ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Κλείνατε επί δεξιά...

Τη συνταγματική εναρμόνιση της χώρας στα δεσμά της υποτέλειας έχει στόχοη αναθεώρηση του Συντάγματος. Αυτό προέκυψε από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή που αποτελεί την έναρξη των σχετικών διαδικασιών. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΝ, εξήραν την αναγκαιότητα της συνταγματικής κατοχύρωσης της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μοναδική διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο αριθμός με τον οποίο θα εκλέγεται από τη Βουλή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κατά τα άλλα, οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων κατέστησαν σαφή την πρόθεσή τους για συναίνεση σε όλα τα άλλα ζητήματα.

Το ΚΚΕ τόνισε ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει οποιαδήποτε αλλαγή σε αντιδημοκρατικότερη και αντιδραστικότερη κατεύθυνση, αντιπροτείνοντας μέτρα που επί χρόνια αποτελούν στόχους πάλης του λαϊκού κινήματος.

Στη χτεσινή συνεδρίαση μίλησαν ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο αρχηγός της ΝΔ Κ. Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος και του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας. Μίλησε ακόμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος. Τις θέσεις του ΚΚΕ ανέπτυξε ο Αχ. Κανταρτζής και αργά το βράδυ μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Ορ. Κολοζώφ.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης η επεξεργασία της αναθεώρησης του Συντάγματος ανατέθηκε σε Κοινοβουλευτική Επιτροπή, το πόρισμα της οποίας θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Η αναθεώρηση του Συντάγματος θα ολοκληρωθεί από την επόμενη Βουλή.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Δε νομιμοποιούμε την αντιδραστική στροφή στο Σύνταγμα

"Το ΚΚΕ σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να νομιμοποιήσει αλλαγές σε μια κατεύθυνση, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση αντιδημοκρατικών διατάξεων, την πιο αντιδραστική στροφή του Συντάγματος", τόνισε ο εισηγητής του Κόμματος Αχ. Κανταρτζής.Στη συνέχεια είπε ότι οι προτάσεις του ΚΚΕ κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τις προτάσεις των κομμάτων του δικομματισμού. Δηλαδή στην:

- Ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας.

- Απαγόρευση της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων του ΕλληνικούΚοινοβουλίου και άλλων κρατικών οργάνων σε υπερεθνικά όργανα.

- Απαγόρευση στάθμευσης ξένων στρατευμάτων στη χώρα μας.

- Απαγόρευση παραχώρησης βάσεων και άλλων διευκολύνσεων.

- Κατάργηση των προνομίων και της ασυδοσίας του ξένου κεφαλαίου.

- Αναβάθμιση της Βουλής σε αντιπαράθεση με το ισχύον πρωθυπουργικό σύστημα του ΠΑΣΟΚ και τις προτάσεις ενίσχυσης των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, της ΝΔ.

Στο σημείο αυτό ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι δεν έχει τόση σημασία αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί με τόσους ψήφους, αλλά από ποιον πραγματικά θα ασκούνται αυτές οι εξουσίες, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ λέει οι εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, να μεταβιβαστούν στο Κοινοβούλιο.- Καθιέρωση της απλής αναλογικής σαν πάγιου εκλογικού συστήματος.

- Κατοχύρωση της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.- Θεσμοθέτηση ουσιαστικού κοινωνικού ελέγχου.

- Διεύρυνση και αποτελεσματικότητα του δικαιώματος της απεργίας.

- Πλήρη πολιτικά δικαιώματα στους δημόσιους υπάλληλους.

- Εξασφάλιση ίσων συνδικαλιστικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων για τους ξένους εργάτες.

- Κατοχύρωση του κοινωνικού κεκτημένου. Εξασφάλιση των υφιστάμενων κοινωνικών δικαιωμάτων.

- Μεγαλύτερη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας, Υγείας.

- Πραγματική εξασφάλιση των πολιτών από τη συλλογή και επεξεργασία συλλογικών πληροφοριών.

- Ουσιαστική θεσμοθέτηση της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Διοίκησης από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Στόχοι πάλης του λαϊκού κινήματος

"Οι προτάσεις αυτές αφορούν θέματα που αποτέλεσαν στόχους πάλης του λαϊκού κινήματος για πολλές δεκαετίες, μέσα μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολες και σκληρές συνθήκες", υπογράμμισε ο Αχ. Κανταρτζής, προσθέτοντας: "Πολλές από αυτές έχουν ωριμάσει πλήρως στη συνείδηση του λαού μας για την προώθησή τους. Η προώθησή τους θα αποτελέσει συμβολή στον εκδημοκρατισμό της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου μας. Είναι, όμως, καθαρό ότι για να προωθηθούν και πολύ περισσότερο, για να γίνουν πράξεις χρειάζεται να αλλάξει ριζικά το πολιτικό σύστημα στον τόπο μας. Να αλλάξει ριζικά ο πολιτικός συσχετισμός των δυνάμεων. Να γίνει ο λαός μας πραγματικός πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί στην κατεύθυνση αυτή".

Προηγουμένως ο Αχ. Κανταρτζής είχε σημειώσει ότι με τις προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος, που κάνει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, επιδιώκεται να δημιουργηθούν στο λαό ελπίδες χωρίς αντίκρισμα και ταυτόχρονα να συνεχιστεί η ίδια πολιτική. Στην πραγματικότητα τα δύο κόμματα θέλουν να θωρακίσουν το σημερινό σύστημα και να το προφυλάξουν από τις βέβαιες μελλοντικές θύελλες που έρχονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στις προτεινόμενες αλλαγές είναι και η συνταγματική κατοχύρωση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που σημαίνει ότι αν στο μέλλον ο λαός αποφασίσει να αλλάξει πορεία θα χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Ταυτόχρονα, είναι και μια τεράστια πρόκληση, όταν η πρόταση αυτή έρχεται από τα κόμματα που δεν έδειξαν ούτε τη στοιχειώδη ευαισθησία να ρωτήσουν το λαό πριν κατοχυρώσουν τα δεσμά της εξάρτησης, ψηφίζοντας τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Αλλά και η πρόταση για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων αποτελεί ανεπίτρεπτη παρέμβαση στα εσωτερικά τους. Στην ουσία τα κόμματα μπαίνουν υπό κηδεμονία.

Παραπέρα η ΝΔ προτείνει και το ΠΑΣΟΚ ερωτοτροπεί με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ζητούν την κατοχύρωση των καλπονοθευτικών εκλογικών συστημάτων και την ψήφο με επιστολή, αλλά αρνούνται την κατοχύρωση της ψήφου των μεταναστών από τις χώρες διαμονής τους στα εκεί Προξενεία.

Υποκριτικούς, τέλος, χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και τους όρκους για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, όταν παραμένει στην ουσία ο διορισμός της ηγεσίας της. Ανάλογης υποκρισίας είναι και οι αναφορές στην κατοχύρωση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, όταν πρόσφατα ψηφίστηκε το ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτες η Συμφωνία της Σένγκεν.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Χρειάζεται και συνταγματική προσαρμογή στην ΕΕ

Την προσαρμογή της χώρας - και συνταγματικά - στα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ενωσης του Μάαστριχτ και των πολυεθνικών, επιδιώκει η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ με την πρότασή του για αναθεώρηση του Συντάγματος όπως με πολλή σαφήνεια ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μιλώντας χτες στη Βουλή. Χωρίς περικοκλάδες και φτιασιδώματα ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι το Σύνταγμα μιας χώρας δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από την εκφρασμένη σε υπέρτατο νόμο κυριαρχία μιας τάξης. "Το Σύνταγμα - είπε - είναι ο θεμελιώδης νόμος της πολιτείας, είναι το περίγραμμα της κοινωνικοοικονομικής οργάνωσης ενός λαού". Κι ακριβώς στη βάση αυτή αιτιολόγησε την αναγκαιότητα της συνταγματικής αναθεώρησης για το καπιταλιστικό σύστημα στη χώρα μας.

"Η πρόκληση του εκσυγχρονισμού των θεσμών - σημείωσε από την αρχή σχεδόν της ομιλίας του - για να ανταποκριθούμε στο κοινό όραμα των λαών της Ευρώπης, βρίσκεται στο επίκεντρο και αποτελεί την καρδιά της αναθεωρητικής μας πρωτοβουλίας". Πιο αποκαλυπτικός όμως ήταν με όσα είπε τελειώνοντας την παρέμβασή του. "Η απόφασή μας - τόνισε - να μετέχουμε στις ανακατατάξεις της νέας διεθνούς και κυρίως ευρωπαϊκής πραγματικότητας στην αυγή του επόμενου αιώνα, μας υποχρεώνει να εξετάσουμε προσεκτικά και να συναποφασίσουμε υπεύθυνα τη νέα κοινωνική - πολιτική οργάνωση της χώρας μας. Η πρότασή μας κινείται σ' αυτή την κατεύθυνση".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συναίνεση στην υποτέλεια

Η συνταγματική κατοχύρωση της αρχής που να δείχνει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας σαν ρυθμιστή του πολιτεύματος, είναι οι βασικοί στόχοι της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Επίσης προτείνει την καθιέρωση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και τον έλεγχο των κομμάτων μέσω του ελέγχου των οικονομικών τους.

Τους αντιδραστικούς αυτούς στόχους, διανθισμένους με εξόφθαλμα υποκριτικές κορόνες για κατοχύρωση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, ανέλυσαν στη Βουλή ο αρχηγός της ΝΔ Κ. Καραμανλής και ο εισηγητής του κόμματος Πρ. Παυλόπουλος.

Ειδικότερα για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, που η ΝΔ δίνει ιδιαίτερη βάση, ο Πρ. Παυλόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να είναι διακοσμητικό πρόσωπο, αλλά θεσμός. Για να είναι μάλιστα και ρυθμιστής του πολιτεύματος, πρέπει να έχει τις ανάλογες αρμοδιότητες, όπως τη δυνατότητα ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων και της έκδοσης πράξεων νομοθετικού περιεχομένου σε κρίσιμες καταστάσεις.

Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση πρέπει να έχει το χαρακτηριστικό της μεγαλύτερης δυνατής σύγκλισης απόψεων και της εξασφάλισης της μέγιστης συναίνεσης.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Συντηρητική αναθεώρηση θέλουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Προτάσεις προς συντηρητική κατεύθυνση, που αποσκοπούν στον περιορισμό των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, μιλώντας χτες στη Βουλή, τις προτάσεις για συνταγματική αναθεώρηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ετσι, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του στην αναθεώρηση, που επιδιώκουν οι δύο εταίροι του δικομματισμού. Ο ομιλητής σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση προώθησε εσπευσμένα την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος, για να εξυπηρετήσει πολιτικές της σκοπιμότητες και να αποπροσανατολίσει το λαό από τα μεγάλα του προβλήματα, αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για πρόωρες εκλογές, αν κρίνει ότι την εξυπηρετεί.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΔΗΚΚΙ, είπε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να γίνει "στην κατεύθυνση διεύρυνσης των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, μέσω της θεσμοθέτησης της γνήσιας απλής αναλογικής, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, της διασφάλισης της ελεύθερης διακίνησης ιδεών όλων των κομμάτων και των κοινωνικών ομάδων μέσω των ΜΜΕ, κρατικών και ιδιωτικών". Τέλος, σημείωσε πως το ΔΗΚΚΙ υποστηρίζει την εισαγωγή θεσμών, όπως αυτού του δημοψηφίσματος λαϊκής πρωτοβουλίας, της λαϊκής νομοθετικής και συνταγματικής πρωτοβουλίας και της λαϊκής αρνησικυρίας.

ΣΥΝ
Πρόθυμος να συμβάλει

Την προθυμία του ΣΥΝ να συμβάλει στην αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος εξέφρασαν χτες ο πρόεδρος του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλος και ο Φ. Κουβέλης.Ο δεύτερος σαν εισηγητής είπε ότι υπάρχει ανάγκη μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού των δομών του κράτους, χωρίς, όμως, να βγει έξω από τα πλαίσια της υποτέλειας στα ξένα κέντρα και στο μεγάλο κεφάλαιο. "Η συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι πανάκεια. Αυτό πρέπει να είναι η επιβράβευση ενός μεταρρυθμιστικού έργου σε βάθος", είπε ο Φ. Κουβέλης.

Ακολούθως, αναφέρθηκε σε μία σειρά "εκσυγχρονιστικών" προτάσεων, αποφεύγοντας επιμελώς να σχολιάσει, τόσο την πρόταση της ΝΔ για συνταγματική κατοχύρωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, όσο και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους, ο Φ. Κουβέλης είπε ότι θα οδηγούσε σε υποταγή του θεσμού σε μία μονοκομματική πλειοψηφία, κάτι με το οποίο θα συμφωνούσε μόνο, αν προηγουμένως είχε κατοχυρωθεί η απλή αναλογική. Ο βουλευτής του ΣΥΝ δεν είπε, όμως, τίποτα για κατάργηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, αρκούμενος να σημειώσει ότι δεν πρέπει να αυξηθούν.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε αναγκαία την αναθεώρηση που έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού, εκφράζοντας τη χαρά του για την επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού, κρατώντας, ταυτόχρονα, επιφυλάξεις για την ειλικρίνεια του Κ. Σημίτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ