Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε ρόλο κυβερνητικού συνηγόρου ο Κ. Καραμανλής

Σε ρόλο φανερού συνηγόρου της κυβερνητικής πολιτικής εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής και μάλιστα ως άλλος Σημίτης, έσπευσε να απειλήσει τους εργαζόμενους ότι "για την Ελλάδα ειδικά δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης ή παρέκκλισης" από το Μάαστριχτ, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει "με περισσή προσήλωση να επιδιώκει την εξασφάλιση της ευρωπαϊκής μας πορείας".

Ολα τα παραπάνω αναφέρθηκαν στην ομιλία του στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου συζητήθηκαν τα θέματα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, της Διακυβερνητικής και της αναθεώρησης του Συντάγματος, σε κλίμα ήρεμο, παρά τις κάποιες φωνές διαφοροποίησης που υπήρξαν.

Ο Κ. Καραμανλής αναφερόμενος στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να δημιουργεί την εντύπωση "του αρεστού στο διεθνές στερέωμα ή σε ισχυρούς παράγοντες της διεθνούς κοινότητας" και γι' αυτό έχει εμπλακεί στη διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία. Την κύρια εισήγηση για το θέμα έκανε ο Π. Μολυβιάτης, ο οποίος αφού ανέπτυξε τις πάγιες θέσεις της ΝΔ για τα Ελληνοτουρκικά, κατέληξε λέγοντας ότι ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία κλίματος ηρεμίας και εμπιστοσύνης θα ήταν "η σύναψη συμφώνου μη επίθεσης, το οποίο άλλωστε πρότεινε η ΝΔ το 1976". Με την εισήγηση του Π. Μολυβιάτη συμφώνησε και ο Μ. Εβερτ.

Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΝΔ στις εξελίξεις που αυτό το διάστημα σημειώνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε ότι "τα πράγματα δεν είναι πολύ αισιόδοξα", ούτε για την Ευρώπη, ούτε για την Ελλάδα. Εκανε λόγο για σκεπτικισμό που επικρατεί "για όσα προέκυψαν μετά τις γαλλικές εκλογές", λέγοντας ότι υπάρχει ανησυχία "για πιθανή καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την τελική φάση της Ενωσης".

Για δύο τάσεις που υπάρχουν μέσα στη ΝΔ στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής έκανε λόγο η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία είπε ότι η ΝΔ έχει πληρώσει ακριβά "το κόστος του λαϊκισμού" στην εξωτερική πολιτική.

Σχετικά με το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, διευκρινίστηκε ότι οι τελικές αποφάσεις του κόμματος θα ληφθούν το Φθινόπωρο, σε ειδική ημερίδα που θα γίνει και σε σχετική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Γ. ΦΩΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ