Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Και στο βάθος... ΠΑΣΟΚ!

Διάλογο "αριστερών" με το... "δεξιόστροφο" ΠΑΣΟΚ πρότεινε ξανά ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Με "ευθύνη των κομμάτων", όχι με "δίκτυα" και "κινήσεις" θα γίνονται οι επαφές με την κυβέρνηση. "Ορατή προοπτική" η υποψηφιότητα Στεφανόπουλου

Ο διάλογος και οι όποιες διαπραγματεύσεις προγραμματικής σύγκλισης του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ, θα γίνουν με την επίσημη - πλειοψηφούσα - ηγεσία του ΣΥΝ και όχι με άλλα στελέχη του κόμματος σε "συναντήσεις προσώπων", κινήσεις και ομίλους. Αυτό το μήνυμα θέλησε να στείλει χτες, με παραλήπτη προφανώς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που έδωσε στο Ζάππειο. Παράλληλα, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του, για αυτόνομη παρουσία του Συνασπισμού στις πολιτικές εξελίξεις, επανέλαβε την πρότασή του για διάλογο "των προοδευτικών και αριστερών κόμματων της χώρας" προς το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ, αν και χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική "δεξιόστροφη"!Οσον αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι υπάρχει "ορατή προοπτική" - ο Κ. Στεφανόπουλος - τασσόμενος κατά των "μονοκομματικών υποψηφιοτήτων" και της πλειοψηφίας των 151 βουλευτών.

Δε θα μας υποκαταστήσουν...

Ασκώντας - εμμέσως - κριτική στα στελέχη του Συνασπισμού, που πρωτοβουλιακά συμμετέχουν στις κινήσεις και τους ομίλους προβληματισμού που προωθούνται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ο Ν. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι "το διάλογο δεν μπορούν να τον υποκαταστήσουν, ούτε να τον αντικαταστήσουν κινήσεις, εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις. Ο διάλογος είναι οργανωμένος και την ευθύνη του πολιτικού διαλόγου την έχουν τα κόμματα, οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Ο πολιτικός διάλογος δεν είναι υπόθεση επικοινωνιακής πολιτικής. Και ο πολιτικός διάλογος έχει δύο συγκεκριμένα ερωτήματα: Γιατί γίνεται και τι θέλει...".Επίσης, στράφηκε εναντίον του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, σχολιάζοντας ειρωνικά πως "με τις ύβρεις τις οποίες υιοθετεί ως μέσο επικοινωνίας, προσφέρει τεράστια υπηρεσία πράγματι... για την υπόθεση του διαλόγου". Τέλος, για τις δημοτικές εκλογές, επισήμανε ότι για όλους - και τους 3 μεγάλους - δήμους ο ΣΥΝ θα ακολουθήσει την τακτική των προηγούμενων εκλογών.

Διάλογος και... δεξιά πολιτική

Επανερχόμενος στην πρόταση διαλόγου που είχε απευθύνει προ ημερών στο ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε πως "είναι κοινωνική αναγκαιότητα" αυτή η διαδικασία, προσθέτοντας ότι "αυτό είναι το δείγμα που προσφέρει η τελευταία εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία", ενώ επισήμανε ότι στόχος και προϋπόθεση είναι "να υπάρξουν οι αναγκαίες μετατοπίσεις, οι αναγκαίες διορθώσεις στις ακολουθούμενες πολιτικές". Παρ' όλα αυτά, αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική υποστήριξε πως "είναι αφερέγγυα, είναι δεξιόστροφη, είναι πολιτική η οποία συγκλίνει με την πολιτική της ΝΔ"! Τέλος, χαρακτήρισε "εγκλωβισμένο στη λογική "5 κόμματα 2 πολιτικές"" το ΚΚΕ, επειδή δεν αντέδρασε θετικά στην πρόταση διαλόγου.

Λύση ο Κ. Στεφανόπουλος

Οσον αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Ν. Κωνσταντόπουλος τάχθηκε υπέρ τη διατήρησης το όριου των 180 βουλευτών για την εκλογή του, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να συζητήσει πολιτικά ο ΣΥΝ με την κυβέρνηση. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει άλλους τρόπους για να αποσυσχετιστεί η εκλογή Προέδρου από την ανάγκη προκήρυξης εκλογών, προσθέτοντας ότι είναι "ορατή προοπτική ο Κ. Στεφανόπουλος", "αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι άψογος" και "θα αποφευχθεί η τριβή και η ένταση οποιασδήποτε πολιτικής αναμέτρησης".

Γ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ