Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αιφνιδιασμός για Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα

Αιφνιδιαστικά και χωρίς να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της η αρμόδια επιτροπή και χωρίς να εκφράσει γνώμη η ΑΔΕΔΥ, η κυβέρνηση φέρνει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο για επικύρωση, το δικό της προφανώς, Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης να προχωρήσει εσπευσμένα τις διαδικασίες για την ψήφιση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων, ερμηνεύεται από συνδικαλιστικούς κύκλους των δημοσίων υπαλλήλων ως ενέργεια, που υποδηλώνει τους αντιλαϊκούς προσανατολισμούς της κυβέρνησης για τα θέματα που περιλαμβάνονται στον Κώδικα.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, είχε δεσμευτεί ότι το τελικό κείμενο, στο οποίο θα κατέληγε η αρμόδια επιτροπή που είχε συγκροτηθεί, θα ετίθετο υπόψη της ΑΔΕΔΥ για να εκφράσει συνολικά άποψη. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε την υπόσχεσή της προδικάζει ότι προωθεί για ψήφιση Κώδικα, που περιέχει αντιδημοσιοϋπαλληλικές ρυθμίσεις, οι οποίες προφανώς δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στο Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δε φαίνεται να υιοθετούνται στον Κώδικα πάγια αιτήματα του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος. Σημειώνεται ότι ο Κώδικας ρυθμίζει όλα τα θέματα, που αφορούν την κατάσταση και εξέλιξη των εργαζομένων στο Δημόσιο, όπως βαθμολόγιο, άδειες, δεύτερη απασχόληση, πειθαρχικά μέτρα, υπηρεσιακά συμβούλια κλπ. Εντύπωση, επίσης, έχουν προκαλέσει οι συχνές αναφορές το τελευταίο διάστημα του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Α. Παπαδόπουλου, σε πειθαρχικές ποινές, σε ηθικούς κώδικες, αλλά και ο θαυμασμός του στον Κώδικα του 1951! Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νέο Κώδικα θα επισπευστούν οι διαδικασίες για τις πειθαρχικές κυρώσεις, καθώς και οι διαδικασίες για τον έλεγχο των αναρρωτικών αδειών.

Αρμόδιοι παράγοντες της επιτροπής δήλωναν από την πλευρά τους ότι η επιτροπή έχει ολοκληρώσει το ουσιαστικό μέρος του Κώδικα και ασχολείται με το νομοτεχνικό και γι' αυτό δε θα δοθεί στη δημοσιότητα ούτε σήμερα. Οι προτάσεις αυτές έχουν παραδοθεί στον Α. Παπαδόπουλο, ο οποίος, όμως, έχει διαμορφώσει τη δική του εισήγηση. Εκτιμάται ότι στη συνεδρίαση σήμερα του Υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθούν γενικές αρχές, αλλά και ...επιμέρους ρυθμίσεις.

Π. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κρούσμα αυταρχισμού (2010-02-04 00:00:00.0)
Για έγκριση ο νέος κώδικας (2007-04-11 00:00:00.0)
ΟΧΙ στις ανατροπές δικαιωμάτων (2000-12-08 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται οι επιθεωρητές - "Ράμπο" (1997-06-20 00:00:00.0)
Θα ενταθούν οι πειθαρχικοί έλεγχοι (1997-04-15 00:00:00.0)
Διώκεται υπάλληλος, επειδή κατάγγειλε φοροδιαφυγή (1996-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ