ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια φλογερή μορφή

Το είχαμε γράψει και στο φύλλο της περασμένης Κυριακής ότι η "Ιωάννα της Λωραίνης - μάχες" του Ζακ Ριβέτ, που θα παρουσιάσει σήμερα η ΕΤ-2, στις 00.30, είναι, ίσως, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες όλης της βδομάδας. Η Ιωάννα, που ενέπνευσε ποιητές, λογοτέχνες, γλύπτες και ζωγράφους, δεν άφησε αδιάφορους τους σκηνοθέτες, που την εμφάνισαν κατά καιρούς στην οθόνη, σχεδόν πάντα με επιτυχία. Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει τη γοητεία της Ιωάννας της Λωραίνης του Ροσελίνι; Ποιος θα μπορούσε να βγάλει από την καρδιά του το γοητευτικό χαμόγελο της Ινγκριντ Μπέργκμαν; Κανείς. Η"σημερινή" Ιωάννα, η "κόρη του λαού", που προδόθηκε από τον βασιλιά της και πέθανε για την πατρίδα της, με θάνατο μαρτυρικό και εφιαλτικό, διαφέρει σε κάτι από τις προηγούμενες. Είναι πιο προσιτή, πιο ανθρώπινη και λιγότερο αγία. Εχει πρόσωπο αγγελικό, είναι κουρεμένη σαν αγόρι, έχει ένα εφηβικό σώμα, που καλύπτεται από μια φαρδιά ανδρική πανοπλία, και έχει μια μεγάλη, φλογερή, γενναία, γυναικεία καρδιά. Μπορεί να είναι μια μαρτυρική παρθένα, μια αθώα βοσκοπούλα, που ακούει "φωνές" και οδηγεί τα στρατεύματα της στη νίκη, δεν παύει, όμως, να είναι μια ανθρώπινη ύπαρξη που θα φύγει από τη ζωή στα 19 της χρόνια, εντελώς άδικα. Διότι η Ιωάννα της Λωραίνης είναι πιστή στις ιδέες, δεν τις προδίδει, προτιμά να προδοθεί από τους ταπεινούς "ευγενείς". Είναι μεν ιδεόπληκτη, αλλά πεθαίνει από ανθρωποπληξία!

Από την ΕΤ-3 στη 01.00 "Κάμπινγκ" του Φράνκο Τζεφιρέλι. Μια ενδιαφέρουσα ταινία του Ιταλού σκηνοθέτη, που αφηγείται την ιστορία δυο νεαρών παιδιών, που αποφασίζουν να περάσουν τις διακοπές τους μαζί. Η μητέρα του κοριτσιού συμφωνεί, υπό τον όρο να πάρουν μαζί τους και το μικρό της γιο. Το ζευγάρι δε δείχνει να πτοείται. Ζουν τις καλύτερες στιγμές τους, παρά τη συνοδεία του μικρού άτακτου συντρόφου τους... Μια ευχάριστη, δροσερή, κοινωνική ταινία, που βλέπεται ευχάριστα. Με τον Νίνο Μανφρέντι.

Αφιέρωμα στον Μάνο

Η ΕΤ-2 τιμά τη μνήμη του αλησμόνητου συνθέτη Μάνου Χατζηδάκι με τέσσερις εκπομπές αφιερώματα, που θα προβληθούν το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιούνη, με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατό του. Το Σάββατο στις 22.00 ένα ωριαίο μουσικό πρόγραμμα που επιμελήθηκε ο πιανίστας Ανδρέας Ζυμβραγουδάκης, με τίτλο: "Στις γειτονιές του Μάνου",που περιλαμβάνει μπαλάντες και λαϊκά τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκι. Τραγουδούν οι: Δημ. Ντάσιας, Δήμητρα Φωτοπούλου και Νίκος Δασκαλάκης. Σκηνοθεσία: Γιώργος Παναγιωτόπουλος.
Την Κυριακή στις 21.15 θα προβληθεί ένα ειδικό αφιέρωμα του Αρη Μαλανδράκη με τίτλο: "Τα τραγούδια της οθόνης", στο οποίο περιλαμβάνονται αποσπάσματα από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο με γνωστούς πρωταγωνιστές και τραγουδιστές, που ερμηνεύουν μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες του Μάνου Χατζηδάκι. Σκηνοθετική επιμέλεια Μένης Θεοδωρίδης.

Επίσης, την

Κυριακή
στις 22.30, το μουσικό συγκρότημα "Κέλσος" ερμηνεύει έξι τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκι διασκευασμένα με παλιά όργανα (φλάουτα με ράμφος, θεόρβη, βιόλα ντα γκάμπα). Το πρόγραμμα, με τίτλο "Σαν παλιά μουσική", επιμελείται ο Νίκος Νικολαϊδης. Σκηνοθεσία Γιώργος Παναγιωτόπουλος. Τέλος, και πάλι την
Κυριακή
στις 23.30 προβάλλεται ένα 45λεπτο πρόγραμμα με τίτλο: "Εγώ είμαι ένα σύννεφο, και συ είσαι ένας καημός", που επιμελήθηκαν δυο φίλοι και συνεργάτες του Μάνου Χατζηδάκι. Ο Γιώργος Κουρουπός και Σπύρος Σακκάς, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν τον κύκλο των έξι τραγουδιών για πιάνο και φωνή σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση. Τα τραγούδια του έρωτα και του θανάτου που χάθηκε με κείμενα της Ειρήνης Λεβίδη, γίνονται εικόνες για να μας θυμίσουν τον βαθιά ευαίσθητο και ερωτικό Μάνο Χατζηδάκι. Σκηνοθεσία Θάνος Χρυσοβέργης.

06.00 - 08.00 ΕΝΟΨΕΙ ...των γεγονότων και των εξελίξεων μιας μέρας που ξεκινάει και πρέπει να ξέρετε τι σας περιμένει. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ και η ανασκόπηση του πρωινού Τύπου, με τη "σφραγίδα" του "902 Αριστερά στα FM". Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Χατζηγεωργίου.

08.00 - 10.00 ΕΞΑΙΤΙΑΣ Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου.

10.00 - 11.00 ΕΝΤΕΧΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

11.00 - 12.00 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΣ

12.00 - 13.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

13.00 - 14.00 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Μια εκπομπή, που ενημερώνει για τις διεθνείς εξελίξεις και τα εξωτερικά μας θέματα. Επιμέλεια - παρουσίαση Αννα Μπαλλή.

14.00 - 16.00 ΜΕ ΑΠΟΨΗ Η διαδρομή του "902" στα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, με τους ρεπόρτερς και τους ανταποκριτές του σταθμού μας. Επιμέλεια παρουσίαση Μάρω Φωτάκη.

16.00 - 17.00 ΣΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ Μουσική και τραγούδια απ' τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο. Με τον Δ. Κουτζανίδη.

17.00 - 18.00 ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ Ελληνικοί μουσικοί δρόμοι που άγγιξαν τις ψυχές μας. Με τον Γιάννη Σταύρου.

18.00 - 20.00 ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΕΤΕΡΙΖΙ Μια αιχμηρή δημοσιογραφική εκπομπή με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Χαλιβελάκη.

20.00 - 20.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 8

20.30 - 22.00 ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ Η ζωή και το έργο δημιουργών και ερμηνευτών που σφραγίζουν την ελληνική και παγκόσμια μουσική σκηνή. Επιμέλεια - παρουσίαση Κική Τσαμπή.

22.00 - 23.00 ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΙ ΝΤΑΛΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΑ ΜΕΡΑΚΙΑ Μια περιπλάνηση στα σοκάκια του ρεμπέτικου, αναζητώντας τους δεσμούς του χτες με το αύριο. Με τον Χρήστο Σκαρόπουλο.

23.00 - 24.00 Η ΣΤΡΑΒΟΣ ΕΙΝ' Ο ΓΙΑΛΟΣ Η ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ Η κοινωνική λειτουργία του λαϊκού τραγουδιού. Το ζήτημα: ή εμείς τα κάνουμε σωστά ή κάποιοι μας τα λένε λάθος! Επιμέλεια - παρουσίαση Ακης Ρούσος.

24.00 - 01.00 ALTER EGO Αναζητήσεις στο χώρο της JAZZ. Επιμέλεια Δ. Καλαφατιάδης.

01.00 - 02.00 60's - 70's PL Δύο δεκαετίες ROCK. Επιλογές που χαρακτήρισαν την πορεία μιας μουσικής σκηνής, απ' την εμφάνισή της, μέχρι τις παρυφές της αναπόφευκτης παρακμής της. Επιμέλεια Δημήτρης Κουτζανίδης.

02.00 - 03.00 ΣΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ Μουσική και τραγούδια απ' τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο. Με τον Δ. Κουτζανίδη.

03.00 - 04.00 AMERICA LATINA Μελωδίες και ...ρυθμοί της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και των νησιών της θάλασσας της Καραϊβικής. Επιμέλεια Δ. Κουτζανίδης.

04.00 - 06.00 ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ "902"

Εκπληκτική μέρα

Η "μουσική καλημέρα" του Τρίτου Προγράμματος δίνει ένα "μελωδικό" κουράγιο στον ακροατή και τον οπλίζει με δύναμη και αντοχή, για να αντιμετωπίσει την ηχορύπανση της υπόλοιπης ημέρας. Ετσι, σήμερα στις 7.00 η εκπομπή αρχίζει με τα εξής έργα: Αντρέ Καμπρά: "Τονκρέτι", σουίτα. Ροσίνι: "Τονκρέτι" εισαγωγή. Μότσαρτ: άρια: "Η εικόνα της εκπληκτικά ωραίας" από την όπερα "Μαγεμένος Αυλός". Οφενμπαχ: "Μαγεμένος αυλός", εισαγωγή. Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ: "Το τρίτο μέρος από το κοντσέρτο για φαγκότο και ορχήστρα από τις παραλλαγές σε ένα θέμα". Παγκανίνι:"Καντάμπιλε". Ραχμάνινοφ: "18 πάλε". Βιενόφσκι: "μια μελωδία". Γκουνό: "Πένθιμο εμβατήριο για μια μαριονέτα". Κουρτ Βάιλ: Σουίτα από την"Οπερα της πεντάρας".

  • Τη μοναδική τεχνική κατασκευής χειροποίητων πιθαριών θα παρουσιάσει σήμερα στις 10.00 η ΕΤ-1 από την εκπομπή "Οι δημοσιογράφοι προτείνουν".Η Ειρήνη Βασάλου, που έχει την επιμέλεια αυτής της εκπομπής, κατέγραψε με την κάμερα όλη τη διαδικασία κατασκευής παραδοσιακών χειροποίητων πιθαριών. Η διαδικασία των χειροποίητων κατασκευών ξαναστήθηκε από το Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής στην Κορώνη, βασισμένη στις έρευνες της ιδρύτριάς του, Μπέττυς Ψαρροπούλου.

Από την ταινία "Κάμπινγκ", που παρουσιάζει η ΕΤ-3 στη 01.00



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ