Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Πιο στενά τα δεσμά της εξάρτησης

Το προϊόν αυτό θα είναι ένα Σύνταγμα, που θα συρρικνώνει τις λαϊκές ελευθερίες και κυριαρχίες, τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ, κατά την προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή

"Υπάρχουν συγκεκριμένοι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί, μέσα στους οποίους λειτουργεί η χώρα. Απόρροια των συσχετισμών αυτών είναι οι μεγάλες πολιτικές αποφάσεις, που παίρνονται και που λειτουργούν τουλάχιστον αυτή τη στιγμή", σημείωσε προχτές το βράδυ, αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, τονίζοντας: "Είναι οι μεγάλες αποφάσεις για την Ευρωπαϊκή Ενωση, για τη σύνδεσή μας με τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, για την εμβάθυνση των δεσμών με ΝΑΤΟ. Είναι η κύρωση της Συμφωνίας Σένγκεν. Αυτοί οι συσχετισμοί λειτουργούν και σε αυτό το Κοινοβούλιο. Και αυτό το Κοινοβούλιο με αυτούς τους συσχετισμούς ετοιμάζεται να κάνει τη νέα αναθεώρηση του Συντάγματος. Και δεν μπορεί παρά το προϊόν αυτής της αναθεώρησης να εκφράζει αυτούς τους συσχετισμούς".

Στη συνέχεια, ο Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε: "Πιστεύουμε ότι το προϊόν αυτό θα είναι ένα Σύνταγμα που θα συρρικνώνει τις λαϊκές ελευθερίες και κυριαρχίες. Θα υποβαθμίζει παραπάνω, απ' ό,τι είναι σήμερα υποβαθμισμένοι οι αντιπροσωπευτικοί θεσμοί της χώρας μας.

Εξυπηρετεί - και αυτό θεωρείται εκσυγχρονισμός - την οριστική πρόσδεση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στις απαιτήσεις που έχουν η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να λειτουργήσει πιο αρμονικά στο σύστημα αυτό, στο οποίο όλο και περισσότερο προσδενόμαστε".

Μετά τη γενική αυτή τοποθέτηση, ο Ορ. Κολοζώφ, απαντώντας στο ερώτημα αν χρειάζεται σήμερα αναθεώρηση του Συντάγματος, είπε: "Το ΚΚΕ ήταν αντίθετο το 1975, όταν ψηφίστηκε αυτό το Σύνταγμα και είχε τις επιφυλάξεις του στην αναθεώρηση του 1986. Επομένως και μόνο από αυτό θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς ότι ναι, θα θέλαμε την αναθεώρηση του Συντάγματος. Και είχαμε δίκιο το 1975 να μην είμαστε ευχαριστημένοι από εκείνο το Σύνταγμα, γιατί υπήρχαν τότε άλλες προσδοκίες του λαού μας. Αυτό αποδείχτηκε αυτά τα χρόνια που λειτούργησε το σύστημα. Και αυτοί που είναι ένθερμοί υποστηρικτές της αναθεώρησης του Συντάγματος στα πλαίσια αυτά είπαν και οι ίδιοι ότι διορθώνεται γιατί δε λειτούργησε σωστά. Και είναι γεγονός ότι είχαμε συγκρούσεις. Οτι είχαμε μία μεγάλη πάλη του λαού μας για να διευρύνει τις κατακτήσεις του, γιατί δε χωρούσαν μέσα σε αυτό το Σύνταγμα. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που από το πρωί μέχρι το βράδυ - ενώ το Σύνταγμα αυτό περιορίζει αυτές τις δραστηριότητες - και η αξιωματική αντιπολίτευση, όταν είναι στην αντιπολίτευση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, να μιλάνε για κομματικό κράτος με την έννοια της κομματικής δραστηριότητας των υπαλλήλων της Διοίκησης.

Αλλά υπάρχουν και άλλα φαινόμενα, που δείχνουν ότι αυτό το Σύνταγμα δεν ανταποκρινόταν. Είναι σημερινή η υπόθεση, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, όπου παλεύουν οι άνθρωποι για να εκφραστούν συνδικαλιστικά, δηλαδή ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως στα Σώματα Ασφάλειας και σε άλλους χώρους που θεωρούνται ευαίσθητοι.

Επομένως, το ερώτημα που μπαίνει δεν είναι αν χρειάζεται ή όχι αναθεώρηση του Συντάγματος. Αναθεώρηση χρειάζεται. Το ερώτημα είναι σε ποια κατεύθυνση πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα. Μετά την αναθεώρησή του θα είναι περισσότερο προοδευτικό, ή θα είναι πιο συντηρητικό απ' ό,τι είναι το σημερινό;".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά «συνεννόηση» και μέσω Συνταγματικής Αναθεώρησης (2014-12-05 00:00:00.0)
Τι αλλαγές πρέπει να γίνουν στο Σύνταγμα (2006-06-30 00:00:00.0)
Αναθεώρηση επί το αντιδραστικότερο (2001-01-21 00:00:00.0)
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ "ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ" (1998-05-15 00:00:00.0)
Απορρίπτει η κυβέρνηση το χωρισμό εκκλησίας - κράτους (1998-05-06 00:00:00.0)
Προς αντιδραστική κατεύθυνση η αναθεώρηση του Συντάγματος (1998-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ