζει πάνω από 1.200 μαθητές των δημοτικών σχολείων Νίκαιας, με πρόγραμμα δημοτικών χορών.
Για την Ταινιοθήκη
  • Την ανησυχία του για την τύχη της Ταινιοθήκης της Ελλάδας εκφράζει με επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εξαρχείων Νεάπολης "Η γειτονιά" και ζητά να χαρακτηριστεί διατηρητέα η χρήση του Μεγάρου Δεληγιώργη, όπου στεγάζεται η Ταινιοθήκη, ώστε να μη χαθεί ένα ακόμη ζωντανό κομμάτι της πολιτιστικής μας ιστορίας. "Αντισταθείτε στη λογική του "όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται", που φαίνεται να κυριαρχεί παντού, στις μέρες μας", καταλήγει η επιστολή.

Το μέγα βραβείο του "Χρυσού Ιππότη" κέρδισε ο σκηνοθέτης Βασίλης Μάρος με την ταινία "Μετέωρα, οι κατακόμβες του ουρανού",στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ της Ορθοδοξίας, που διεξήχθη στη Μόσχα στις 24/5-5/6 και στο οποίο παρουσιάστηκαν 140 ταινίες από 20 χώρες. Ο σκηνοθέτης τιμήθηκε επίσης με ένα ακόμη βραβείο, στο πλαίσιο του γιορτασμού για τα 850 χρόνια από την ίδρυση της Μόσχας, για την πολυετή προσφορά του στον κινηματογράφο της χώρας μας και παγκοσμίως.

Διήμερο αφιερωμένο στο περιβάλλον οργανώνει, σήμερα και αύριο, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.Την πρώτη μέρα (12μ έως 6μμ) θα πραγματοποιηθεί στο Γκάζι (Πειραιώς 100) παζάρι με τίτλο "Μην το πετάξεις, κάποιος το χρειάζεται".Η εκδήλωση πλαισιώνεται από μουσική, λαχειοφόρο αγορά, κυλικείο, επιδείξεις και πολλές εκπλήξεις. Αύριο, το αφιέρωμα στο περιβάλλον περιλαμβάνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα (10πμ έως 6μμ) και θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Μουσείου (Κυδαθηναίων 14).

Εκδήλωση αφιερωμένη στον ποιητή Εκτορα Κακναβάτο οργανώνει, στις 11 Ιουνίου (9μμ), στο θέατρο "Αυλαία" της Θεσσαλονίκης, το λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό περιοδικό "Εντευκτήριο",σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.Για τον ποιητή θα μιλήσουν ο επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, Ξενοφών Κοκόλης και η ποιήτρια, Ελένη Μερκενίδου,ενώ ο ίδιος ο Ε. Κακναβάτος θα διαβάσει ποιήματά του.

Μνήμη Ρήγα Φεραίου

Ο Σύλλογος Βελεστινιωτών Αθηνών, σε συνεργασία με την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλών, την Ομοσπονδία Συλλόγων Μαγνησιωτών Αττικής και την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης "Φερών - Βελεστίνου - Ρήγα", οργανώνουν αύριο εκδήλωση για την επέτειο από το μαρτυρικό θάνατο του εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή και των εφτά συντρόφων του (Ευστράτιος Αργέντης, Αντώνιος Κορωνιός, Δημήτριος Νικολίδης, Θεοχάρης Γ. Τουρούντζιας, Ιωάννης Καρατζάς, Ιωάννης Εμμανουήλ, Παναγιώτης Εμμανουήλ). Στις 9.45πμ θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής (Ακαδημίας) και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ρήγα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και χαιρετισμοί.

Χορός σε "Τρία Τέταρτα"

"Τρία τέταρτα" ονομάζεται ο κύκλος παραστάσεων της Εταιρείας Ορχηστικής Τέχνης "Χορευτές",που ξεκίνησε, χτες, στο "Εργοστάσιο" (Λεωφ. Βουλιαγμένης 268). Τα τέσσερα μέρη της παραγωγής αποτελούν οι χορογραφίες: "Το κορίτσι που ήθελε να γίνει βουνό" της Μαρίας Ανθυμίδου, "Θυμάσαι στο δρόμο;" της Αλίκης Καζούρη, "Σλάλομ" του Μιχάλη Ναλμπάντη και "Πυθαγόρειο Θεώρημα" του Τζέρεμι Νέλσον. Τη μουσική συνέθεσε ο Πλάτων Ανδριτσάκης και ο Μιχάλης Λαπιδάκης έκανε τη μουσική επιμέλεια. Τα σκηνικά είναι του Βασίλη Μπούτου,τα κοστούμια των "Ντεζ Ομ" και του Κώστα Βελινόπουλου,οι φωτισμοί του Παντελή Πετράκη.

Χορεύουν οι: Μαρία Ενθυμίδου, Ευρυδίκη Βλάσση, Ιωάννα Γιολδάση, Νίκος Δούλος, Αλίκη Καζούρη, Μιχάλης Ναλμπάντης, Βικτώρια Νούμπα, Ουρανία Παπαϊωάννου και Λουκία Τζάρα.

Οι παραστάσεις (9.30μμ) θα δίνονται μέχρι 23 Ιουνίου,εκτός από τις 14 και 16/6.

Οι "Χορευτές", συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της "Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας", θα εμφανιστούν στις 17 και 18 του Σεπτέμβρη στο "Θέατρο Δάσους",δίνοντας παγκόσμια πρεμιέρα του έργου "Θέα στο χάος",στο οποίο συμμετέχουν η ομάδα του Ιταλού Εντζο Κόζιμι, του Ισπανού Βσέντε Σάεθ και ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία διερευνά τη δυνατότητα χρησιμοποίησης χαοτικών επιδράσεων στη χορευτική κίνηση. Το έργο αυτό, μετά τη Θεσσαλονίκη, θα παρουσιαστεί στην Ιταλία και την Ισπανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ