Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η απάντηση στη Σένγκεν

Ο αγώνας τώρα αρχίζει! Η αντισυνταγματική και καθ' όλα διάτρητη πράξη "επικύρωσης" της Συνθήκης Σένγκεν από την κοινοβουλευτική μειοψηφία των 142 ψήφων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μπορεί να ακυρωθεί στην πράξη. Το θέμα δεν έκλεισε με την τυπική επικύρωσή της, η οποία, εξάλλου, είναι και αυτή καθ' αυτή στον αέρα, αφού δεν έγινε από την πλειοψηφία των 151 βουλευτών, όπως απαιτείται από το Σύνταγμα για την επικύρωση συνθηκών, που περιορίζουν την εθνική ανεξαρτησία. Τώρα, αρχίζει ο αγώνας για τη μη εφαρμογή της. Ενας αγώνας, που μπορεί να είναι πολύμορφος και νικηφόρος. Ενας αγώνας, που γίνεται ακόμη περισσότερο αναγκαίος, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Η ίδια η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης ήταν αποκαλυπτική και σηματοδότησε τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης. Η αντιδημοκρατική ουσία, που εμπεριέχει η Σένγκεν, αλλά και οι προθέσεις των εμπνευστών της αποκαλύφθηκαν πανηγυρικά. Πέρασαν τη Συνθήκη από τη Βουλή, κάνοντας, στην ουσία, ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, ενώ αρνούνται να τη θέσουν στο λαό με δημοψήφισμα.

Ο αγώνας αυτός θα απαντάει, πρώτα απ' όλα, στην αναμενόμενη επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού και ωραιοποίησης, που θα επιχειρήσουν οι "Γκαιμπελίσκοι" της υποταγής και της υποτέλειας, για να κατευνάσουν το ρεύμα αμφισβήτησης που ξεσηκώθηκε και, ταυτόχρονα, θα βάζει τους συγκεκριμένους στόχους πάλης αυτού του πλατιού μετώπου. Η Σένγκεν είναι ένα ολόκληρο σύστημα κατασκευής πολιτών με προδιαγραφές εξυπηρέτησης του υπερεθνικού κράτους των αντιδραστικών κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενας μηχανισμός μετάλλαξης και παραγωγής ανθρώπων μη ενοχλητικών για το σύστημα. Και ας μην έρθουν εδώ οι διάφοροι "Γκαίμπελς", για να μας πουν ότι αυτοί που θα φακελώνονται είναι οι έμποροι ναρκωτικών. Αλλού στοχεύουν. Στο να ελέγχουν ό,τι μπορεί, ακόμα και δυνητικά, να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους. Σταδιακά, θα δημιουργήσει ένα νέο καθεστώς ατομικών ανελευθεριών. Εξάλλου, με τα στεγανά που θα υπάρχουν στο υπερεθνικό σύστημα Σένγκεν, θα είναι εκ των πραγμάτων αδύνατος - ακόμα και αν προβλέπεται από υποτιθέμενους νόμους προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη - και ο ελάχιστος, έστω, έλεγχος από οποιονδήποτε. Και, βέβαια, δε θα μείνουν εδώ. Από τη στιγμή που θα μπει σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα, θα προκύψει η ανάγκη και για άλλες Σένγκεν στην υπηρεσία της πρώτης.

Ο αγώνας, λοιπόν, ενάντια στην εφαρμογή της Σένγκεν τώρα αρχίζει, με στόχο να καταστεί ανεφάρμοστη. Να αποκαλυφθούν και να καταστούν ανενεργές οι πραγματικές επιδιώξεις των εμπνευστών της. Κάθε βήμα για την εφαρμογή της, ακόμα κι αν εμφανίζεται το "μαύρο" σαν "άσπρο", μπορεί και πρέπει να μετατρέπεται από δω και πέρα σε μια δοκιμασία, σ' ένα μέτωπο ανυπακοής στην υποδούλωση και αγώνα αξιοπρέπειας ενάντια στη βαρβαρότητα με ηλεκτρονική μάσκα. Τα πλοκάμια της Σένγκεν θα τα συναντάμε όλο και πιο συχνά από δω και μπρος. Απαιτείται επαγρύπνηση και ετοιμότητα, για την απόκρουση των όσων θα ακολουθήσουν την επικύρωσή της. Η ευαισθησία του λαού είναι δεδομένη. Είναι ενδεικτικό, εξάλλου, το εύρος των δυνάμεων που αντιτάχθηκαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην επικύρωση της Συνθήκης. Η παραπέρα ενίσχυση της λαϊκής συσπείρωσης και πάλης και ο συντονισμός των ενεργειών είναι το πρώτο, τώρα, ζητούμενο.

Η εφαρμογή της Σένγκεν δε θα σημάνει το τέλος του πολίτη, με τη δική του ταυτότητα, τη δική του προσωπικότητα. Δε θα σημάνει το τέλος των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ