ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα

Θύμα και αυτό της "επίθεσης" περικοπών των δαπανών, που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση συναντήθηκε κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ στη διάρκεια χτεσινής περιοδείας του στο νοσοκομείο

Οι σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και η καθυστέρηση της καταβολής των υπερωριών, των εφημεριών και των αργιών στους εργαζόμενους εδώ και έξι μήνες, είναι μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο "Ιπποκράτειο" Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Αυτό υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι του σωματείου των εργαζομένων στο"Ιπποκράτειο", κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Κατσαρό μέλος της ΚΕ του Κόμματος, που επισκέφτηκε χτες το νοσοκομείο.

Το "Ιπποκράτειο" είναι ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία των Βαλκανίων. Διαθέτει περίπου 1.000 κλίνες (αλλά δυστυχώς και πολλά ράντζα στους διαδρόμους) και νοσηλεύονται σε αυτό περίπου 50.000 ασθενείς το χρόνο. Πρόκειται για ένα νοσοκομείο που έχει την υποδομή, για να παρέχει πολύ υψηλού επιπέδου παροχές υγείας, αλλά όπως και όλα τα νοσοκομεία της χώρας αντιμετωπίζει την "επίθεση" των περικοπών που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στον χώρο της υγείας.

Οι εργαζόμενοι, στη συνάντηση που είχαν με το κλιμάκιο της ΚΟΘ, έκαναν αναφορά και στα εργασιακά δικαιώματά τους που πλήττονται και υπογράμμισαν ότι είναι απαράδεκτη η περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και η αλλαγή καταβολής του εφάπαξ. Ο Γ. Κατσαρός, μιλώντας προς τους εργαζομένους, αφού επισήμανε ότι όλες οι αντεργατικές αλλαγές που προωθούνται και βάζουν στο στόχαστρο κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων πηγάζουν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο", τους προέτρεψε: "Ακριβώς αυτές τις πολιτικές πρέπει να καταδικάσετε. Πρέπει να καταδικάσετε όμως και τις πλειοψηφίες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων που έβαλαν την υπογραφή τους, προκειμένου να αφαιρεθούν δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα και αγώνες".

Αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο για την υγεία που προωθεί η κυβέρνηση για τον "εκσυγχρονισμό" του ΕΣΥ, ο Γ. Κατσαρός υπογράμμισε ότι "επιχειρείται η μετατροπή της υγείας από κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχει η πολιτεία στο λαό, σε εμπόρευμα που θα κινείται μες στους νόμους της αγοράς" και ότι "η υποβάθμιση της υγείας, συνέχισε, που θα περάσει μέσα από αυτό το νομοσχέδιο θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα για την είσοδο των ιδιωτών στον ευαίσθητο αυτό χώρο".

Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν σε επιδόματα που δε δίνονται ποτέ - αν και είναι κατοχυρωμένα - καθώς και στις άσχημες συνθήκες εργασίας, κάτω από τις οποίες εργάζονται ορισμένοι συνάδελφοί τους. Τα πλυντήρια, τα σιδερωτήρια, τα εργαστήρια και τα μαγειρεία του νοσοκομείου στεγάζονται σε ημιυπόγειους χώρους, με ελλείψεις μηχανημάτων και χωρίς τον κατάλληλο αερισμό. Μάλιστα, στα μαγειρεία 25 άνθρωποι - αντί για 51 που είναι οι οργανικές θέσεις - καταβάλλουν σε καθημερινή βάση υπεράνθρωπη προσπάθεια, για να ετοιμάσουν ξεχωριστά σε κάθε γεύμα 1.200 μερίδες. "Κάνουμε μεγάλο αγώνα για να τα φέρουμε "βόλτα". Δυστυχώς δεν το κατανοεί κανείς, ακόμα και το επίδομα των πολύτεκνων έχουμε έξι μήνες να το πάρουμε", μας είπε Ε. Παναγιωτίδου που δουλεύει στα μαγειρεία.

Στη μονάδα τεχνικού νεφρού, υπάρχουν 20 καινούρια μηχανήματα, τα οποία όμως καλύπτουν τις ανάγκες όλης της Βόρειας Ελλάδας, ενώ μερικές φορές καλούνται να καλύψουν και περιστατικά από την Αθήνα! Οπως μας είπε η προϊσταμένη του τμήματος κ. Κουτσού,"η μονάδα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες". Σημείωσε δε ότι "για να καλυφθούν όλα τα περιστατικά χωρίς προβλήματα, πρέπει κάθε περιφερειακό νοσοκομείο να έχει τη δική του μονάδα".

Σοβαρά είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και το μαιευτικό τμήμα του νοσοκομείου, τόσο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού όσο και των κακών κτιριακών εγκαταστάσεων που το φιλοξενούν.

Το κλιμάκιο της ΚΟΘ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του νοσοκομείου Νίκο Γαλάνη,ο οποίος υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο παρουσιάζει κάποιες ελλείψεις προσωπικού, "που περιμένουμε να καλυφθούν". Επίσης, διαβεβαίωσε ότι μέσα στην ερχόμενη βδομάδα θα δοθούν και τα καθυστερούμενα στους εργαζομένους. Είπε ακόμη ότι το νοσοκομείο, προκειμένου να μην εμφανίσει έλλειμμα, έχει προχωρήσει σε περιστολή των δαπανών, που προέρχονται από σπατάλη, όπως υποστήριξε, χωρίς αυτό να είναι σε βάρος της ποιότητας νοσηλείας.

Δυσκολίες ακόμα και στις άδειες στο ΚΑΤ

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπ. Στριφτάρη, επισκέφτηκε χτες το νοσοκομείο

Πρόβλημα με τις καλοκαιρινές τους άδειες, λόγω της έλλειψης προσωπικού, είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι στο ΚΑΤ.Μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να παρουσιαστεί με τις άδειες του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων.

Μόνο στο νοσηλευτικό προσωπικό είναι κενές περίπου 300 οργανικές θέσεις, ενώ όσον αφορά το παραϊατρικό προσωπικό σε αρκετά εργαστήρια τον τελευταίο χρόνο δεν έχουν γίνει προσλήψεις.

Το πρόβλημα πρόκειται να γίνει εντονότερο με τη δημιουργία νέων τμημάτων. Για παράδειγμα, τα καινούρια χειρουργεία ακόμη κι αν είχαν παραδοθεί δε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, διότι το προσωπικό δεν επαρκεί. Το νοσοκομείο επισκέφθηκε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπ. Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θερμή υποδοχή στην αντιπροσωπεία του Κόμματος έγινε από τους εργαζόμενους στο Βιοχημικό Εργαστήριο. Παραπονέθηκαν ότι τους έχουν εντάξει στο διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση, καθώς εργάζονται τις αργίες, όπως κι αυτή του Αγίου Πνεύματος, παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, χωρίς να αμείβονται καλά. Μάλιστα, στο τμήμα τους υπάρχει και βραδινή βάρδια κατά την οποία απασχολείται μόνον ένας εργαζόμενος, αντί για τρεις που χρειάζονται.

Τη μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού παραδέχτηκε στον Σπ. Στριφτάρη και ο πρόεδρος της διοίκησης του νοσοκομείου, Π. Βίγγλας.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ, το 25-30% του νοσηλευτικού προσωπικού λείπει από όλα τα νοσοκομεία.

Με τον πρόεδρο του ΔΣ συζήτησαν και για το νομοσχέδιο για την υγεία. Ερωτηθείς ο Σπ. Στριφτάρης από μέλος της διοίκησης αν το ΚΚΕ είναι υπέρ της ταχείας ψήφισης του νομοσχεδίου, απάντησε "είμαστε υπέρ της μη ψήφισης του νομοσχεδίου. Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να δίδεται δωρεάν και ισότιμα σε όλους τους Ελληνες πολίτες", συνέχισε. Από την πλευρά του ο Π. Βίγγλας τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο "μπορεί να μη βάζει τομές, να μην είναι μεταρρυθμιστικό, αλλά επιλύει κάποια προβλήματα", είπε χαρακτηριστικά. Ο Σπ. Στριφτάρης του απάντησε ότι "δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για το νομοσχέδιο" και συνέχισε "θέλουμε να είμαστε σύμμαχοι, όταν θα κριθεί το θέμα της δημόσιας, δωρεάν υγείας".

Στη συνάντηση που είχε ο Σπ. Στριφτάρης με το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων, θίχτηκε και το θέμα της έλλειψης βασικών μηχανημάτων, όπως ο μαγνητικός και αξονικός τομογράφος. Υπάρχει, βέβαια, ένας αξονικός τομογράφος, ο οποίος, όμως, είναι "δανεικός" από το ΙΚΑ και εξυπηρετεί μόνο τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και τους εσωτερικούς ασθενείς. Για να καλυφθούν, λοιπόν, αυτές οι ανάγκες, άνοιξε ιδιωτικό Διαγνωστικό Κέντρο απέναντι από το νοσοκομείο. Εκεί παραπέμπονται εξωτερικοί ασθενείς και όσοι πρέπει να βγάλουν μαγνητική τομογραφία. "Με τα λεφτά που φεύγουν στον ιδιωτικό τομέα - είπε ο Σπ. Στριφτάρης - θα μπορούσε να εξοπλιστεί άρτια το νοσοκομείο και με την κίνηση που υπάρχει θα γινόταν απόσβεση των μηχανημάτων τον πρώτο χρόνο", ενώ παρατήρησε: "Ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι συμπληρωματικός του δημοσίου, καθώς ο δημόσιος τροφοδοτεί τον ιδιωτικό".

Οι εργαζόμενοι ανέφεραν επίσης, ότι από τον κρατικό προϋπολογισμό καλύπτεται μόνον η μισθοδοσία που ανέρχεται στα 10 δισ. δραχμές. Τόνισαν ότι πρέπει να καλύπτονται και τα λειτουργικά έξοδα που ανέρχονται σε 7,5 δισ. δραχμές, για να μη δημιουργηθούν εκ νέου χρέη δισεκατομμυρίων προς τους προμηθευτές.

ΑΧΕΠΑ
Απέχουν πάλι οι νεφροπαθείς!

Σε αποχή από τις μονάδες τεχνικού νεφρού, με κίνδυνο τη ζωή τους, προχώρησαν οι νεφροπαθείς της Βόρειας Ελλάδας στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Αφορμή της κινητοποίησης στάθηκε ο πρόσφατος χαμός γυναίκας νεφροπαθούς, η οποία πέθανε κυριολεκτικά στο δρόμο, αφού δε βρέθηκε έγκαιρα ίδρυμα να τη φιλοξενήσει για να κάνει αιμοκάθαρση.

Οι νεφροπαθείς ζητούν καλύτερες συνθήκες θεραπείας με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό, πράγμα που θα τους παρατείνει τη ζωή και θα τους απαλλάξει από αδικαιολόγητες ταλαιπωρίες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ευθύμη Σχίζα,προέδρου του Συλλόγου Νεφροπαθών, πέρσι αποφασίστηκε να δοθεί μια προθεσμία ενός χρόνου στους αρμόδιους για να ασχοληθούν με τα χρόνια προβλήματα των νεφροπαθών. Ο χρόνος όμως δεν αξιοποιήθηκε και ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα οφείλεται σε φιλανθρωπικές δωρεές που φυσικά δεν είναι δυνατό να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών.

Οι νεφροπαθείς της Β. Ελλάδας αγωνίζονται για μία καλύτερη ποιότητα ζωής κι αυτό πιστεύουν άμεσα μπορεί να γίνει αν αντικατασταθούν τα παλιά μηχανήματα αιμοκάθαρσης με καινούρια, για τα οποία η πολιτεία δε διαθέτει τα ανάλογα κονδύλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ