Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Διαχειριστική η λογική της κυβέρνησης

"Η κυβέρνηση κινείται σε μια διαχειριστική λογική, όσον αφορά τα ζητήματα του αγροτικού τομέα, αντί να ακολουθεί μια πολιτική στήριξής του απέναντι στις αντιαγροτικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης".Αυτό υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας, μιλώντας χτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου, με πρωτοβουλία του Κόμματος, συζητήθηκε το θέμα του νέου πακέτου αγροτικών τιμών και οι προωθούμενες αλλαγές του καθεστώτος για σημαντικά αγροτικά προϊόντα μας.

Ο κομμουνιστής βουλευτής επισήμανε ότι αυτό γίνεται και με τις γνωστές Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση, όπως διατάζει η ΕΕ με στόχο τη διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος. Γιατί, εκτός του ότι αφήνει τους συνεταιρισμούς χωρίς καμιά στήριξη και με συρρικνωμένη την υποδομή τους, προωθείται με τις ΟΠ η συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών, αφού οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις συγκρότησης αυτών των Ομάδων και σπρώχνονται στο περιθώριο.

Ο Β. Μπούτας ζήτησε από την κυβέρνηση να αντισταθεί στην ΕΕ, για να μην περάσει η αντιαγροτική πολιτική και οι καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν για τα αγροτικά μας προϊόντα, γιατί τότε, υπογράμμισε, τα πράγματα θα οδηγηθούν σε χειρότερη από τη σημερινή κατάσταση. Σε τελευταία ανάλυση, η κυβέρνηση οφείλει να μπλοκάρει αποφάσεις, που θα οδηγούν σε αρνητικές εξελίξεις. Πολύ περισσότερο, όταν, 10 χρόνια, τώρα, η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς για τους αγρότες και την αγροτική μας οικονομία. Ετσι, η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει το μειωμένο εισόδημα των αγροτών από εθνικούς πόρους. Αν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής, οι κίνδυνοι είναι ορατοί και οι αγρότες θα παρέμβουν αποφασιστικά για να εφαρμοστούν μέτρα στη σωστή κατεύθυνση. "Οι διώξεις - κατέληξε ο Β. Μπούτας - δε θα τους σταματήσουν παρόλο, που για πρώτη φορά υπάρχει, σε τέτοια έκταση, ποινικοποίηση των αγώνων και δίωξη της δράσης των πολιτών".

Ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας,ωστόσο, έκανε καθαρό πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει την αντιαγροτική της πολιτική και ...όποιος αντέξει! Επίσης εξέφρασε την αντίθεση της κυβέρνησης σε οποιαδήποτε στήριξη του αγροτικού εισοδήματος από εθνικούς πόρους. Αναγκάστηκε, ύστερα από σχετική ερώτηση του Β. Μπούτα, να παραδεχτεί ότι ο αγροτικές κινητοποιήσεις βοήθησαν διαπραγματευτικά την κυβέρνηση στην ΕΕ, προσθέτοντας πως αυτές πρέπει να γίνονται μέσα σ' ένα πλαίσιο. Οσον αφορά τις χιλιάδες διώξεις αγροτών που βρίσκονται σε εξέλιξη, απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί...

Τέλος, ακόμα μια φορά, έκανε αναφορά σε αρκετά νομοσχέδια που ετοιμάζει για να καταθέσει στη Βουλή, όπως για τα φυτοφάρμακα και τα χρέη των συνεταιρισμών (κατατίθεται την επόμενη βδομάδα στη Βουλή, όπως είπε, για να συζητηθεί στο πρώτο Θερινό Τμήμα). Στη συνέχεια, θα κατατεθεί το δασοκτόνο νομοσχέδιο για τα δάση και θα ετοιμαστούν για τον ΕΛΓΑ και το νέο πλαίσιο των συνεταιριστικών οργανώσεων και για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ