Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Παρουσιάστηκε το σχέδιο της ολλανδικής προεδρίας
  • Αποσύρθηκε το πρωτόκολλο για τα σύνορα
  • Προτείνεται η αναβολή λήψης οποιασδήποτε απόφασης σχετικά με τους θεσμούς

Η ολλανδική προεδρία παρουσίασε χτες το βράδυ στις Βρυξέλλες το σχέδιο της Συνθήκης του Αμστερνταμ, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων που θα έχουν οι 15 πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών την ερχόμενηΔευτέρα και Τρίτη. Πρόκειται για ένα κείμενο 157 σελίδων που χωρίζεται σε έξι βασικά κεφάλαια. Το πρώτο αφορά την ασφάλεια, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, το δεύτερο τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του πολίτη, το τρίτο την κοινή εξωτερική πολιτική, το τέταρτο τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το πέμπτο τις διατάξεις για την ευελιξία και το έκτο την απλούστευση και την κωδικοποίηση των συνθηκών.

Η σημαντικότερη ίσως εξέλιξη είναι η απόφαση της ολλανδικής προεδρίας να προτείνει την αναβολή της λήψης οποιασδήποτε απόφασης σχετικά με την αναμόρφωση των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεδομένου ότι, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, η πρόταση αυτή θα γίνει δεκτή από τους "15", η Σύνοδος Κορυφής του Αμστερνταμ "απαλλάσσεται" από την αναζήτηση συμβιβαστικών λύσεων σε δύο κρίσιμα ζητήματα, τα οποία είναι ο αριθμός των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η αναστάθμιση των ψήφων των κρατών - μελών για τη λήψη των αποφάσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου. Η ολλανδική προεδρία προτείνει, η υιοθέτηση των ανωτέρω αποφάσεων να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας νέας Διακυβερνητικής Διάσκεψης, που θα γίνει στο μέλλον και συγκεκριμένα πριν η Ευρωπαϊκή Ενωση φτάσει στα είκοσι κράτη - μέλη (μετά το 2000). Μέχρι τότε η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διατηρήσει το θεσμικό "status quo", δηλαδή, τα είκοσι μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την υπάρχουσα στάθμιση των ψήφων στο Συμβούλιο.

Πρωτόκολλο για τα σύνορα

Το πρωτόκολλο για τα σύνορα των κρατών - μελών, που υπήρχε στο κεφάλαιο περί "ασφάλειας, ελευθερίας και δικαιοσύνης" προηγούμενου σχεδίου της ολλανδικής προεδρίας, δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο της Συνθήκης του Αμστερνταμ που παρουσίασε σήμερα η ολλανδική προεδρία. Απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση ο εκπρόσωπος της ολλανδικής προεδρίας, Τομ ντε Μπριν, δήλωσε ότι το πρωτόκολλο αυτό, που ανέφερε ότι "η Συνθήκη της ΕΕ δεν απονέμει εξουσία στην Κοινότητα όσον αφορά τη θέσπιση διατάξεων οι οποίες καθορίζουν την ακριβή γεωγραφική θέση συνόρων", δεν περιλαμβάνεται υπό μορφήν πρωτοκόλλου στο σχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα (σ.σ. χτες). Ο Ολλανδός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το θέμα αυτό "αφορά το πρόβλημα που υπάρχει ανάμεσα στην Ισπανία και τη Μ. Βρετανία για το καθεστώς του Γιβραλτάρ και ότι δε σχετίζεται με την Ελλάδα". Συνεχίζοντας ο Ολλανδός αξιωματούχος ανέφερε ότι η ισπανική και η βρετανική πλευρά αναζητούν μια "φόρμουλα" που να ικανοποιεί τις θέσεις και των δύο χωρών στο θέμα του Γιβραλτάρ.

Συνέντευξη της Επιτροπής Δημοψηφίσματος

Σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ θα δώσει συνέντευξη Τύπου η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ για το πραγματικό περιεχόμενο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και την επικαιρότητα του αιτήματος της διενέργειας εθνικού δημοψηφίσματος συνολικά για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Συνάντηση εκπροσώπων κομμουνιστικών κομμάτων

Αναχώρησε για το Στρασβούργο ο Μπάμπης Αγγουράκης,υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, για να πάρει μέρος στη συνάντηση των υπευθύνων Διεθνών Σχέσεων των κομμουνιστικών και αριστερών κομμάτων τα οποία θα συμμετάσχουν διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ και για τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής. Η συνάντηση στο Στρασβούργο πραγματοποιείται για την προετοιμασία της συνάντησης στη Μαδρίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ