Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΗΜΩΝ
Στις "δαγκάνες" της ομηρίας

"Η Βουλή νομοθέτησε. Για την κυβέρνηση το θέμα έχει κλείσει με την τροπολογία που ψηφίστηκε". Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας στην Ερώτηση του ΚΚΕ για το πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το θέμα των εκτάκτων στους δήμους. Επαναβεβαιώθηκε έτσι ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι η διαιώνιση της ομηρίας χιλιάδων εργαζομένων. Την απάντηση στο ερώτημα εξάλλου για το αν αυξηθεί η εφάπαξ αποζημίωση όταν οι εργαζόμενοι βγαίνουν στη σύνταξη και αν θα μειωθεί το χρονικό όριο συνταξιοδότησης, ο υφυπουργός Εσωτερικών την παρέπεμψε στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου".

Σχολιάζοντας την απάντηση του Λ. Παπαδήμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, αφού υπογράμμισε ότι τα βουνά των σκουπιδιών που συγκεντρώθηκαν στους δρόμους κατά την πρόσφατη απεργία είναι το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, είπε ότι οι ρυθμίσεις που έγιναν για τη μονιμοποίηση των εκτάκτων από το 1990 μέχρι την τελευταία, κάθε άλλο παρά έλυσαν το πρόβλημα. Περίπου 6.000 άνθρωποι αφήνονται έκθετοι στην ομηρία των πελατειακών σχέσεων. "Δεν τους μονιμοποιείτε γιατί θέλετε να τους κρατάτε ομήρους και υποταγμένους στις κομματικές σας επιδιώξεις", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ακολούθως υπενθύμισε ότι με την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ αλλά απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, θα είχε λυθεί το θέμα. Η τροπολογία αυτή προέβλεπε να συσταθούν οργανισμοί εσωτερικής υπηρεσίας που θα προσδιόριζαν σε αριθμό τις πάγιες ανάγκες των δήμων, καθώς και το πραγματικά εποχιακό προσωπικό που δε θα ξεπερνούσε αυστηρά το 20% των τακτικών θέσεων. Οι όποιες προσλήψεις θα γίνονται με βάση τις ανάγκες αυτές που θα έχουν προσδιοριστεί. Αυτό το δικαίωμα να δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να γίνονται ενιαίοι διαγωνισμοί με μόρια, ανάλογα με την ειδικότητα, βάσειαντικειμενικών και κοινωνικών κριτηρίων σε επίπεδο Νομαρχίας.

"Ετσι θα καταργηθεί ο θεσμός των μονίμως εκτάκτων. Η κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίσει κατά αυτό τον τρόπο οριστικά το ζήτημα, εφαρμόζει απαρέγκλιτα την πολιτική που υπαγορεύεται απ' έξω για επέκταση της μερικής απασχόλησης και στο Δημόσιο που οδηγεί στην άρση της μονιμότητας, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει αυτό στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Ταυτόχρονα ρίχνει στάχτη στα μάτια του λαού ότι όλα παραπέμπονται στην απάτη του κοινωνικού διαλόγου, ενώ συναγωνίζεται σε βρισιές στους εργαζόμενους, το δήμαρχο Αθηναίων και το ποιος θα ξεπεράσει τον άλλο σε αυταρχισμό", τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Στρ. Κόρακας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ