ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τριάντα χρόνια στο σκοτάδι

Στέγη αναζητεί η Πινακοθήκη Νεοελληνικής Τέχνης Ιωαννίνων, ενώ η συλλογή καταστρέφεται στις αποθήκες κατά την τριαντάχρονη παραμονή της

Τριακόσιες δημιουργίες σπουδαίων καλλιτεχνών μας, έργα που συγκεντρώθηκαν με στοργή και αγάπη από τον κορυφαίο Γιαννιώτη ζωγράφο Κώστα Μαλάμο και προσφέρθηκαν για τη λειτουργία της Πινακοθήκης Νεοελληνικής Τέχνης Ιωαννίνων, παραμένουν εδώ και τριάντα χρόνια στις αποθήκες και πολλά από αυτά έχουν καταστραφεί. Ενας πολύτιμος θησαυρός έργων τέχνης μεγάλων Ελλήνων δημιουργών βρίσκεται βυθισμένος στο σκοτάδι.

Στο σοβαρό αυτό θέμα, αναφέρεται η Ερώτηση που κατέθεσαν για τον υπουργό Πολιτισμού στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αποστόλης Τασούλας και Μπάμπης Αγγουράκης.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ερώτηση, "Στα Γιάννενα στις 13 Ιουνίου 1969, παραδόθηκαν από το σωματείο "Οι Φίλοι των Ιωαννίνων" στην 5η Περιφέρεια Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, 288 έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών, με δύο κύριους όρους: τα έργα να είναι εκτεθειμένα μονίμως και να μην μετακινούνται. Αυτά τα έργα τέχνης, κύρια της 10ετίας του 1950, προσφέρθηκαν από τους καλλιτέχνες στο σωματείο "Οι Φίλοι των Ιωαννίνων" το 1957, χρονιά που ιδρύθηκε η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων Νεοελληνικής Τέχνης, η πρώτη στην Ελλάδα και η οποία άρχισε να λειτουργεί το Νοέμβρη του 1960 στο επισκευασμένο σπίτι των αδελφών Μελά, μέχρι το 1967".

Μετά την παράδοση των έργων στην 5η Περιφέρεια Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τα έργα στεγάστηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Ιωαννίνων, από το οποίο αφαιρούνταν κατά διαστήματα, προκειμένου να εκτεθούν αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής Αώου, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν μόνο 25 ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, τα οποία είναι εκτεθειμένα σε μια αίθουσα και έναν διάδρομο του Μουσείου. Τα υπόλοιπα 163 βρίσκονται εδώ και τριάντα χρόνια σωριασμένα σε ένα τζαμί στο Φρούριο και καταστρέφονται σιγά - σιγά.

"Κατά καιρούς, ύστερα από υποσχέσεις κυβερνητικών και τοπικών παραγόντων", σημειώνουν στην Ερώτηση οι δύο βουλευτές, "υπήρχαν ενέργειες δημιουργίας Πινακοθήκης στην πόλη. Οπως, το κτίριο της οδού Κοραή, πρώην "Απόστολος Παύλος", το οποίο συνεχίζει να επισκευάζεται και προορίζεται για να στεγάσει τα έργα του Χρήστου Δαγκλή.Μία άλλη περίπτωση αναφέρεται στη 10ετία του 1960 σε οικία που διατέθηκε και που τελικά στεγάστηκε η "Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη". Ενας άλλος χώρος, ο οποίος φαίνεται να είναι ιδανικότερος, ο οποίος προτάθηκε για τη στέγαση και λειτουργία της Πινακοθήκης Ιωαννίνων, είναι το κτίριο "Γεωργίου Σταύρου", πρώην ορφανοτροφείο Ιωαννίνων, του οποίου πρόεδρος είναι ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, που στις 21/2/97, κατά τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης, εξήγγειλε ότι παραχωρεί το κτίριο της παλιάς Ζωσιμαίας Σχολής".

"Πάντως, το θέμα είναι ότι μέχρι σήμερα παραμένει άλυτο το πρόβλημα της στέγασης της Πινακοθήκης Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα να μην εκτίθενται στο κοινό και σιγά - σιγά να καταστρέφονται σημαντικά έργα τέχνης".

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό, αν υπάρχει και ποιος είναι ο προγραμματισμός και σχεδιασμός από το υπουργείο για την οριστική στέγαση της Πινακοθήκης των Ιωαννίνων και γιατί μέχρι σήμερα δεν έγινε αυτό κατορθωτό, με ευθύνη κύρια διαφόρων κυβερνητικών παραγόντων και της πολιτικής που εφαρμόζει το υπουργείο;

Πώς αντιμετωπίζει το υπουργείο το ζήτημα της στέγασης της Πινακοθήκης Νεοελληνικής Τέχνης στο κτίριο "Γεωργίου Σταύρου", πρώην ορφανοτροφείο, στο κτίριο της παλιάς "Ζωσιμαίας Σχολής";

Σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα τα 263 έργα νεοελληνικής τέχνης, τα οποία είναι στοιβαγμένα και πεταμένα στα υπόγεια του Φρουρίου των Ιωαννίνων;

Ματιές στην περιφέρεια

Εγκαινιάζεται σήμερα (8.30μ.μ.) στην γκαλερί "Αδάμ" της Πάρου, έκθεση 20 Ελλήνων καλλιτεχνών, με τίτλο "Γήινα και μεταφυσικά".Παρουσιάζονται δημιουργίες των: Ειρ. Γκόνου, Κ. Καμπελόπουλου, Χ. Καρά, Δ. Κοκκινίδη, Μπ. Κρητικού, Φρ. Μιχαλέα, Ε. Μπουλγουρά, Γ. Μπουτέα, Ι. Ξιφαρά, Μ. Παντελιά, Μ. Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη, Θ. Παπαγιάννη, Α. Παπακωνσταντίνου, Π. Σάμιου, Π. Σβορώνου - Κοκκινίδη, Β. Σπεράντζα, Ν. Στεφάνου, Α. Μ. Τσάκαλη, Κ. Τσόκλη και Μ. Χάρου.

Οπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η ιστορικός τέχνης Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν "Γήινη και συνάμα μεταφυσική είναι από καταβολής η ελληνική τέχνη. Γνώρισμα που προβάλλει ακμαίο κι αναφανδόν μέσ' από την τωρινή έκθεση (...). Η Πάρος, τόπος κατ' εξοχήν χαρισματικός και ευαισθητοποιημένος στην ατμόσφαιρα και το φως των Κυκλάδων κι από καταβολής συνδεδεμένος με τα γήινα και συνάμα μεταφυσικά κυκλαδικά ειδώλια εναρμονίζεται τόσο "φυσιολογικά" όσο και ιδεολογικά με το σκεπτικό της παρουσίασης". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

  • Τον Α Ετήσιο Εικαστικό Διαγωνισμό μεταξύ των φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) θεσμοθέτησαν τα ξενοδοχεία "Μάρις", σε συνεργασία με την εφημερίδα "Τα Νέα της Τέχνης" και υπό την αιγίδα της ΑΣΚΤ. Από τα έργα που κατατέθηκαν, επιλέχτηκαν 19, τα οποία παρουσιάζονται αυτόν τον μήνα σε ξενοδοχείο της αλυσίδας "Μάρις". Από αυτά επιλέχτηκαν τέσσερα, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 8/6. Το βραβείο - που είναι επιμορφωτικού χαρακτήρα και αφορά ένα ταξίδι στο εξωτερικό - απονεμήθηκε στηνΑικατερίνη Ριμπατσίου (Ε Εργαστήριο Ζωγραφικής). Με επαίνους βραβεύτηκαν οι: Παντελής Κοκκινάκης (Α Εργαστήριο Ζωγραφικής), Ελένη Παυλοπούλου(Α Εργαστήριο Ζωγραφικής) και Κωνσταντίνα Κώτση (Α Εργαστήριο Ζωγραφικής). Στους τέσσερις διακριθέντες του διαγωνισμού, θα δοθεί η δυνατότητα πραγματοποίησης ομαδικής έκθεσης σε ξενοδοχείο της αλυσίδας.

Σημειώνουμε ότι τα επιλεχθέντα έργα θα εκτίθενται επί ένα μήνα στους χώρους του "Κάντια Μάρις", όπου παράλληλα εκτίθεται και σειρά έργων, που αποτελούν επιλογή της ΑΣΚΤ, από το σύνολο των έργων με τα οποία οι απόφοιτοι της Σχολής συμμετέχουν στην ετήσια έκθεσή τους στην "Εθνική Πινακοθήκη".

"Θαλασσινές αύρες '97", ονομάζεται η έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής που φιλοξενείται μέχρι τις 20 Ιούνη στο κατάστημα Σεβαστουπόλεως της Εθνικής Τράπεζας. Οργανώνεται από την αίθουσα τέχνης "Αέναον" με τη συνεργασία τηςΕθνικής Τράπεζας.Παρουσιάζονται 22 έργα ζωγραφικής (λάδια, ακουαρέλες και ακριλικά), 12 γλυπτά και 6 κατασκευές. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Δημήτρης Αρμακώλας, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Σπύρος Κουρσάρης, Στράτος Καβαλιεράτος, Δημήτρης Κούκος, Χρήστος Ρηγανάς, Θανάσης Στεφόπουλος κ.ά. Η έκθεση θα λειτουργεί τις εργάσιμες ώρες της Τράπεζας.

  • Στις 18/6 (8μμ) στο Μέγαρο Μελά (πλατεία Κοτζιά) θα απονεμηθούν τα "Χορηγικά Βραβεία" 1997 και το Μεγάλο Χορηγικό Βραβείο "Λυσικράτης".Τα "Χορηγικά βραβεία", που θέσπισε ο ΟΜΕΠΟ (όμιλος των "Χορηγών"), απονέμονται για 8η χρονιά. Υπόψη της επιτροπής των βραβείων, τέθηκαν συνολικά 64 χορηγικά προγράμματα, που υλοποιήθηκαν από 1/1 - 31/12/96, από επιχειρήσεις, οργανισμούς και ιδρύματα. Τα βραβεία Πολιτισμικών - Κοινωνικών Χορηγιών, θα απονεμηθούν στις κατηγορίες: Πολιτισμική Κληρονομιά, Εικαστικές Τέχνες, Θέατρο - Χορός - Κινηματογράφος, Μουσική, Γράμματα - Επιστήμη - Παιδεία. Τα Ειδικά Βραβεία στις κατηγορίες: Χορηγικής Συνέπειας, Αρτιου Σχεδιασμού, Κοινωνικής Προσφοράς και Ευποιίας.

Μέχρι τις 30 του Ιούνη, διαρκεί η έκθεση "Επιλογές από την Πινακοθήκη Πιερίδη",που πραγματοποιείται στο "Σπίτι της Κύπρου" (Ηρακλείτου 10), στα πλαίσια των δέκα χρόνων λειτουργίας του "Σπιτιού της Κύπρου". Σημαντικά έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και κατασκευών των Γιάννη Αδαμάκου, Μανώλη Ζαχαριουδάκη, Μάκη Θεοφυλακτόπουλου, Θανάση Μακρή, Χρήστου Μποκόρου, Ελένης Μωραϊτη, Κώστα Παπανικολάου, Γιώργου Ρόρρη, Εδουάρδου Σακαγιάν κ. ά. αποκαλύπτουν μια πτυχή της σύγχρονης τέχνης, όπως αυτή αναπτύχθηκε και εξελίχτηκε την τελευταία δεκαετία.

"Λυχνοστάτης" της παράδοσης

Ενας χώρος διατήρησης και προβολής της παραδοσιακής ζωής και του λαϊκού πολιτισμού της Κρήτης, είναι το Μουσείο "Λυχνοστάτης" που βρίσκεται στο Λιμάνι Χερσονήσου Κρήτης, δίπλα στη θάλασσα. Το Μουσείο "Λυχνοστάτης" - έργο ζωής της οικογένειας Μαρκάκη - με τη βιωματική προσέγγιση της παράδοσης και την προσήλωση στην περιβαλλοντική μέριμνα, δεν είναι απλά ένα ακόμα Λαογραφικό Μουσείο. Είναι ένας τόπος ενεργού λαογραφίας και φυσιογνωμίας της Κρήτης, πρωτότυπος και ξεχωριστός στο είδος του μέσα στον ελλαδικό χώρο.

Συγκεκριμένα, ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει με τρόπο εποπτικό και βιωματικό, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Κρήτης (επίσκεψη σε κρητικό σπίτι, εκκλησία, ελαιοτριβείο, ανεμόμυλο, σπίτι βοσκού, αλώνι, πατητήρι, καζάνι, καμίνι κ.ά.). Τις παραδοσιακές τοπικές ασχολίες (επίσκεψη σε εργαστήρια υφαντικής - φυτικών βαφών, αγγειοπλαστικής, επεξεργασίας αρωματικών φυτών). Την κρητική χλωρίδα (περιβόλι με όλα τα οπωροφόρα της Κρήτης, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Κρήτης, λουλούδια και κάκτοι). Τον ορυκτό πλούτο του νησιού (υπαίθρια έκθεση με πέτρες και βότσαλα). Τη σύγχρονη λαϊκή καλλιτεχνική δημιουργία του νησιού (μόνιμο εκθετήριο έργων Κρητών λαϊκών καλλιτεχνών, καθώς και έργων εμπνευσμένων από τη φύση του νησιού). Επίσης, σε τακτές ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, γίνονται οπτικο-ακουστικές προβολές για την παράδοση και το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για δημοτικά σχολεία και γυμνάσια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ