ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Πέρασε με συνοπτικές διαδικασίες

Αρνήθηκε η κυβέρνηση να συζητηθούν σημαντικές τροπολογίες του ΚΚΕ αλλά και τροπολογίες των άλλων κομμάτων και βουλευτών

Με συνοπτικές διαδικασίες ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση και ψήφιση - επί των άρθρων - του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό ζήτημα των στρατιωτικών. Ετσι, δεν έγινε δεκτό από την κυβέρνηση να συζητηθούν τροπολογίες των κομμάτων και βουλευτών, ανάμεσα στις οποίες υπήρχαν και τροπολογίες του ΚΚΕ για σημαντικά κοινωνικά προβλήματα. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι αυτές αφορούσαν:

- Την άρση της αδικίας σε βάρος των μονίμων στρατιωτικών της Εθνικής Αντίστασης με την αναγνώριση του δικαιώματός τους να λαμβάνουν μερίσματα από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού.

- Την επέκταση ευεργετημάτων αναπήρων πολέμου (εκμετάλλευση περιπτέρου, ετήσιο επίδομα λουτροθεραπείας ή αεροθεραπείας, δελτία ελεύθερης κυκλοφορίας με διάφορα μεταφορικά μέσα, αναπηρική ταυτότητα κλπ) και για τους αγωνιστές - αναπήρους του ΔΣΕ, καθώς και του αντιδικτατορικού αγώνα.

Στραγγαλιστική λαβίδα στα εισοδήματα

Κατά τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος επισήμανε την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει μέσω του νομοσχεδίου την αντιλαϊκή της πολιτική, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που αυτό έχει στη ζωή των εργαζομένων και συνταξιούχων. Αναφερόμενος στις διατάξεις που αφορούν την εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι πρόκειται για στραγγαλιστική λαβίδα στα εισοδήματα αυτών των ανθρώπων, τη στιγμή που τα κέρδη των μονοπωλίων αυξάνουν πάνω από 2.000%. Ο ομιλητής επίσης επέκρινε τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αυξάνει έως και 15% τα επιδόματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες σημειώνοντας ότι πρόκειται για εμπαιγμό, αφού πρόκειται για μια αύξηση που μπορεί να είναι από 0,1% έως και 15%... "Και αν δινόταν σε όλους, είπε, το 15% σαν ποσοστό δεν είναι σημαντικό με την κατάσταση που υπάρχει. Χρειάζεται μια γενναία στήριξη αυτών των ατόμων, μέσα από μια γενναία αύξηση των επιδομάτων τους".

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις των στρατιωτικών ο Μ. Κωστόπουλος επανέλαβε τις προτάσεις του Κόμματος τονίζοντας μεταξύ άλλων:

- Οι συντάξεις πρέπει να υπολογίζονται στη βάση του μισθού ο οποίος θα αποτελείται από το βασικό, το χρονοεπίδομα, την ΑΤΑ και επιπροσθέτως το επίδομα ευθύνης.

- Οι συντάξεις θα είναι το 80% των συνολικών αποδοχών των εν ενεργεία. Αν δε η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει αμέσως αυτό το μέτρο, μέχρι το τέλος του '97 να είναι το 70% των συνολικών αποδοχών και μέχρι τέλος του '98 να φτάσει στο 80%.

Αντίθετοι με τη ρύθμιση για το εφάπαξ

Ειδική αναφορά έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο στη ρύθμιση της κυβέρνησης. Αντικρούοντας δε το επιχείρημα της κυβέρνησης περί ανταποδοτικότητας, τόνισε πως τα ταμεία είναι των εργαζομένων και εφόσον είναι ανταποδοτικά ο εργαζόμενος θα πρέπει να παίρνει πίσω το ποσό που κατέθεσε χρόνια ολόκληρα, καθώς επίσης και τον τόκο που του αναλογεί, αφού τα χρήματά του αξιοποιήθηκαν από τους διάφορους αετονύχηδες της τραπεζικής αγοράς, πλην των κρατήσεων για τις ανάγκες λειτουργίας του ταμείου κι ενός ποσοστού που θα πηγαίνει για τις ανάγκες κάποιων συναδέλφων του. "Γιατί - είπε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση - δεν πάτε σ' αυτή τη λογική και μας φέρνετε εδώ αυτά τα νομοσχέδια;".

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να γίνει αποδεχτή από την κυβέρνηση τροπολογία με την οποία αίρεται η αδικία σε βάρος αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, αφού προβλέπει να λαμβάνεται υπόψη για τη σύνταξή τους ο βαθμός στον οποίο προάγονται με την αποστρατεία τους.

Πρέπει να σημειώσουμε πάντως, ότι ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκης, δικαιολόγησε την κυβερνητική ρύθμιση για το εφάπαξ με το επιχείρημα ότι είναι αίτημα της ΑΔΕΔΥ και αποσκοπεί στο καλό των ταμείων.


ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΗΜΩΝ
Στις "δαγκάνες" της ομηρίας

"Η Βουλή νομοθέτησε. Για την κυβέρνηση το θέμα έχει κλείσει με την τροπολογία που ψηφίστηκε". Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας στην Ερώτηση του ΚΚΕ για το πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το θέμα των εκτάκτων στους δήμους. Επαναβεβαιώθηκε έτσι ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι η διαιώνιση της ομηρίας χιλιάδων εργαζομένων. Την απάντηση στο ερώτημα εξάλλου για το αν αυξηθεί η εφάπαξ αποζημίωση όταν οι εργαζόμενοι βγαίνουν στη σύνταξη και αν θα μειωθεί το χρονικό όριο συνταξιοδότησης, ο υφυπουργός Εσωτερικών την παρέπεμψε στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου".

Σχολιάζοντας την απάντηση του Λ. Παπαδήμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, αφού υπογράμμισε ότι τα βουνά των σκουπιδιών που συγκεντρώθηκαν στους δρόμους κατά την πρόσφατη απεργία είναι το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, είπε ότι οι ρυθμίσεις που έγιναν για τη μονιμοποίηση των εκτάκτων από το 1990 μέχρι την τελευταία, κάθε άλλο παρά έλυσαν το πρόβλημα. Περίπου 6.000 άνθρωποι αφήνονται έκθετοι στην ομηρία των πελατειακών σχέσεων. "Δεν τους μονιμοποιείτε γιατί θέλετε να τους κρατάτε ομήρους και υποταγμένους στις κομματικές σας επιδιώξεις", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ακολούθως υπενθύμισε ότι με την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ αλλά απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, θα είχε λυθεί το θέμα. Η τροπολογία αυτή προέβλεπε να συσταθούν οργανισμοί εσωτερικής υπηρεσίας που θα προσδιόριζαν σε αριθμό τις πάγιες ανάγκες των δήμων, καθώς και το πραγματικά εποχιακό προσωπικό που δε θα ξεπερνούσε αυστηρά το 20% των τακτικών θέσεων. Οι όποιες προσλήψεις θα γίνονται με βάση τις ανάγκες αυτές που θα έχουν προσδιοριστεί. Αυτό το δικαίωμα να δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να γίνονται ενιαίοι διαγωνισμοί με μόρια, ανάλογα με την ειδικότητα, βάσειαντικειμενικών και κοινωνικών κριτηρίων σε επίπεδο Νομαρχίας.

"Ετσι θα καταργηθεί ο θεσμός των μονίμως εκτάκτων. Η κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίσει κατά αυτό τον τρόπο οριστικά το ζήτημα, εφαρμόζει απαρέγκλιτα την πολιτική που υπαγορεύεται απ' έξω για επέκταση της μερικής απασχόλησης και στο Δημόσιο που οδηγεί στην άρση της μονιμότητας, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει αυτό στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Ταυτόχρονα ρίχνει στάχτη στα μάτια του λαού ότι όλα παραπέμπονται στην απάτη του κοινωνικού διαλόγου, ενώ συναγωνίζεται σε βρισιές στους εργαζόμενους, το δήμαρχο Αθηναίων και το ποιος θα ξεπεράσει τον άλλο σε αυταρχισμό", τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Στρ. Κόρακας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ