Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρυσοφόρα... ευρω-ομόλογα

Η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να προτείνει στην ΕΕ την έκδοση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ομολόγων, ώστε να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στα κράτη - μέλη, γράφει σε χτεσινό άρθρο του στα "Νέα", ο έχων συνήθως τη δυνατότητα να ξέρει, Ν. Νικολάου. Ούτε λίγο, δηλαδή, ούτε πολύ, το"αριστερό" Μάαστριχτ είναι επί θύραις... Αλλωστε, η πρόταση περί ευρω-ομολόγων ανήκει στο Βρετανό ευρωβουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Κ. Κόουτς, που πρόσφατα περιόδευσε και στη χώρα μας, φιλοξενούμενος του ΣΥΝ.

Και λοιπόν, πώς θα ωφεληθούν οι εργάτες και οι λαοί από την έκδοση αυτών των ομολόγων; Επειδή, οι πολυεθνικές του μεγάλου κεφαλαίου, θα έχουν μια ακόμη πηγή ασύδοτης εκμετάλλευσης τεράστιων χρηματικών ποσών, προερχόμενων μάλιστα από τις κάθε λογής οικονομίες των Ευρωπαίων εργαζόμενων; Επειδή, θα γίνουν - αν και όποια - έργα "ανάπτυξης"; Μα, το αν θα γίνουν ορισμένα έργα, ποια, πώς, κλπ., δεν καθορίζεται με κριτήριο τη φιλολαϊκή ανάπτυξη του τόπου και της οικονομίας, αλλά την αποθησαύριση - πρώτα και κύρια - των μεγαλοσχημόνων. Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα, παλιά και πρόσφατα.

Απλούστατα, βρήκαν τη μέθοδο, για να βάλουν τους Ευρωπαίους εργαζόμενους, να χρηματοδοτήσουν ένα καινούριο σαφάρι συσσώρευσης νέου πλούτου από τις πολυεθνικές, με αντάλλαγμα την... αδιόρατη γεύση του "αριστερού" Μάαστριχτ και πιθανά, κάποιες προσωρινού χαρακτήρα θέσεις εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ