ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ
Ο αγώνας συνεχίζεται
  • ΠΑΣΟΚ και ΝΔ "κύρωσαν" χτες στη Βουλή τη συνθήκη, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Συνεπικουρία του ΣΥΝ στη συνταγματική παραβίαση
  • Ογδόντα βουλευτές απ' όλα τα κόμματα καταψήφισαν
  • Το θέμα δεν κλείνει, ο αγώνας συνεχίζεται για τη μη εφαρμογή της συνθήκης, υπογραμμίζει το ΚΚΕ

Με σαφή παραβίαση του Συντάγματος και συνεπώς με αμφισβητούμενη πλειοψηφία, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κύρωσαν χτες στη Βουλή την περιβόητη Συνθήκη Σένγκεν, συνεπικουρούμενοι στη συνταγματική παραβίαση και από το Συνασπισμό.

Αναλυτικότερα το θέμα έχει ως εξής: Πριν τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για την κύρωση της συνθήκης - που είχε ζητηθεί, από προχτές, από βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης - το ΚΚΕ ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη η συγκεκριμένη ψηφοφορία να διεξαχθεί σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 3 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι οι νόμοι που οδηγούν σε περιορισμούς της εθνικής μας κυριαρχίας πρέπει να έχουν την έγκριση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών. Η επιστολή αυτή του ΚΚΕ, που υπογράφεται από τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Στρ. Κόρακα - ο οποίος και την παρουσίασε στο Σώμα - έχει ως εξής:

Η επιστολή του ΚΚΕ

"Κύριε πρόεδρε,

Πέρα από το γεγονός ότι η Συνθήκη του Σένγκεν προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και έρχεται σε αντίθεση με τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που τα προστατεύουν, θέλουμε, ενόψει της ονομαστικής ψηφοφορίας, να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 3 του Συντάγματος, η Ελλάδα μπορεί με νόμο να προβεί σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής της κυριαρχίας μόνο εάν ο νόμος αυτός ψηφιστεί από 151 βουλευτές (απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών).

Είναι προφανές ότι με το νομοσχέδιο κύρωσης της Συνθήκης Σένγκεν τίθενται περιορισμοί στην άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Συγκεκριμένα:

α) Με τις διατάξεις που αφορούν την καθιέρωση ενιαίου συστήματος θεώρησης εισόδου σε όλες τις χώρες του Σένγκεν.

β) Με τις διατάξεις που αφορούν την ενιαία διαδικασία παροχής ασύλου και μάλιστα κατά τρόπο αντίθετο με τη Συνθήκη της Γενεύης του 1951 και την παρ. 2, εδάφιο β, του άρθρου 5 του Συντάγματος της Ελλάδας για τους πολιτικούς πρόσφυγες ("απαγορεύεται η έκδοση αλλοδαπού που διώκεται για τη δράση του υπέρ της ελευθερίας"), αλλά και των προβλέψεων της Υπάτης Αρμοστίας του ΟΗΕ σχετικά με το θέμα αυτό.

γ) Με τις διατάξεις που δίνουν το δικαίωμα εισβολής ξένων αστυνομικών αρχών εντός των ορίων της Ελληνικής Επικράτειας για τη σύλληψη ακόμα και ατόμων που θεωρούν ότι "προτίθενται να διαπράξουν αξιόποινη πράξη".

δ) Με τις διατάξεις για τη δικαστική συνδρομή και την έκδοση.

Σημειώνουμε ότι πολλές από τις παραπάνω επισημάνσεις μας περιέχονται και στο από 11/7/94 έγγραφο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κουβελάκη προς το υπουργείο Εξωτερικών.

Συνεπώς, για να κυρωθεί η παραπάνω συνθήκη, πρέπει κατά την επικείμενη ονομαστική ψηφοφορία να ψηφίσουν υπέρ αυτής τουλάχιστον 151 βουλευτές, όπως προβλέπει η παρ. 3 του άρθρου 28 του Συντάγματος".

Αντίθετοι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΝ

Στηριγμένοι στην κοινοβουλευτική τους δύναμη - στο γεγονός δηλαδή ότι είχαν και το μαχαίρι και το πεπόνι - κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη σιωπηλή συνεπικουρία του ΣΥΝ, απέρριψαν με προκλητικό τρόπο το αίτημα του ΚΚΕ, καταφεύγοντας σε επιχειρήματα - αφορισμούς.

"Δεν υπάρχει - ισχυρίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγ. Γιαννόπουλος - ούτε προσβολή της εθνικής κυριαρχίας, ούτε μείωση των δικαιωμάτων, ούτε προσβολή του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας. Αλίμονο δηλαδή αν κάθε συνθήκη που έρχεται εδώ πέρα, θέλει και την απόλυτη οπωσδήποτε πλειοψηφία για την επικύρωση εκ μέρους όλων των κομμάτων της Βουλής. Δεν υπάρχει θέμα και απορρίπτονται όλα όσα ο κ. Κόρακας ανέφερε". Οταν δε, ο Στρ. Κόρακας θύμισε ότι για το θέμα έχει αποφανθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέφυγε στη γνωστή διάλεκτο του πεζοδρομίου, την οποία ευχερώς χρησιμοποιεί για να βγει από κάθε δύσκολη θέση. "Εγώ - είπε - διατέλεσα πρόεδρος του ΔΣΑ και προσβάλλει το δικηγορικό σώμα. Το είπε ο Ρουπακιώτης, σπουδαία τα λάχανα, ο γενικός γραμματέας της συγκυβέρνησης της προδοσίας του λαϊκού κινήματος".

Με τη γνώμη - αφορισμό του Ευάγ. Γιαννόπουλου ότι δεν ετίθετο θέμα εφαρμογής του άρθρου 28 παρ. 3 για τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας τάχθηκαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σ. Τσιτουρίδης και ο αντίστοιχος του ΠΑΣΟΚ Φ. Ιωαννίδης. Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος όμως περί άλλα τυρβάζει. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε δήλωση του εκ Γερμανίας αδελφού του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις δημοκρατικής προστασίας από την εφαρμογή της Σένγκεν.

Αντίθετα με τους παραπάνω, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας τάχθηκε υπέρ της θέσης του ΚΚΕ.

Μετά τις προαναφερόμενες παρεμβάσεις η Βουλή απέρριψε τη θέση του ΚΚΕ διά της εγέρσεως των βουλευτών. Εγέρθηκαν - και συνεπώς τάχθηκαν υπέρ της θέσης του Κόμματος - οι βουλευτές του, οι βουλευτές του ΔΗΚΚΙ και ορισμένοι βουλευτές από τη ΝΔ. Αντιθέτως σ' αυτούς που δεν εγέρθηκαν και τάχθηκαν εναντίον, ήταν - πέραν των άλλων - οι βουλευτές του ΣΥΝ, παρόλο που το κόμμα τους έχει ταχθεί κατά της συνθήκης. Ετσι έδωσαν χείρα βοηθείας στη διάπραξη της συνταγματικής παραβίασης και νομιμοποίησαν το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας που καθιστά πλέον τη Σύμβαση του Σένγκεν νόμο του κράτους προς άμεση εφαρμογή.

Η ονομαστική ψηφοφορία

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η ονομαστική ψηφοφορία, στην οποία πήραν μέρος 222 βουλευτές. Υπέρ της κύρωσης της συνθήκης ψήφισαν 142 (114 από το ΠΑΣΟΚ και 28 από τη ΝΔ). Κατά ψήφισαν 80 (53 από τη ΝΔ, 4 από το ΠΑΣΟΚ και 23 από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ και τον ΣΥΝ).

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 78 βουλευτές. (Από το ΠΑΣΟΚ 44, εκ των οποίων 10 υπουργοί, 5 υφυπουργοί και ο πρωθυπουργός. Από τη ΝΔ 27 και 7 από τα τρία μικρότερα κόμματα). Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί απόντες βουλευτές από τα δύο μεγάλα κόμματα απουσίαζαν εσκεμμένα, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους με τη συνθήκη και αποφεύγοντας ταυτόχρονα να έρθουν σε σύγκρουση με την κομματική τους γραμμή.

Εχει αξία να δούμε ποιοι βουλευτές από τα δυο μεγάλα κόμματα καταψήφισαν τη συνθήκη.

Από το ΠΑΣΟΚ την καταψήφισαν οι: Ε. Ανουσάκη, Χρ. Κηπουρός, Στ. Παπαθεμελής και Π. Παρασκευόπουλος.

Από τη ΝΔ οι: Βουλγαράκης, Ανδρεουλάκος, Καρατζαφέρης, Καμμένος, Πολύδωρας, Κασσίμης, Γιακουμάτος, Καραγκούνης, Αλεξόπουλος, Τατούλης, Καραμπίνας, Κατσίκης, Σταύρου, Νικολόπουλος, Σπηλιωτόπουλος, Στ. Παπαδόπουλος, Καραμάριος, Λυμπεραλίδης, Δημοσχάκης, Λ. Παπαγεωργόπουλος, Α. Παναγιωτόπουλος, Κορκολόπουλος, Βεζδρεβάνης, Ψωμιάδης, Β. Παπαγεωργόπουλος, Ορφανός, Ρεγκούζας, Πασσαλίδης, Χωμματάς, Σκανδαλάκης, Δαβάκης, Γαρουφαλιάς, Κατσαρός, Σούρλας, Λαμπρόπουλος, Παππανικολάου, Ακίφογλου, Μελάς, Καλός, Νεράτζης, Φουντουκίδου, Καρασμάνης, Βυζοβίτης, Πολύζος, Καραμηνάς, Λεονταρίδης, Στρέκας, Α. Γιαννόπουλος, Χειμάρας, Μπέλλος, Παππάς, Μαρκογιαννάκης, Βαρίνος.

ΚΚΕ: Το θέμα δεν κλείνει - ο αγώνας συνεχίζεται

"Για το ΚΚΕ το θέμα δεν έχει κλείσει και θα συνεχίσει την προσπάθειά του για τη μη εφαρμογή αυτής της συνθήκης",υπογραμμίζει με δήλωσή της, αμέσως μετά την ψηφοφορία, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ολόκληρη η δήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, την οποία υπογράφει ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Ορ. Κολοζώφ,έχει ως εξής:

"Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για την κύρωση της Συνθήκης του Σένγκεν θέτει την κυβέρνηση μπροστά σε ένα ουσιαστικό, αλλά και τυπικό - συνταγματικό πρόβλημα:

* Η αντίθεση όχι μόνο της κοινής γνώμης, αλλά και μεγάλου μέρους του Κοινοβουλίου στη Συνθήκη, που δεν εκφράστηκε μόνο με την αρνητική ψήφο 80 βουλευτών, αλλά και με την απουσία δεκάδων άλλων, βάζει σε αμφισβήτηση την ουσιαστική νομιμοποίηση της Συνθήκης.

* Ταυτόχρονα ενώ είναι προφανές ότι τίθενται περιορισμοί στην άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας και θα έπρεπε να κυρωθεί η Συνθήκη από 151 τουλάχιστον βουλευτές, το γεγονός ότι υπέρ της κύρωσης ψήφισαν μόνο 142 βάζει σε αμφισβήτηση την εγκυρότητα και την ισχύ της επικύρωσης.

Για το ΚΚΕ το θέμα δεν έχει κλείσει και θα συνεχίσει την προσπάθειά του για τη μη εφαρμογή αυτής της Συνθήκης".

Αντιδράσεις

"Σήμερα για τις γυναίκες της χώρας μας, δε φτάνουν οι νέες διακρίσεις που τις σπρώχνουν στο κοινωνικό περιθώριο, μπαίνει και η έννοια της "μαύρης" ηλεκτρονικής λίστας. Οι γυναίκες δεν έχουν περιθώρια άλλων περικοπών στις ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα" τονίζει σε χτεσινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας,που καταδικάζει τη Συμφωνία Σένγκεν.

"Η παράγραφος 1 του άρθρου 3 του Συντάγματος της χώρας μας", αναφέρει η ΟΓΕ, "αποτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή στοιχείων της ιδιωτικής ζωής των πολιτών. Η Συνθήκη Σένγκεν και μάλιστα η διατύπωση του σκοπού της, δεν αφήνει περιθώρια ότι μπορεί να είναι συμβατή με κάθε νομικό πολιτισμό. Αυταρχικό, ανεξέλεγκτο φακέλωμα του πολίτη, γνωστοποίηση των προσωπικών του δεδομένων, στοιχείων και πληροφοριών σε πλήθος μυστικές και φανερές υπηρεσίες κρατών. Η αρχειοθέτηση στοιχείων και η καταγραφή προσώπων που βαρύνονται με "υπόνοιες" δεν είναι άγνωστη πρακτική στην Ελλάδα και μάλιστα είναι ιδιαίτερα φορτισμένη αρνητικά από την επαχθή εμπειρία του παρελθόντος. Οι γυναίκες της χώρας μας έχουν πλούσια εμπειρία από το γνωστό "φακέλωμα"".

Η ΟΓΕ καταδικάζει τη συμφωνία σαν φασιστικής έμπνευσης, παραπλανητική και επικίνδυνη και καλεί τις γυναίκες να αντισταθούν και να αντιδράσουν.

  • "Η Συμφωνία της Σένγκεν που οικοδομήθηκε με πρόφαση υπαρκτά προβλήματα(τρομοκρατία - ναρκωτικά - μαφία) έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός τεράστιου ηλεκτρονικού κυκλώματος στην ΕΕ που θα καταγράψει τους πάντες και τα πάντα" αναφέρει ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης εμποροϋπαλλήλων.

"Ολοι θα είναι ένοχοι μέχρι την απόδειξη της αθώωσής τους" αναφέρει το ψήφισμα. "Θα φτιάξουν μια τεράστια λίστα ονομάτων όπου εκεί θα χωρούν όλοι, από τον εγκληματία μέχρι το συνδικαλιστή και την πολιτική απόχρωση, από τον απεργό, τον αγωνιστή εργαζόμενο έως τον κακό εργαζόμενο μέχρι και την ερωτική ζωή κάποιου ανθρώπου".

Οι εμποροϋπάλληλοι καλούν όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στο φακέλωμα, ενάντια στην περικοπή ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, ενάντια στις μαύρες λίστες αγωνιστών του λαϊκού κινήματος.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Προς αντιδραστικότερη Ευρωπαϊκή Ενωση

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντηση με τον αναπλ. ΥΠΕΞ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, συναντήθηκε χτες με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου,μετά από πρόσκλησή του, προκειμένου να ενημερωθεί για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Μετά τη συνάντηση η Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, τόνισε:

Για τη Διακυβερνητική:

"Είπαμε στον υπουργό τη δική μας πρόβλεψη ότι η Διακυβερνητική θα οδηγήσει σε μια χειρότερη και αντιδραστικότερη ΕΕ. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το ότι στην ΕΕ δεν υπάρχει κατοχύρωση των εθνικών συνόρων και προστασία μιας χώρας - μέλους όταν αυτή απειλείται από κάποια άλλη χώρα, είτε είναι μέλος είτε όχι, την ίδια ώρα που η ΕΕ προσπαθεί να ανιχνεύσει τρόπους επίλυσης κρίσεων και διαφορών μακριά ακόμα από το έδαφος της Ευρώπης. Πώς είναι δυνατόν να μην μπορεί να διασφαλίσει την οποιαδήποτε χώρα - μέλος που απειλείται από κάποια άλλη;

Τέλος, παρακολουθούμε και ενημερωθήκαμε για τις προσπάθειες που γίνονται να ενσωματωθούν στη Συνθήκη της ΕΕ το Κοινωνικό Πρωτόκολλο, ζητήματα που απασχολούν την κοινωνική πολιτική, την απασχόληση. Δεν μπορώ να πω ότι όλα αυτά τα παρακολουθούμε με εφησυχασμό. Κι αυτό για δύο λόγους: Πρώτον γιατί η ίδια η πολιτική της ΕΕ στην απασχόληση είναι πολιτική διανομής της ανεργίας και της εργασίας. Και δεύτερον, από τα Συντάγματα των χωρών - μελών και τις γενικές διακηρύξεις της ΕΕ δε λείπουν οι διακηρύξεις για ισότητα. Η πράξη όμως, είναι πολύ διαφορετική. Βεβαίως επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα, γιατί δε μας αρέσει να μιλάμε γενικά κι έξω από τις εξελίξεις, μόλις λήξουν, εάν λήξουν, οι εργασίες της Διακυβερνητικής. Τότε θα έχουμε την ευκαιρία πιο συγκεκριμένα να πούμε τις θέσεις μας".

Για τη Συνθήκη Σένγκεν:

"Η ελληνική Βουλή έδειξε ότι η καταδίκη της Συνθήκης Σένγκεν είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι περίμενε κανείς και μέσα από την ελληνική Βουλή.

Το δεύτερο θέμα που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι για μας υπάρχει πρόβλημα ισχύος αυτής της απόφασης, από τη στιγμή που έπρεπε να ισχύσει μια τέτοια επικύρωση συνθήκης με 151 βουλευτές. Δεν είναι οι 9 βουλευτές που λείπουν, ενδεχόμενα να βρεθούν οι 9 βουλευτές που να την ψηφίσουν. Είναι θέμα ουσίας, όταν έχουμε διεθνείς συμβάσεις, που διαμορφώνουν ένα καθεστώς επέμβασης, στο εσωτερικό της χώρας, ανάμειξης ή εκχώρησης δικαιωμάτων, πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον οι 151 άνθρωποι μέσα στη Βουλή που να το επικυρώνουν".

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Συνταγματικά νόμιμη η Συνθήκη Σένγκεν...

"Κατά" της επικύρωσης στις διακηρύξεις, "υπέρ" της συνταγματικότητας στη Βουλή

Αντιτάχθηκε στη Συνθήκη Σένγκεν χαρακτηρίζοντάς τη... συνταγματικά νόμιμη! Ο λόγος για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΝ, που στη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής για το θέμα καταψήφισε πρόταση του ΚΚΕ, που ανέφερε ότι η Συνθήκη δεν μπορεί να κυρωθεί με 142 θετικές ψήφους εφόσον οδηγεί "σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας". Στάση που - εμφανώς- έρχεται σε αναντιστοιχία, με τις μέχρι τώρα διακηρύξεις του κόμματος"κατά" της επικύρωσής της...

Το σκεπτικό με βάση το οποίο η ΚΟ του Συνασπισμού θεώρησε συμβατή με το Σύνταγμα την επικύρωση της Συνθήκης, σύμφωνα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Φ. Κουβέλη, είναι το ότι δε θεωρήθηκε ορθή η αφετηριακή εκτίμηση της πρότασης του ΚΚΕ για "περιορισμούς" όσον αφορά την εθνική κυριαρχία. Ο Συνασπισμός, υποστήριξε ο Φ. Κουβέλης, πρόβαλε το γεγονός πως δεν μπορεί να προχωρά η κυβέρνηση στην επικύρωση της Συνθήκης, δίχως να έχει θεσπιστεί η "ανεξάρτητη αρχή" που θα διέπει τη λειτουργία της.

Οι διακηρύξεις...

Αξίζει να επισημάνουμε ότι στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΣΥΝ, στις 4 Ιουνίου, σημειωνόταν πως η Συνθήκη Σένγκεν "περιλαμβάνει διατάξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε παραβιάσεις δικαιωμάτων των πολιτών", "ενισχύουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία", ενώ οι διατάξεις της "βρίσκονται έξω από κάθε δημοκρατικό έλεγχο, από όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Ειδικά για όσα προβλέπονται "για το άσυλο, τη διέλευση των συνόρων, τους μετανάστες, τα ναρκωτικά και την Europol" είναι ασύμβατες με τις Διεθνείς Συμβάσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Πολιτική στήριξη

Αν και η στάση του ΣΥΝ δεν είχε καθοριστικό χαρακτήρα, αφού "συνταγματική" θεώρησαν τη Συνθήκη Σένγκεν οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά συμβάλλει - πολιτικά - στην "αθώωση" του νομοθετήματος, εφόσον υποβαθμίζονται οι κίνδυνοι που εγκυμονεί για τα ατομικά δικαιώματα. Παράλληλα ενισχύει την τακτική του "προσπεράσματος" ενός ακόμη ισχυρού επιχειρήματος, όπως η συνταγματικότητα που εφάρμοσε και εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ανεξάρτητα αν η στάση που τήρησε ο Συνασπισμός, οφείλεται στην ανάγκη του για διαμόρφωση εσωκομματικών ισορροπιών, την παροχή διαπιστευτηρίων "ευρωπαϊκού προσανατολισμού", στην άρνησή του να αντιπαρατεθεί ουσιαστικά στις κυβερνητικές επιλογές, ή σε όλα μαζί ταυτόχρονα, είναι εμφανές ότι η κριτική που μπορεί να ασκήσει πλέον στη Συνθήκη Σένγκεν, αφορά επί μέρους βελτιώσεις, που δεν ανατρέπουν τις βασικές της κατευθύνσεις.

Γ. Λ.

Αριστερά και αρχές

Ο ΣΥΝ ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί την Αριστερά. Ολοι γνωρίζουν ότι Αριστερά χωρίς αρχές δεν μπορεί να υπάρξει. Γιατί, απλούστατα, πέρα από ηθικοπλασίες, και με αυστηρά πολιτικούς όρους, η αριστερή πολιτική είναι κατ' εξοχήν πολιτική αρχών. Ολοι, επίσης, γνωρίζουν ότι το "είσαι ό,τι δηλώσεις" δεν μπορεί να έχει πέραση εσαεί. Φτάνουν στιγμές, που ο καθένας υποχρεώνεται να αποδείξει την αξία των λόγων του μέσα από τις πράξεις του. Πράγμα πολύ δύσκολο στις περιπτώσεις, που, σε επίπεδο πολιτικής, άλλα συμφέροντα εξυπηρετείς και άλλα θες να λες ότι υπηρετείς. Εδώ, πολύ περισσότερο από αλλού, ισχύει - αντεστραμμένη - η ρήση για τη γυναίκα του Καίσαρα, που δεν αρκεί να φαίνεται, αλλά και να είναι...

***

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον ΣΥΝ; Ας μιλήσουν τα γεγονότα: Το εν λόγω κόμμα, εδώ και μια βδομάδα, έχει κάνει σημαία του την αντίθεσή του στην κύρωση της Συμφωνίας Σένγκεν. Χτες, όταν το ΚΚΕ, επικαλούμενο ρητή διάταξη του Συντάγματος, ζήτησε να θεωρηθεί μη επικυρωμένη η συνθήκη, από τη στιγμή που έλαβε μόλις 142 ψήφους υπέρ και όχι 151 - όπως θα έπρεπε για μια συνθήκη, που θίγει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας - ο ΣΥΝ τάχθηκε με το μέρος εκείνων που πρωτοστάτησαν στο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα! Αποδέχτηκε ότι η συνθήκη δεν αφορά κυριαρχικά δικαιώματα και, άρα, δε χρειάζεται έγκριση της απόλυτης πλειοψηφίας της Βουλής και, άρα, καλώς ψηφίστηκε και καλώς θα εφαρμοστεί! Το μέγεθος της υποκρισίας γίνεται δυσθεώρητο, αν σκεφτεί κανείς ότι όσοι αντιτάχθηκαν στη θέση του ΚΚΕ, ότι η Σένγκεν αφορά κυριαρχικά δικαιώματα, μέχρι χτες ισχυρίζονταν ακριβώς το αντίθετο! Οτι, δηλαδή, η Σένγκεν, όχι μόνο αφορά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά τα προστατεύει κιόλας, διά της προστασίας, που, δήθεν, παρέχει στα εξωτερικά σύνορα της χώρας!

***

Το χτεσινό περιστατικό ανήκει σε μια ευρύτερη κατηγορία ανάλογων γεγονότων του παρελθόντος. Ολοι θυμούνται τον "αριστερό" ΣΥΝ να υπερψηφίζει τις βουλευτικές αποζημιώσεις και την επομένη να καταφεύγει σε αλχημείες και να κατακεραυνώνει τη θέση του! Ολοι θυμούνται τον "αριστερό" ΣΥΝ, που σήμερα κόπτεται για το "αριστερό" Μάαστριχτ, να υπερψηφίζει το 1992 το αντιδραστικό Μάαστριχτ. Ολοι θυμούνται τον "αριστερό" ΣΥΝ να συμμετέχει στα αντισκοπιανά εθνικιστικά συλλαλητήρια και μετά να μεταμορφώνεται σε υπέρμαχο των ...2,5 όρων. Ολοι θυμούνται τον ΣΥΝ να εμφανίζεται κατά των επεμβάσεων στη Βοσνία, έως ότου έφτασε να συνηγορεί στην ιμπεριαλιστική έφοδο στην Αλβανία. Ολοι βλέπουν τον "αριστερό" ΣΥΝ να ασκεί "αριστερή" αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, διά μέσω προσκλήσεων συγκυβέρνησης στο "αριστερό" ΠΑΣΟΚ! Ολοι βλέπουν, γνωρίζουν και, το σημαντικότερο, όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Σήμερα στη Βοιωτία

Περιοδεία στη Βοιωτία θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη 12 Ιούνη η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

  • Στις 9.00 θα επισκεφτεί το ειδικό σχολείο και νηπιαγωγείο στη Θήβα.
  • Στις 10.30 το εργοστάσιο "Βίντερ".
  • Στις 12.15 το Νοσοκομείο Λιβαδειάς.
  • Στις 18.30 θα συναντηθεί με μαζικούς φορείς της Λιβαδειάς και τα τοπικά ΜΜΕ στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.
  • Στις 21.00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς.
Φόρεσε το καλυμμαύκι

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε χτες ο αστυφύλακας Γεώργιος Τριανταφυλλόπουλος, που φορώντας κομποσχοίνια και κρατώντας στο χέρι του σταυρό, ενώθηκε με αυτούς που διαδήλωναν στο Σύνταγμα κατά της Σένγκεν.

Από τον αστυνομικό που υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης θα ζητηθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες. Χτες το βράδυ μάλιστα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Ο δεύτερος αστυνομικός που προσκύνησε τα εικονίσματα ήταν ο αστυφύλακας της ΥΔΜΕΤ Κωνσταντίνος Μπουμπουλής. Ο τελευταίος, καθώς έκανε τον σταυρό του μπροστά από ένα εικόνισμα που περιέφεραν οι διαδηλωτές, βρέθηκε να φορά καλυμμαύκι. Η "ευλάβειά" του όμως δεν τον έσωσε, αφού θα ελεγχθεί πειθαρχικά από την υπηρεσία του.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος εξέφρασε τη λύπη του για τα περιστατικά.

Η ΝΔ για τις διαρροές

Θορυβημένη η ηγεσία της ΝΔ από το μεγάλο αριθμό των βουλευτών του κόμματος που καταψήφισαν τη Συνθήκη του Σένγκεν στη Βουλή, έσπευσε χτες να διαρρεύσει ότι δεν υπάρχει κανένα πολιτικό πρόβλημα για το κόμμα. Στελέχη της Ρηγίλλης έλεγαν ότι η θέση του κόμματος υπέρ της συνθήκης ήταν μία πολιτική θέση, ενώ οι βουλευτές του κόμματος αφέθηκαν ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Ταυτόχρονα έσπευσαν να κατηγορήσουν τον πρωθυπουργό για την απουσία του από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, ενώ έπρεπε να είναι παρών, πολύ περισσότερο που "καλλιεργεί ένα ευρωπαϊκό προφίλ".

Την εφάρμοσαν προτού την ψηφίσουν!

Η αποκάλυψη που έγινε το Νοέμβρη του 1996, με αφορμή Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ και δημοσιεύματα του "Ρ", απασχόλησε χτες τον ημερήσιο Τύπο!

Το θέμα της εφαρμογής διατάξεων της Συνθήκης Σένγκεν πριν ακόμα ψηφιστεί απασχόλησε χτες μερίδα του Τύπου και στην περίπτωση της εφημερίδας "Τα Νέα" έγινε και πρωτοσέλιδο δημοσίευμα. Πρόκειται για τη διάταξη δραστικής μείωσης των αδειών εισόδου στη χώρα σε Σέρβους από τη Νέα Γιουγκοσλαβία, εξαιτίας της λειτουργίας του συστήματος συλλογής πληροφοριών, όπως προβλέπεται στη συνθήκη. Να σημειώσουμε ότι το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα από Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ και Στ. Παναγιώτου, που κατατέθηκε την 1η Νοέμβρη 1996 προς το υπουργείο Εξωτερικών. Στην έγγραφη απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου επισήμαινε στις 19 Νοέμβρη πως η εφαρμογή της ρύθμισης "αποτελεί υποχρεωτική υλοποίηση, εκ μέρους της Ελλάδας, κοινής αποφάσεως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως".

Μάλιστα χαρακτηριστικό του εύρους της εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης, που περιόριζε τη δυνατότητα έκδοσης βίζας σε Σέρβους, είναι και το δημοσίευμα του "Ρ" στις 2 Νοέμβρη, που ανέφερε πως "το πλήγμα για πολλά μαγαζιά της πόλης (σ. σ της Θεσσαλονίκης) είναι μεγάλο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ερήμωσε η αγορά του Διοικητηρίου, όπου έκαναν τις αγορές τους πολλοί Σέρβοι". Ενα από τα θέματα που είχαν εξαρχής θέσει τότε οι βουλευτές του ΚΚΕ αφορούσε το "από πού αντλεί η κυβέρνηση το δικαίωμα να προχωρεί στην εφαρμογή τόσο σοβαρών ρυθμίσεων χωρίς της έγκριση της Βουλής".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ